Jump to content

Aleksander

Потребител
 • Мнения

  296
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Дни на първо място

  60

Файлове от Aleksander

 1. 5 000 Български пословици и поговорки

  Съставители
  Милко Григоров, Костадин Кацаров
  5000 Български пословици и поговорки

  Първа част
  Второ допълнено издание

  Редактор Георги Досев
  Художник Георги Чаушов
  Худ. редактор Румен Ракшиев
  Техн. редактор Лиляна Коларова
  Коректор Милка Войникова
  Дадена за набор на 26. V. 1869 г.
  Подписана за печат на 31. VII. 1969 г.
  Печатни коли 24
  Издателски коли 12
  Формат 65/92/32
  Тираж 60 000+93
  Издателски № 17524/III-7
  Цена 0,90 лв.
  Държавно издателство „НАУКА И ИЗКУСТВО“ София, 1969
  Държавна печатница „Георги Димитров“
  Индекс БФ-1

  Сканиране, разпознаване и корекция: Светослав Иванов, 2013

  44 downloads

     (0 отзива)

  Публикуван

 2. Шогун

  „Шогун“ е исторически роман на писателя Джеймс Клавел от 1975 г.
  Романът разказва за обстановката в средновековна Япония в началото на 17 в. Описва се не само политическата обстановка свързана с установяването на шогуната Токугава и конфликта между холандци, португалци, англичани и испанци за търговско надмощие в Далечния изток.
  Всички събития са представени на фона на личната история на английския лоцман Джон Блакторн, който попада в плен на японците. Те го обучават в своя език, култура и начин на живот като целят той да им бъде полезен с познанията си за военната техника и навигация и да помогне на Токугава да укрепи властта си. Англичанинът е впечатлен от напредналата японска цивилизация и печели верни приятели, но и заклети врагове, както и любовта на аристократката Марико.

  Уикипедия
  Книгата е свалена от Читанка

  74 downloads

     (0 отзива)

  Публикуван

 3. 3861 думи BG <> DE

  Изучаване на немски думи по метода с листчета. Файла съдържа 3861 думи на немски и български език. Думите са за ниво А1 и А2. Сканирани и обработени от речниците на издателство Хубер. Интересното е, че много от думите бяха неправилно преведени. Вероятно има още грешки. При наличие, моля, съобщавайте.
  За да използвате файла е важно да се знае, че общото съдържание е 198 страници. 99 с немски думи и още 99 със съответният превод на български. За начало е най добре да започнете с разпечатването на пробна страница. Например страница номер 1. Разпечатвате я и отново я слагате в принтера, но на обратно, т.е. следващото разпечатване да е на гърба. На страница 1 с немските думи съответства страница 100 където думите са преведени на български. Изглежда сложно, но всъщност е много просто. Направено е по този начин за да могат да се разпечатат наведнъж всичките 99 страници, които после да бъдат обърнати на обратно и разпечатани с българските значения на думите. Крайният резултат ще представлява таблица с думи, които трябва да се изрежат по контура. Така получавате 3861 листчета, които можете да групирате, да речем по 10-20 и да ги носите със себе си в джоба и така да учите немски пътувайки в градския транспорт.  Метода е стар, прост и изпитан. Имайте предвид, че рязането е дълга и досадна работа. За това опитайте като за начало само с няколко листа (един лист съдържа 39 думи). За рязането препоръчвам линийка, макетен нож и стъклена маса. 
  В готов вид листчетата изглеждат така:

  Успех!

  832 downloads

     (11 отзива)

  Обновен

 4. Българска национална кухня

  "БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА КУХНЯ" ЗЕМИЗДАТ - СОФИЯ - 1978
  Готварска книга или наставления за всякакви гозби
  Продуктите в рецептите за ястия са дадени в грамаж и в домашни мерки за 5 души
  д-р Л. Петров, д-р Н. Джелепов, д-р Е. Йорданов, инж. техн. С. Узунова

  70 downloads

     (0 отзива)

  Обновен

×
×
 • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..