Jump to content

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте! Имам нужда от помощ..

Синът ми е в Германия от един месец, приет е там в университет. От една седмица  започна работа, заплащането е 450евро на месец по няколко часа на ден. Все още не е подписал договор, но неговия работодател му е казал, че трябва да си плаща сам здравните осигуровки към немската здравна каса. Въпросът ми е дали е ДЛЪЖЕН при положение, че е студент и има карта ЕЗОК, плащаме осигуровките в БГ?

Отделено от темата Minijob - права, задължения, основни понятия (модератор 1984)

• 1 month later...
  • Отговори 1
  • Съдадена
  • Последен отговор

Най-активни в темата

Най-активни дни

Най-активни в темата

Отговор
На 18.8.2018 at 8:53, Stella написа:

Здравейте! Имам нужда от помощ..

Синът ми е в Германия от един месец, приет е там в университет. От една седмица  започна работа, заплащането е 450евро на месец по няколко часа на ден. Все още не е подписал договор, но неговия работодател му е казал, че трябва да си плаща сам здравните осигуровки към немската здравна каса. Въпросът ми е дали е ДЛЪЖЕН при положение, че е студент и има карта ЕЗОК, плащаме осигуровките в БГ?

Здравейте,

този въпрос си е направо за отделна тема, защото е много малко свързан с Minijob и много повече със съчетаване на следването и работата.

Твърдението на работодателят е правилно. Ако заплащането не надхвърля 450 евро, то синът ви трябва сам да се погрижи за здравното си осигуряване. Вариантите, за които се сещам, са два -  ЕЗОК или самоосигуряване към немска здравна каса.

ЕЗОК
означава самоосигуряване в България с всички свързани с това недостатъци, като необходимостта от ежегодно деклариране на правото за това пред българските и немските институции, ограничен брой медицински услуги и т.н.

Немско здравно самоосигуряване
означава поне 60-70 евро допълнителен месечен разход, но и безспорни предимства при необходимост от медицински грижи.

Необходимо синът ви да си намери добри и сериозни съветници с опит, например от по-горен курс, които имат единия и другия вид здравно осигуряване. Да ги поразпита за предимствата и недостатъците, защото може да се окаже, че на пръв поглед по-скъпото немско здравно самоосигуряване ще излезе по-евтино в дългосрочен план. Ако е необходимо, мога да поясня защо.

Ако избере варианта с ЕЗОК е необходимо да свърши някои неща. За да може занапред да докаже, че е освободени от задължението да се осигурява здравно в Германия, е добре да има документ от някоя немска здравна каса, която да му провери балидността на ЕЗОК. За целта е необходимо да отиде в офис на някоя от по-големите немски здравни каси и да представи своята ЕЗОК. Обяснява им, че е студент, и иска удостоверение за университета, на което да пише, че картата е валидна и че чрез нея (поради това, че е студент) е освободен от задължителната немска здравна осигуровка. Ако попадне на човек, които си разбира от работата, става за 10 мин.

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..