Jump to content

сключване на брак с германски гражданин пред Standesamt

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте! Много ще съм благодарна, ако някой сподели опит със сключването на брак с германски гражданин в Германия... Ако на някого наскоро му се е налаголо да се разправя с тази бюрокрация, и се съгласи да сподели с мен малко мъдрост, ще го черпя бира!

С приятеля ми се сгодихме и искаме да сключим граждански брак в Standesamt-а. Съвсем съм объркана за процедурата по изваждане на един-единствен документ... "Удостоверение за сключване на брак от български гражданин в чужбина"... Така... имаме подръка следните неща:

1. Декларация от него, че се съгласява да му бъдат вписани данните.
  2. Пълномощно за майка ми, че АЗ я упълномощавам да ми извади и получи удостоверението
  3. Формуляр А по Виенската конвенция, което е многоезична извадка от гражданско състояние/акт за раждане; по един на човек

За изваждане на това удостоверение, изглежда не приемат този Формуляр А от него. Ок, хубаво, ще извадим Ehefähigkeitszeugnis. И тук става напечено. Госпожата в общината искала апостил от МВР?!!! На немски документ?! Освен това, трябва превод и заверка... от МВР... предполагам на превода. Накратко, не изцяло ясно "инструкции" от страна на общината.

Имам хипотеза за това какво трябва да се направи, а молбата ми към вас, скъпи сънародници, е, да я потвърдите или опровергаете... Следното:

1. Вадим Ehefähigkeitszeugnis
  2. Слагаме апостил тук
  3. Превод в България
  4. Заверка на подписа на преводача в МВР
  5. Обратно в общината...?

абсолютно цялата необходима процедура ли е? Освен това, не трябва ли и приятелят ми да издаде пълномощно на майка ми, че предоставя неговите документи?! Община Триадица нищо такова не е казала, но ми звучи логично... да не вземат пак да откажат...

В главата ми е каша... както и малкото конкретна информация, която издирих по сайтовете на различни общини из страната. На сайта на Триадица, разбира се, не са изредени всички необходими документи... Следващото е малко rant... Но при положение, че от Формуляр А е очевидно, че нито един от двамата не е сключвал брак, защо по дяволите 1-во, не приемат този формулят като доказателство; и 2-ро защо въобще общината трябва да ми издава разрешение да сключвам брак?!!

Благодаря, че издържахте тирадата ми!

Отговор
преди 2 часа, albena написа:

и 2-ро защо въобще общината трябва да ми издава разрешение да сключвам брак?!!

Целта на този документ е да предотврати т.нар. многоженство.

Иначе процедурата не толкова сложна и невъзможна. Вярно, че на нас ни отне почти половин година, но това беше заради грешки от страна на бг институциите. 

Отговор
преди 5 минути, Aleksander написа:

Целта на този документ е да предотврати т.нар. многоженство.

Това го разбирам, но и от Формуляр А е ясно, че не е женен :D

преди 6 минути, Aleksander написа:

Иначе процедурата не толкова сложна и невъзможна. Вярно, че на нас ни отне почти половин година, но това беше заради грешки от страна на бг институциите. 

Ще се радвам на съвети за какво да внимавам! :) Всъщност най-много ме притеснява дали трябва да издаваме апостил в Германия... като че ли най-много време ще отнеме.

Отговор

Обадете се директно в общината или помолете накой да отиде на място. 

И аз предпочитам да прочета в нета, вместо да комуникирам с чиновници, но не забравяйте, че не всичко е качено и не се актуализира информацията. За такова на вид елементарно нещо, толкова бюрократични спънки и стрес.  

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..