Jump to content

Живея в Германия, работя в България

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте, мили хора,

Имам следното питане. Дали е възможно да работя за българска компания и да получавам парите си на българска сметка, и също там да ме осигуряват, при положение че живея в Германия и тук имам адресна регистрация.

Как се уреждат нещата след това, подава се данъчна декларация ли? И изобщо възможно ли е такова обстоятелство?

Благодаря ви много за отговорите!

• Отговори 2
  • Съдадена
  • Последен отговор

Най-активни в темата

Най-активни дни

Най-активни в темата

Отговор

Да, може. Когато живеете повече от 6 месеца в чужбина, вие сте чуждестранно физическо лице за България, като за целта подавате данъчна деклорация в България, като такова. В Германия декларирате световния си доход т.е. всички доходи, които имате от Германия и чужбина.

По повод здравната осигуровка знам, за възможност да имате немска здравна карта, при осигуряване в България. Случая беше с лице, което живее в Германия и получаваше прехвърлено обезщетение за безработица от България.

Това е което знам, надавам се да напишете повече, когото имате още информация. Срокове за подаване на декларацията....

Може и он лайн ако можете сама да я подготвите, за целта имате нужда от персонален идентификационен код от НАП или електронен подпис. Внимание! Кодовете за електронен достъп до НОИ и НАП са различни. Издават се от съответната институция, лично и е безплатно.

Отговор
На 10/1/2021 at 13:46, inaivanova88 написа:

Здравейте, мили хора,

Имам следното питане. Дали е възможно да работя за българска компания и да получавам парите си на българска сметка, и също там да ме осигуряват, при положение че живея в Германия и тук имам адресна регистрация.

Как се уреждат нещата след това, подава се данъчна декларация ли? И изобщо възможно ли е такова обстоятелство?

Благодаря ви много за отговорите!

Не разбрах едно тук в Германия ще работиш за тях или ще ходиш в България да работиш, а адресната ти ще е тук?

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..