Jump to content

Изчисление на пенсията ви в Германия!

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Линк за изчисление на пенсията ви в Германия!
https://www.deutsche-rentenversicherung.de/DRV/DE/Online-Dienste/Online-Rechner/Rentenschaetzer/rentenschaetzer_node.html

Всички калкулатори
https://www.deutsche-rentenversicherung.de/DRV/DE/Online-Dienste/Online-Rechner/online_rechner.html

С една дума работиш 40 години за средната за всяка година заплата и ще получиш 40точки.Една точка е 30 евро/Сега видях, че точката е 34,21/.Значи 40г работа-1370 брутна пенсия.Доколкото съм запознат от тези пари плащаш и здравни.Капитализъм!
Много са ми смешни нашите.Един познат, който взима 3000 евро заплата след 15 години стаж щял да взима 1200евро пенсия.Смях в залата!

Редактирано от AinStein
  • Отговори 20
  • Съдадена
  • Последен отговор

Най-активни в темата

Отговор

Вие получихте ли писмо за прехвърляне на стажа от България? При нас дойдоха писмата и искаха потвърждение, за да няма пропуски. Стажа след 1997 го има в електронното досие, достъпно с кода на НОИ. Имаше пропуски при съпруга ми и ходихме в НАП, направиха корекцията, изпратили са информацията в Германия и получихме потвърждение. 

Ходих и до пенсионият ми фонд в България, да заявя електронно изпращане на годишните извлечения. Втората пенсия не се изплаща с основната такава. Трябва да се посочи българска банкова сметка и да се избере план как ще се получава.

Ако не се сещате къде са ви осигурявали и към кой фонд сте, ето линк с възможностите да разберете, къде сте се осигурявали. 

https://nra.bg/wps/portal/nra/osiguryavane/dopalnitelno-zadalzhitelno-pensionno-osiguryavane/moyat-fond-e

Някои прехвърлят тази втора пенсия в НОИ, други се отказват от нея, защото намалява държавната пенсия. А това е линк с още информация.

https://trud.bg/втората-пенсия-неизгодна-за-хиляди/

Отговор (Редактирано)
На 5/6/2022 at 0:24, veronik_veronik написа:

Вие получихте ли писмо за прехвърляне на стажа от България? При нас дойдоха писмата и искаха потвърждение, за да няма пропуски. Стажа след 1997 го има в електронното досие, достъпно с кода на НОИ. Имаше пропуски при съпруга ми и ходихме в НАП, направиха корекцията, изпратили са информацията в Германия и получихме потвърждение. 

Ходих и до пенсионият ми фонд в България, да заявя електронно изпращане на годишните извлечения. Втората пенсия не се изплаща с основната такава. Трябва да се посочи българска банкова сметка и да се избере план как ще се получава.

Ако не се сещате къде са ви осигурявали и към кой фонд сте, ето линк с възможностите да разберете, къде сте се осигурявали. 

https://nra.bg/wps/portal/nra/osiguryavane/dopalnitelno-zadalzhitelno-pensionno-osiguryavane/moyat-fond-e

Някои прехвърлят тази втора пенсия в НОИ, други се отказват от нея, защото намалява държавната пенсия. А това е линк с още информация.

https://trud.bg/втората-пенсия-неизгодна-за-хиляди/

Никакви писма не сме получавали.
Изобщо какъв е начина за прехвърляне на стажа в Германия.По мое желание ли става или ?
Казармата и университета ги приемаха за стаж в България, но при нашия капитализъм са махнали годините в казармата.

Редактирано от AinStein
Отговор (Редактирано)

Получихме писмо от Германия във връзка със стажа от България. След това писмо от НОИ България в което искаха да представим УП, трудова книжка, за да сравнят данните. Обадих се в НОИ по телефона, защото тези документи са в България и не можех да ги представя в момента, от разговора стана ясно, че всъщност стажа на всеки един от нас след 1997  е в електронното му досие. Трябва да се провери и при неточности да се обърнем към предишните си работодатели или към архива на НОИ, който за София мисля, че се намираше в Елин Пелин и съответно да се направят корекциите. При съпругът ми липсваше казармата. Отидохме в НОИ и представихме военната книжка, промяната беше отразена и по служебен път те изпратиха корекцията в Германия, откъдето отново получихме потвърждение. Военната книжка остана в архива на НОИ, ако желаем можем да си я вземе обратно, но всъщност било желателно да остане при тях. 

За висшето образование може да ви се признае за трудов стаж, но трябва да си платите осигуровките за това време, като стойността на осигуровката се изчислява към моментната такава. Заслужава ли си или не, не мога да кажа, сумата не е малка.

Един ден при пенсиониране се получава пенсия само от една държава т.е. пенсионирате се в България и ако сте работили в други държави в ЕС стажа ви се прехвърля и получавате пенсията си в България. Съответно нямате данък, но ако се пенсионирате в Германия и получавате пенсията си тук има данък върху дохода ви от пенсия. Незнаех също, че ако някой е пенсионер и има Minijob също се плаща данък от този доход. 

Редактирано от veronik_veronik
Отговор
преди 2 часа, veronik_veronik написа:

Един ден при пенсиониране се получава пенсия само от една държава т.е. пенсионирате се в България и ако сте работили в други държави в ЕС стажа ви се прехвърля и получавате пенсията си в България. Съответно нямате данък, но ако се пенсионирате в Германия и получавате пенсията си тук има данък върху дохода ви от пенсия. Незнаех също, че ако някой е пенсионер и има Minijob също се плаща данък от този доход. 

Сигурно ли е това? Не знам да нямаш право да получаваш пенсия от две страни в ЕС? Или това си важи само за Германия?  Имам роднина която в момента получава от Норвегия и България едновременно и всичко си е ОК...

Някой знае ли колко е минимум срока който трябва да имаш като стаж в Германия за да получаваш някаква пенсия. Мисля, че беше 5г., но...не съм много сигурен.

Отговор (Редактирано)
преди 22 минути, f.miteff написа:

Сигурно ли е това? Не знам да нямаш право да получаваш пенсия от две страни в ЕС? Или това си важи само за Германия?  Имам роднина която в момента получава от Норвегия и България едновременно и всичко си е ОК...

Някой знае ли колко е минимум срока който трябва да имаш като стаж в Германия за да получаваш някаква пенсия. Мисля, че беше 5г., но...не съм много сигурен.

Да 5 години, ако те пенсионират по ТЕЛК.Иначе 15 години.
Има хора работили 10 години взимат 80евро пенсия.
Знам, ако се пенсионираш в Испания, като се прибереш в България получаваш освен от Испания и от България взимаш.

Редактирано от AinStein
Отговор
преди 2 часа, veronik_veronik написа:

Получихме писмо от Германия във връзка със стажа от България.

Никога не са ми пращали такова писмо.Ваша инициатива ли бе?
Не всеки смята да остане да живее и да се пенсионира в Германия.

Отговор (Редактирано)
преди 13 часа, AinStein написа:

Никога не са ми пращали такова писмо.Ваша инициатива ли бе?
Не всеки смята да остане да живее и да се пенсионира в Германия.

Не, нищо не сме инициирали. Първо получи съпругът ми, година по-късно аз. Защо? Незнам. И сега получаме всяка година писма с натрупаните осигуровки в Германия и евентуалната пенсия един ден. Получихме първоначално формуляр с въпроси свързани с това, къде сме работили, работили ли сме в държави извън ЕС, какво образование имаме, от коя до коя година сме учили и какво. Ако желаете обадете се и инициирайте задвижването на процедурата. Моя позната така направи, защото не беше получила нищо, а след няколко години и предстои пенсиониране. Дойде в Германия преди няколко години и от нея знам за срока от 5 г. работа в Германия за да може да се пенсионира тук.

преди 14 часа, f.miteff написа:

Норвегия доколкото си спомням не е в ЕС и в този случай се получава пенсия от две места, когато е ЕС се получава от един източник, затова е и това прехвърляне на стажа.

Редактирано от veronik_veronik
Отговор
преди 4 часа, veronik_veronik написа:

Не, нищо не сме инициирали. Първо получи съпругът ми, година по-късно аз. Защо? Незнам. И сега получаме всяка година писма с натрупаните осигуровки в Германия и евентуалната пенсия един ден. Получихме първоначално формуляр с въпроси свързани с това, къде сме работили, работили ли сме в държави извън ЕС, какво образование имаме, от коя до коя година сме учили и какво. Ако желаете обадете се и инициирайте задвижването на процедурата. Моя позната така направи, защото не беше получила нищо, а след няколко години и предстои пенсиониране. Дойде в Германия преди няколко години и от нея знам за срока от 5 г. работа в Германия за да може да се пенсионира тук.

Норвегия доколкото си спомням не е в ЕС и в този случай се получава пенсия от две места, когато е ЕС се получава от един източник, затова е и това прехвърляне на стажа.

Интересно, ако някой от 2000-2015г. е получавал средно 300-400евро в български левове, какви немски точки ще му броят, така не се ли набутва човек.Защото това приравнено в бг заплати е средната , но за Германия е доста малко.В такъв случай не ли е по-добре да си останем с бг пенсия.Ако средната българска заплата ти признаят една точка т.е все едно средна немска заплата би било супер.

Отговор
преди 5 часа, AinStein написа:

Интересно, ако някой от 2000-2015г. е получавал средно 300-400евро в български левове, какви немски точки ще му броят, така не се ли набутва човек.Защото това приравнено в бг заплати е средната , но за Германия е доста малко.В такъв случай не ли е по-добре да си останем с бг пенсия.Ако средната българска заплата ти признаят една точка т.е все едно средна немска заплата би било супер.

Има си явно начин на изчисление, незнам как се приравняват тези точки. 

Отговор (Редактирано)
На 5/9/2022 at 22:32, veronik_veronik написа:

Има си явно начин на изчисление, незнам как се приравняват тези точки. 

Щом имате достъп до вашите данни за пенсионото ви осигуряване в Германия, бихте проверили, как са ви "точкува" ли стажа от България.
За тази година в Германия за 1 точка се дават 34,21 евро,
а средната заплата бруто за тази година в Германия е някъде 3 800 евра.Както споменах за 40 години работа, ако имам 40 точки значи съм получавал средната заплата за годината в Германия.И ще получа
40х33..47=1338.80 € Изт.Германия;   40х34,19=1367.60 € Зап. Германия
Затова мойта шефка си купи къща в Португалия и като се пенсионира имигрирва, заради това, че там ще е богата!

Редактирано от AinStein
Отговор

Имам достъп до електронното ми досие в НОИ. Тук в писмата, които всяка година получаваме от немската пенсионна система е упоменато натрупани суми и ако се наложи пенсиониране към момента какво,  бих получила сега и впоследствие. 

Отговор

Да ви кажа...и на мен ми се струва, че може да се окажеш прецакан, но само в случай, че в БГ си бил на високи осигуровки през целия си живот до пенсия. Аз например последните 10год в България съм бил винаги на осигурителния таван и още 5 год на различни осигуровки, от минимални до близо до таван. Сметката която ми показва до момента системата на НОИ е, че ако сега се пенсионирам ще вземам има няма 450лв пенсия...(имам още доооста време до нея де). 

Реално, ако си се осигурявал през целия си живот на тавана и на горе в България ще получиш не лоша пенсия, вероятно по-добра отколкото тук, същите пари приравнени в левове. Проблема, и една от причините за имиграция при мен беше обаче тази, че е доста трудно да задържиш подобни осигурителни нива когато минеш 48-50г. в БГ Не, не е невъзможно, но в сферата в която аз се подвизавам е почти, а и в доста други...Тоест си обречен да свалиш пенсията драстично и да завършиш на едни 800-1000лв дори и да си си скъсал задника да бачкаш и да си се осигурявал на тавана през повечето ти "младини". 

Тук обаче (Германия) с по-малки усилия може да си докараш същата или по-добра пенсия(800-1100лв). Ако вложиш пък тук усилията които би вложил в България за да си докараш 1100 или повече ..със сигурност ще завършиш с повече от 1500лв...

Това са си мои разсъждения де...и се надявам някой ден да се окажа прав...:)

Има разбира се и други неща...например инфлацията в България. Състоянието на пенсионната система и финансовото състояние на родината ни. Все неща които за съжаление са без особени перспективи за подобрение в близките 10-15г, да не кажа, че съществува реален риск от не плащане на пенсии и фалит на цялата система...

Като заключение мога да ви кажа...Не смятайте много, много, а работете докато можете и се осигурявайте на колкото се може повече...слагайте по-малко в бурканбанк и се наслаждавайте на живота...като стане време, и да сте смятали и да не сте...всички ще вземем точно толкова колкото системата предвижда... :)

Отговор

Аз имам и допълнително пенсионно осигуряване, което също има и плюсове и минуси и Altersvorsorge в работата ми направих допълнително. Все по-често срещам мнения, че не си заслужава и незнам какво да мисля понякога.

Отговор
Преди 1 час, veronik_veronik написа:

Аз имам и допълнително пенсионно осигуряване, което също има и плюсове и минуси и Altersvorsorge в работата ми направих допълнително. Все по-често срещам мнения, че не си заслужава и незнам какво да мисля понякога.

Аз имах такова в България, не лоша сума се понасъбра там. Тук е добре само, ако си сигурен, че ще работиш достатъчно дълго за да имаш право на пенсия...иначе са си пари на вятъра. Вероятно ще можеш да си ги вземеш под някаква форма, но не е много сигурно.

Отговор
преди 33 минути, f.miteff написа:

Аз имах такова в България, не лоша сума се понасъбра там. Тук е добре само, ако си сигурен, че ще работиш достатъчно дълго за да имаш право на пенсия...иначе са си пари на вятъра. Вероятно ще можеш да си ги вземеш под някаква форма, но не е много сигурно.

По принцип се получават от наследниците един ден, но по-скоро обезценяването на парите и инфлацията визирах.

• 2 weeks later...
Отговор

Събирането на осигурителният стаж от България с германският няма нищо общо с пенсията за получаване от едната държава..

Вярно е, че го събират и искат да видят общият стаж, но само толкова...

Специално по случая отидох на консултация в Deutsche Rentenversicherung. Там ми бе казано категорично, че стажа се събира с цел да се види дали лицето и колко време е било пенсионно осигурено, но само толкова! Просто се прави уеднаквяване на системите за да се избегнат бъдещи недоразумения при едно пенсиониране. 

Стажът за пенсия се изчислява поотделно от всяка страна сама за себе си и се получава пенсия от двете държави. За получаване на социална пенсия от Германия са нужни 5 години трудов стаж. В България важи същото правило. Тоест ако имате по 5 години и в двете държави, ще получавате и от двете социални пенсии според законовите разпоредби на определената страна.   Например : работя в Германия и избутвам минималните 5 години след което се връщам в България, но имам стаж и преди да замина и след това. Накрая получавам пенсията си на база българско осигуряване + социалната пенсия от Германия, която ми се полага по закон. Е, разбира се ако съм работила повече , ще взема повече. 

Отговор (Редактирано)
преди 6 часа, sabi написа:

Вярно е, че го събират и искат да видят общият стаж, но само толкова...

Просто се прави уеднаквяване на системите за да се избегнат бъдещи недоразумения при едно пенсиониране. 

За получаване на социална пенсия от Германия са нужни 5 години трудов стаж. В България важи същото правило.

Нещо явно не си разбрала.
То тогава с такава цел и в България, ако работя трябва да ме питат, колко стаж имам примерно в Холандия.
Такова животно в Германия социална пенсия няма!А правото на пенсия , заради навършени години.
Ако си мислиш, че е еднаква за всички се лъжеш.Всичко зависи, от това колко заплата си взимал.
Да речем ти работиш 5 год. на 3000бруто, а Асан 5г. на 800бруто.Изчисли кой колко пенсия ще вземе.А това за 5 години е просто да разграничат пенсията по старост
Относно социалната пенсия си забравила едно съществено-годините и размера.
Значи при социална едва ли ще се пенсионираш на 65 и колко евро ще дадат.
Значи да речем, че те пенсионират с 80 евро соц. пенсия, а в България с 173 соц.пенсия.Кажи ми къде е по хубаво да се живее?
Естествено тук-квартира и ядене се доплаща от социала.Върнеш ли се в България губиш тези помощи.Тогава мислете, работете, дерзайте и пестете, ако искате да живеете на старини в България.Но дотогава в България може да станат заплатите хубави и да имаме държавни институции, като в Германия.
И всичките имигранти да се върнат в Булгария.Защото гурбета тежи, живота и младостта заминават, заради тези проклети пари.Заради тях и децата ни не знаят, какво е детство и приятелство от своите.Сякаш ги осакатяваме душевно и им отнемаме балканския начин на живот, за който те с нетърпение чакат ваканциите.А ние малко ли много губим усмивките на лицата си, макар и парично да сме пред комшиите, дето са в България.Дори, да си сложиш ракийка и пуснеш "Бяла роза", нарежеш пласмасовия домат от лидл и мезе от нето пак няма да усетиш България.Най-скапания бг домат е на хиляди години от продаваните тук.Затова мислим, губим или печелим, като сме тук.Да оставаме и прииждаме още, заради сигурноста, правата и задължения.Дори да сме трета ръка,а в България първа.Тук се чувстваме хора.

Редактирано от AinStein
Отговор (Редактирано)
преди 2 часа, AinStein написа:

А ние малко ли много губим усмивките на лицата си, макар и парично да сме пред комшиите, дето са в България.Дори, да си сложиш ракийка и пуснеш "Бяла роза", нарежеш пласмасовия домат от лидл и мезе от нето пак няма да усетиш България.Най-скапания бг домат е на хиляди години от продаваните тук.

Тук няма как да се съглася с теб. Защо си губиш усмивката? Защо трябва да се меря преди или след комшиите съм? Аз съм дошъл тук за да се наслаждавам на живота такъв какъвто е и да имам повече поводи за усмивки - пътувания, време с децата и семейството, красиви и поддържани забележителности. Да има къде да изляза с детето си да кара колело на спокойствие или да си направя пикник на чисто и подредено и след него да си почистя и подредя. Защо да режа пластмасов домат? Не е голямо чудо да се пребориш за "бостан" в Мюнхен и да си отглеждаш домати и т.н и то почти безплатно. Всъщност аз имам такива на терасата си дори. 

Едно от хубавите неща на хората тук е, че са над нещата и не им пука много, много какво правиш и защо го правиш, стига да не ги засягаш по някакъв начин. Всеки си гледа паницата. Поне моето обкръжение е такова и това ми доставя удоволствие. Какво, че в България карах кола за 140000лв и като направя забележка на съседа, че си изхвърля боклука през терасата ме псува, че съм крал(по презумция, човек с хубава кола в БГ е крадец) и нали ме гледал по цял ден?!? А не си дава сметка, че съм работил по 14часа на ден без почивка, години наред, за да си го позволя. 

Определено доста хора трябва да си поправят гледната точка на причината поради която тръгват на някъде или се местят в друга държава. Когато преди 20г се прибрах от Германия твърдо решен, че в България може да се успее и да се печелят честно пари и да помогнеш на хората да се променят бях повече от уверен в това което правя. МОЖЕ да се изкарват пари аз съм го доказал за себе си...именно обаче начина на мислене и липсата на всякакво желание за промяна и вграждане на (обществено мислене(мой си термин)) ме накара след много години да се изнеса от там...отново. Човек с годините помъдрява...

Точно в България сме трета ръка хора...а тук, айде да не е първа, но втора...

ПС. По темата. Интересно ми е...ОК. Осигуряваш се 6 г. в Германия. После се прибираш в България. Ясно, стажа ще го засекат, но до колкото разбирам са ти казали, че ще ти изчислят пенсия за осигурителното ти време тук и ще си я получаваш от Германия. Така знам и аз, че става. А по-горе разбрах, че ще ти прехвърлят по някаква формула осигуряването и ще получаваш само от едното място. Кое е вярно?

Редактирано от F.Dimitroff
  • 2 weeks later...
Отговор
На 20.05.2022 г. at 23:06, F.Dimitroff написа:

Ясно, стажа ще го засекат, но до колкото разбирам са ти казали, че ще ти изчислят пенсия за осигурителното ти време тук и ще си я получаваш от Германия. Така знам и аз, че става. А по-горе разбрах, че ще ти прехвърлят по някаква формула осигуряването и ще получаваш само от едното място. Кое е вярно

Вчера говорих с един приятел, баща му се пенсионира от Испания  получава пенсия само от Испания т.е. от едно място. В линк, който приложих горе, се вижда, че може да се получава и от двете държави поотделно, по избор, като примерно ако желаете да се превежда от две места, ако има банкови такси те са наша сметка. За второто пенсионно осигуряване след 1960 г. както бях писала от България е само в българска сметка.

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..