Jump to content

Доказване на здравни застраховки в България, пред германска здравна каса

Recommended Posts

Публикувано

Имам един въпрос. Прибирам се в България след 31.01.23г. Немската здравна каса иска доказателство че съм здравно застрахована от 1 Януари на друго място за да ме освободи от членство с тях. Как да им обясна или докажа  че имам ностоянно членство в националната ни здравна каса в България както всички българи?

• Отговори 4
  • Съдадена
  • Последен отговор

Най-активни в темата

Най-активни дни

Отговор

Нищо не разбрах, на кой какво да доказвате. Тръгвате си от Германия, отписвате  се адресно, взимате Е 104 и се прибираме в България, представяте в НАП. Иначе от България Е 104 не се превежда, давате го във вида, както са ви го дали от българската здравна каса, и го представяте на немската каса. Задайте по-ясно въпроса си, защото не се разбира. 

Отговор

Немската здравна каса иска доказателство, че ще имам нова здравна застраховка от 1 Януари, за да ме освободи от тяхната. Явно трябва да се свържа с българската здравна каса , за да ми помогне за казуса. Благодаря ви все пак.

Отговор (Редактирано)

Много странно, ако напускате Германия, не ги интересува какво следва от тук нататък.  Интересува ги само, ако се водите адресно регистрирана в Германия, но нямате за това време здравна застраховка в Германия. Тогава Е 104 от България ще ви свърши работа. 

Редактирано от veronik_veronik
  • 3 months later...
Отговор
На 7.10.2023 г. at 9:59, Елза написа:

Немската здравна каса иска доказателство, че ще имам нова здравна застраховка от 1 Януари, за да ме освободи от тяхната. Явно трябва да се свържа с българската здравна каса , за да ми помогне за казуса. Благодаря ви все пак.

Здравейте Елза,

може ли да споделите дали става въпрос за обществена или частна здравна каса, както и какъв е вида на здравната ви застраховка - дали имате семейна застраховка, сте самоосигуряваща се, осигурена по трудов договор и т.н.

До скоро ...

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..