Jump to content

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте

От 10 години съм в Германия,и до преди три години бях със българска шофьорска книжка категория ,,B’’.Следкато книжката ми изтече я подмених със немска такава.

Въпроса ми е следния:

Имам ли право САМО да изкарам шофьорски курс за категория ,,С’’ в България,без да подавам заявление за нова книжка и да връщам немската ,,B’’ ?

И евентуално когато окончателно напусна Германия,чак тогава да подам заявлението и удостоверението за завършел ,,C’’ курс,в КАТ за нова ,,C’’ книжка и да връча немската ,,B’’ книжка ?

Дано сте разбрали въпроса ми

Благодаря предварително на коментиралите 

• Отговори 1
  • Съдадена
  • Последен отговор

Най-активни в темата

Най-активни дни

Най-активни в темата

Отговор

Здравей @alexbont

да, можеш да изкараш курс за категория С в България, без да подаваш веднага заявление за нова книжка и без да връщаш немската категория В. Но имай предвид, че нямаш право на две валидни книжки едновременно – в ЕС може да имаш само една, издадена от страната, в която живееш (в случая Германия).

Ако само преминеш обучението и не подаваш документи в КАТ – няма проблем.

Когато се върнеш окончателно в България, тогава можеш да върнеш немската книжка и да подадеш документите за издаване на българска с категории B и C.

Не подавай за изпит и нова книжка в България, докато живееш в Германия, за да не ти анулират немската! 

Чувам тук таме, че се очакват промени и, че ще признават шофьорските курсове в чужбина, но още е доста неясно. 

• Благодаря! 1

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..