Jump to content

Работа в неделя и на официален празник в Германия, какви са ми правата по закон?


AdvokatBG

3576 прегледа

Докато някои се наслаждават на извънредните почивни дни по Великден и предстоящите празници през май (Feiertage) на трапезата в къщи, за други тези дни са свързани с още по-голям стрес на работното място.

Адвокат Ваня Грийзел, експерт по трудово правни въпроси в Германия разяснява темата работа в в неделя и по празниците.

По принцип в неделя и на празници важи забрана за работа от 0 до 24 часа. Предприятия, в които се работи и нощна смяна е разрешено да варират 24-часовата забрана за труд до 6 часа напред или назад, при шофьори до 2 часа, § 9 I ArbZG. Законът прави изключение от забраната за труд за определени браншове като здравеопазване, селско стопанство, транспорт и други,  § 10 ArbZG. Също така неделният труд може да бъде регламентиран в браншов договор или разрешен от надзорните органи.

Какво Ви се полага, ако работите в неделя или на официален празник?

Работници, които се трудят в неделя или на празник, имат право на минимум 15 свободни недели в годината. В замяна на работата в неделя или на празник им се полага един свободен ден. Свободният ден заради работа в неделя трябва да се вземе в рамките на две седмици. Свободният ден полагащ се заради празник, който се е падал през работен ден трябва да се вземе съответно в рамките на осем седмици.

Законът предвижда допълнително възнаграждение, само за нощния труд, работата в неделя или на празник по закон не се заплаща допълнително. Правото на по висока заплата за труда в неделя обаче може да  е регламентирано в  тарифни договори, в споразумения или  в трудовия договор. Също така допълнително възнаграждение се полага, ако постоянната практика на работодателя е да плаща повече за труда в неделя и по празник. Ако по тарифен договор или според трудовия договор Ви се полагат повече пари за нощен труд както и повече пари за празник  (Nachtzuschlag und Feiertagszuschlag) работодателят трябва да Ви плати и двете добавки, ако работите на празник нощем. За тези  работници е интересно да знаят, че Великден (Ostersonntag) и Петдесятница (Pfingstsonntag) са само в провинция Бранденбург официални празници, така че не им се полага допълнителни пари за празника (Feiertagszuschlag) , само за неделната работа (Sonntagszuschlag).

Накрая държа да отбележа, че от 01.01.2018 има промяна в закона за защита на майчинството (MuSchG). Генералната забрана за труд на бременни жени и кърмещи майки в неделя и на празник бе премахната. 

Rechtsanwältin
Vania Griessl

 

Ваня Грийзел е адвокат в кантора в град Франкфурт и доцент по трудово право.
www.advokat-bg.de

0 Коментара


Recommended Comments

Няма коментари.

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..