Jump to content
Родени в България
boyanboyanov

Кандидатстване в университет в България

Recommended Posts

Здравейте на всички, искам да попитам много важен за мен въпрос и много ще се радвам някои ако знае отговора. Значи на 17 години съм и уча в Германия, но за да ме приемат в университет в България, какво ще трябва да ми се изисква? Под това имам в предвид например Mittlerer Reife Abschluss. Аз съм във Realschule в Германия, не в Gymnasium. Но дали много добър успех в 10ти клас в Realschule ще бъде достатъчно за кандидатстване в университет в България? Ако трябва ще карам и някакви изпити и така нататък? Моля някой да ми обясни по подробно. Благодаря. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей, 

за жалост с Mittlere Reife завържваш "само" 10 клас според българската класова система. Ако имаш възможност да продължиш в Gymnasium или Fachgymnasium ще придобиеш 12 клас, който е задължително условие за кандидатстване в университет - независимо дали в БГ или в ДЕ. 

Бях влязла в контакт с българско онлайн училище, при който може да се влезе директно в 11 клас, така че след 2 години да се завърши 12 клас. Потърси под BULPROGRESS.

Желая ти успех. 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ясно, благодаря ви. И още един въпрос би могъл да ми бъде от полза. Ако почна Ausbildung в Германия за Fachinformatiker Anwendungsentwicklung (програмист) и си го изкарам точно за 3 години и мина всичко както трябва, тогава вече ще може ли със този завършен Ausbildung да влезна в университет, например Техническия университет? Защото в Германия след Ausbildung, мисля че може да се влиза в Уни, обаче в България със завършен Ausbildung във Германия, университетът дали ще ме приеме? Или дори ако не ме приеме, мислите ли, че със завършен Ausbildung ще мога да работя в България нещо свързано с това което съм изучил? Благодаря предварително.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обадете се в България в Технически университет София, имат немски факултет дори и попитайте. За работа според мен също имате шанс само с този аусбилдунг, защото излизате предполагам със солидни знания. Може.да се обърнете към големи посреднически фирми за информация, как е пазара на труда в България. Примерно Адеко. Важно е да си намерите сериозна международна компания, съответно със сериозни доходи. Сещам се случай на върнали се в България, но след това заминаха отново. Едното момиче, беше започнало в агенция за преводи, съответно заплащане, ниво не беше добре, ако беше търсила сериозна компания можеше да е в България още.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 9 часа, boyanboyanov написа:

... Защото в Германия след Ausbildung, мисля че може да се влиза в Уни, обаче в България със завършен Ausbildung във Германия, университетът дали ще ме приеме? Или дори ако не ме приеме, мислите ли, че със завършен Ausbildung ще мога да работя в България нещо свързано с това което съм изучил? Благодаря предварително.

Мисля, че завършилите 10 клас имат само две възможности, за да продължат с висше образование: Fachabitur - като Fachhochschulreife или fachgebundene Fachhochschulreife.

Един Ausbildung сам по себе си не е еквивалентен на Fachabitur. Необходимо е да се запише получаването на Ausbildung mit Fachhochschulreife. Твоят такъв ли е? Ако да, тогава се достига до Fachhochschulreife или fachgebundene Fachhochschulreife и с тях може да се продължи по-нагоре, но те са предназначени основно за следване във Fachhochschulen, а не в университети.


При кандидатстване в немски университети с Fachhochschulreife или fachgebundene Fachhochschulreife има следните особености:

Fachhochschulreife
С тази диплома по принцип не може да се продължи в Universität в Германия, а само във Hochschule. Има обаче и изключения и просто трябва да се пита на място в конкретния университет.

fachgebundene Fachhochschulreife
Може да се записват само специалности, които са свързани с придобитата квалификация. Ако е правен Ausbildung mit Fachhochschulreife в областта на икономиката, не може да се запише компютърна специалност в университета


Дали те важат и за българските университети, не мога да кажа. Преди всичко обаъе трябва да запишеш Ausbildung mit Fachhochschulreife, за да може изобщо да се говори за другите неща.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За жалост Ausbildung в Германия е равнозначен на Mittlere Reife, което ти с 10 клас ще имаш. 

С Ausbildung не можеш да следваш в БГ. Можеш след Аусбилдунг да ходиш още 2 или 3 години в FOS или BOS или да направиш Fachabitur (2 години). 

Ако държиш да следваш - Fachabitur можеш да запишеш и директно след 10 клас в Германия, ако ти е достатъчно добра дипломата от 10 клас, но трябва да внимаваш с сроковете за записване.

Като Fachinformatiker Anwendungsentwicklung си се ориентирал към сфера, която в БГ не бих следвал - технологичното ниво е далеч по-ниско от Германия.  Но с Ausbildung Fachinformatiker Anwendungsentwicklung би си намерил независимо от държавата добра работа. 

С други думи имаш дше неща да прецениш:

* държиш ли на висше образование, при условие че професионалната насока не го изисква;

* държиш ли да е в БГ и целта ти каква е  - да се върнеш в БГ или по-скоро да работиш в Германия. 

Технически университет имат немска катедра, но въпреки всичко за там ти е необходим Abitur.

Успех

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

https://www.telerikacademy.com/school

Виж и тук, имат много обучения и са на ниво. Искаха да правят университет, но защо ли не стана? Там наистина ще научиш нещо.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване


×