Jump to content

Подаване на документи за детски надбавки (Kindergeld) в Германия


Recommended Posts

Всички въпроси и отговори, свързани с формулярите за Kindergeld и тяхното попълване, ще намерите в темата Формуляри за Kindergeld (детски надбавки) в Германия

Имайте предвид, че голяма част от информацията е на повече от 5 г. и може би вече не е актуална. Това не означава, че не трябва положите усилия и да се самоинформирате, като прегледате вече публикуваните мнения.

Без съмнение информацията в настоящата тема ще ви бъде интересна и полезна. Ако решите да я цитирате, копирате или препратите, моля да бъдете коректни и да сложите линк към настоящата тема

1984

...

От момента на влизането на България в Европейския съюз, българите могат да получават детски надбавки и в Германия - т.е. парични помощи за деца от немската институция Familienkasse.

Помощите се получават  и тогава, когато децата не живеят в Германия.

Основно детските надбавки е помощ за семейства, чиито членове и граждани на ЕС са трайно свързани с Германия като държава- живеят там, придобиват доходи и плащат данъци.

За български работници, условието е да подлежат на неограничено данъчно задължение в Германия. Неограниченото данъчно задължение произлиза по време, когато дадено лице има местоживеене в Германия.

Получаването на детски надбавки в България не е проблем. Но е необходимо да се каже този факт при внасянето на документите. В този случай , те ще бъдат приспаднати от надбавките в Германия.

Помощта се изплаща по правило за всяко дете до времето достигащо пълнолетие. Възможно е също и получаването на пари и за по-големи деца на възраст до 25 години ако са безработни, учат или следват, а техните доходи не надвишават 8.004 евро годишно. Децата не са длъжни да живеят в Германия. В случай на получаване на помощи за дете учащо се и което е над 18 год. трябва до 3 год. да се запази документацията, засягаща неговото образование.

Случва се, немските учреждения  да изискват документи от училището на детето, което то посещава.

В случай на тяхната липса, трябва да се връщат помощите за периода на недокументираното получаване на помощи.

Ако познанията ви по немски език са слаби или никакви, може да отидете с приятел, който говори езика до Familienkasse и да си вземете формуляр, който е на български език, в него са посочени документите които трябва да представите. Не е толкова страшно колкото изглежда. Ако разчитате на новоизлюпените "фирми" за съдействие, там ще ви вземат поне по 150 евро на дете, като крайният резултат не е ясен. В много институции са дадени и  указания на руски език, така че алтернатива винаги има.

Искам да ви предупредя, че експресни услуги няма, ако някой ви иска пари за такава, трябва да знаете, че ви лъже! Същото важи за абсолютно всички документи тук!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • Отговори 771
 • Съдадена
 • Последен отговор

Най-активни в темата

Най-активни в темата

Прикрепени снимки

 • Администратор

Здравейте,

Докато ровех за допълнителна информация в групите и Фейсбук попаднах на тази информация, публикувана от Iliana Yordanova. Смятам, че ще е полезна.

Цитат
Най-важното е да знаете, че независимо къде е детето, ИМАТЕ право да получавате немски детски надбавки.

От сайта на Familienkasse изтегляте и попълвате формуляр Antrag auf deutsches Kindergeld - Ausland.

...

А тук е официалния документ - Молба-декларация на Familienkasse на български. Директно попълвате, разпечатвате и изпращате: http://www.arbeitsagentur.de/web/wcm/idc/groups/public/documents/webdatei/mdaw/mjuw/~edisp/l6019022dstbai707917.pdf?_ba.sid=L6019022DSTBAI707821

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Относно  декларацията за детските надбавки- актовете за раждане на децата ако са в новия формат, който се прави на три езика не се нуждаят от превод на немски или апостил, същото важи и за вашите актове за раждане, ако ги изискват в някоя институция. Съветвам всички при първа възможност да си направите тези документи, издават ги в общината по место живеене. Нашите, дори и с превод на немски не ги признаха. Ще си спестите много нерви и ходене по мъките.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 3 weeks later...

Здравейте, от 2 месеца съм в Германия а децата и съпругата ми все още са в България. Живея в Баденвюртенберг  и работя на договор.Въпросът ми е мога и аз да се в с ползвам да получавам детските тук като подготвя всички необходими документи.Какво време изисква за получаване примерно ,чувал съм че за различни е райони е различно.Благодаря ви!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-много до три месеца ще ви отнеме чакането за детските надбавки, но ги изплащат от момента на вашата регистрация в Германия. Ако все пак вземате в България детски надбавки е възможно да ви приспаднат сумата и да ви изплатят останалото, другият вариант е да ги прекъснете там за да можете да ги получавате тук. Мисля, че все пак трябва да попитате на място, защото не е изключено все пак в различните райони в Германия да има и различни условия, но със сигурност имате право на детски.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 1 month later...

По темата Kindergeld (следя я от известно време) може да се каже страшно много. Промените по отношение на Kindergeld са толкова динамични, че казаното днес може да не е актуално след месец. Все пак е добре с мненията си тук да се придържаме към идеята да си помагаме чрез свободен обмен на информация.

Ето някои мои подсказки, които смятам за важни. След време ще направя един по-пълен преглед на въпросите, свързани с Kindergeld:

 • в общия случай, ако имате доходи в Германия и сте се установили тук, имате право да кандидатствате за Kindergeld
 • има най-различни житейските ситуации и ако поне единият родител се е установил и има доходи в Германия, нека подаде молба (Antrag auf Kindergeld). Отговорът от Familienkasse ще покаже дали имате право, като първоначалният отказ не значи непременно, че нямате право
 • от края на 2014 г. основните формуляри  (Antrag auf Kindergeld KG1, Anlage Kind, Anlage Ausland zum Antrag auf deutsches Kindergeld KG51) са налични и на български език, така че попълването им е значително улеснено
 • от януари 2015 за децата, който не живеят при родителите си в Германия се подават и трите формуляра (Antrag auf Kindergeld KG1, Anlage Kind, Anlage Ausland zum Antrag auf deutsches Kindergeld KG51)

Следва продължение ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...

Ако информацията по-долу представлява интерес за вас и решите да я цитирате/копирате, моля да сложите и линк към настоящата тема

...

Ето я и обещаната по-подробна информация по темата Kindergeld. Моля да имате предвид, че не съм консултант, специалист или адвокат и не гарантирам, че всичко написано е абсолютно коректно. Ако имате въпроси, моя публикувайте ги в темата, а не ги изпращайте като лични съобщения. Целта ни е информацията да бъде достъпна за всеки един потребител, а не да остане между мен и вас

Обща информация за Kindergeld:

 

 • за разлика от детските надбавки в България, Kindergeld в Германия се явява форма на данъчно облекчение (Steuererleichterung) и представлява данъчно обезщетение (Steuervergütung)
 • Kindergeld се изплаща ежемесечно за всяко едно дете и размерът не зависи от доходите на неговите родители
 • Kindergeld може да се изплаща и на деца, които не живеят при своите родители в Германия
 • има два закона, които регламентират правото за получаване на Kindergeld – Einkommensteuergesetz (EStG), § 62 (при лица, живеещи в Германия и имащи неограничена данъчна отговорност) и Bundeskindergeldgesetz (BKGG), § 1  (някои лица, които не са с неограничена данъчна отговорност в Германия и живеят в чужбина)
 • ако сте имали право на Kindergeld, но по някаква причина сте подали по-късно документите, след одобрението ви ще получите парите със задна дата до датата, от която сте удовлетворили условията за получаване (но не повече от 4 г. назад)

 

Имам ли право да получавам Kindergeld?

Kindergeld според Einkommensteuergesetzt имат право да получават:

 • немски граждани, които живеят в Германия и са с неограничена данъчна отговорност. За тези немски граждани, които работят извън Германия (в Европейски съюз, Европейската икономическа зона, Швейцария) има специални правила
 • гражданите на страни от Европейския съюз, както и Швейцария, Алжир, Босна и Херцеговина, Косово, Мароко, Черна гора, Сърбия, Тунис, Турция които живеят в Германия и са с неограничена данъчна отговорност
 • мигранти със статут на бежанци

 

Kindergeld според Bundeskindergeldgesetzt имат право да получават:

 • лица, намиращи се в осигурителни взаимоотношения с Bundesagentur für Arbeit
 • дипломатически представители и участници в мисии, подпомагащи развиващи се страни
 • получаващи пенсия от Германия, граждани на страна от Европейски съюз (ЕС) или Европейската икономическа зона (ЕИЗ) и живеещи на територита на ЕС
 • сираци и деца, които не познават родителите си и за които няма трети лица, които да получават Kindergeld

Забележка:

Както виждате, има най-различни житейските ситуации. По тази причина препоръчвам, ако поне единият родител се е установил и има доходи в Германия, да бъде подадена молба (Antrag auf Kindergeld) и съответните приложения. Информацията, която ще подадете за себе си, ще бъде анализирана от Familienkasse и ще ви бъде отговорено дали имате право на Kindergeld или не и ако нямате право, защо е така. Решението на Familienkasse не е окончателно и може да се оспорва, а след това и обжалва пред Sozialgericht.

Какво да направя, за да получавам Kindergeld?

 • ако децата живеят в Германия: попълнете молба (Antrag auf Kindergeld) и приложения (Anlage Kind) за всяко едно дете
 • ако децата живеят извън Германия: попълнете молба Antrag auf Kindergeld, приложения Anlage Kind за всяко едно дете, приложение Anlage Ausland zum Antrag auf deutsches Kindergeld и приложение Arbeitgeberbescheinigung
 • приложете копия на необходимите документи, например - адресна регистрация, паспорти, многоезични извлечения от актове за гражданско състояние (за брак и раждане на децата), извлечения от месечните заплати, номерът на социалната осигуровка, бележка от училище и др.
 • занесете лично молбата с копията на документите до регионалния клон на Familienkasse или ги изпратете с препоръчано писмо, като за целта отидете до най-близкия пощенски клон и поискате писмото ви да бъде изпратено с Rückschein (ще ви струва около 5 EUR, но пък имате документ, с който може да докажете, че на дадена дата сте пратили нещо до Familienkasse)
 • очаквайте до 4 седмици писмен отговор от Familienkasse. След получаването може да се наложи да изпратите още копия на документи. Направете го в указания срок.
 • когато всичко приключи ще получите решение от Familienkasse за отпускане на Kindergeld. Парите ще ви бъдат преведени до няколко дни/седмици на посочената от вас банкова сметка

Забележка:

Винаги използвайте последните актуални формуляри, които ще намерите на сайта на Bundesagentur für Arbeit (има ги дори и на български) или в офиса на Familienkasse

За кои промени е необходимо да уведомите незабавно Familienkasse (за лица до 18 г.)?

 • ако бъдете преместен на държавна служба (öffentlicher Dienst) и се очаква това да продължи повече от 6 месеца
 • друг правоимащ, който е на държавна служба, е подал молба за Kindergeld
 • вие или друг правоимащ започне работа извън Германия
 • вие или друг правоимащ бъде изпратен от немския си работодател на работа извън Германия
 • вие, друг правоимащ или детето ви се установи да живее извън Германия
 • вие или друг правоимащ получава за детето ви детски надбавки от друга държава
 • ако живеете разделени с брачния си партньор или се разведете
 • ако вие или детето ви напусне настощия си адрес
 • ако детето е обявено за безследно изчезнало или е починало
 • ако по каквато и да е причина бъде намален броя на децата ви
 • ако имате нов адрес или нова банкова сметка

 

За кои допълнителни промени е необходимо да уведомите незабавно Familienkasse (за лица до 25 г.)?

 • при прключване на обучение (специализация, висше образование)
 • при приключване, смяна, прекъсване на обучение (специализация, висше образование)
 • при започване на алтернативна военна служба
 • при безработен, който започва работа, специализация, висше образование
 • при започване на майчинство

Забележка:

Уведомяването става с помощта на формуляр Veränderungsmitteilung – Kindergeld.

Източник: Merkblatt Kindergeld 2015

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В допълнение към темата публикувам и няколко съвета за по-безпроблемно приключване на мисията "Kindergeld"

 • направете си копия на документите, които се изискват да бъдат приложени към молба за Kindergeld. Никога не изпращайте оригинали, освен ако по някакъв повод изрочно не ви поискат такъв.
 • първоначалната молба и съответните приложения изпратете задължително с Rückschein (ще ви струва около 5 EUR, но пък имате документ, с който може да докажете, че на дадена дата сте пратили нещо до Familienkasse). За целта просто посетете най-близкия пощенски клон.
 • ако детето не живее при родител в Германия, за него може да се получават Kindergeld, като не е задължително да се спират получаваните детски надбавки в България. Просто размера на Kindergeld в Германия ще бъде намален с размера на детските надбавки в България, преизчислени в Евро.
 • ако детето не живее при родител в Германия, молбата за получаване на Kindergeld се подава от правоимащото лице, което се явява родителят в Германия, а не този, при когото живее детето в България.
 • ако до 4 седмици след подаване на първоначалната молба не сте получили някакъв отговор от Familienkasse и сте в състояние да проведете телефонен разговор на немски език, непременно се обадете на сервизния телефон и питайте какво става с вашата молба.
 • ако по някаква причина попаднете в цикъл на размотаване от страна на Familienkasse, подайте първоначално писмено оплакване на страницата Beschwerden, Lob und Anregungen на Bundesagentur für Arbeit
 • ако ви поискат да предоставите формуляри Е-401 и Е-411 е добре да имате предвид, че това са документи, предназначени за обмен по служебен път. Може просто да отговорите на Familienkasse, че са ви отказали да ви предоставят на вас тези документи в България, така че Familienkasse да си ги иска по електронен път. Но ето един безплатен съвет от мен (от практиката на офиса в Nürnberg) - ако имате възможност да получите Е 401 / Е 411 попълнени от отдел „ГРАО” на общината по настоящ/постоянен адрес (за E401) съответната дирекция "Социално подпомагане" по местоживеене (за E411) се прави следното - разпечатвате немскоезичните варианти на съответните бланки и преписвате информацията от българските бланки с латински букви (за имената) или правите собствен превод на малкото използвани други думи като "баба", "майка" и т.н. После прикачате копие на немскоезичния вариант към копие на българския документ и ги изпращате в този вид.

И пак да го кажем - не мислете, че единственият начин да се приключи успешно мисията "Kindergeld" е като се плати на консултант. Точно обратното - съвсем реалистично е да се справите с тази задача сами или с малко помощ от страна на другите потребители от форума.

Ако имате излишни пари за консултанти, дарете ги например за лечение на дете от инициативата Спаси, дари на ..., а потребителите тук ще ви помогнат безплатно да решите проблема с Kindergeld.

До скоро ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...

Ако информацията по-долу представлява интерес за вас и решите да я цитирате/копирате, моля да сложите и линк към настоящата тема

...

Много често хората, подали молба за Kindergeld, получават писмен отговор от Familienkasse, с който се изисква изпращане на допълнителни документи. Когато децата живеят все още в България, в 99% от случаите ще ви изискат да изпратите за попълване в България и да върнете на Familienkasse формуляри Е 401 и Е 411.

Първо, съвсем кратка теория по въпроса (за тези от вас, които решат на влязат в дискусия с Familienkasse):

 • Е-формулярите са документи, които се издават на основание  Регламенти 1408/71 и 574/72 и служат за удостоверяване на факти, които са необходими за ползване на права по тези регламенти.
 • Формулярите са идентични на всички официални езици на ЕС и са структурирани така, че независимо от езика, на който са попълнени да се обработват лесно от институцията на другата държава-членка.
 • Е-формулярите се попълват и разменят само между институциите на държавите-членки. Те не се попълват, пренасят и удостоверяват от частни лица, нито от други държавни институции, които не са включени в прилагането на регламентите – напр. посолства, консулски служби и др.
 • Oт 1 май 2010 г. Е-формулярите повече няма да бъдат издавани от българските институции, поради отмяна на Регламенти 1408/71 и 574/72, като ще бъдат заменени от Структурирани Електронни Документи, издавани на основание на Регламенти 883/2004 и 987/09.

А сега ще се опитам да обясня накратко как стоят нещата на практика:

 • формулярите Е401 Удостоверение за гражданско състояние за предоставяне на семейни обезщетения и Е411 Молба за отпускане на семейни обезщетения (детски надбавки) в държавата-членка, в която живеят членовете на семейството все още се използват от Familienkasse за обмен на информация с българските институции
 • след реорганизация на структурите на Familienkasse, молбите на българските граждани, чиито деца са в България, се обработват само от офиса Bayern Nord в Nürnberg.
 • по принцип немските чиновници спазват правилата за обмен на информация с Е-формулярите, но процедурата е доста тромава. От разговора ми с един консултант там разбрах следното  - те изпращат запитване до съответните институции в България, в едномесечен срок получават формулярите на български, после ги дават за превод и чак тогава обработват останалите документи по молбите на българските граждани.
 • поради тази причина  от офиса на Familienkasse - Bayern Nord в Nürnberg практикуват изпращане на частично попълнени или непопълнени Е 401 и Е 411, като дават възможност на хората сами да ги придвижат по-бързо (оказва се, че в много общини е възможно да си занесете лично формулярите, да ви ги попълнят и да ви ги върнат)
 • ето какво ме беше посъветвал консултанта на Familienkasse - Bayern Nord в Nürnberg - ако получите формулярите Е 401 и/или Е 411 на хартия, или просто ви ги поискат с писмо от Familienkasse първо - проверявате дали са на български език (понякога са на английски и в България може да ви откажат да ги попълнят) и ако не са си разпечатвате от интернет варианта на български (вж. по-долу); второ - давате ги за попълване (вж. по-долу), после си разпечатвате немскоезичния вариант на формулярите и в тях пренасяте информацията от българските формуляри, като пишете на латиница при спазване на правилата за транслитерация (нещо, което не би трябвало да е проблем, все пак става въпрос само за имена и 3-4 думи); трето - връщате на Familienkasse българските формуляри с прикачени към тях попълнените от вас немскоезични варианти. Това е - ще ви ги приемат!
 • актуалните формуляри Е401 и Е411 на български език може да изтеглите от страницата Е-ФОРМУЛЯРИ на Министерството на труда и социалната политика (МТСП)
 • актуалните формуляри Е401 Berücksichtigung von Familienangehörigen in einem anderen Wohnland и Е411 Anspruch auf Familienleistungen in mehreren Mitgliedstaaten на немски език може да изтеглите от страницата E 400-Formulare
 • формуляр Е 401 се попълва от служител в отдел „ГРАО” на общината по настоящ/постоянен адрес (според написаното във формуляра) и/или от Дирекция „Социално подпомагане” по постоянен адрес (според информацията на сайта на МТСП)
 • формуляр Е 411 се попълва от Дирекция „Социално подпомагане” по постоянен адрес (според информацията на сайта на МТСП)
 • ако изберете варианта сами да придвижите формуляр Е401 / Е411, моят съвет е да си попълните предварително част "А" на двата формуляра, а част "Б" да оставите да се попълни от администрацията.

Ако има още нещо неясно по темата, не се притеснявайте да попитате...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравеѝте.

И аз мисля да подавам документи за детски.Искам да попитам понеже не ми стана много ясно освен трите формуляра (Antrag auf Kindergeld KG1, Anlage Kind, Anlage Ausland zum Antrag auf deutsches Kindergeld KG51),какви документи от България трябва да изпратя-актове за раждане,свидетелство за брак,паспорти за имунизация и т.н.Едното ми дете е втори клас,трябва ли бележка от училището и ако да и тя ли трябва да се превежда на немски.И на какъв адрес да изпратя документите по пощата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На Wednesday, May 27, 2015 at 22:50, dddsi написа:

Здравеѝте.

И аз мисля да подавам документи за детски. Искам да попитам понеже не ми стана много ясно освен трите формуляра (Antrag auf Kindergeld KG1, Anlage Kind, Anlage Ausland zum Antrag auf deutsches Kindergeld KG51), какви документи от България трябва да изпратя-актове за раждане, свидетелство за брак,паспорти за имунизация и т.н. Едното ми дете е втори клас,трябва ли бележка от училището и ако да и тя ли трябва да се превежда на немски. И на какъв адрес да изпратя документите по пощата.

 

Здравейте dddsi,

от написаното от вас разбирам, че децата все още живеят в България. И въпреки че още в самото начало на темата администраторът на форума се е погрижил да даде пример списък на документите, които се прилагат към молбата за Kindergeld, аз също ще дам един малко по-разширен вариант на този списък.

Това е комплектът документи, които трябва да изпратите първоначално на Familienkasse:

 • Antrag auf Kindergeld (формуляр KG1) - подава се задължително в оригинал
 • Anlage Kind - подава се задължително в оригинал
 • Anlage Ausland zum Antrag auf deutsches Kindergeld (формуляр KG51) - подава се задължително в оригинал
 • Arbeitgeberbescheinigung zur Vorlage bei der Familienkasse - този формуляр е част от формуляр KG51 и се попълва от работодател. Не се подава задължително, a само тогава, когато подаващият документи за Kindergeld работи на трудов договор. Изпраща се оригиналът.
 • Haushaltsbescheinigung  zur Vorlage bei der Familienkasse - частично се попълва от вас и после се носи в Meldestelle за заверка
 • Адресна регистрация в Германия (Meldebescheinigung) - изпраща се копие
 • Номерата на социалните осигуровки на членовете на семейството (Versicherungsnummer) - изпращат се копия за лицата, за които са получени с писмо Sozialversicherungsausweis от Deutsche Rentenversicherung
 • Данъчен номер (Steuer-ID / Persönliche Identifikationsnummer) на лицето, подаващо молбата за  Kindergeld , получен с писмо от Bundeszentralamt für Steuern -  изпраща се копие
 • Копия на лични карти (двустранно) или задгранични паспорти на всички членове на семейството
 • Многоезично извлечение от акт за сключен граждански брак - изпраща се копие. За допълнителна информация вижте темата Непознатите многоезични извлечения от актове за гражданско състояние
 • Многоезично извлечение от акт за раждане за всяко дете - изпраща се копие. За допълнителна информация вижте темата Непознатите многоезични извлечения от актове за гражданско състояние
 • Служебна бележка преведена на немски за всяко дете, че посещава училище -  изпраща се копие
 • Договор за работа на лицето, подаващо молбата за  Kindergeld (само ако се работи на трудов договор) -  изпраща се копие
 • Извлечения за изплатените заплати (Lohnabrechnung/Gehaltsabrechnung) през последните месеци за лицето подаващо молбата за  Kindergeld (само ако се работи на трудов договор) -  изпращат се копия
 • Документ, удостоверяващ здравноосигурителния статус на лицето, подаващо молбата за  Kindergeld - например копие на Krankenversicherungsbescheinigung / Krankenversicherungsnachweis (получава се безплатно от офис на вашата немска здравна каса) или просто копие на здравната карта
 • Gewerbeanmeldung,  ако лицето, подаващо молбата за  Kindergeld работи като selbständig / с Gewerbe - изпраща се копие
 • Gewinn- und Verlustrechnung (GuV) ако лицето, подаващо молбата за  Kindergeld работи като selbständig / с Gewerbe - ако е налично се изпраща копие
 • Попълнени от службите в България формуляри Е 401 и Е 411 - изпращат се оригиналите с прикачени преводи на немски език. Oбикновено те се придвижват по служебен път, но ако успеете да убедите чиновниците в България да ви ги попълнят и заверят, много ще улесните  Familienkasse. Допълнителни разяснения по отношение на формуляри  Е 401 и Е 411 съм дал в предишното си мнение. Не е фатално, ако не успеете да си ги осигурите, това ще трябва да го направи  Familienkasse.

Така подготвените документи се изпращат с препоръчано писмо (Rückschein, ще ви струва около 5 EUR) по пощата до вашият регионален офис на  Familienkasse.


Ето как да намерите адреса на офиса на Familienkasse, който отговаря за вас:

 • отваряте сайта http://www.ortsdienst.de
 • в полето “Was?” в горната част на страницата избирате последователно Ämter & Verwaltung ---> Familienkasse
 • в полето “Wo?” в горната част на страницата вписвате пощенския си код и от падащото меню посочвате вашето населено място
 • като резултат в средната част на страницата ще се появи адреса и други координати за връзка с вашата регионална Familienkasse

 

Моля обърнете специално внимание на това кои документи се изпращат в оригинал и на кои се представят само копия.
Всички фирмуляри, които трябва да се попълват, могат да бъдат изтеглени от интернет.

И накрая - хубавото в цялата работа е, че при подаване на документите за Kindergeld няма как да объркате нещо, така че да имате право да ги получавате, но да ви бъдат отказани. Важното е да сте честни при попълване на информацията, за да не се налага след време да връщате пари. Ако допуснете грешка в попълване на документите или липсва някаква информация, просто ще получиш писмо от Familienkasse, с което любезно ще ви помолят да изчистите недоразуменията.


Желая ви успех и ако имате още въпроси, не се притеснявайте да попитате!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте!В момена още проучвам за kindergeld.Имам адресна регистрация,но при друг човек.В смисъл нямам договор за квартирата на мое име.Живея при приятел и сме регистрирани на същия адрес 7 човека.Двустаен апартамент 50кв м.Дали не е пречка за kindergeld.Благодаря предварително!      Нуждая се от отговора на този въпрос.

Детето не е при нас.      Ако е необходимо или Задължително условие намирам си самостоятелна квартира.

А

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, не съм компетентен да отговоря на този въпрос, но искам да споделя мнение. Тези пари се дават за помощ за отглеждане на деца. Независимо дали имате право на детски или не, все пак става дума парите да се използват по предназначение. Познавам хора, които си купиха коли с тези пари, изядоха ги и ги изпиха. Извинявам се, не познавам вашата семейна ситуация, но смятам, че е редно да сте заедно със семейството си, да сте успял да си осигурите жилище и да ползвате тези пари по предназначение. Седем човека на едно място, че и повече, ми е добре позната ситуация, но тя е далеч от отглеждане на деца.

 • Харесва ми 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте!В момена още проучвам за kindergeld.Имам адресна регистрация,но при друг човек.В смисъл нямам договор за квартирата на мое име.Живея при приятел и сме регистрирани на същия адрес 7 човека.Двустаен апартамент 50кв м.Дали не е пречка за kindergeld.Благодаря предварително!      Нуждая се от отговора на този въпрос.

Детето не е при нас.      Ако е необходимо или Задължително условие намирам си самостоятелна квартира.

А

Здравейте zico75rs,

Всичко това вече съм го описал в предишните си мнения, но все пак да го кажа още веднъж:

 • Първо задължително условие, за да имате право на Kindergeld е да имате официални доходи в Германия, т.е. трудов договор или легална дейност с регистрирана на ваше име форма (това обяснение обаче е много опростено). От  написаното от вас не става ясно дали това условие е изпълнено.
 • Второто задължително условие е да имате адресна регистрация, т.е. да имате лист от кметството, в който да пише, че точно вие живеете на дадения адрес.

А сега на въпроса ви - за добро или лошо, от Familienkasse не се интересуват къде живеят децата и дали вие ще изразходвате получените Kindergeld по начин, полезен за тях. Отпускането на Kindergeld (поне до момента) не е обвързано с наличие на договор за жилище, защото наличието на адресна регистрация предполага, че въпросът е уреден по някакъв начин. Familienkasse не се интересува и от това колко човека в какво жилище живеете, още повече че детето не е при вас. Важното е да имате официални доходи, адрес (на който да получавате кореспонденцията) и немска банкова сметка (на която да бъдат превеждани парите). Това е!

Извън темата:

Подкрепям мнението на Александър Узунов, че би било чудесно, ако съберете цялото си семейство на едно място. Ако ниските ви доходи до момента са били причина да не можете да си позволите самостоятелна квартира и по тази причина детето е останало в България, то това не би трябвало да е проблем. Ако нямате идея как - просто споделете и ще ви дам някои съвети. Имайте предвид, че немската държава прави повече от достатъчно семействата да бъдат защитени и да останат едно цяло.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля.че получих отговор на въпроса си.(ако е100% сигурно)За  което Ви благодаря.Не очаквах толкова бързо.!!!Относно

другите изисквания÷трудови договори.осигуровки,АоК и тн.ги имам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

.

На 31.5.2015 at 14:00, zico75rs написа:

Мисля.че получих отговор на въпроса си.(ако е100% сигурно)За  което Ви благодаря.Не очаквах толкова бързо.!!!Относно

другите изисквания÷трудови договори.осигуровки,АоК и тн.ги имам.

 

Условията за получаване/неполучаване са страшно много, а правилата се менят почти ежемесечно. Единственият начин е, ако човек отговаря поне на минималните условия да събере и подаде молба и колкото може повече документи, от посочените в списъка (дал съм списъка в едно предишно мое мнение).

Ако първоначално дойде отказа от Familienkasse, пак не е съвсем сигурно, че човек няма право на Kindergeld. Просто трябва да се погледнат и анализират мотивите за отказа и при необходимост да се пусне възражение в определения срок.

Щом всичко вече е ясно - действайте!

Хей, и да не забравите после да споделите с нас какво с станало, че в последно време много гости четат темата, но никой не казва достатъчна ли е информацията и получават ли се нещата  :)

До скоро ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 2 weeks later...

Документите за Kindergeld ги пратихме от името на моя съпруг. Попълните 2 формуляра- KG 1 и KG 51. Наред с формулярите приложихме всички документи, изброени във форума. Получихме положителен отговор и детските ще започнат да ги изплащат от този месец, тъй като аз и детето сме регистрирани в Германия от май тази година. Но за миналия период, от датата на регистрация на моя съпруг няма нищо споменато в отговорът, който получихме от Familien Kasse. Може ли да ми отговори някой дали това е окончателното им решение или трябва да се чака още за решение по изплащането на детските със задна дата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Документите за Kindergeld ги пратихме от името на моя съпруг. Попълните 2 формуляра- KG 1 и KG 51. Наред с формулярите приложихме всички документи, изброени във форума. Получихме положителен отговор и детските ще започнат да ги изплащат от този месец, тъй като аз и детето сме регистрирани в Германия от май тази година. Но за миналия период, от датата на регистрация на моя съпруг няма нищо споменато в отговорът, който получихме от Familien Kasse. Може ли да ми отговори някой дали това е окончателното им решение или трябва да се чака още за решение по изплащането на детските със задна дата.

Здравейте, обикновено Familienkasse разглежда отделно периодите преди и след идването на децата в Германия, в резултат на което се получават и две отделни решения. Дори самата обработка на документите се прави на различни места (в различни офиси на Familienkasse). Вероятно в решението, което сте получили, е споменато нещо и за периодът преди вашето идване в Германия, като вариантите са три:

 • или ви отказват Kindergeld за миналия период
 • или ви казват, че документите за миналия период все още се разглеждат и ще трябва да очаквате допълнително решение
 • или не ви казват нищо и ще трябва вие самите да отправите запитване кога да очаквате другото решение за миналия период

Ще бъде много добре, ако ми сканирате/снимате решението и ми го изпратите, за да го погледна. При желание може да заличите личните данни, те не ме интересуват.

До скоро ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за светкавично бързия отговор. Не знам защо не мога да прикача файла. Ние със съпруга ми преведохме въпросното писмо и наистина никъде не се споменават детските със задна дата. Ние именно заради това се зачудихме, че документите са изпратени заедно, а само по единя формуляр има решение, по другия нищо. От тук насетне как е добре да се процедира? Ще пробвам пак да кача файла.

Нека само да допълня, че искаме детските да се изплатят от датата на регистрация и започване на трудови правоотношения тук в Германия на моя съпруг - 1 юли 2014 г. Аз и детето дойдохме в Германия през месец май тази година. Регистрирахме се, подадохме документи за детски и веднага получихме писмо с отговор, че ни ги отпускат от юни тази година. Мълчанието на Familienkasse е за периода юли 2014 - май 2015 г., през който период аз с детето сме си били в България.

5579465e7c1d4.jpg

Съединени последователни мнения и прикачване на документ (редактирано от 1984)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте! Изчетох публикациите по темата, но като че ли не намирам отговор на въпроса ми. Съпругът ми от известно време работи легално в Германия с трудов договор и адресна регистрация. Негови колеги са го посъветвали да подаде документи за Kindergeld /детски надбавки/. Запознахме се с немския сайт, който Вие препоръчвате и с необходимите формуляри и документи. Ситуацията обаче е следната. Имаме дете, което юли ще навърши 18 години и тази година завършва средно образование. Взели сме бележка от училището, че е ученик. В момента то кандидатства за прием в университет и надяваме се предстои такъв. До каква възраст в Германия можем да кандидатстваме за Kindergeld? Доколкото разбрах от прочетеното в немския сайт, може да получава Kindergeld и ако продължава обучението си. Какви стъпки можем да предприемем и кога? Предварително благодаря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... Съпругът ми от известно време работи легално в Германия с трудов договор и адресна регистрация. Негови колеги са го посъветвали да подаде документи за Kindergeld /детски надбавки/. ... Имаме дете, което юли ще навърши 18 години и тази година завършва средно образование. Взели сме бележка от училището, че е ученик. В момента то кандидатства за прием в университет и надяваме се предстои такъв. До каква възраст в Германия можем да кандидатстваме за Kindergeld? Доколкото разбрах от прочетеното в немския сайт, може да получава Kindergeld и ако продължава обучението си. Какви стъпки можем да предприемем и кога? Предварително благодаря!

Здравейте j.koseva, ще отговоря първо на вас, понеже отговорът на въпросът ви е сравнително лесен. Според актуалните към правила при определени условия може да се получават Kindergeld и за деца (!) на възраст между 18 и 25 г. Тези условия са описани много подробно в т.4 документа Merkblatt Kindergeld 2015 на Bundesagentur für Arbeit.

Понеже вариантите за получаване на Kindergeld за деца над 18 г. са сравнително много, ще се спра конкретно на вашия случай. Най-общо казано, ще имате право да получавате Kindergeld за сина си до края на 25-тата му годишнина, ако:

 • съпругът ви продължи да работи в Германия (илиможе би вие)
 • синът ви продължи образованието си в по-горна образователна степен, независимо дали е в или извън България
 • по време на обучението си синът ви не работи повече от 20 ч. седмично и/или доходът му не надхвърля доходът за Minijob (450 EUR)

Това, което трябва да направите е да подадете незабавно молба по общия ред и да приложите необходимите документи, защото имате право да получавате Kindergeld от месеца, в който съпругът ви е започнал работа в Германия. В мнението си от 28.05 в тази тема съм описал кои са документите.

След това, когато настъпят промените и синът ви бъде приет или неприет да следва е необходимо да подадете уведомление до Familienkasse за промяна на обстоятелствата с помощта на формуляр Veränderungsmitteilung (KG45). При положение, че е приет, ще продължите да получавате Kindergeld. Ще ви поискат да изпратите уверение от учебното заведение, преведено на немски, че детето действително учи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... Ние със съпруга ми преведохме въпросното писмо и наистина никъде не се споменават детските със задна дата. Ние именно заради това се зачудихме, че документите са изпратени заедно, а само по единя формуляр има решение, по другия нищо. От тук насетне как е добре да се процедира? Ще пробвам пак да кача файла.

Нека само да допълня, че искаме детските да се изплатят от датата на регистрация и започване на трудови правоотношения тук в Германия на моя съпруг - 1 юли 2014 г. Аз и детето дойдохме в Германия през месец май тази година... Мълчанието на Familienkasse е за периода юли 2014 - май 2015 г., през който период аз с детето сме си били в България.

Здравей ptpetrova,

позволявам си да продължа на "ти", понеже не един и два пъти вече обменяме мисли. Забавих се с отговора на въпроса ти, защото точно такъв казус до момента не бях срещал. Междувременно да не би да получихте и второ писмо от Familienkasse във връзка с миналия период? Но щом не си писала, явно не сте ...

Помогал съм със съвети на доста хора, които са получавали отказ за Kindergeld, за периода, в който децата им са били в България, но до момента не съм срещал подобен непорфесионално формулиран отказ. Толкова аматьорски е направено изложението, че чак не знам какво може да се отговори.

Не съм адвокат, нито някакъв консултант-специалист по темата "Kindergeld", но все пак мисля, че в случая трябва да се направят следните неща:

Стъпка 1

Обаждате се на Servicenummer на Familienkasse (номерът го имате на писмото, което сте получили от тях) и молите оператора да провери по вашия Kindergeld-Nr. (също ще го намериш в писмото) дали тече проверка на документи за отпускане на Kindergeld за периода юли 2014 - май 2015 г. В общия случай операторът отговаря по възможно най-простия за него начин и ще ви каже, че вече имате решение за отпускане на Kindergeld. Необходимо е да му обясните, че вас ви интересува какво става с Kindergeld за миналия период. Той не е в състояние да направи кой знае какво, но може да ви помогне като по вашия номер провери дали тече в момента още някаква проверка и кой служител/районна Familienkasse обработва случая. Дори може да получите и директен телефон за връзка. Всичко това ще се случи, ако действително върви още някаква проверка (както предполагам). Ако познанията ви по немски не позволяват да проведете свободно разговор по телефон, намерете някой познат. Няма да му отнеме повече от 5 мин. И непременно пригответе за разговора писмото от Familienkasse, защото може да ви питат някакви неща от него.

Стъпка 2

Тази стъпка се прави паралелно на стъпка 1. В полученото от Familienkasse писмо би трябвало да е дадена електронната поща на служителя, който ви е пратил писмото. Изпратете му едно запитване по E-Mail като поставите същите въпроси, които съм описал по-горе по отношение на телефонния разговор. В писмото непременно посочете вашия Kindergeld-Nr. и датата на което е изпратено писмото от Familienkasse. Съвет - по възможност не изпращайте писмото от български домейн, защото много често такива писма се третират директно като спам в Германия.

Стъпка 3

Към тази стъпка се преминава веднага, ако от разговора или отговора по електронната поща покажат, че не тече друга проверка. Ако има индикации, че правото на Kindergeld за миналия период се проверява все още, може да се изчака евентуално второ решение, но не бива да се чака по-дълго от срока, определен за изпращане на възражение (Einspruch). Най-просто казано - срокът е един месец от датата на изпращане на писмото от Familienkasse. И така, ако няама индикации, че все още тече проверка или има индикации, но до края на третата седмица от получаване на първото писмо не получите друго писмо, пускате незабавно възражението. И точно тук идва сложността. А тя е заложена в писмото, изпратено от Familienkasse. До момента не съм виждал нито едно писмо с отказ от Familienkasse, в което този отказ да не се подкрепя с препратки към закони, директиви на ЕС, поднормативни актове и т.н. Но в твоето писмо в секцията "Begründung" стои едно голямо нищо и все още се чудя как може да бъде формулирано твоето възражение (Einspruch). Единственото, за което можем да се хванем е изречението "Bei EU-Bürgern kann Kindergeld ab Folgemonat der Einreise des Kindes nach Deutschland gezahlt werden". Не съм чул да има някаква промяна в законовата уредба по този въпрос, така че това твърдение е абсолютно невярно. Или има някаква драстична промяна в законодателството по въпроса, или се касае за умишлено предоставяне на подвеждащата информация, която ни се маскира като потресаваща некомпетентност.

В момента се опитвам да формулирам Einspruch-а. Много ще ми бъде полезно, ако ми изпратиш по чата датата, на която Familienkasse е пуснала писмото, за да знам с колко време разполагам. Междувременно е добре да действате по телефона и с електронната поща.

До скоро ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей ptpetrova,

нещата, които ще опиша по-долу, вече са ти известни, но все пак е добре тази информация да не остане само между мен и теб, а да бъде достъпна и за останалите потребители на форума.

Eто какво се случи междувременно:

[*]Благодаря ти за доверието и позволението да проведа телефонен разговор с Familienkasse (т.е. изпълних "Стъпка 1" от твое име). От разговора стана ясно, че за Familienkasse твоят случай е приключен и не се провежда някакво допълнително проучване за периода август 2014 - май 2015. Предположението ми, че върви допълнително проучване за резултата от което ще бъдете уведомени допълнително, се оказа невярно. За тях все едно този период не съществува.

[*]Обстоятелствата, установени по време на телефонния разговор правят "Стъпка 2 - запитване по E-Mail" безсмислено.

[*]Необходимо е да се премине директно към "Стъпка 3 - изпращане на възражение (Einspruch)", което да се изпрати писмено в законоустановения едномесечен срок.Твърдението в писмото от Familienkasse, че гражданите на Европейския съюз, живеещи в Германия и имащи право на Kindergeld могат да получават тези пари от месеца, следващ месеца на пристигане на децата в Германия, е абсолютно невярно и не съответства на актуалното законодателство. Вероятно по тази причина към това твърдение не се посочени никакви нормативни актове. Точно това твърдение е необходимо да се атакува.

Ето и няколко точки, които според мен трябва да бъдат включени задължително във възражението:

 • в актуалния Merkblatt Kindergeld 2015, т. 3 изрично е посочено, цитирам:
  Kindergeld wird für Kinder - unabchängig von Ihrer Staatsangehörigkeit - gezahlt, wenn sie in Deutschland ihren Wohnsitz oder gewöhnlichen Aufenthalt haben.
  Desselbe gilt, wenn die Kinder in einem Mitgliedstaat der Europäischen Union oder des Europäischen Wirtschaftsraumes leben.
  (При изпълнение на другите условия) Kindergeld се изплащат на деца - независимо от тяхната националност - когато те живеят или имат обичайно местопребиваване в Германия.
  Същото важи и когато децата живеят в страна-членка на Европейски съюз (ЕС) или на Европейската икономическа зона (наричана в миналото Европейско икономическо пространство).
 • по смисъла на § 1 и § 62 на закона Einkommensteuergesetz (EStG) съпругът ти е единствен правоимащ по отношение на Kindergeld. Това е добре да се спомене с превантивен характер, защото за минали периоди, когато само родителят е бил в Германия, а децата в България, от Familienkasse изикват молбата за Kindergeld да се пусне от лицето, при когото е живяло детето в България (нещо абсолютно погрешно, според актуалното немско законодателство). Това само по себе си е една процедурна хватка от страна на касата и по тази причина е добре още в началото да им се покаже, че няма смисъл да ви пускат по тази пързалка.

Опитът ми показва, че с подобно възражение обикновено не се решава въпроса, а то е само една стъпка от многоходов процес и рядко нещата приключват само с него. Проблемът е, че злоупотребите с Kindergeld в последните 1-2 години явно много са се увеличили и от Familienkasse измислят какви ли не трикове, за да усложнят процедурата. Но няма как, действаме стъпка по стъпка. А като дойде отговорът на Familienkasse във връзка свъзражението ви (вероятно към края на юли), прати ми информация какво ви казват/искат.

И накрая - възражението се оформя като официално писмо (по-долу съм дал един пример на такова, в което имената, номерата и адресите са измислени), подписва се и се изпраща като препоръчано писмо с Rückschein (не е задължително, но е силно препоръчително, за да няма после "Аз го ипратих, ама те дали го получиха?!").

Успех!

558805292ea22.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Крякащата тайфа, това е изумително. Аз не съм виждала, абсолютно никъде другаде, някой да отговаря, толкова подробно, толкова търпеливо и толкова изчерпателно на всички въпроси. Думи нямам. Всъщност веднъж ми бяха отговорили в един форум за компютърни програми, хехе. Сериозно, адмирации. Шапка ти свалям. Искам да попитам, когато човек реши да подаде документите за детски надбавки след като пристигнат с детето в Германия (като единият родител вече работи там от еди колко си време), т.е. след като са възникнали двата периода за получаване на такива (преди и след регистрация на детето в Германия), два набора от документи ли трябва да се подготвят - едни с KG51 и едни без него?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей! Някъде по- назад в тази тема Крякащата тайфа много подробно е описал какви документи се попълват за Kindergeld. Понеже аз вече съм подавала ще ти кажа какво съм попълнила. Формуляр KG 51 се попълва, когато детето живее в България. Аз с този формуляр поисках да бъдат изплатени детските със задната дата. Формуляр KG 1 се попълва, когато детето се регистрира вече е Германия. С него се иска да се отпуснат детските надбавки, откакто детето е в Германия до навършване на пълнолетие. Дано не те подведа с информацията, ако нещо съм в грешка ще ме поправят. Аз подадох заедно документите. За детските, откакто детето е в Германия нямаше проблеми, бързо ги отпуснаха, но за тия със задната дата се ослушват и сега благодарение на Крякащата тайфа пуснахме възражение да разгледат и периода със задната дата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...  Аз не съм виждала, абсолютно никъде другаде, някой да отговаря, толкова подробно, толкова търпеливо и толкова изчерпателно на всички въпроси. Думи нямам...

  8)  Добре дошла в клуба!

Искам да попитам, когато човек реши да подаде документите за детски надбавки след като пристигнат с детето в Германия (като единият родител вече работи там от еди колко си време), т.е. след като са възникнали двата периода за получаване на такива (преди и след регистрация на детето в Германия), два набора от документи ли трябва да се подготвят - едни с KG51 и едни без него?

Предполагам, че си наясно с отговора на този въпрос, но все пак за протокола - за описаният от теб случай трябва да се подадат (освен другите необходими документи, които съм изброил на стр.2 в тази тема) и трите вида формуляри:

 • Antrag auf Kindergeld (KG1)
 • съответния брой Anlage Kind
 • Anlage Ausland zum Antrag auf deutsches Kindergeld (KG51)

Допълнителна информация:

До края на 2014 г. сегашният формуляр Anlage Ausland zum Antrag auf deutsches Kindergeld (KG51) беше самостоятелен формуляр и се наричаше Antrag auf deutsches Kindergeld / Ausland (KG51). Действително се подаваше съвсем отделно, когато детето не живееше в Германия при правоимащия родител. От началото на 2015 г. настъпи промяна и Antrag auf deutsches Kindergeld / Ausland (KG51) вече не е самостоятелен формуляр, а при необходимост се добавя като приложение към Antrag auf Kindergeld (KG1), когато в момента на подаване на документите за Kindergeld детето не е в Германия. Същото се прави и когато молбата за Kindergeld се пуска със закъснение и се търсят пари за минал период, в който детето не е живяло в Германия при правоимащия Германия.

До скоро ...

P.S. ptpetrova, много благодаря за включването  ;) Писали сме почти едновременно :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не, не, аз съм наясно с документите. Благодаря и на ptpetrova, но аз съм изчела всичко публикувано от Крякащата тайфа :). Това, което питам е следното:

Мъжът ми работи в Германия на трудов договор, ние с детето стоим тук и го чакаме да ни повика ;). Т.е. ние вече имаме право да си подадем документи за детски. Но аз решавам, че не искам да ги подавам сега, а когато и ние отидем да живеем при него. Да, но в този случай, аз ще имам претенции за детски и за периода, в който сме си били в БГ. Тъй като в единия случай трябва KG51, а в другия не, аз искам да знам: да си подготвя ли два набора от едни и същи документи, с разлика в KG51, за двата различни периода, за да ме разгледат по-лесно от Фамилната каса :)?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... Мъжът ми работи в Германия на трудов договор, ние с детето стоим тук и го чакаме да ни повика ;). Т.е. ние вече имаме право да си подадем документи за детски. Но аз решавам, че не искам да ги подавам сега, а когато и ние отидем да живеем при него. Да, но в този случай, аз ще имам претенции за детски и за периода, в който сме си били в БГ. Тъй като в единия случай трябва KG51, а в другия не, аз искам да знам: да си подготвя ли два набора от едни и същи документи, с разлика в KG51, за двата различни периода, за да ме разгледат по-лесно от Фамилната каса :)?

Здравей отново,

ако разглеждаме ситуацията към днешна дата, нещата изглеждат така: дали съпругът ти ще подаде сега документите за Kindergeld (докато детето е в България), или ще го направи едва, когато се преместите при него в Германия (с претенцията за изплащане със задна дата) е все едно. И в двата описани от теб случая документите ще трябва да ги подаде съпругът ти, като и в двата случая той ще трябва да подаде един и същи комплект от трите основни формуляра, които споменах в предишното си мнение (включително KG51), ако искате разбира се да получите Kindergeld и за периода, докато детето е било в България. Това е вярно обаче към днешна дата. След седмица или месец нещата може да се променят. А те сепроменят доста динамично ...

Вторият вариант (забавеното подаване на документите) според мен ще накара Familienkasse да гледа малко по-взискателно на претенциите ви. Забелязъл съм, че са доста по-педантични, когато става въпрос за изплащане на суми със задна дата, особено ако говорим за период от 12 или повече месеца назад.

Има ли специална причина да желаеш да пуснете документите едва, когато и вие пристигнете тук? Не мисля, че това ще доведе до по-бързата им обработка. Както казах, и в двата случая се работи с един и същи комплект документи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на целият екип на  Bulgarisches Zentrum и" крякащата тайфа" за подробната информация която предоставяте на нас обикновените хора и по този начин ни спестявате, пари, време и манипулации от страна на недобросъвестни хора. Благодаря Ви за високия професионализъм и лоялните отговори които давате на всеки от нас.                                                                                                                                                                                                         

Очарована съм от вас, защото специално аз бях в не видение дни на ред и в главата ми беше пълна каша. Рових се къде ли не, докато не попаднах на вас и всичко ми се изясни. Благодарение на вас започнах да събирам всички необходими документи, изтеглих и попълних всички молби и приложения към тях. Все още не съм готова, но ще пиша какво съм постигнала с ваша помощ. Много съм Ви признателна и благодарна. Обичам Ви :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има ли специална причина да желаеш да пуснете документите едва, когато и вие пристигнете тук? Не мисля, че това ще доведе до по-бързата им обработка. Както казах, и в двата случая се работи с един и същи комплект документи.

Мислех си, че понеже сега мъжът ми живее на един адрес и е към една каса, а в последствие, преди и ние да отидем, ще се премести в друго жилище, съответно към друга каса, и не знам дали няма да стане някакво объркване...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има ли специална причина да желаеш да пуснете документите едва, когато и вие пристигнете тук? Не мисля, че това ще доведе до по-бързата им обработка. Както казах, и в двата случая се работи с един и същи комплект документи.

Мислех си, че понеже сега мъжът ми живее на един адрес и е към една каса, а в последствие, преди и ние да отидем, ще се премести в друго жилище, съответно към друга каса, и не знам дали няма да стане някакво объркване...

Ако смяната на адреса е основната причина, това не трябва да те тревожи. Една такава промяна е нещо рутинно и няма да придизвика усложнения около вашия случай. Машината на Familienkasse е добре смазана и работи. Когато му дойде времето, просто попълвате и изпращате Veränderungsmitteilung (KG45), с който декларирате съответните промени.

Това е всичко, така че препоръчвам да не отлагате подаването на първоначалния комплект документи. И без това ще минат няколко месеца, докато процедурата приключи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,

Започнах събирането на всички необходими документи и почти съм готова, но имам няколко въпроса.

Искам да ви попитам, след като молба - декларацията е на Български език, логично според мен е че трябва да се попълни на Български. В един форум четох, че се попълва с латински букви - ( вярно или не вярно)

Тъй като съпруга ми работи в Германия на трудов договор от 05.2014 година, мога ли да напиша молба - декларацията със задна дата или как да изискваме изплащането на детските за по стар период? (не сме получавали детски досега нито в България, нито в Германия)

И още един въпрос: Решихме да подадем писмото до familienkasse препоръчано по пощата. След като избера кода на населеното място 74842 Billigheim, излизат няколко адреса ( familienkasse Tauberbischofsheim, Haidelberg  и Ludwigsburg ). Та се притеснявам, кой от адресите да напиша на писмото и дали ще пристигне там за където е предназначено. Благодаря предварително. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
 • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..