Инвалидност, лица притежаващи ТЕЛК

Започната от Radeva, 24 Фев 2017 11:33:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

mimi2535

Благодаря ще потърся. От скоро посещавам форума и не съм се ориентирам. Още веднъж благодаря.


AinStein

 

AinStein

#62

Искам да задам и аз един въпрос .
Един познат, който от 6 години работи в Германия взе сина си шизофреник при себе си да го гледа.Сина му е на 31 години с телково решение 87% от България.Някой трябва да се грижи за него.Досега за него в България са се грижили бабата и брата на моя познат.От април месец сина е регистриран в Германия и живее при него.
Регистрираха го в АОК и чакат здравната карта.След това ще си избере личен лекар и както е описано по-горе.Ходиха до Саритас и там са каза ли, че могат да го настанят в хайм, но трябва да се разбере кой ще плаща.Доколкото разбрах от темата след получаване на здравната карта, той ще е здравно осигурен в Германия и би трябвало да няма проблем за това.Обадиха се на Социалзамта и Джобцентъра за помощи. Отказаха им тъй, като момчето няма 5 години в Германия.Чудно ми е социалзамта, който отговаря за основно осигуряване защо не им е помогнал?
Сега момчето някой трябва да го гледа.Бащата попитал шефа си може ли да работи , като взима сина си със себе си на работа.Отказано му е.
Бащата се принуждава да вземе неплатен отпуск, за да го гледа.Ще дойде момент в който ще му дадат кундигунг за напускане и ще загуби работата си.Но и ще има наказание от 3 месеца неплащане на паритеот Арбйтагентурата.
По какъв начин могат да го изгонят, но да не е санкциониран от АрбейтАгентурата?
После те ще му търсят работа, която той няма да може да работи, защото е възпрепятсван от това, че трябва гледа сина си.Моя познат иска да работи, но ако може да взима сина със себе си.Какво се прави в този случай или трябва ли да кандидатсва и къде за работа, че гледа сина си?


veronik_veronik

Има опция да го оставя само през деня, докато е на работа, взимат ги с едни бустчета и се грижат за тях. Питайте в АОК мисля, че се наричаха Sozialberater, които могат да го насочат. Нека да развърти и телефоните на различни организации, които предлагат помощ и тук във форума има координати.  Където може нека да попита. Иначе настаняването в хайм е опция има различни нива и съответно касата според диагнозата плаща. Има и тип семейни къщи, където се грижат за такива хора. 


При проблеми с логванете кликнете върху "Забравена парола"!