Jump to content

ptpetrova

Потребител
 • Мнения

  52
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Дни на първо място

  10

ptpetrova последно спечели на 7 Ноември 2017

ptpetrova получи най-много харесвания!

Обща нформация

 • Град
  Mainz
 • Страна
  DE

Последни посетители

Функцията за показване на последните профилни посетители в момента е изключена и не е показна пред останалите потребители.

Постиженията на ptpetrova

 1. Не питай старило, а патило... По повод безкрайните ни проблеми с интернет- доставчици, четейки много, попаднах на следното решение. Съществува институция Verbrauchezentrale (защита на потребителя). Те се занимават с подобни случаи. Имат офиси в почти всички населени места. Прави се термин по телефона или се отива на място. Адреси и телефони, както и всяка необходима информация, може да се намери в интернет. Когато правата ни са потъпкани, само срещу 10-30 евро, си заслужава да се потърси помощта на тази институция. Там работят адвокати, които се занимават с такива случаи.
 2. Здравейте! Съветвам Ви да отидете до АОК с всички документи, които имате. На място е най- добре да се провери. Не са малко случаите, в които се напуска Германия, без да се отпише от здравната каса (това е наше задължение). За това време се начисляват здравни вноски, като самоусигуряващ се, на максималната стойност. Като отидете на място, ще Ви кажат дали това е реалната сума, която им дължите или ще Ви я преизчислят.
 3. Тогава чакайте да ви дойде одобрението по пощата. Понякога превеждат пари преди да е дошло решението, така че си проверявайте понякога контото. А за курса- няма да сбъркате. Страхотен старт за живота в Германия е.
 4. Изключително вярна, достоверна и полезна информация! Бих допълнила, че аз съм започнала курса през април 2016г. и плащам 155 евро на модул. Започващите след септември 2016г. плащат по 195 евро на модул. Предполагам следващата година ще е още по- скъпо заплащането за модул. От училище обясниха, че 2017г. ориентировъчният курс става 100 часа, а цената му 100 евро. Друго ново, което въвеждат във VHS е възможността Б2 да се кара също като интеграционен, но за целта трябва да си регистриран в Arbeitsamt или Jobcenter и от там да го заплатят (дали ще са съгласни е друг въпрос). Още е нововъведение и нямам много информация за това. Наистина в Германия се пренапълни с чужденци- евтина работна ръка. Намирането на работа и жилища става все по- трудно и знанието на езика е винаги и за всичко предимство.
 5. Аз си помислих, че са измамници. И двамата ми заприличаха на сирийци, а и единят от тях за втори път се появи. Не съм чувала за такава практика и не ни е малко токът, но се притесних да поемам такъв риск. За друг път ще знам, че е нормално. Дано все пак постът е от полза на някого.
 6. Здравейте, приятели! Миналият месец се звънна на вратата ни. Като отворих имаше един мъж. Представи се, че работи към някаква фирма, която проверявала тока?! Започна да задава въпроси към коя фирма сме, колко плащаме на месец за ток и т.н. Влезе човекът и замалко щеше да започне да пише договор, с който да сме се прехвърлили към друга фирма. Започнах да се съмнявам в достоверността на представената от него информация и директно казах, че не искам да си сменям доставчика на ток и той си замина. Днес отново същият човек с още един, и двамата са от мюсюлмански произход( турци или араби), отново звъннаха и отново започнаха да агитират да сменим доставчика ни на ток. Питаха ме колко плащаме на месец, аз не отговорих извиних се и затворих. Та мисълта ми е има ли такава практика да ходят по домовете и да сключват договори за смяна на доставчиците на ток? Нещо ми се стори нередно и реших да споделя с вас. Ако се установи, че е измама ви моля да внимавате! Без малко да се подведа и аз.
 7. Здравейте! Ще Ви кажа, че сме минали по този път, по който сега вървите. Моят съпруг също дойде в Германия и започна работа за българин, който реално ни разказа играта. През това време той беше като кон с капаци: нито език знаеше, нито можеше да се оправя сам. Много от проблемите си съм ги споделяла именно в тази група, а те не бяха малко, след като и ние с детето дойдохме. Ако щете вярвайте, но още не можем да се оттървем от тази измет(шефът- българин, въпреки че 1 година мина, откакто моят мъж не е при него). Аз и детето дойдохме в Германия, като всичко беше на риск. Много ни беше и ни е все още трудно. Започнаха да се оправят малко нещата, след като съпругът ми напусна измамника. Намерихме си квартира, не е голяма и луксозна, но на този етап имаме покрив над главата си. Аз понаучих езика и установих, че по- важно от това да знаеш немски език в Германия, няма. Определено не е лесно. Много стрес и проблеми и тук имаме на главата. Моят съвет към Вас е съпругът Ви да си търси друга работа. Да си търси и друго жилище и тогава да ви вземе с детето. Учете през това време езика, за да може да се справяте по някакъв начин. Успех!!!
 8. Първите 6 седмици болничните се заплащат от работодателя, след това се заплащат от здравната каса. Не мисля, че е проблем това, че се издават от различни специалисти, но нека по- опитните се намесят, ако греша.
 9. Моят съпруг се прибра много разочарован. Миналата седмица се наложи да отиде в кабинета на лекаря ни, но за късмет- в отпуска той. За втори път отиде при замесника му, от който е много доволен( разбира си човекът от работата). Днес трябваше да отиде отново за преглед. Сестрата го върнала, защото нашият доктор вече не е в отпуска. Та как може да му е казал докторът, че няма проблеми да се преместим при него(да отиде днес на преглед отново), а като отиде онази го върна?!
 10. Най- добре е да сме здрави и да не ни се налага да ходим по доктори. Как става смяната на семейния лекар? Не сме доволни от нашия семеен лекар и ни се иска да го сменим.
 11. Не съм на джобсцентър и до сега и не съм била, но следя с интерес законодателните промени, които искат да приемат, касаещи гражданите на ЕС. Наясно ли сте дали ще се приемат и какво ще стане, ако спрат кранчето на българите?
 12. Страшно са неприятни тези термини, които понякога ги насрочват след месеци. Имтересно ми е, ако човек има някакво сериозно заболяване и въпреки това му запишат термин след месеци какво става? Заради това, че сме чужденци ли така безхаберно се отнасят към здравословните ни проблеми или те са си такива непокисти?
 13. Благодаря, Крякаща тайфа! Миналата седмица написсхме Kündigung и го изпратихме по пощата с Rückschein. За съжаление с O2 сме контактували само по телефона. Но те знаят за проблема ни, защото постоянно пращаха смс-и със съдържание да се обадим, за да се уточни следващ термин. Сега не знам трябва ли да се получи някакъв документ за потвърждаване на Kündigung-а и как изобщо да разбера дали д-рът вече е прекратен? PS:Много некоректна фирма, работеща с изключително некадърни техници.
 14. Здравейте отново! По независещи от мен обстоятелства не бях влизала във форума от много време. Причината е в домашния ни интернет, за който всеки месец плащаме, но незнайно защо нямаме такъв. Не съм предполагала, че ще се сблъскам с такова безхаберие от страна на доставчика ни на интернет. Малко предистория. На 18. 02 тази година в сградата, в която живея имало пожар. В резултат, на който изгорели всички кабели за интернет. От тогава до днешна дата още нямаме интернет, а през април репарираха всички изгорели кабели и нормално от тогава в другите жилища си имат нет. В моя апартамент идваха до сега 3-ма техници, които нищо не направиха. Толкова са кадърни, че не могат да открият и причината, заради която ние нямаме нет. На 2 термина, техниците дори не дойдоха. Видели сме се в чудо и не знаем вече какво да правим. За всеки месец си плащаме, нямаме нет и те се отнасят несериозно с нашия случай. На O2 сме, договорът ни е до август 2017 г. С какви възможности разполагам?
×
×
 • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..