Jump to content

Elina__

Потребител
 • Мнения

  12
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Дни на първо място

  5

Elina__ последно спечели на 14 Септември 2019

Elina__ получи най-много харесвания!

Обща нформация

 • Град
  Erlangen
 • Страна
  DE

Последни посетители

Функцията за показване на последните профилни посетители в момента е изключена и не е показна пред останалите потребители.

Постиженията на Elina__

 1. Привет отново, @Крякащата тайфа благодаря още веднъж- свързах се с г-жа Иванова, получих необходимата ми информация и от началото на учебната година детето ми посещава занятията в училището. Ето накратко и впечатленията ми до момента: - организация на добро ниво (обща организация, материална база, часове, междучасия, комуникация, разпределение на учениците, организиране на две паралелки за ниво, за което има записани голям брой ученици и др.) - подготвена и мотивирана преподавателка, с адекватно отношение към децата - видима полза от посещение на занятията (четене и писане на български език за първи клас) - като цяло детето ми се чувства добре и с удоволствие ходи на занятията - напълно приемлива годишна такса за обучение
 2. Точно така се случиха нещата и при мен. Това нямах възможност да потвърдя- исках да бъда записана от първия ми месец тук в данъчен клас 2. От Finanzamt ми казаха, че това е възможно само ако и от момента, от който детето живее и е регистрирано в моето домакинство- това се случи в следващия месец (септември) след моята регистрация. Реших да уведомя лично Finanzamt и да им занеса документите, въпреки че така или иначе ще си ги получат служебно. Така първия месец останах клас 1, сега би следвало да съм вече клас 2. Все още не съм получила известие за смяната на класа, но предполагам ще разбера със сигурност от фиша ми за следващата заплата.
 3. Здравейте, от линковете предоставени по- горе от @vwbeetle , намерих следния "туул", който доста нагледно показва какви облекчения/помощи можете да получите в зависимост от житейската ви ситуация. От тук разбрах например за съществуването на "Steuerliche Berücksichtigung der Kinderbetreuungskosten"- в бъдещата ми данъчна декларация ще отбележа (надявам се успешно) допълнителния час занимания, които се предлагат от училището като част от инициативата за обучение през целия ден (Gebundener Ganztagszweig), но са срещу заплащане. Имам все още известни колебания обаче дали да подам документи за "Unterhaltsvorschuss", което, до колкото разбирам, е помощ от Jugendsamt в случай, че другият родител не плаща издръжка. Отговарям на условията към момента, но не ми е съвсем ясно какви са последиците за другия родител когато той не живее ( и никога не е живял и съотв. не се е регистрирал) в Германия. Може ли някой, който има опит или повече информация, да сподели нещо повече по темата?
 4. Привет, ето моите впечатления от Familienkasse и подаването на документи за детски надбавки (Familienkasse Nürnberg_Bayern Nord): - Оказа се най- неприветливата държавна институция, която съм посещавала до момента, въпреки че по телефона бяха изключително любезни. - Предварително си бях свалила формулярите (вкл. и с български тектс за всеки случай). Въпреки това останаха няколко точки, които с оглед на конкретната ми ситуация, не ми беше ясно как да попълня. Жената на гишето не беше особенно склонна да ги обсъдим . Прие документите без да обърне внимание нито какво съм поълнила, нито на съдържанието на бележката от социалните в БГ. Надявам се всичко да е ок, но предполагам това ще разбера ако/когато ми изпратят писмо в някакъв момент- не ми казаха какви са следващите стъпки/срокове. Моля, ако някой е запознат, да сподели... - Това е първото място, на което ми поискаха копия на докуметите (до момента навсякъде си снимаха каквото им е нужно)- добре е да ги имате подготвени- напр. акт за раждане на детето (децата),уведомление за регистрация и вероятно други според случая. - Добре е също така да си осигурите поне час и половина- два за подаване на документите-имаше доста хора, които чакаха, и ако ви върнат за попълване/корекции се налага да чакате отново.
 5. Привет, някой има ли лични впечатления от училището? Опитах се да свържа преди време с тях по email, но така и не ми отговориха, а на сайта не намерих телефон.
 6. Получих списъка- папките преобладават За етиката и религията- казаха ми, че е задължително да избера нещо от трите. Забравих да добавя, че са въвели и иновативна според тях система на обучение като първи и втори клас учат заедно. На мен това по- скоро ми напомня на нашите училища където няма достатъчно деца и класовете са смесени, но да видим- може пък да има някакви ползи. Нямаше места в паралелката за целодневни часове (сутрин и следобед без домашни), така че остана вариантът часове само сутрин + домашни в занималнята. По- нататък ще споделя още впечатления.
 7. Привет, предстои ми започване на първа работа в Германия от следващия месец. Бих искала (и до колкото се ориентирам би следвало) да съм Steuerklasse различно от 1. Възможно ли е това да бъде уточнено предварително за да избегна надвземане на данъци първия месец и към кого е необходимо да се обърна- да подам съотв. молба и документи във Finanzamt в началото на месеца когато ще си направя и първа регистрация в Германия? Също така- как работодателят определя какви удръжки (зависими от данъчния клас) да направи- на база информация от Finanzamt или по друг начин?
 8. Привет, малко информация и от мен (провинция Bayern). Днес приключих със записването на детето в първи клас като за мен беше важно училището да предлага освен целодневно обучение и възможност за допълнителни занимания за да мога да си осигуря достатъчно време за работа без да се налага да търся занималня. Имах възможност предварително (преди да вземем решение да се преместим) да се срещна с директорката и да поговрим за учебния процес, за езиковата бариера, как възприемат чужденците и т.н. Подходът и отношението ми допаднаха и реших, че училището е подходящо. Оказа се, че за да запиша детето (да бъдат задължени да я приемат) е необходимо да имаме адресна регистрация в населеното място и съотв. при търсенето на жилище това ми беше основният критерий. Като документи достатъчен на първо време се оказа международният пасорт на детето (те си направиха копие) За адресната регистрация- ще си направя такава през август и ще я представя в началото на годината, но искаха да посоча адреса, на който ще живеем. Бях подготвила и имунизационен паспорт, но не проявиха интерес към него, тъй като в Германия ваксинирането не било задължително. Нужно е обаче да представя допълнително удостоверение от лекаря на детето или службата по здравеопазване (Gesundheitsamt) за общото здравословно състояние. Попълних и няколко формуляра. Питаха ме дали искам детето да посещава часове по религия, а като алтернатива предлагат етика. Относно финансовата страна- очаквам да ми изпратят списък с необходимите пособия като към момента ме информираха, че има такса за училищната каса в началото на годината- около 80 EUR, която покрива някои от материалите. Училището е част от инициативата за обучение през целия ден и до 15.30 понед- четв. и 13.00 петък е безплатно. Допълнителният час занимания струва общо 56 EUR за месеца.Обядът е 4.50 EUR на ден. Така за месеца се събират около 120-140 EUR и време за работа за мен до 16.10 (15:10 петък). Вероятно има съществена разлика между училищата в различните провинции (дори тук в района различните училища имат различно работно време и особености) така че при всички случаи е препоръчително човек да се запознае с тях предварително.
 9. Привет @veronik_veronik Бихте ли допълнила къде подадохте декларацията- в България или в Германия? Предполагам в България, но от постовете в темата не мога да се ориентирам достатъчно добре.
 10. Привет отново, След упорито търсене намерих сайт, който дава отговор на всичките ми въпроси по- горе (посочени са и съответните закони). Публикувам го тук в случай, че би бил от полза за някого- информацията според мен е изчерпателна и добре структурирана.
 11. Привет, Първо искам да благодаря за инициативата за поддържане на форума- намерих изключително много полезна информация последните два дни както и отговори на повечето ми въпроси Имам няколко въпроса относно болничните в случаи, когато детето ми е болно. - как е регламентирано осъствието и заплащането в такива случаи според закона при постоянен трудов договор- до колкото се ориентирам имам право на 10 работни дни годишно за дете, покрити от здравната каса, ако няма кой друг в домакинството да полага грижи - ако е така другият родител има ли също право на 10 дни (в друг случай, разбира се) ако сме женени, той работи и е здравноосигурен. Така биха се събрали общо 20 за година. - работодателят има ли някакви задължения за компенсация към мен ако болничните за дете надвишават този период - в стандартните трудови договри има ли обикновено клауза, която регламентира отношенията в такъв случай? В моя е описано, че е необходимо да взема неплатен отпуск в такъв случай и тъй като тепърва се запознавам със законите в детайли бих искала да се ориентирам дали така е по принцип или по- скоро е нещо допълнително. (прочетох някъде, че в договорите не може да има клаузи, които са в разрез с правата на служителя по закон). - и последно- ще ми бъде много полезно също ако някой може да ме ориентира как се казва законът, който урежда тези случаи Предварително благодаря!
×
×
 • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..