Jump to content

danail

Потребител
 • Мнения

  8
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Дни на първо място

  2

danail последно спечели на 4 Август 2021

danail получи най-много харесвания!

Обща нформация

 • Град
  Kempten (Allgäu)
 • Страна
  DE

Последни посетители

Функцията за показване на последните профилни посетители в момента е изключена и не е показна пред останалите потребители.

Постиженията на danail

 1. Фигуративна държава, управлявана от фигуранти, които изведнъж забравят своята роля. Дори това да не са негови думи, недоразуменията през годините са толкова много, че нищо не учудва, ако е истина. Мен друго сън не ми дава - кой му плаща на онзи апаратчик, който преди три седмици обърка копчетата и не веднъж, а два пъти ми пусна на запис разговора ни по телефона с моя близка в България? Това, за съня, в кръга на шегата. Но това, че се наливат пари за заплати на такива некадърни доносници-глупендери, вероятно много по-многобройни отколкото едно време, на фона на цялостната картинка... отдавна не ми достигат думи.
 2. Горната снимка не е майтап. Майтап е тази. А още по-голям майтап е, че е сложена над писоара в службата. ПП: От гледна точка на хигиената - ок, но от гледна точка на простатата - не е никак ок.
 3. Следвам съвета Ви от чата и предлагам Швейцария. Злободневната тема е отварянето на трудовия пазар за българи от 01.06.2016, но лично аз не съм намерил до момента /освен от български сайтове/, потвърдена информация за решението на швейцарците при какви условия ще стане това. Може друг да я има тази информация, както и да сподели нещо друго интересно за страната.
 4. Написано по този начин, думите Ви на мен ми звучат като: "Здравейте! Наруших договора си за наем в Германия и дължа пари. Укрил/а съм се, но не съм сигурен/на доколко добре. Кажете ми има ли начин да ме намерят зад граница и да си вземат каквото им се полага?" Вие ... сериозно ли?! /въпросът ми е риторичен/
 5. И ще се справите, щом като сте взела решение и след като страховете Ви напуснат. Щом можете да споделите това във форум, но не желаете да го споделите с близките си и да ги безпокоите, докато не се справите сама, то споделете го и с хората, при които търсите жилище. Не съм бил в кой знае колко държави, но никога не съм тръгвал с предразсъдъците, че немците били студени, англичаните сноби и т.н. От моят скромен опит стигнах до убеждението, че хората по света сме навсякъде едни и същи, но живеем в различни социални модели, които придават различни нюанси помежду ни, върху които предпочитаме да акцентираме и умишлено наблягаме на разликите, вместо да търсим приликите и какво ни обединява. Споделете с наемодателите какво Ви води при тях и защо, какво търсите и какво се надявате да получите, бъдете искрена и не се срамувайте защото житейски истории всякакви има - вероятно десетина ще ви подминат и откажат, но следващият ще го оцени и приеме. Успех и пишете, когато скоро се наредят нещата при Вас!
 6. Здравей, Leni76! Не сте дал/а много подробности, за да Ви се отговори конкретно. Ако: - фигурирате в договора за наем като равнопоставен/а и сте си плащали и - наистина не можете да намерите жилище в момента, но е наложително спешно да се изнесете /без това да е по изрично нареждане на полицията и без да е такава волята на наемодателя Ви/ То най-добрият вариант е да преосмислите и постигнете краткотвременен компромис с половинката си /без или с помощта на адвокат/ или да отседнете при познат/приятел докато си стъпите на краката и намерите работа. Ако не сте вписан в договора за наем като равноправен или сте вписан, но нямате банкови извлечения или квитанции на Ваше име /не можете да докажете/ за платени предишни наеми и разноски по жилището, то половинката Ви може да Ви изгони почти по всяко време, дори и Вие да не желаете да се изнесете. Ако случайт Ви е такъв и нямате при кого да отседнете, то Ви пожелавам институциите за жилищно настаняване във Франкфурт да са по-отзивчиви. Тукашните пращат хората да спят буквално в колите си или под моста. Бежанците се обслужват с предимство и стоят в списъците за общински жилища пред самите нуждаещи се немци, Хостел или ваканционно жилище също са временен вариант. Там няма да ви искат трудов договор. Дано намерите максимално добро решение и изход от ситуацията.
 7. Здравейте, alexbont! 1. Ако поне един от двамата е запазил писмата, които е получавал, то вътре в тях го има формуляра за регистрация - Antwortbogen, който е дал/а zico75rs по-горе. 2. Ако сте ги изхвърлили, можете да го свалите от интернет страницата им: https://www.rundfunkbeitrag.de/formulare/buergerinnen_und_buerger/ или да го попълните онлайн. Ето линк към pdf-версията на формуляра: https://www.rundfunkbeitrag.de/e175/e180/Buergerinnen_und_Buerger_NeuanmeldungWohnung_0103.pdf В първия случай /с Antwortbogen-а/ - попълвате Вашите имена и точен адрес, ако те не отговарят на напечатаната за Вас информация във формуляра. Ако дори само номерът на Вашето жилище не отговаря или не е посочен, то попълнете ръчно данните си. - в случай че Вие обитавате жилището след 01.01.2013, то тогава следва да маркирате с Х второто квадратче и да запишете месеца и годината откогато сте започнали да живеете на настоящия си адрес. Бъдете честни, защото всяка информация за Вас в Германия може да бъде лесно проверена. * В случай че другият живущ в същото жилище продължи да получава писма, то той попълва същия формуляр, но маркира с Х четвъртото квадратче и попълва Beitragsnummer-а и имената на този, който вече плаща за същото жилище. Beitragsnummer-а се получава в двуседмичен срок с писмо по пощата, след регистрацията. - на втората страница на формуляра Ви питат как ще плащате: в средата на всяко тримесечие; авансово в началото на всяко тримесечие; авансово в началото на всяко полугодие или авансово в началото на всяка година /избирате варианта, който най-много ви устройва и отбележете с Х/. Питат Ви и как желаете да се извършват плащанията: чрез директен дебит /Lastschrift/ или сам ще ги нареждате /Überweisung/. Отбележете с Х как Вие предпочитате. В първия случай трябва да попълните данните за титуляра на банковата сметка и самата банкова сметка, и таксата автоматично ще се тегли оттам. Във втория случай не е задължително да попълните данните за Вашата банкова сметка и ще получавате писмо-напомняне по пощата с приложено платежно нареждане и дължимата сума, за да извършите следващото плащане. - най-отдолу попълвате град/село, датата на попълване на формуляра и се подписвате. Направете си копие на документа и го запазете. Изпращате оригиналния формуляр на посочения в писмото адрес. В случай, че не пазите писмата и решите да използвате сваления и разпечатан от интернет формуляр: Neuanmeldung einer Wohnung /линк, към който съм дал в началото/, то той се попълва и изпраща по идентичен начин. За онлайн регистрация - следвайте стъпките. В първото писмо, което ще получите след регистрацията, заедно с Beitragsnummer-а, ще Ви уведомят и за Вашите досегашни задължения към тях от месеца и годината, които сте посочили че обитавате жилището, до настоящия момент. Това е всичко.
 8. Здравейте! Пиша от личен опит. В Германия съм от почти година и половина. Живея сам. Смених два адреса преди да се установя дълготрайно на настоящия. Винаги с договор за наем. За всякакви консултации относно всякакви правоотношения и административни процедури, през първата година от пребиваването ми тук, са ми помагали познати, приятели и колеги - само немци, по простата причина, че не познавах други българи наоколо ми или други чужденци. Още през първата седмица, на първата адресна регистрация получих писмо, че трябва да плащам въпросната такса. Предоставих го на работодателя ми и попитах как е редно да постъпя. Той скъса писмото пред очите ми. На втория си адрес получих ново писмо. Запазих го, но не предприех нищо. Когато и на настоящия си адрес преди година получих за трети път същото писмо, реших, че трябва да действам. Разпитах съседите си /всички те са немци/ - никой не плащаше. Наемодателят ми едва ли не ми се изсмя, когато му казах, че възнамерявам да се регистрирам и да си плащам. Както и да е, намерих позната немкиня, която да ми помогне да попълня коректно формулярите, въпреки че и тя не плащаше и се опитваше да ме откаже да го направя. Попълних приложените формуляри в писмото и се регистрирах. Оттогава си плащам и живея спокойно. През тази една година всички съседи и наемодателят ми получаваха покани за плащане, заедно с платежно нареждане с дължимата от тях до момента сума на въпросната такса, които директно изхвърляха. Докато на всичките до един миналия месец не им дойде "покана" за плащане от съдия-изпълнител и едномесечен срок за аудиенция с него. Сега ще им се наложи да си платят всичко накуп заедно с лихвите и хонорара на съдия-изпълнителя. Последните промени по този закон са в сила от началото на 2013 година. За самите немци той също е сравнително нов и много малко от местните, които аз познавам, са му обърнали сериозно внимание и са се регистрирали и са плащали тази такса. И в Германия го имам този момент - "след като Шмид не плаща, защо аз да се минавам и да плащам, ще чакам да видя какво ще се случи с него и тогава ще му мисля". В моя житейски случай съм постъпил законосъобразно. Това го признаха една година по-късно същите тези немци, които ме разубеждаваха и вземаха на подбив. Моят съвет е: в писмата, които сте получили, е описано въз основа на кой закон Ви искат да се регистрирате и плащате /откакто се регистрирах и плащам, не пазя старата поща/. Намерете време, потърсете го в Интернет и го прочетете. Ще откриете, че тази такса не касае само дали имате телевизор или радио в жилището си, или пък дали слушате Дойчерадио и гледате програмите ARD, ZDF. Ако не можете сами да се справите с превода, потърсете помощ от познат. Лично аз познавам хора, на които част от таксата за минал период им е била опростена, защото са били безработни, живеели са не под наем, а в т.н. Ferienwohnung, поради невъзможност да си намерят жилище. Тези, които още не са получили писма от съдия-изпълнител, могат да се свържат на посочения в другото писмо телефон за контакт. Тези, при които се е стигнало до съдия-изпълнител - уредете си среща с него в упоменатия в писмото срок и му опишете конкретната си житейска ситуация. Дано поне малко съм Ви бил полезен. Моля, пишете как са се разрешили при вас казусите и при какви процедури сте минали, за да могат и други почерпят от Вашия опит. Поздрави и успех!
×
×
 • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..