Jump to content

Какво е за мен България или защо "избягах"?

Recommended Posts

Публикувано

За мен България е страната, в която съм се родила и живяла почти през целият си съзнателен живот. Много от хората останали там, ни обвиняват нас, имигрантите, че сме избягали. А колко още години трябва да изгубя от живота в надежда, че нещата ще се променят? Всички винят  управляващи и партии (виновни са, спор няма),че крадат, та се късат,но мисля, че вината трябва да се търси и сред нас, омръзна ми от манталитета на българите, съседи да спират да ти говорят заради това, че си си купил нов автомобил (който всъщност не е нов, просто си си заменил трошката с някоя по-нова ), да слагаш решетки на прозорците(вкл. и на банята), металната врата е задължителна+ последен модел брава с тройно зключване, алармените системи са задължителни, както за дома, така и за колата ( ама гаранция "Франция"  :( ). Да отидем и в магазина. Една позната, която имаше магазинче за млечни продукти ми беше  споделила, че всичките видове сирена се вадели от една тенекия  ;D,не си спомням от колко години в България не бях си купувала български продукт с качеството на това което помня от моето детство, сега като имам и база за сравнение, разбирам колко съм била мамена- в грамажа, в качеството, в цената. Но затова са виновни политиците, нали? Търговците, които са от простолюдието са невинни жертви.

Да изброявам ли още? Няма да ми стигне и една седмица да изброя причините! Останал ми е навика сутрин да гледам новини по българската телевизия, някои ще кажат, че са манипулирани, ама как ще са, като това е действителността, тези, които ни винят за "бягството " се опитват да убедят себе си, че всичко е телевизионна илюзия. Казват, да се върнем и като се върнем, какво ? Най-новото, което разбрах е, че има свободни работни места (е, поне в големите градове), що не работите? Много от новодошлите тук са учудени от количеството работа (трябва и качество), но според мен ако се иска здрава държава, успешна, едно от условията е да се работи здраво. Трябва дисциплина, трябва отговорност, защото мамейки държавата, мамим самите себе си и съм убедена, че дори и тези които най-много ни плюят, са или мързеливи или най-много крадат! Ще спомена и заведенията, които са пълни от ранни зори до късно вечерта...  :)

Не бих се върнала в България, дори и за да умра там, харесвам страната си, но не обичам затвора в който я превърнаха!

• 1 month later...
Отговор

Здравейте, съгласен съм напълно с Вас! Офицер съм от Военноморските сили, но договорът ми скоро изтича и реших да не го удължавам. С жена ми решихме, заедно с 4-годишната ни дъщеря да емигрираме в Германия, затова и се регистрирах в този форум, тъй като сме се насочили към Хамбург. Много ми е трудно, защото патриотизмът и националната гордост са силно развити у мен и ги предавам на дъщеря си (където види националното знаме и казва:"Тате, виж, това е знамето на България! Бяло, зелено, червено!")

Финансово не сме опряли дъното, така че това е само една от причините за решението ни. Приспособили сме се към заобикалящата ни среда, но не искам дъщеря ми да расте с всички тези отрицателни неща, които сте споменали и няма смисъл да ги повтарям, защото всички ги знаем. Стигнахме до заключението, че нещата тук няма да се променят към по-добро (или поне не в близките 10-20 години) и взехме това трудно решение.

Естествено, че ще чуя всякакви мнения и дори обвинения, но ще си позволя да Ви цитирам "...харесвам страната си, но не обичам затвора в който я превърнаха!"

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..