Jump to content

Положителните и отрицателните страни на немското образование


Росен Арабаджиев

Recommended Posts

Започвам темата с уговорката, че не съм нито германофил, нито германофоб. Нито пък имам намерение на търся под вола теле. Ще се опитам максимално безпрострастно да опиша нещата такива, каквито са, като правя най-вече сравнение с българската система на образование.

За момента ще се огранича до системата на началното и средното образование, защото там имам преки наблюдения. Подчертавам, че това са моите лични впечатления и по тази причина нямам претенции за обективност. Разделим съм впечатленията си на "Предимства" и "Недостатъци", изхождайки от моята лична представа за нещата в живота. Не бързайте да ме съдите, ако съм споменал нещо като положително, а вие го намирате за недостатък. Просто споделете вашето мнение. Ще бъде чудесно, ако повече потребители се включат със собствените си наблюдения. Така ще получим една по-пълна картина по темата и ще можем да извлечем максимална полза за децата си.

Ето как изглеждат нещата в Sachsen ...

ПРЕДИМСТВА

 • няма такова нещо като "свободен час" и шляещи се деца. Ако по някаква причина учителят отсъства, часът се поема от негов колега. Само ако часът е последен, децата от средното училище могат да бъдат освободени, но децата от началното училище задължително биват занимавани с нещо.
 • голям избор от безплатни следобедни занимания в училище (Ganztagsangebote) - спорт, изкуства, копютърни курсове, езици и т.н.
 • в учебния план има много повече часове по спорт, спрямо тези в България. В началните училища задължително се ходи и на плуване, когато в близост има подходящо съоръжение
 • оценяването на знанието е обективно, защото рядко се поставят оценки при устна проверка. Основната форма за проверка на знанията са писмените тестове и контролни работи.
 • няма лавки със сладкиши, вафли и подсладено-оцветени газирани напитки. За обяд има добра храна, която се предлага на достъпна цена
 • ако не вали през голямото междучасие, децата от началното училище са задължително на двора независимо от околната температура
 • няма охранителни фирми, но влизането в сградата на училището е невъзможно по време на учебния процес. Просто вратите не могат да се отварят от външната страна и е необходимо да се обадите на ръководството, за да бъдете допуснати вътре.
 • използването на мобилни телефони в сградата на училището е забранено, като тази забрана много рядко се нарушава
 • напускането на територията на училището по време на междучасията е забранено, позволява се единствено по време на обедната пауза (ако има после следобедни занимания), но обикновено се иска писмено разрешение от родителите
 • специално при нас в Sachsen учебниците както за началното, така и за средното образование са безплатни. Обикновено детето получава използвани (3-та или 4-та ръка, може дори и 6-та), но те са в отлично състояние. При повреда учебникът се заплаща.

НЕДОСТАТЪЦИ

 • домашните работи покриват само абсолютния минимум за самоподготовка. За понеделник рядко се дават такива. Ако родителят иска детето му да затвърди знанията си по дадена тема (съответно да поддържа едно по-високо ниво на знания с оценки > 2,5) е необходимо той сам да намира подходящи допълнителни материали.
 • отношението към детето е силно повлияно от социалния статус на родителите. Пред моите очи системата (в лицето на педагогическия персонал) превърна две много будни (и вероятно способни) деца в аутсайдери. Просто произхождат от семейства с много нисък социален статус. Едното семейство е немско, а другото имигрантско. Така че, ако педагогическият персонал ви прецени като неперспективни за системата, много бързо вие и детето ви ще бъдете избутани в периферията.
 • в началното училищ дисциплината е по-важна от знанията, интересите, творческия и/или умствения потенциал на детето. Но няма как да е по друг начин, защото до 4-ти клас трябва да става, каквото ще става. Един пример: до участие в извънкласна форма в училището на сина ми не бяха допуснати деца, които според представата на класната ръководителка имат лоша дисциплина.
 • липсват общи учебни планове на национално ниво, като образователната политика е от компетенцията на отделните провинции. Това го намирам за особено критично по отношение на средното образование, защото до момента липсват единни национални зрелостни изпити (матури), което води до известни своеволия от страна на университетите (субективност при приема).

Кой ли ще е следващият, записал се в темата?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 4 years later...

Здравейте! Имам един въпрос: как втора точка от недостатъците (отношението към детето...) кореспондира с четвърта точка от предимствата (оценяването на знанието...)? Казано иначе, ако някое дете демонстрира добри знания, но семейството му е с нисък социален статус, какво се очаква да се случи? Съществува ли вероятност дете да бъде ощетявано в оценките си поради социалния статус на семейството?

И още: какво имате предвид под „нисък социален статус“? Финансовото състояние на родителите? Тяхното образование? Обща култура?

Редактирано от BERIG
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 2 weeks later...
На 17.1.2020 at 10:04, BERIG написа:

Здравейте! Имам един въпрос: как втора точка от недостатъците (отношението към детето...) кореспондира с четвърта точка от предимствата (оценяването на знанието...)? Казано иначе, ако някое дете демонстрира добри знания, но семейството му е с нисък социален статус, какво се очаква да се случи? Съществува ли вероятност дете да бъде ощетявано в оценките си поради социалния статус на семейството?

И още: какво имате предвид под „нисък социален статус“? Финансовото състояние на родителите? Тяхното образование? Обща култура?

Здравейте отново,

ще се опитам да отговоря с уговорката, че написаното от мен се отнася за онази част от Германия, която познавам. А познатата на мен част е едно класово структурирано общество, което предава своето класово деление на следващото поколение. Вярно е, че това състояние не е толкова силно изразено като например в добрата стара Англия, но е очевидно. Но за да изглежда, че избивам на марксизъм, спирам дотук. Мога да дам много примери, но ще се огранича само до един изключително показателен и обективен такъв - т.нар. оценка от SCHUFA. Та хубавците от SCHUFA нямат скрупули и дават много ясно да се разбере, че това от коя класа си има значение за кредитния ти рейтинг. Ето го примера - човек си сменя жилището. Всичко остава същото - големината на жилището му, местоработата, градът, размера на доходите, погасяване на текущите задължения. Единствената разлика е, че новото жилище се намира в район с повече социално слаби. И какво става - след смяната на жилището се оказва, че кредитния рейтинг на нашия човек е паднал с около 2%. Ясно е, че SCHUFA няма да разкрият алгоритмите си и да потвърдят официално, че социалната среда за тях има значение, но не го и отхвърлят. В интернет има достатъчно материали на немски език по тази тема.

Та ето каква връзка има всичко това с нашите деца в училищна възраст. Както вече споменах, в основната си част критериите за оценяване на знанията са обективни, което е добре. Но желанието за съучастие в учебния процес на едно дете, особено в по-ниските класове е силно, е силно повлияно и от училищната средата. А тя може да бъде безпощадна. Понеже училищната среда, както всяка една друга социална среда, има склонност да се хомогенизира. Това води до отпращането на различните на изолация - все едно дали тяхната различност е на религиозен, полов, социален или физически признак. Просто различните са обречени да си останат различни. В последно време единствено различната сексуална ориентация не води до изолация. Напротив, достатъчно организации с помоща на държавата се грижат особено активно за това третополови, хомосекциални и т.н. да бъдат представени като заслужаващи по-особено внимание. Благодарение на тази кампания нещата там се получават. Но например децата с недъзи, имигрантите, социално слабите и не знам още какви, си остават встрани от хомогенната маса.

Аз дефинирам такава среда като токсична и ще го подкрепя с няколко примера, как системата за уж обективна оценка на знанията, притежава легитимни механизми, с които може да сложи всеки един в определената му рамка. Ето как учителите могат да отровят живота на децата ви, а също така и вашия:

(1) в началното училище детето ви може да бъде поставено до дете, което непрекъснато го разсейва. Молбата ви за преместване може да остане неудовлетворена.

(2) в по-горните класове детето ви е включено в екип по даден проект с дете, което няма абсолютно никакъв интерес към случващото се в училище. Обаче оценката по проекта е обща и еднаква за двамата участници, независимо че единия е свършил 90% от работата

(3) детето ви е непрекъснато убеждавано, как оценката три (по немската система) е една добра оценка за него като чужденец и трябва да е благодарен на учителя, директора, образователното министерство и канцлера, че са му позволили изобщо да се докосне до това върховно човешко достижение.

(4) съучениците му, които си позволят да го третират като малоценен индивид, ще получат санкция, едва когато нещата ескалират и се стигне до сериозни инциденти. По-маловажните ситуации между съученици, в които например дават на детето ти да разбере, че "шоколадът след тренировка е само за германците", получават единствено небрежна усмивка от страна на педагогическия персонал. Аз като възрастен гледам с други очи на подобни неща, но едно дете ги възприема по много по-драматичен начин.

Оф, стига толкова. Само ще добавя, че доброто финансово състояние на родителите не значи автоматично висок социален статус - пример за това са богатите турски фамилии или представителите на източна Европа с не много чист произход на парите си.

Поуката от написаното до момента би трябвало да бъде, че възпитанието и развитието на децата ни си остава наша грижа. Класи-мласи, шуфи-муфи не играят, когато родителите ги е грижа какво се случва с тях. А послед всичко си идва на мястото и резултатите не закъсняват.

До скоро ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 2 years later...
На 1/27/2020 at 17:21, Росен Арабаджиев написа:

(3) детето ви е непрекъснато убеждавано, как оценката три (по немската система) е една добра оценка за него като чужденец и трябва да е благодарен на учителя, директора, образователното министерство и канцлера, че са му позволили изобщо да се докосне до това върховно човешко достижение.

КЕФ,КЕФ,КЕФ -Трябва със златни букви да е изписано на портала т.е на германската граница.


Навремето се говореше от тези дето са били в казармата, че на портала имало надпис -"ДОБРЕ ДОШЛИ В РОДНАТА КАЗАРМА",
а отзад пишело -"ДУПЕ ДА ВИ Е ЯКО".
Та, аз будалата влизайки в казармата през портала наистина се обърнах да видя дали е написано нещо - ама не!

Редактирано от 1984
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
 • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..