Jump to content

Участие в национален референдум на 25 октомври 2015 г.


Recommended Posts

Пускам тази тема, понеже информацията за предстоящия на 25 октомври 2015 г. национален референдум остана в сянката на други събития.

Защо е важно да участваме в този референдум?

И така, на 25 октомври 2015 г. се провежда национален референдум по въпроса: „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите". Ако отговорът на мнозинството е "да", тогава включване на българите, живеещи зад граница, в изборния процес ще бъде изключително лесно. Няма по-достъпен начин, по който българската диаспора, чиято численост надхвъря 1,5 млн. души, да се възползва от конституционното си право на глас. На последните избори лично на мен ми се наложи да пътувам около 100 км, за да упражня правото си на глас.

С участието си в този референдум гласуваме за една промяна в бъдеще време, но за да дадем мнението си ще трябва този път (надявам се за последно) да гласуваме по добре известния ни начин, изразяващ се в посещение на секционна комисия.

За да можете да упражните правото си на глас 25 октомври 2015 г. в удобно за вас място е добре да попълните Електронно заявление за гласуване в секция извън страната. Ако желаното от вас населено място не фигурира в списъка на ЦИК, просто го добавете. В случай че за дадено ново населено място се съберат поне 40 електронни заявления за гласуване в чужбина, има шанс в това населено място да се разкрие избирателна секция.

Ако живеете в населено място, в което вече е обявена секция за гласуване извън страната (например Берлин, Мюнхен, Франкфурт, Хамбург и т.н.), ще бъде добре, ако в регистрационната форма на заявлението си впишете друго населено място, за което все още не е достигнат броя от 40 души (просто прегледайте списъка и си изберете едно населено място, което е извън списъка с одобрените секции). Това не ви анагажира да гласувате там по никакъв начин и не е нарушение на закона. Просто ще направите услуга на свои сънародници, които не могат да съберат достатъчен брой регистрации. Това е най-малкото, което можем да направим за страната си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 3
  • Съдадена
  • Последен отговор

Най-активни в темата

Какъв е смисълът да се подава електронно заявление за гласуване в секция извън страната?

Първата цел е да се оптимизира броя на служителите, заети в изборния ден

Другата цел е да се улеснят избирателите. Тези, които вече са подали писмено или електронно заявление за гласуване за дадено населено място в чужбина, могат да гласуват там без да попълват такова заявление в деня на изборите

Според мен основната идея при подаване на заявление за гласуване в чужбина е да се даде възможност за разкриване на нови (извън вече обявените) избирателни секции за места/райони, в които при последните избори не е имало такива, но междувременно там са се установили компактни маси от български граждани. Теоретично, ако за което и да е населено място в чужбина се подадат поне 40 писмени или електронни заявления за гласуване в чужбина, Министерство на Външните работи трябва да заяви пред местните власти желание за разкриване на нова изборна секция.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както вече споменах, има градове в Германия, в които е сигурно откриването на избирателни секции за референдума през октомври 2015.

Това са местата с утвърдени вече секции:

Берлин

Бон

Дармщат

Дортмунд

Дрезден

Дюселдроф

Карлсруе

Кьолн

Магдебург

Манхайм

Мюнхен

Нюрнберг

Регенсбург

Фрайбург

Франкфурт

Хамбург

Щутгарт

Има сънародници в някои други градове, които имат желание в близост до тях също да бъде разкрита избирателна секция, но не могат да достигнат заветните 40 бр. заявления.

Това са например:

Ахен (10 подадени заявления)

Олденбург (14 подадени заявления)

Ако във вашето населено място има вече обявена избирателна секция, тогава просто можете да бъдете в услуга на сънародниците си от другите градове. Отделете 2 мин. подайте заявление по електронен път, в което впишете като място за гласуване населено място извън списъка с утвърдените вече секции. Изберете такова, за което бройката от 40 регистрации все още не е достигната и дайте по този начин възможност и на други да упражнят правото си на глас в удобно за тях място.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Само след два дни, на 25 октомври 2015 г., ще се проведе референдума по въпроса:

Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Този не много сложен въпрос, както и самият смисъл от референдума, продължават да бъдат подложени на критики, както от политически партии, така и от всевъзможни "независими" специалисти. На фона на повишения интерес от страна на българските общности зад граница към референдума (Външният министър очаква висока активност на референдума за електронното гласуване в държави като Германия, Великобритания и САЩ) се стига до унизителното положение политическите партии да бъдат молени да запълнят своите квоти в комисиите зад граница, така че да не се провали гласуването там (Външното министерство търси доброволци за референдума в чужбина). Срамна история ...

На мен това ми е достатъчно и удвоява желанието ми да натисна "RESTART" и да разбъркам блатото.

Впрочем, вие какво ще правите тази неделя?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гост
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.

×
×
  • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..