Jump to content

Взаимопомощ - как намерихме работа от България и заминахме....нашата история


Recommended Posts

Здравейте на всички,

реших да напиша как успяхме да намерим работа и да заминем Ще се радвам, ако споделената от мен информация, помогне на тези, които сега поемат нашият път.

Немският език

Езикът е много важен и всяка една научена дума, ще ви бъде от полза. Много хора подценяват владеенето на езика,  да може да научите езика тук, но е по-добре да тръгнете с някакви знания и да развивате и надграждате. За курсовете по немски, мога за София да кажа само, наистина бъдете внимателни, аз и съпругът ми минахме през няколко школи /само в Гьоте/ не сме учили и мога да кажа, че нивото е много ниско. Предлагат се всевъзможни курсове, които се водя от преподаватели без необходимият ценз, не знаят определителните членове, на какво ли не се нагледахме. Несериозно е едно нива да е 50 ч. и да се очаква да се научи нещо. Но в крайна сметка, онова, което научих сама ми донесе най-много знания.

Работа

Нямаме приятели в Германия и започнахме да търсим работа през Интернет, превода на СВ-то го направи един приятел и започнахме да изпращаме. Освен сайтовете може и директно да пишете в Гугъл, работа,  вашата професия, ако владеете някакъв друг език да пишете работа с ....... език....също излизат доста неща. Може да се окаже, че именно доброто ви владеене на друг език и по-малко немски да е  вашият шанс. Ако сте с някаква по-специфична квалификация, може да намерите организации, асоциации....и да им пишете.

Най-много интервюта имахме с посреднически. В Германия, като цяло услугата е безплатна, но има и фирми, които предлагат услугата търсене на работа, срещу заплащане, като за целта изпращат договор.

Някои казват, че предвид това, че домейна е bg, може да не го получават мейлите, дали  е вярно или не, по-добре да има повече сигурност. Направихме в gmail.com, защото на други места искаше немски телефон при регистрацията на имейла, мисля че в yahoo.de, беше.

Освен СВ-то, прикачахме и квалификациите придобити в Германия, без БГ дипломи и препоръка. Не сме пращали мотивационно писмо, но в имейла правехме кратко представяне. Както вече Както написах СВ-то го преведе един приятел, но от тук нататък всичко останало пишехме сами. Много ми беше полезно, като напиша едно изречение и го копирам в гугъл и от там "ме поправя", може би имахте предвид...., както и ми излизат подобни страници, с подобни изречения в мотивационни писма, представяния. Променяхме текста във времето и по този начин, от една страна научаваме много неща, от друга не занимавахме никого....Горе долу навсякъде, пращахме едно и също. Ровейки се постоянно всичко ставаше по-ясно и повтарящо се. Така съпругът ми успя да намери работа, която не му харесваше особено много, но все пак беше някакво начало, имаше и подсигурено жилище, което беше много важно. Тъй като вече бяхме изпратили доста СВ-та на около 80 места за около 6 м., когато вече беше в Германия, получи обаждане и се премести на нова работа и се събрахме цялото семейство.

Добър опит беше миналата година нем. тр. борса във В. Търново, интервюиращите са от немска посредническа фирма. Интервю имаше само съпругът ми, но бяха коректни да му кажат, че те набират по-ниско квалифициран персонал и не могат да му бъдат полза освен ако не иска да почне от по-ниска позиция. За себе си, също имах позитиви, защото говорих с представителката на фирмата и аз и тя ни даде някои насоки.

Ети и линк: http://nox.bg/nemska-trudova-borsa-9592.html

Интервютата за работа: Интервютата за работа са изключително еднотипни. Разглежда се и обсъжда  св-то, опита, образованието, плановете ви. Добре е да разиграете с някой или с преподавател за да сте по-уверени. Важно е да отговорите и не мислете дали граматически е толкова издържано, все пак сте чужденец. Може да си извадите и разни фрази или въпросите, които бихте искали за зададете....когато ги имате готови такива, няма да ви се налага в момента да мислите.

Документи

Тук във форума тези неща са много добре описани, но все пак ще маркирам с няколко изречения:

1. Многоезичните актове за раждане, вадят се по местоживеене т.е. от там където е издаден първият такъв, акт за гражданско състояние /брак, развод.../. За брак, от общината, където се е случило сключването на брака. Агенциите за превод, услужливо ви обясняват, как трябва да се преведат, но това не вярно.

2. Дипломите, преведохме, само за висше образование. Повечето неща ги направихме сами.

Първо минахме през нотариус, който направи заверка на копие на дипломата за висше образование. И тук внимавайте, всеки си слага различна такса. Ние платихме около 20 лв., за дипломата и приложението към нея.

С копието отидохме в МОН /София 1000 бул. "Княз Дондуков" 2A Административно обслужване 8:30 ч. - 19:00 ч./, където направиха заверка на копието /Апостил/. Оказа се, че може и на оригинала, но не е желателно. Взимат и оригинала и копието и до седмица е готово.

На място може да се плаща само с бан. карта или да преведете парите по банков път, в брой не приемат.

След това преведохме дипломата в агенция за преводи и тук приемат страниците, както си искат, пишат едно оказва се друго, не ми се влиза в подробности, накрая ти взимат повече пари. Имайте го предвид.

След това се отива в М-во на външните работи, където се залепват държавните таксови марки и се поставя щемпел. Могат да се закупят от най-близкия в района пощенски клон до х-л Плиска или Цен. поща.

Последна стъпка, заверихме дипломата и приложението в Немското п-во, това става за два ден - 60 лв. Едни казват, че трябва, други не....но в крайна сметка решихме, че е по-сериозно, като види работодателя немският печат. /Ако отивате с цел обучение и представите доказателства за това, услугата от немското посолство е безплатна. - просто уточнение/

Още едно улеснение, поне според мен:

Не, че не можете да се направят копия на документите в Германия, но е добре ако  всичко е подредено, ние направихме по няколко копия на лични карти, паспорт на детето, актове за раждане, дипломи....направихме си снимки за документи /като кажете във фото, за европейски формуляри и бланки/ те знаят как да ги направят. Със сигурност, това ще ви спести едно неудобство и притеснение.

Европейски здравни карти

Добре е да извадите преди да тръгнете, важи за възрастните 1 г., за децата периода е по-дълъг. Вади се от банка ДСК, безплатно. Картата ви дава право на спешна помощ.

Здравните осигуровки в България

От началото на 2013 г. това вече може да стане, както за бъдещи, така и за минали периоди. Важно условие за освобождаване от плащане на вноски за здраве е подаване на заявление в офиса на НАП по постоянен адрес. От началото на 2013 г. отпадна изискването заявлението да бъде подадено преди датата на заминаване в чужбина.

http://www.nap.bg/page?id=352

Ето и още малко информация:

В рамките  на  здравното  осигуряване  се  издава  формуляр Е 104 от здравната каса в която сте се осигурявали в Германия. Формуляр Е 104 се подава и в НАП, като доказателство за осигуряване в друга държава от Евр. съюз. На базата на него, се коригират задълженията за здравноосигуряване.

Училището

Това беше най-голямото ми притеснение. Тръгнахме на сляпо, защото дори не знаехме, точно къде ще бъде жилището ни, а учебната година вече беше започнала.

От България подготвих:

1. Превод на свидетелство за завършен 4-ти клас. Само превод.

2. Отпускно свидетелство за 5-ти клас /уч. година беше започнала/. Само превод.

3. Взех препоръки от занималнята, която посещава на немски език.

4. Многоезичният акт за раждане.

5. Копие на паспорта.

Отидох в кметството. Съпругът ми, където живееше преди това беше попитал, но предвид това, че града беше голям, му казаха, че когато дойдем и имаме адрес, на база адреса ни препоръчват най-близкото и подходящо училище. Тук градчето е малко и има 3 училища и  ни изпратиха в училището, което се оказа Реал шуле. Дадох документите обясних за какво става въпрос , че детето е учило немски в училище, но знанията му стигат да се представи, да попита нещо. Както вече писах в България беше пети клас и тук направо го записаха в пети клас. На следващият ден беше на училище в нормален клас. Попитаха ни дали искаме да посещава часовете по религия, децата ги разделя на такива които не ходят, католици и евангелисти,  това то отбелязаха във формуляра, както и ми искаха съгласие да публикуват негови снимки в сайта на училището. В това училище нямаше среща с директорката или някакви официалности, всичко стана в секретариата.

Децата са страхотни, подкрепят го, помагат му, учителите също и най-важното учи наравно с другите деца.

Нещо което мен ме впечатли, бях взела от БГ, някакви тетрадки, химикали....но почти нищо не влезе в употреба освен линии, пергел, ножица....тетрадките са с някакви номера в странен формат. Пишат само на голям формат на квадратчета или линии и по всички предмети изискаха да купим папки - меки и класьори, като за всеки предмет цвета е различен, червено, синьо, зелено.....по някои предмети, дори по два класьора. Пишат само с писалки с мастило, но не от тези които ни сме свикнали в БГ луксозните, а има ученически серии, много хубави. И БГ ги има във фирмите, които предлагат канцеларски материали, но не ги предлагат масово. Така, че ако решите да вземете нещо от БГ, надявам се с горе написаното да съм ви била полезна.

Стреса от новата среда за детето: В България масово му казваха, леле сега като отидеш, нищо няма да разбираш, какво ще правиш....Преди 2 г. бяхме за кратко в Германия и още от тогава започнах му обяснявам, че тук не е България, че масово децата са от някъде и всяко едно е дошло без да знае езика.  Той беше много положително настроен и още от първите ден, когато пристигнахме в  го подтиквах  да излезе и да играе с децата, първите един, два пъти се притесняваше, но после стоеше на прозореца и чакаше с нетърпение да види някое дете и тичаше навън, да играе.

В училище, първият ден му беше стресираш, макар, че ни разведоха из цялото училище един учител го хвана за ръка и взе да му говори нещо. Платих 2 учебни тетрадки само, общо 14 Евро.

След седмица вече ме питаше, защо няма училище и събота и неделя, защото много му се ходи. Ходя периодично да се виждам с учителката и тя ми казва, че според нея той всичко разбира, не се притеснява, говори и има добра комуникация. Сподели, че се радвам, че го вижда постоянно с децата и в извън учебно време, че участва в груповият чат на класа и се адаптира.  Децата са постоянно вкъщи или той е някъде на гости, вече няколко деца оставаха вкъщи да пренощуват, което е добре и за нас, защото се запознаваме с родителите. Ученето на език, дори и при детето в България си имаше своите позитиви. Ще помоля за съвет, какво да правим с училището. Това училище е до 10 клас. След това трябва да избира да се запише за професионално училище (нещо такова като техникум) или да кандидатства за гимназия. Доколкото знам приема за гимназия е труден, но не знам в какво точно се състои този прием. Ако завърши професионално училище, няма право да учи  в университет, а ако се прехвърли в гимназия след 10 клас, накрая на 12 клас полага матура (Abitur) и с тази оценка има право да кандидатства в университет. Тук градчето е спокойно, училището е до вкъщи, ако е в гимназия трябва да пътува с влака. Може ли да се прехвърли в гимназия след 1-2, години, или това е добре да стане следващата учебна година или след 10-ти клас, наистина се обърквам по този въпрос.

Ето и линк към немската образователна система: http://www.sueddeutsche.de/karriere/zahlen-daten-fakten-bildung-in-deutschland-1.464959-6

Имунизации

От картона Джипито пренесе в един имунизационен паспорт, всички имунизации, написани на латиница. Има възможност да получите документа и от ХЕИ, като занесете всички имунизации и там ви ги оформят в някакъв европейски формат бланка. Ако не ме лъже паметта цената беше около 30 лв. за това, но според мен няма смисъл.

Жилището

За жилището, поеха ангажимент и ни съдействаха от посредническата фирма. Намериха жилище, което се отдава от фирма, искаха да попълним някакви документи, копие на тр. договор на съпругът ми и личните документи. Независимо, че жилището беше празно, ни казаха, че ще отнеме 2 седмици, но било голям късмет, че 30 мин. след огледа имахме устно да. За тези 2 седмици се наложи да живеем някъде, бяхме няколко дни в едно ваканционно селище и беше доста скъпо, но после намерихме къща за гости на прилична сума и 2 седмици живяхме там. Ако изпаднете в такава ситуация, наистина е скъпо да живеете на хотел, търсете къщи за гости, апартаменти....но проблема при нас беше, че нямахме и Интернет. Не знаех, какво да направим и видях от едно кафене да излиза жена с немска традиционна дреха, извиних се, че я притеснявам и й обясних, че търсим жилище за 2 седмици....общо взето какво се случва с нас. Тя ни насочи към съседна къща и след 15 мин. ни намериха апартамент на много прилична цена, където отседнахме за 2 седмици. Не очаквах, че така ще ни "подадат ръка", защото спокойно можеше да ни тръшнат вратата. Впоследствие поканих жената вкъщи /германка/, тя се оказа много мила, разказа ми много неща за градчето и ме ориентираме в обстановката. Излизах с нея, ходехме до детската градина да вземем детето и така все повече опознавах хората и обстановката. Впоследствие, когато се регистрирахме, служителката, каза, че са и звънели на нея за нашият случай и се оказа, че пред кметството има голямо табло със снимки и координати на къщи за гости, които се отдават основно през лятото от местните хора.

Тук уточнявам, че независимо, че чакахме ключовете от новото ни жилище, казах в училището какъв ни е случая и без адресна регистрация, записаха детето ни.

Другото което искам да споделя е, че не вярвах на мен да ми се случи, че е по-скоро изключение, но жилището което наехме беше напълно празно, дори фасунги нямаше, кухня, батерия на чешмата в кухнята нищо. Благодарение на това, че доста бях поизчела взех 2 надуваеми легла. Има доста варианти за обзавеждане на ниски цени, затова по-скоро не бързайте да купувате, огледайте, изчакайте..... ние намерихме страхотни мебели във фейсбук, ибей има доста неща и подарък дори. Освен това съседката ни се изнесе и един ден просто ни каза, каквото искаме, че можем да вземем, вече бяхме купили доста неща, но от там взехме толкова много неща, че вече напълно се обзаведохме. Питах няколко пъти, колко струва, но просто искат да махнат всичко, защото жилището трябва да се освободи. Не дейте да мислите, че става въпрос за боклуци, напротив.

Вземете си дребни инструменти, болтове.....ако можете да си правите нещата сами, за разни шлаухи, гъвкави връзки за оттичане на водата, пирони, болтове.....толкова много пари дадохме, на фона на хубавите евтини мебели, които намерихме.

Малко битовизми Не се запасявайте с някакви неща от България, като храни, козметика, защото цените тук са повече от добри според мен. По-скоро вземете неща от първа необходимост за да не ви се налага тук да купувате накуп основни вещи от бита.

Кола с БГ регистрация в Германия

Тъй като много се рових по темата и четох какво ли не, според мен тази гледна точка е най-вярната. Позволявам си да копирам линка.

http://andreev-recht.de/publikationen/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D1%81-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%80%D0%B5/

и още една гледна точка от професионалисти:

http://bulgarischekanzlei.de/bg/tag/%D0%B0%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%B2-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F/

Реших изрично да копирам това, защото изчетох в нета какво ли не, всеки си има своята гледна точка, но в крайна сметка затова има юристи, за да тълкуват законите.

Телевизия, радио...:

Щом се регистрирате, ще получите всички регистрирани на този адрес писма, за плащане на тази такса. Необходимо е да плати само единя, а за другите само да се посочи номера. Таксата е на жилище. Таксата е 17-18 Е на месец, на жилище, независимо от броя на уредите.

Интернет и телефон

Тай като и това го четох из нета. За телефона според мен, като начало е най-добре да не се обвързвате с договори /обикновено са за 2 години/, има достатъчно варианти за предплатени услуги. Ние сме на Otrel. В нета има достатъчно информация, така че може да прочетете. Излишно е да пиша според мен, но не подписвайте договори, като не знаете езика и това, че телефона е 1 Е. Интернет, ние плащаме 25 Е на месец, безплатен Интернет има само в Мак Донълдс. За този Интернет ни разиграваха един месец, като ни изпратиха модема по пощата, но имаше проблем със свързването, защото отворите не съответстваха, след като се обаждахме, ходихме до офисът им, най-накрая вече нета е факт. В някои градове има в центъра на града Интернет. 

За тегленето на филми, музика...и т.н., е добре да се информирате преди да пристъпите към такова нещо, да не се налага после да плащате. Тъй като не си падам по тези неща, просто го имайте предвид.

Като работя в Германия трябва ли да подавам данъчна декларация в България?

Правилото е, че ако сте били в чужбина по-малко от 183 дни от изминалата 2015 г., сте местно лице според българското законодателство и трябва да обявите в България всичките си доходи за годината. За целта следва да се попълни Годишна данъчна декларация по чл. 50 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица, в срок до 03 май 2016 г.

Към декларацията се прилага и Приложение №1 /2011/, в което се декларират получените доходи от трудови правоотношения от чужбина. Също така следва да се попълни Приложение №9 /2091/ за прилагане на методите за избягване на двойното данъчно облагане. Методи за премахване на двойното данъчно облагане, съгласно сключените СИДДО по отношение на печалбите и доходите, реализирани от български местни лица в чужбина. Също така получените обезщетения от трудовата борса в България не се декларират в Годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ.

Горе написаното не е мое мнение, а се позовавам на информацията, която ми изпратиха от НАП.

Ето една полезна статия по въпроса:

http://www.dnes.bg/politika/2016/02/15/plashtame-danyk-i-ot-studentskite-brigadi.293004

Желателно е преди да подадете декларация в България, да подадете данъчна декларация в Германия и да възстановите, част от надвнесените данъци тук. Има специализирани фирми, консултанти с български език...ние вече се обърнахме към една такава фирма и ни направиха калкулация, каква сума може да възстановим. Няма да влизам в детайл тук, само маркирам, че имате право да възстановите пари, ако: служебни разходи за работни инструменти, работно облекло, специализирани списания, ако сте поддържали  второ жилище в Германия или България, ако сте пътували обратно към България - билети...и т.н.

Искам да благодаря на всички, които във времето ми отговаряха в този форум и особено на "Крякащата тайфа" и спомогнаха за нашето заминаване.

Пожелавам на тези, които тръгват по нашият път, много успех

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей, благодаря за информацията. На нас ни предстои всичко това и намирам написаното тук за много полезно и обнадеждаващо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 months later...
Отговор (Редактирано)

Да добавя още малко полезна информация, тъй като не можах да намеря редакция за да редактирам в темата, искам да уточня. За Здравните осигуровки в България преди е можело да се подава такова заявление, сега е необходимо периодично като се прибирате да си взимате формуляр Е 104 от здравната каса, където се осигурявате в Германия и да го представяте в НАП. Това ми го казаха, когато отидох на място.

Второ, което искам да споделя за колата. Оказа се, че може да се кара с български номера, дори и с пълномощно на друг човек, но предвид, че имате адресни регистрации е необходимо да плащате само данък в Германия /няма значение, че колата дори не е на ваше име/, като всичко останало се запазва включително и плащането на данък и в България. Вече на две български семейства близки до нас ги спря полиция и са ги насочили към този вариант. Все още си разменят писма, но ще искат да плащат и за период назад във времето, както и за 1 г. напред. Реших да го споделя това, защото в нета изчетох какво ли не, включително и адвокати съветват да се регистрира колата с немски номера. Все пак всеки нека да избере, какво да направи.

За целта се отива в Цол и оформяте документите. Ние обаче сме решили да я пререгистрираме и в момента вадя удостоверения от застрахователите в България. Тъй като съпругът ми е управлявал служебни коли, има възможност автомобилът да е на негово име, застраховката на мое, като вътре се впише и неговото име и да платим по-ниска застраховка на база на моите удостоверения за липса на щети от българските застрахователни компании.

За съжаление съгласно ЗК, могат да се извадят такива само за 5 години назад, което не мога да го разбера, предвид, че не касае финансови взаимоотношения. Вече писах до КФН по въпроса, дано го имат предвид един ден при промени, когато се правят.

Преди да тръгна от България извадихме кодове от НАП, но се оказа, че НОИ и на НАП да различни.

Добре е да ги имате освен, че може да си правите справка, може и да заявите издаване на документи. Например ако ви е необходим документ PD U 1, за да се регистрирате, като безработен и да получавате обезщетение, като безработен на база тр. ви стаж в България, може да заявите електронно формуляра и да го получите на посочен адрес в Германия, без да ангажирате някой в България и това е абсолютно безплатно.

http://www.nssi.bg/forusers/procedures/161-procesermdkrob/609-ermd1

http://www.nssi.bg/forusers/forms/112-ermdforms/unempl/298-u1

И последно искам да споделя за училището, защото знам, че много хора се притесняват особено, когато децата са поотраснали, детето ми от 5-ти клас в България при започнала учебна година, го преместихме в 5-ти клас в Реал шуле в Германия, без допълнителни занимания по езика, наравно с другите деца, успя да завърши успешно учебната година и догодина ще бъде в същото училище в 6-ти клас. Отказах се от идеята да го местя в гимназиум, реал шуле дава също добри алтернативи и най-вече е един добър вариант за спокойно и щастливо детство.

Редактирано от veronik_veronik
пропуск
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
  • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..