Jump to content

Защо германците спазват правилата?


Recommended Posts

Пускам тази леко разтоварваща тема, по която просто да побъбрим. Има вече достатъчно потребители, които посещават редовно форума и имат достатъчно престой в Германия, така че се надявам да се получи дискусия.

През последните 2-3 седмици трябваше да се разправям по много грозен и изморителен (психически) начин с моя нов наемодател. Историята е много дълга и няма да й отделям място в тази тема. Просто тя стана повод да се замисля за пореден път "Защо немците спазват правилата?"

Нямам правото да обобщавам за цяла Германия, но от срещите ми с колеги, познати, съседи и съграждани до момента мога да кажа, че една много (ама наистина много) голяма част от немците спазват правилата единствено и само поради страха от наказание. За мен това е една тъжна костатация, направена на 2-рата седмица от пристигането ми тук, която през годините почти ежедневно се потвърждава.

Така че за мен е интересен въпроса защо след толкова години наложено спазване на правила не е дошъл момента все повече немци да започнат да ги спазват просто така, по убеждение, а не поради страха от наказание? Все още не мога да си отговоря на него и се чудя как е възможно да се намираш в една работеща система (не е съвършена, но е добре работеща и при това си я получил като подарък от поколението преди теб), да виждаш ежедневно предимствата й пред други системи, да се възползваш от благата й, да осъзнаваш, че добрата и работа не е възможна без твое участие и въпреки това да не съдействаш за нейното безпроблемно функциониране от лично убеждение, а поради страха от наказание.

За тези, които все още не са разбрали - главните герои в тези мои размисли е местният немският гражданин, не имигриралите или натурализираните хаймани като нас. Естествено, това не се отнася за всички немци, а за тези, с които живота ме е срещнал. Броят им не е достатъчен за формиране на представителна извадка, но с помощта на мненията и на други потребители на форума се надявам да се получи по-обективен поглед върху проблема.

Отново се получи много дълго обяснение, но ще се радвам, ако то предизвика все пак някаква дискусия. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 3
  • Съдадена
  • Последен отговор

Най-активни в темата

Най-активни дни

Най-активни в темата

Не само в Германия е така, чросто това си е човешката природа ... Виж гърците и движението им по пътищата, до българската граница са най-примерните шофьори в света, в момента, в който минат на българска територия и става страшно :-) Просто ... явно човешката психология си е такава, всичко става под страх от наказание ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моят опит до тук с германци е че, по принцип спазват правилата, но често и ги заобикалят. Примерно в квартала никой не си чисти изпражненията на домашните любимци, но по центъра това се прави. Опитът ми се основава на 4 месеца живот в бившото ГДР и може би тук руснаците са оставили своята трайна и трудно поправима среда. Правилата се спазват основно от по-старите, младежите са пълни олигофрени. Или поне по-голямата част от тях. Но тук говоря за малък за Германия град, в който съм сигурен, че голяма част от хората не продължават в Гумназиум, понеже ги мързи да учат и добиват някаква специалност. Както казва моята учителка по немски в курса: " ...за хора които ги бива повече в работата с ръце, а не с глава". 

Но германците са особено стриктни и държат на правилата що се отнася до ауслендърите. Особено ако започнеш разговора на език, различен от немски.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...
На ‎7‎/‎18‎/‎2016 at 6:52, electrified написа:

Моят опит до тук с германци е че, по принцип спазват правилата, но често и ги заобикалят. Примерно в квартала никой не си чисти изпражненията на домашните любимци, но по центъра това се прави.

Точно това идва в потвърждение на моето твърдение, че водещия мотив за спазване на реда е страха от наказание при нарушение. В центарлните части е много по-вероятно да те види някой, който да докладва провинението ти (системата за налагане на санкции разчита много на гражданското съдействие) или да те срещне Ordnungsamt.

 

На ‎7‎/‎18‎/‎2016 at 6:52, electrified написа:

Правилата се спазват основно от по-старите, младежите са пълни олигофрени. Или поне по-голямата част от тях. Но тук говоря за малък за Германия град, в който съм сигурен, че голяма част от хората не продължават в Гумназиум, понеже ги мързи да учат и добиват някаква специалност.

Това също съвпада с моите впечатления. Впрочем за немските представи твоят град изобщо не е малък. Не знам дали можеш да си представиш, но в моя район има бивши миньорски селища, получили статут на градове преди години, в които населението през последните 20-25 години е намаляло няколко пъти (не процента). Аз живях преди в едно такова населено място, чието население е намаляло за 20 г. от 40.000 на 15.000 души и продължава да намалява. Има цели призрачни улици със санирани сгради, които са съвсем празни. Манталитетът на повечето хора там не е много по-различен от този на повечето хора в българските миньорски градове (умишлено не ги споменавам, не искам да засегна някого).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
  • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..