Jump to content

Търсене на работа на място в DE, посреднически фирми...


Recommended Posts

Здравейте,

вече описах как намери съпругът ми работа от България и пристигнахме в Германия, но след 6 месеца остана без работа, Вече имахме жилище и горе-долу бяхме подредили живота си, но това беше голям стрес. Оказа се, че доста текучество е имало във фирмата, но няма да влизам в подробности за причините. И така съкратиха го, отиде в Арбайтс амт, регистрира се, по принцип срокът е 3 дни. Казаха ни, че няма право да получава обезщетение за безработица, тъй като сумарно за 2 години, тр. му стаж в ЕС т.е. в България и тук в Германия е по-малко от 365 работни дни за тези 2 години. Насрочиха му интервю с консултант от Арбайтс амт, който му каза че е прекалено квалифициран. Предложиха да се включи в нещо, като семинари/срещи с работодатели, които провеждат различни дискусии, срещи и си подбират служители. Започнахме активно да търсим работа, той изпрати над 120 св-та и за съжаление се обаждаха само цайт фирми, нито един работодател на когото директно беше изпратено св, не се обади. Св-то беше проверено от наша позната германка, която е работила в ЧР в една от най-големите фирми в района, дори тя му написа мотивационното писмо, съдейства и лично, но за съжаление не се обадиха. Оказа се, че все по-трудно е да попаднеш с директно назначение някъде, както и да попаднеш на фирма, която е посредник, но не цайт фирма към която да те назначат. Тъй като виждахме как вървят нещата, а спестените ни пари се стопяваха, започнахме да търсим в района всички посреднически фирми в близките градчета и да им изпращаме св-та. Оказа се, че именно тези, които не са най-големите и известни са много по-надеждни, коректни и предлагат пробен ден. Интервютата бяха ежедневни и така след месец и малко си намери работа, която няма общо с това, което е работил, но в голяма фирма с по-добро заплащане и при по-коректни условия. За съжаление отново през цайт фирма - https://www.actief-personal.de  

При мен нещата се развиха също не особено добре, няколко месеца след като дойдохме се обърнах към една от най-масовите цайт фирми, отидох на интервю там, направих тест за езика на който изкарах около 80 %, тест за безопасност и веднага ми предложиха работа в една фирма за производство на елементи, при нормален работен ден. Отидох там, но колкото и елементите да бяха малки, се оказа че работата е тежка за мен и изкарах едва 3 дни. След това отидох в Арбайтс амт, където ми казаха, че имам право да получавам обезщетение, защото съм работила и в България. За целта заявих, формуляр PD U1 от НОИ, получих го след месец по пощата абсолютно безплатно. Това може да стане с кода на НОИ и да го заявите електронно, или по-пощата да се подаде заявлението или в моя случай моя позната го занесе, входира и го получих на адреса ми в  Германия. Така аз започнах да получавам обезщетение за безработица, като защото съм напуснала сама фирмата първите 3 месеца ме лишиха от обезщетението и след това започнах да получавам. Продължавах да търся работа, но вече поставях изискване пробен ден или на място да се запозная с работата. Търсех просто някаква работа, от някъде да започна. Намерих си почасова работа и засега продължавам да уча и развивам езика си.

Ако останете без работа или знаете, че това ще се случи започнете да търсите възможно най-бързо, защото нещата се проточват много, понякога насрочват интервюта за след 2 седмици. Поинтересувайте се за правата си, за това дали имате право да получавате обезщетение или друго. За периодът, когато съпругът ми не беше работа, той и детето ни, бяха към моята здравна осигуровка, като за целта се обадихме на здр. каса и ни изпртиха да попълним един формуляр. Ако не го направите, ще се наложи да плащате впоследствие здравни осигуровки, а сумите не са малко. След като съпругът ми започна работа, т.е. вече 2 месеца от първите подавания на св-та започнаха да му се обаждат с предложения, но той вече беше започнал настоящата си работа и не искаше да почва пак някъде на ново, макар че от една от агенциите дори 2 пъти му се обаждаха предвид специфичната му квалификация за среща с работодателя.

Ще се радвам по-запознатите да посочат фирми, които се занимават с директно назначаване на персонал, както и да споделят опит си. 

Това беше нашият опит, надявам се с написаното да съм била полезна.

 

Редактирано от veronik_veronik
допълване
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
  • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..