Jump to content

Minijob - права, задължения, основни понятия


Recommended Posts

Настоящата тема е отделена от темата Работа в Германия, права, задължения, трудови правоотношения (модерирано от 1984)

Здравейте, незная дали именно в тази тема е подходящо да споделя това което мъчи ..,но в крайна сметка мисля че отговорите Ви биха били полезни не само на мен.

Отскоро съм в Германия ,от март т.г. и посещавам езиков курс , общо взето нищо не разбирам ......опитвам се чрез форуми и групи във фейсбук да се информирам максимално...

И така в една група във фейсбук прочетох , че е възможно да те наемат на работа почасово и не работодателят да внася здравни и др.осигуровки(разбирасе със съответните удръжки и за моя сметка) ами аз сама трябва да поема това .

Възможно ли е тъй като ще работя приблизително по 2часа на ден , работодателя така да оформи отношенията ни , че неговите задължения да свършват с превод на заплатата а за здравни осиг.и соц.такива да трябва да се погрижа сама. Уж каза че до 1месец ще получа здр.карта на адреса на който живея ( тъй като нямам засега) и ми даде някакъв документ който каза да нося винаги със себе си ако има проверка Zoll  да го показвам ,че ще имам всички необходими осигуровки.

Аз имам подозрения че това няма да е така ...и искам да знам как да се проверя дали всичко е наред.....не искам да се окаже след време че дължа някакви осигуровки. Нямам гевербе .....но не съм и подписвала трудов договор .

 • Харесва ми 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • Отговори 20
 • Съдадена
 • Последен отговор

Най-активни в темата

Много е странно без договор или Гевербе да имате здравна осигуровка, особено ако работите и само по 2 часа дневно. Във вашия случай едва ли работодателят ви ще се съгласи да  плаща осигуровките, не става ясно и какъв точно е този документ, който трябва да носите със себе си. Ако е възможно дайте по-добро описание. Може би става дума само за здравна застраховка?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно подозренията ми ще се окажат верни.....

Тук съм от края на март...и през м.май ме питаха искам ли да работя за по няколко часа .....казах ок . И така на 16.05.отидох като ми казаха че няколко дни ще ме пробват дали се справям.....на 28.05 ми поискаха копие от лична карта ,предоставих го , и след това ми донесоха един лист ( изобщо незнам какво пише) казаха че ще ме вземат на работа ,ще ще до края на юни ще си получа здр.карта ще имам осигуровки и т.н .До този момент  работех по 2-3часа.и то 3 дена в седмицата,  след като ми дадоха въпросния документ и уж вече съм наета на следващия ден работих 4часа, беше събота и ми казаха да отида във вторник ,работих отново 4часа .След като свърших ми казаха да отида в събота и след това от понеделник да ходя всеки ден от 18.00 ,и тъй като затварят в 20.00 следователно ще работя по 2часа.

И така си направих сметка горе долу какви часове ще работя .....и бях чела както вече споменах ,че ако работиш по малко от 4часа на ден и  5дена в седмицата ,или за по-малко от 450€ на месец ,работодателя не е длъжен и не те осигурява .

Наистина се опасявам че ще трябва да си плащам сама осигуровки ...а няма да се справя с документи и институции. Да не говорим че ако получа заплата от 200-300€ и трябва да си платя само здр.осиг 160€  ми е малко безсмислено цялото действие.

За въпросния документ най-отгоре пише : Meldebescheinigung für den Arbeitnehmer nach &25 DEÜV

После следват данни за фирмата за която работя ( име ,адрес, betriebsnummer, TAN nummer , data na izdavane)

Oтдолу :Angaben zum Beschäftigen......тук следват моите данни ...само имената рож.дата и адрес.

Накрая :Meldedaten

Grund der Abgabe ,..........20=Sofortmeldung

Entgelt in Gleitzone Beschâftigung von .......28.05.2015

Personengruppe,..........109=Geringfügig entlohnte Beschäftigte nach & 8Abs.1Nr.1SGB  IV

Mehrfachbeschäftigung.    ......  Nein

Statuskennzeichen,............Nicht angegeben

Нищо не успявам сама да разбера от това листче .....но не ми изглежда наред и се виждам потънала в дългове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, доколкото съм запозната с работата на Minijob, вие трябва да взимате малко над минимума, който е 450 евро, за да е работодателят ви солидарен с вашите осигуровки. Може би трябва да поискате по-подробни обяснения как ще се развият  по-нататък вашите отношения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... прочетох , че е възможно да те наемат на работа почасово и не работодателят да внася здравни и др.осигуровки(разбира се със съответните удръжки и за моя сметка) ами аз сама трябва да поема това .

Възможно ли е тъй като ще работя приблизително по 2часа на ден , работодателя така да оформи отношенията ни , че неговите задължения да свършват с превод на заплатата а за здравни осиг.и соц.такива да трябва да се погрижа сама. Уж каза че до 1месец ще получа здр.карта на адреса на който живея (тъй като нямам засега) и ми даде някакъв документ който каза да нося винаги със себе си ако има проверка Zoll  да го показвам ,че ще имам всички необходими осигуровки.

Аз имам подозрения че това няма да е така ...и искам да знам как да се проверя дали всичко е наред.....не искам да се окаже след време че дължа някакви осигуровки. Нямам гевербе .....но не съм и подписвала трудов договор .

Здравейте Niia,

мисля, че ще мога да отговоря на повечето ви въпроси, но за да бъдат отговорите ми по-конкретни (а не просто по принцип) ви моля да направите следните пояснения:

 • имате ли официална адресна регистрация в Германия?
 • имате ли граждански брак и ако да, съпругът ви има ли немска здравна осигуровка?
 • получавали ли сте до момента от работодателя си фиш за заплатата, ако да какъв е размера на нетното (чистото) ви заплащане повече или по-малко от 450 EUR?

До скоро ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,

Да има адресна регистрация от началото на м.април .Нямам получен фиш за заплата защото офицялно от 28.05.15г съм наета на работа , а часовете който работих докато бях в пробен период няколко дни ми ги платиха на ръка . Да омъжена съм но доколкото знам съпруга ми не ме осигурява здравно.

След като споделих притесненията си тук т.е. вчера вечерта в пощата имах писмо от Deutsche Rentenversicherung. И вътре има Ihre Versicherunsnummer.

Благодаря Ви за отделеното време и споделения опит.....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... Да има адресна регистрация от началото на м.април .Нямам получен фиш за заплата защото официално от 28.05.15г съм наета на работа , а часовете който работих докато бях в пробен период няколко дни ми ги платиха на ръка . Да омъжена съм но доколкото знам съпруга ми не ме осигурява здравно.

След като споделих притесненията си тук т.е. вчера вечерта в пощата имах писмо от Deutsche Rentenversicherung. И вътре има Ihre Versicherunsnummer...

Здравейте Niia,

направените допълнения са от съществено значение. За мен нещата са 99% ясни. След като получите първия фиш ще станат и 100% ясни. Най-напред да ви успокоя - ако всичко е така, както го представяте, няма опасност да се събудите един ден затънала в дългове. Вероятно и на вас самата доста неща вече са ви по-ясни, но все пак ще си позволя да направя малко допълнителни разяснения за останалите потребители, които ще имат подобни въпроси.

 • наличието на Meldebescheinigung für den Arbeitnehmer nach § 25 DEÜV показва, че трудовите ви правоотношения са напълно редовни
 • наличието на Sozialversicherungsausweis (би трябвало това да е документът, който сте получили от Deutsche Rentenversicherung) означава, че работодателят ви е обявил вашето наемане пред съответната здравна каса, а тя от своя страна е изискала Deutsche Rentenversicherung да ви издаде Sozialversicherungsnummer
 • наличието на Sozialversicherungsnummer означава, че работодателят ви плаща за вас здравна и пенсионна осигуровка, т.е. всичко е легално и вие сте осигурена според изискванията на трудовото законодателство в Германия.

Все пак има и някои въпросители:

 • не ми стана ясно дали съпругът ви е осигурен в обществена или частна здравна каса. Ако е в обществена и месечният ви доход по договор не надвишава 450 EUR, тогава той би могъл да осигурява здравно и вас, като заявите Familienversicherung. Ако съпругът ви има частна здравна застраховка и/или доходът ви по документи надвишава 450 EUR, тогава ще трябва вие сами да си направите здравна осигуровка.
 • фактът, че сте получили Sozialversicherungsnummer означава, че някоя здравна каса вече ви очаква като свой клиент и в скоро време ще получите купчина писма. Добре е да обсъдите положението със съпруга си, за да е ясно може ли той да поеме здравното ви осигуряване или ще трябва вие сама да се осигурявате. Колкото по-скоро изясните това, толкова по-добре.
 • неприятно е, че до момента нямате копие от трудов договор. Редно е да си попитате/поискате, защото в него се съдържа важна информация, свързана с вашите права и задължения. Щом като сте получили изброените по-горе документи, не виждам причина да не получите официално и трудовия си договор. Аз лично мисля, че дори и да не го поискате, в следващите дни ще го получите от работодателя си. Но ако това не стане, не се притеснявайте поне да попитате.

Според мен при вашата житейска ситуация (работите Minijob само на едно място, получавате до 450 EUR месечно по договор и съпругът ви е здравно осигурен) най-изгодно е следното:

 • да си останете с трудов договор/заплащане до 450 EUR месечно. Тогава вашата брутната заплата ще бъде ваша нетна заплата - няма да ви бъде удържано нищо (или почти нищо). В същото време съпругът ви би могъл да поеме и вашето здравно осигуряване чрез Familienversicherung.
 • ако съпругът ви е с обществена здравна осигуровка просто трябва да заяви в неговата здравна каса Familienversicherung. Ако е с частна застраховка, може да я смени с обществена - въпрос на сметки. Сметките са следните - ако сте с Familienversicherung вие не плащате здравни вноски. Ако поемете сама здравното си осигуряване, тогава при частно осигуряване вноските ви може да бъдат и  под 100 EUR/месец (но само за някакъв минимум от услуги, но по-реалистично е 150+ EUR), а при обществено здравно осигуряване около 140 EUR
 • Забележка: случаите с доход над 450 EUR/месец и/или частна здравна застраховка на съпруга ви не ги разглеждам, защото тогава ситуацията ще бъде коренно различна и ще е смислено да се направят съвсем други неща.

Ако все все има нещо неясно, не се притеснявайте да попитате.

До скоро ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

“Personengruppe,..........109=Geringfügig entlohnte Beschäftigte nach & 8Abs.1Nr.1SGB  IV“ - Това е “ключа“ в случая. Означава;

  -“Personengruppenschlüssel 109 - Geringfügig entlohnte Beschäftigte

Grundsätzliches

Den Personengruppenschlüssel 109 bekommen geringfügig entlohnte Beschäftigte nach § 8 Abs. 1 Nr. 1 SGB IV. Probleme bei der Verwendung treten häufig auf. Ob der Personengruppenschlüssel 101 oder 109 anzugeben ist, richtet sich grundsätzlich nach dem Recht der Rentenversicherung.

Wenn Pauschalbeiträge zur Rentenversicherung abzuführen sind, ist der Personengruppenschlüssel 109 (geringfügig entlohnte Beschäftigte) zu verwenden. Ist zur Rentenversicherung der Individualbeitrag abzuführen, muss der Personengruppenschlüssel 101 (sozialversicherungspflichtig Beschäftigte ohne besondere Merkmale) angegeben werden.

Dies gilt nicht, wenn es sich um einen geringfügig entlohnten Beschäftigten handelt, der aufgrund der Neuregelung zum 01.01.2013 rentenversicherungspflichtig ist. Dieser Personenkreis muss zwar mit dem RV-Beitragsgruppenschlüssel "1" gemeldet werden, gleichwohl ist bei einem Entgelt bis 450,00 Euro in der Meldung an die Minijob-Zentrale die Personengruppe 109 zu verwenden.

Eine entsprechende Regelung gab es auch schon vor 2013:

Hatte der geringfügig entlohnte Beschäftigte auf die Versicherungsfreiheit in der Rentenversicherung verzichtet, war ebenfalls der Personengruppenschlüssel 109 zu verwenden.

Rentenversicherungspflicht bei geringfügig entlohnten Beschäftigungen (Beitragsaufstockung durch den Arbeitnehmer)

Wenn durch Zusammenrechnung einer geringfügig entlohnten Beschäftigung mit einer Hauptbeschäftigung oder einer weiteren geringfügigen Beschäftigung Versicherungspflicht in der Rentenversicherung eintritt, ist der Individualbeitrag zur Rentenversicherung abzuführen und damit der Personengruppenschlüssel 101 zu verwenden.

http://www.lohn-info.de/personengruppenschluessel_109.html

Аз съм сигурен, че в случая няма здравна застраховка защото - “Geringfügig entlohnte Beschäftigungen sind in der Kranken-, Pflege- und Arbeitslosenversicherung versicherungsfrei. In der Rentenversicherung tritt dagegen grundsätzlich Versicherungspflicht ein“

http://www.deutsche-rentenversicherung.de/Allgemein/de/Inhalt/3_Infos_fuer_Experten/02_arbeitgeber_steuerberater/01a_summa_summarum/05_lexikon/Functions/Glossar.html?cms_lv2=386630&cms_lv3=408038

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... Аз съм сигурен, че в случая няма здравна застраховка защото - “Geringfügig entlohnte Beschäftigungen sind in der Kranken-, Pflege- und Arbeitslosenversicherung versicherungsfrei. In der Rentenversicherung tritt dagegen grundsätzlich Versicherungspflicht ein“

http://www.deutsche-rentenversicherung.de/Allgemein/de/Inhalt/3_Infos_fuer_Experten/02_arbeitgeber_steuerberater/01a_summa_summarum/05_lexikon/Functions/Glossar.html?cms_lv2=386630&cms_lv3=408038

В посочения от вас цитат става въпрос, че работникът на Minijob с доход до 450€ не дължи здравни вноски. Но това не означава, че той бива включен автоматично в системата на здравното осигуряване, нито че е освободен от задължението да има здравно осигуряване.  Просто трябва да се погрижи сам за това нещо. По закон всеки в Германия трябва да има здравно осигуряване.

Фактът, че Niia е получила вече Sozialversicherungsausweis означава, че някоя здравна каса го е поискала от Deutsche Rentenversicherung и че трудовите правоотношения на Niia са обявени пред въпросната здравна каса. Това може да е станало по инициатива на работодателя й и ще бъде неприятно, ако Niia получава до 450 EUR, но съпругът и не може да я включи в семейна здравна осигуровка, защото просто е с частна здравна осигуровка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Krankenkasse beim Minijob

Bei einem 450-Euro-Job wird der Beitrag zur gesetzlichen Krankenversicherung nicht durch den Arbeitgeber entrichtet. Es wird lediglich ein pauschaler Betrag zur Sozialversicherung gezahlt. Wer also einen 450-Euro-Job antritt, muss sich selbst um eine Krankenversicherung kümmern. Diese ist nicht mit dem Arbeitsverhältnis verknüpft...................................

http://www.450-euro-job.org/krankenversicherung.html

    И още;

- “Über drei Millionen Menschen in Deutschland sind in geringfügigen Beschäftigungsverhältnissen, den so genannten Mini – Jobs tätig. Für diese Art von Tätigkeiten gelten besondere Regelungen bei der Krankenversicherung, die in den „Gesetzen für moderne Dienstleistungen am Arbeitsmarkt“ festgelegt sind.

Bin ich im Minijob automatisch krankenversichert?

Leider nein. Auch wenn Arbeitgeber bei Minijobs pauschale Beiträge zur Sozialversicherung  abführen, besteht dadurch nicht automatisch eine Krankenversicherung. Minijobber bis 450 Euro Monatsverdienst müssen sich anderweitig krankenversichern. Erst ab einem Verdienst von 451 Euro führt der Arbeitgeber explizit Beiträge zur Krankenversicherung ab und meldet den Arbeitnehmer bei einer Krankenkasse an, sofern noch keine Mitgliedschaft besteht.

Muss ich mich zwingend krankenversichern im Minijob?

In der Bundesrepublik gilt seit 2009 eine Versicherungspflicht in der gesetzlichen Krankenversicherung. Dabei gilt der Grundsatz, dass jeder für seinen persönlichen Krankenschutz verantwortlich ist und sich auch bei einer gesetzlichen oder privaten Krankenkasse versichern muss.

Dies trifft auch für Menschen in geringfügigen Beschäftigungsverhältnissen zu. Der Gesetzgeber hat vorgesehen, dass bei verspäteter Anmeldung zur gesetzlichen Krankenversicherung für jeden Monat der Nichtversicherung ca. 43 Euro nachgezahlt werden müssen. Um der Versicherungspflicht zu entsprechen, gib es für Minijobber mehrere Möglichkeiten.“

http://abc-der-krankenkassen.de/minijob.htm

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • Администратор

Да ви помоля да ползвате български език. Припомням ви, че много малка част от ползващите този форум са немскоговорящи, т.е. подобна информация си губи смисъла.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да ви помоля да ползвате български език. Припомням ви, че много малка част от ползващите този форум са немскоговорящи, т.е. подобна информация си губи смисъла.

Въз основа на дадената информация

Grund der Abgabe ,..........20=Sofortmeldung

Entgelt in Gleitzone Beschâftigung von .......28.05.2015

Personengruppe,..........109=Geringfügig entlohnte Beschäftigte nach & 8Abs.1Nr.1SGB  IV

Mehrfachbeschäftigung.    ......  Nein

Statuskennzeichen,............Nicht angegeben

работодателят не и внася здравни застраховки.

наличието на Sozialversicherungsnummer означава, че работодателят ви плаща за вас здравна и пенсионна осигуровка, т.е. всичко е легално и вие сте осигурена според изискванията на трудовото законодателство в Германия.

Горното твърдение не е вярно в случая. Ако жената не се осигурява сама, чрез съпруга си,  или от държавата (джоб център),няма как да получи карта от здравна каса в Германия.

Информацията на немски е предназначена за “тайфата“, във връзка с дискусията,за евентуално достигане на правилен отговор по въпроса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте Niia и mitko palazyov, достатъчно коментари разменихме в темата, така че ще си позволя да продължа с вас на "ти".

@mitko palazyov

С някои от направените от теб твърдения мога да се съглася единствено при условие, че разполагаш с допълнителна информация за Niia, която не е публикувана в темата. Например, твърдението ти, че работодателят й не внася здравни осигуровки няма как да бъде потвърдено или отречено от информацията, която Niia ни дава до момента. Има много голяма вероятност това да е вярно, но не е задължително да е така. Най-сигурно ще бъде, ако Niia ни каже какво пише срещу Beitragsgruppe KV в получения от нея Meldebescheinigung für den Arbeitnehmer nach § 25 DEÜV. Другото твърдение, че няма как да получи здравна карта също не е много сигурно. Няма как да получи, ако не е регистрирана към някоя здравна каса. Но според мен тя вече е регистрирана някъде най-вероятно чрез работодателя си, като предполагам, че е възможно да е подписала молбата за това без дори да е разбрала. Но всичко това пак са предположения, които могат да бъдат потвърдени или отхвърлени при наличие на допълнителна информация - например какво пише във въпросния ред от Meldebescheinigung-а, споменат от мен по-горе, или какъв вид здравна застраховка има съпруга й.

Иначе се съгласявам с направената от теб забележка, че дори и работодателят й да внася здравна вноска за нея (ако изобщо внася), това не я прави автоматично здравно осигурена. Тук пак остава въпроса кой, кога и как я е регистрирал към дадена здравна каса и какъв вид здравна застраховка ще получи. Защото продължавам да смятам, че наличието на Sozialversicherungsausweis от Deutsche Rentenversicherung означава, че Niia е записана към някоя здравна каса. Въпрос на време е да получи писмо, в което ще й го съобщят. В това писмо е много вероятно да става въпрос и за пари. Но пак зависи къде и при какви условия е записана.

@Niia

Ще бъде добре, ако хвърлиш едно око на твоя Meldebescheinigung für den Arbeitnehmer nach § 25 DEÜV и ни кажеш какво пише срещу Beitragsgruppe KV. Както и ако ни кажеш дали съпруга ти има частна здравна застраховка или не. Надявам се, че не съжаляваш за това, че постави въпроса си тук и ще продължиш да ни информираш за развитието на нещата. Ако намериш време и желание да дадеш уточненията, за които те моля по-горе, мисля че ще може да се очертае съвсем ясно ситуацията ти.

До скоро ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте , разбира се че нямам нищо против да споделям , а точно обратното трябва и съм ,благодарна за отговорите .

Всичко което пише в единствения документ който имам го преписах в предния си пост ,спестила съм само лични данни за мен и фирмата ,това за което ме питате не е споменато в документа. Не съм подписвала документи , предоставих само копие от лична карта. Съпруга ми работи с Гевербе ,знам че има счетоводител ,но не искам да говоря неща за който не съм 100% сигурна .В момента е в Бг и тази седмица като се прибере и говорим с шефа и счет.  ще мога да ви кажа къде и каква е неговата здр.осиг.,но доколкото разбирам няма начин да е фамилна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте Niia и mitko palazyov, достатъчно коментари разменихме в темата, така че ще си позволя да продължа с вас на "ти".

@mitko palazyov

С някои от направените от теб твърдения мога да се съглася единствено при условие, че разполагаш с допълнителна информация за Niia, която не е публикувана в темата. Например, твърдението ти, че работодателят й не внася здравни осигуровки няма как да бъде потвърдено или отречено от информацията, която Niia ни дава до момента. Има много голяма вероятност това да е вярно, но не е задължително да е така.

Personengruppenschlüssel 109- Ето информацията която казва всичко в случая. Ако и внасяше здравни осигуровки щеше да бъде Personengruppenschlüssel 101((sozialversicherungspflichtig Beschäftigte)

В посочените от мен линкове всичко това е написано много ясно. Имам впечатлението, че немския ти е на нужното ниво, за да прочетеш и разбереш написаното. Нямам нищо против жената да здравно осигурена, даже напротив, но въз основа на посочените данни, това не е така.  Със сигурност, наличието на Sozialversicherungsausweis от Deutsche Rentenversicherung, НЕ означава, че Niia е записана към някоя здравна каса. Четох някъде за некоректни работодатели, които правят молби от името на работника за freiwillige Krankenversicherung. Надявам се, че в случая това не така, защото тогава ще трябва сама да си плаща вноските.

Искам пак да подчертая, че твърденията ми са въз основа на досега дадената информация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте , разбира се че нямам нищо против да споделям , а точно обратното трябва и съм ,благодарна за отговорите .

Всичко което пише в единствения документ който имам го преписах в предния си пост ,спестила съм само лични данни за мен и фирмата ,това за което ме питате не е споменато в документа. Не съм подписвала документи , предоставих само копие от лична карта. Съпруга ми работи с Гевербе ,знам че има счетоводител ,но не искам да говоря неща за който не съм 100% сигурна .В момента е в Бг и тази седмица като се прибере и говорим с шефа и счет.  ще мога да ви кажа къде и каква е неговата здр.осиг.,но доколкото разбирам няма начин да е фамилна.

Ако съпруга ти има здравна застраховка(freiwillige Krankenversicherung) към някоя от gesetzlichen Krankenkassen, е много лесно и безплатно да те включи към своята застраховка, необходимо е само да направи молба.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 6/8/2015 at 14:36, mitko palazyov написа:

Personengruppenschlüssel 109 - Ето информацията която казва всичко в случая. Ако и внасяше здравни осигуровки щеше да бъде Personengruppenschlüssel 101((sozialversicherungspflichtig Beschäftigte)...

Тук вече не съм съгласен. Код "109" има отношение по-скоро към вноските за пенсионно осигуряване. Дори и при Personengruppenschlüssel 109 работодателят (Arbeitgeber) е задължен при определени условия да внася т.нар. Pauschalbeitrag от 13% за Krankenversicherung. Тези случаи са например, когато работещият на Minijob се покрива от фамилна здравна осигуровка (от брачен партньор или родител) или се самоосигурява при gesetzliche Krankenkasse. Има и други по-особени случаи, но тях няма смисъл да ги споменавам.

По отношение на здравното осигуряване на Niia - липсата на информацията в Meldebescheinigung-а (реда "Beitragsgruppe KV" изобщо липсва) и допълнението за съпруг с Gewerbe дава сигнал за допълнителни непредвидени разходи и за мен означава следното:

 • съпругът на Niia няма да може да направи фамилна здравна осигуровка, защото има частна здравна осигуровка (PKV)
 • работодателят на Niia не прави въпросната вноска 13% Pauschalbeitrag Krankenversicherung (напълно естествено от негова страна, гледа да спести пари), следователно ...
 •  ... Niia ще има частна здравна осигуровка и най-вероятно регистрацията й в някоя здравна каса  вече направена ...
 •  ... в което няма кой знае каква драма, щом съпругът й и без това не може да я включи в неговата здравна осигуровка. Освен това мисля, че при частна здравна осигуровка няма да се налага да плаща вноски със задна дата. Просто в скоро време ще получи писмо за среща в регионалния офис на някоя Familienkasse, на която основния въпрос ще бъде какъв размер на здравната осигуровка (разбирай пакет услуги) я удовлетворява - за 60 EUR или за 150 EUR (може и повече).

Вариантът пред Niia, при който ще бъде здравноосигурена, без да плаща за това 1/3 от заплатата си е:

Да подредят така нещата със съпруга й, че да имат право на фамилна застраховка (Familienkrankenversicherung). Тогава ще се появи следният проблем (ако изобщо това може да се нарече така) - ще се окаже, че работодателят на Niia ще трябва да плаща допълнително едни 40-50 EUR Pauschalbeitrag за Krankenversicherung и може да не е много доволен от новото положение. Но пък междувременно Niia най-вероятно ще се се доказала на работното си място и някакви си 40-50 EUR няма да променят отношението на работодателя й към нея.

Другите варианти пред Niia в бъдеще време са:

 • да реши да си прави доброволно обществено здравно осигуряване (freiwillige GKV), в което не виждам особен смисъл - става въпрос за вноска около 140 EUR, като няма значение каква е здравната осигуровка на съпруга й.
 • да се договори с работодателя си за заплата над 450 EUR (Midijob). Тогава ще се приспаднат някои удръжки от заплатата й в резултат на което нетния доход няма да бъде много по-висок от този при Minijob (ако остане до към 550-600 EUR), но пък вноската за общественото здравно осигуряване ще бъде многократно по-ниска, като в допълнение ще има и всички други видове осигуряване (пенсионно, безработица и т.н.)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 1 year later...

Здравейте!От 4-5 месеца съм в Германия.В средата на миналия месец започнах работа на мини джоб и още нямам трудов договор.Няколко пъти питам шефката си и тя само отлага.Знам,че при една проверка ще има солена глоба и за нея и за мен (е мен със сигурност ще ме заболи повече ;) )Някой ако има наясно да ми обясни по принцип как стои въпроса с мини джоб,как се плаща на час ли,колко е минимума на час(във сферата на почистването)изобщо с каквато и да е информация и дали мога да  работя с договор на мини джоб и  тайлцайт .Немския ми е доста незадоволителен-уча го в момента и нямам близки покрай мен,които да го говорят.Надявам се някой от вас да ми помогне с информация.Благодаря!

Редактирано от 1984
Преместено във вече съществуващата тема
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 10 months later...

Как стоят нещата при бременност и мини джоб. Жената е осигурена здравно от съпругът й. Договорът й изтича след 4 месеца, защото е срочен и няма да бъде подновен. От тук нататък какво следва. Съпругът и работи на пълно работно време и има добри доходи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 8 months later...
На 21.11.2016 г. at 13:50, g.a.georgieva написа:

Здравейте!От 4-5 месеца съм в Германия.В средата на миналия месец започнах работа на мини джоб и още нямам трудов договор.Няколко пъти питам шефката си и тя само отлага.Знам,че при една проверка ще има солена глоба и за нея и за мен (е мен със сигурност ще ме заболи повече ;) )Някой ако има наясно да ми обясни по принцип как стои въпроса с мини джоб,как се плаща на час ли,колко е минимума на час(във сферата на почистването)изобщо с каквато и да е информация и дали мога да  работя с договор на мини джоб и  тайлцайт .Немския ми е доста незадоволителен-уча го в момента и нямам близки покрай мен,които да го говорят.Надявам се някой от вас да ми помогне с информация.Благодаря!

Зададеният въпрос силно ме интересува, не откривам обаче темата, към която е прехвърлен...Дали някой би могъл да ми помогне? Благодаря предварително! 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 1 month later...

Здравейте и хубав ден на всички!!! Мога ли да попитам за следната ситуация . Имам позната българка , която си е взела 1 година неплатен отпуск  от българския работодател  и е тук , Германия. намерила си е работа като сезонен работник , тъй като работодателят е обяснил , че не може да има втори трудов договор , щом има един в БГ. Някой знае ли как стоят правно нещата с мини джоб , предполагам не е проблем , тъй като много хора работят на трудов договор и като допълнителна работа имат и мини джоб. Благодаря предварително за всякаква полезна информация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
 • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..