Jump to content

Документи, необходими на вас и децата ви, преди да тръгнете за Германия


Recommended Posts

Документи, който е необходимо да приготвите, преди да тръгнете с децата си за Германия, при условие, че единият от вас е вече тук.

На първо време, направете задгранични паспорти за децата, ако са под 14 години и нямат лична карта. Ако съпругът(та) ви са се установили вече, е необходимо да ви изготви пълномощно, желателно е да е генерално, за да можете при поискване от която и да институция да го представите.Пълномощното е на български език, може да се изтегли от интернет, трябва да се завери нотариално и да се постави апостил( прави се и при немски нотариус, все пак сме в ЕС). Нашето пълномощно го изготви  адвоката ни тук, като той го представи на нотариуса, струваше ни около 50 евро.

За детските надбавки, трябва да поискате справка от Дирекция ”Социално подпомагане” по место живеене, да е в два екземпляра - един за вас и един за другия родител. Детските надбавки е възможно да ви ги изплатят от момента на адресна регистрация на единия родител тук, ако все пак сте ги получавали в България, ще ви приспаднат разликата.

- Ако децата ви са ученици, трябва ви документ от училището за завършен клас.

- Трябва ви декларация, че другият родител ви разрешава да пътувате с децата, тя е за преминаване на нашата граница (също с нотариална заверка)

- Актове за раждане, ваши и на децата, най-добре е да са в новата форма, която е на три езика, в този случай не ви се налага да ги превеждате и да им слагате апостил.

- Имунизационните картони на децата.

- Ако имате намерение, някой ден да имате и друго дете, което ще родите тук е добре да си вземете медицинския картон. Изискват го при гинеколога.

- Ако сте разведени, вземете си документите от развода, поискайте от съда, където са ви издали решението и "Удостоверение по член 39 за решения по брачни дела", този документ замества брачното ви свидетелство с предишния ви партньор, в някои институции тук ще ви трябва..(решението трябва да се преведе на немски език,тук, в Германия, не признават преводи в БГ)

- Ако нямате брак, а имате дете(ца) вземете си и документа в който бащата е припознал детето( също трябва да се преведе на немски език)

Един съвет, ако нямате уредена квартира с адрес, не тръгвайте.

Ако някой има въпроси или съм пропуснала нещо, нека пита, тук във форума.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-тъжното е, че всъщност става въпрос за приготовления за напускане на България.

 • Харесва ми 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, искам да попитам какви документи трябва да имам, за да отида в Германия. И първо какво трябва да направя, като пристигна. Благодаря предварително! (обърнал на кирилица >>> 1984)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добър  въпрос! Ами като за начало ще ви трябва лична карта, международната ви здравно-осигурителна карта, достатъчно средства за да се издържате докато си намерите работа, като от първостепенна важност е квартирата, задължително с регистрация, желателно знания по немски език и кураж.Да уточня- квартира, регистрация и чак тогава можете да започнете работа. Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 1 month later...

Здравейте! Много хубав и полезен сайт, поздравлиния!

Имам въпрос относно: "- Ако нямате брак, а имате дете(ца) вземете си и документа в който бащата е припознал детето( също трябва да се преведе на немски език)" - какъв е този документ за припознаване на дете и от къде се издава? Мислех, че актът за раждане е достатъчен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този документ се издава от служба ЕСГРАОН по местоживеене, може да ви го изискват напр. при кандидатстване за детски надбавки, ако решите да сключите брак тук или пред някоя служба в която се изисква доказване на родителски права от двамата родители. Може да ви потрябва само веднъж, но неговата липса би ви създала известни неудобства, може да си го преведете само при поискване. Искам да уточня, че в много служби не признават превода в България, държат това да се прави тук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 2 weeks later...

Позволявам си да добавя още няколко документа, които не са задължителни, но е добре всеки да прецени дали да си ги осигури:

формуляр Е104 (S041) за сумиране на здравноосигурителни периоди

За да го получите е необходимо да подадете заявление в районната здравноосигурителна  каса  (РЗОК) по местоживеене, заедно с копие от документ за самоличност. Документът се издава от централното управление на НЗОК в България и се получава до месец по пощата на адреса ви в България. Издаването му е безплатно.

Документът е необходим, при положение че след идването си в Германия, не започнете да се осигурявате здравно. Когато след 1, 2 месеца започнете здравно осигуряване в Германия ще е необходимо да докажете, че за този период сте имали валидно здравно осигуряване в България. Повече информация на страницата Формуляр Е 104 - предназначение и промени в реда за неговото издаване от НЗОК

Теоретично този документ може да бъде изискна и по служебен път от немската ви здравна каса, но вие трябва междувременно да сте се погрижили да не останете с прекъснати здравноосигурителни права.

Удостоверение по чл. 275 от Кодекса за застраховането

удостоверенията са много важни, ако сте шофьор и мислите да регистрирате на ваше име автомобил в Германия. Необходими са за поне 4 години назад и колкото повече имате, толкова по-добре, като не трябва да има дупки във времето. Получават се от всяка една от застрахователните компании в България, при които се имали застраховка "Гражданска отговорност" и трябва да бъдат издадени на немски или преведени на немски. Tе са нужи за намаляване на размера на застраховката ви "Гражданска отговорност" в Германия. Естествено от тези удостоверения има смисъл, ако не сте били причинител на пътно-транспортни произшествия (ПТП). Ако сте причинявали такива, по-добре не искайте да ви издават удостоверения.

Пример: при липса на удостоверения и шофьорски стаж 10+ години е много вероятно да започнете с "Гражданска отговорност" 600 EUR/година. При шофьорски стаж 10+ и наличие на удостоверения за поне 7 години назад (без произшествия по ваша вина в този период), немската ви застраховка "Гражданска отговорност" може да падне на 400 EUR/година. Струва си, нали?

Сертификат за съответствие (СоС) за колата

може да е необходим, ако решите да правите пререгистрация на българския ви автомобил в Германия.

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 9 months later...

Един ъпдейт относно Удостоверение по чл. 275 от Кодекса за застраховането. Свързах се с бивши застрахователи да попитам какъв е реда за изкарването на това чудо. Първият отговор беше от Булстрад, които ми казаха че, не могат да ми изкарат това удостоверение понеже:

Здравейте,

Съгласно чл. 502 от КЗ удостоверение се издава за период от 5 години от датата на подаване на заявлението. По тази причина не можем да издадем исканото удостоверение.

Всъщност членът е 503 и гласи:

Удостоверение за предходни застрахователни събития

Чл. 503.

(1) Лице, което е сключвало задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, има право по всяко време да получи от застрахователя, при който е бил сключен застрахователният договор, удостоверение за претенциите за обезщетения за вреди, причинени във връзка с притежаването или използването на моторното превозно средство, за което договорът е бил сключен, или за липсата на такива претенции за период 5 години преди датата на подаване на заявлението.

(2) Застрахователят е длъжен да издаде удостоверението в 15-дневен срок от подаване на заявлението. Удостоверението се издава на български език и срещу заплащане на разумните разноски за това.

(3) Удостоверението от застрахователят задължително съдържа следната информация: наименование на застрахователя; ЕГН/ЕИК или ЕИК по БУЛСТАТ на застрахования; имена наименование на застрахования; данни на моторното превозно средство – регистрационен номер, номер на рама; номер на застрахователната полица; срок на покритие по застрахователната полица; дата на причиняване на събитие и дата на изплащане на обезщетението; заявените в срока на договора щети и наличието на все още действителен резерв по неуредените от тях; ако резервът по предявени и неплатени щети не е освободен в рамките на три години от неговото образуване без по него да са платени застрахователни обезщетения, застрахователят следва да издаде удостоверение за това обстоятелство.

А ето тук: http://eisoukr.guaranteefund.org/ може да проверите вашата история със застраховката Гражданска отговорност. Нужно е да знаете и да въведете поне едно от следните неща: регистрационен номер, номер на рама или номер на стикер.

Още малко ъпдейт: В случай че имате някакво ПТП по ваша вина, но със служебен автомобил при друг застраховател, то НЕ СЕ БРОИ! Гледа се само застрахователната ви история с личният автомобил за 5 години назад от датата на вашето искане.

Цените варират - например - от ДЗИ ми искат 10 лв., а от Бул инс - 40 лв. за един и същ документ!

 • Харесва ми 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един въпрос за Формуляр Е104. След като съм с осигурена работа (и съответно, надявам се, съм здравноосигурен ), а доколкото знам ако един в семейството работи, то здравноосигурен е автоматично и другия(съпруг/а), то следва ли да вадим за жена ми (и за детето) този формуляр Е104? Или да не се набутваме с преводи? Или за всеки случай да си извадим?

И един свързан въпрос - трябва ли да се "отписвам" от здравната каса в България преди да заминем - в смисъл да не стане така че да се водя някъде и един ден да ми пратят сметка за хиляди левове неплатени осигуровки? И как стоят нещата с пенсионното осигуряване тук в България - върши ли ми някаква работа в Германия - трябва ли и от него да се "отписвам"? Мога ли да си изтегля натрупаните до момента пари там или горя? И въобще как се уреждат нещата по тези въпроси?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един въпрос за Формуляр Е104. След като съм с осигурена работа (и съответно, надявам се, съм здравноосигурен ), а доколкото знам ако един в семейството работи, то здравноосигурен е автоматично и другия(съпруг/а), то следва ли да вадим за жена ми (и за детето) този формуляр Е104? Или да не се набутваме с преводи? Или за всеки случай да си извадим?

Когато човек е с осигурена работа от първия месец на престоя си в Германия, изваждане не E104 от България не е необходимо. Този формуляр е нужен, когато човек не започне работа в месеца, в който си е направил адресната регистрация, а в по-късен месец. За месеците разлика между месеца на адресната регистрация и месеца на започване на трудови правоотношения, човек трябва да бъде здравноосигурен. Той може да направи това или като се самоосигурява в немска здравна каса, или като предостави удостоверение Е104 от България, че за този период той е бил с непрекъснати здравноосигурителни права в България. Подчертавам дебело, че максималният период, за който човек може да отложи записването си в немска здравна каса, ако все още не си е намерил работа в Германия, е три месеца след датата на адресна регистрация.

От казаното по-горе става ясно, че е безсмислено човек да си вади E-104 в момента на тръгване от България, защото ако започне веднага работа, то няма да му е нужно, а ако не започне веднага работа ще му бъде нужно такова, но не издадено към момента на пристигане в Германия, а към по-късната дата, когато ще иска да се запише в немска здравна каса.

Иначе след изваждането на Е104 човек не трябва да го дава за превод. Е-формулярите са така структурирани, че да се използват без превод във всяка една страна на ЕС.

И един свързан въпрос - трябва ли да се "отписвам" от здравната каса в България преди да заминем - в смисъл да не стане така че да се водя някъде и един ден да ми пратят сметка за хиляди левове неплатени осигуровки? И как стоят нещата с пенсионното осигуряване тук в България - върши ли ми някаква работа в Германия - трябва ли и от него да се "отписвам"? Мога ли да си изтегля натрупаните до момента пари там или горя? И въобще как се уреждат нещата по тези въпроси?

Отписването от НЗОК е въпрос на личен избор, но аз го намирам за ненужно. Системите за социална сигурност в страните-членки са синхронизирани и няма как човек да се окаже длъжник. Важното е все някъде в Евросъюза да е плащал вноски. Един ден, при трайно или по/продължително връщане в България просто си взимаш Е104 от Германия и си заличаваш "задълженията" в България. Е, до момента в който го направиш действително според системата на НАП се водиш "длъжник" на НЗОК, но това се оправя за 5 мин. Апокалиптичните прогнози по този въпрос в някои други форуми са неоснователни. Отписването го правят хората, които напускат ЕС или остават в него, но са убедени, че никога няма да се върнат в България. За всички други едно отписване води до ненужни формалности.

Предлагам ти частта от мнението ти по въпроса за пенсионното осигуряване да го преместиш в темата Да се пенсионираш в Германия, за да е всичко на едно място.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговора, но той породи нов въпрос. Или пък аз нещо не разбирам - аз имам работа, жената няма още - тя трябва ли да се самоосигурява? Или след като аз съм здравно осигурен, то цялото ми семейство е здравноосигурено?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговора, но той породи нов въпрос. Или пък аз нещо не разбирам - аз имам работа, жената няма още - тя трябва ли да се самоосигурява? Или след като аз съм здравно осигурен, то цялото ми семейство е здравноосигурено?

Ако си в здравна каса, която е gesetzlich, при определени условия имаш възможността да сключиш семейна здравна застраховка (Familienversicherung), при която работещият покрива здравното осигуряване на всички членове на семейството, вкл. на съпругата ако не работи или дори и да работи, но ако получава до 450 евро/месец. При частна здравна каса (privat), това е невъможно и всеки трябва да се осигурява отделно.

Не е лесно да се отговори еднозначно на въпроса как да се осигуряваме - gesetzlich или privat, но за семейство с дете/деца при един работещ родител ми се струва, че gesetzliche Krankenversicherung (GKV) е без алтернатива. Когато и двамата родители работят, вече е въпрос на сметки и търсене на оптимално съотношение цена-услуга.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да обобщим - аз имам работа и съм здравно осигурен. Жена ми трябва до 3 месеца от пристигането се запише в някоя здравна каса, респективно да започне да си плаща здравни осигуровки. Аз имам възможност да сключа Familienversicherung(имате ли представа с колко се оскъпява здравната ми осигуровка в този случай - не че е от значение - така или иначе ако искаме здравна помощ ще трябва да се плащат осигуровки - просто искам да си направя добре сметката) и така отпада задължението на жена ми да се записва (отделно) в някоя здравна каса.

На какъв етап се сключва този договор със здравна каса - трябва ли да уведомя моя работодател преди да започна работа, че искам да сключа GKV? Логично е да е така.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма оскъпяване при фамилна здравна застраховка. Договора със здравна каса се прави като се занесе трудовият договор на място иначе няма как да стане. Понякога това го прави и директно работодателя. Въпрос на договаряне.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да обобщим - аз имам работа и съм здравно осигурен. Жена ми трябва до 3 месеца от пристигането се запише в някоя здравна каса, респективно да започне да си плаща здравни осигуровки. Аз имам възможност да сключа Familienversicherung(имате ли представа с колко се оскъпява здравната ми осигуровка в този случай - не че е от значение - така или иначе ако искаме здравна помощ ще трябва да се плащат осигуровки - просто искам да си направя добре сметката) и така отпада задължението на жена ми да се записва (отделно) в някоя здравна каса.

На какъв етап се сключва този договор със здравна каса - трябва ли да уведомя моя работодател преди да започна работа, че искам да сключа GKV? Логично е да е така.

Ако ти имаш работа си задължен веднага да се запишеш към някоя здравна каса.

Ако избереш private Krankenversicherung (PKV) с цел да получиш повече придобивки или просто за да спестиш пари през първите месеци, най-късно до три месеца детето и съпругата ти ще трябва да бъдат също регистрирани към някоя здравна каса, но докато дойде този момент те ще имат право само на спешна помощ, поета от ЕЗОК.

Ако избереш gesetzliche Krankenversicherung (GKV) и поискаш изрично семейна застраховка (Familienversicherung), още от първия ден на трудовите ти правоотношения детето и съпругата ти ще бъдат също здравноосигурени, като при стандартна застраховка ще получавате базов пакет услуги. Базовите пакети на отделните gesetzliche Krankenkassen се различават минимално и превъзхождат значително тези на private Krankenkassen.

Както вече казах, трудно е да се даде еднозначна оценка кое е най-изгодно. Нещата се усложняват от факта, че преминаването от private Krankenversicherung към gesetzliche Krankenversicherung не е много просто (или поне не беше). Иначе казано - ако в началото човек в твоето положение реши да спести малко пари, може да се подведе и да избере private Krankenversicherung защото може да намери и застраховка с вноска е 1/2 от тази при GKV, примерно 100 евро) за себе си и да остави съпругата и детето през първите три месеца на здравно осигуряване само за спешни случаи с българската ЕЗОК. Трите месеца ще минат бързо и тогава съпругата и детето също трябва да бъдат записани някъде. Поради това, че няма да можеш да минеш бързо и лесно към gesetzliche Familienversicherung, ще трябва и те да бъдат осигурени поотделно към някоя здравна каса. Логично е, ако човек е решил да пести, да избере за тях доброволно здравно осигуряване към private Krankenkasse. Могат да се намерят предложения дори и под 80 евро, но ... срещу тях ще получавате само т.н. базово (Basis, Einsteiger-Schutz) здравно осигуряване, което е много по-орязано от стандартния пакет (Grundsicherung) на gesetzliche Familienversicherung.

За доплащането и момента на сключване на семейната застраховка Александър вече е обяснил.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • rodenivbg featured this към тема

Много важен документ, който е хубаво да имате, за всеки случай, е "Заявление PD U1". Не знам кой точно го издава - НОИ или Бюрото по труда, но това е документ с който да докажете осигурителен стаж в ЕС, пред АА, в случай че останете без работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 6 months later...
 • Администратор
На 16.7.2017 at 16:49, Гюлфера Сали написа:

Здравейте! Ще съм много благодарна, ако някой ми каже какви точно документи са нужни за заминаване в Германия. По специално документът за семейно положение дали е нужен за неомъжена? Предварително благодаря!

Здравейте Гюлфера,

по-горе доста подробно са описани необходимите документи, които би било добре да подготвите преди тръгване. Що се отнася до документ за семейно положение, той ще ви е необходим само при необходимост от доказване, че сте омъжена, т.е. не ви трябва. Ако не сте омъжена, то по подразбиране ще бъдете в първи данъчен клас при започване на работа на трудов договор.

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 3 weeks later...
На 1/11/2017 at 21:05, electrified написа:

Много важен документ, който е хубаво да имате, за всеки случай, е "Заявление PD U1". Не знам кой точно го издава - НОИ или Бюрото по труда, но това е документ с който да докажете осигурителен стаж в ЕС, пред АА, в случай че останете без работа.

PD U 1 се издава от НОИ. Може да  изискате да ви бъде издадено с електронен код, който се издава от всеки клон на НОИ безплатно срещу лична карта. Документа ще ви бъде изпратен по пощата в Германия абсолютно безплатно, може и по електронен път са ви го изпратят. Документа не е нужно да се превежда, давате го в Арбайтс амт във видът както са ви го дали. Уточняват го защото вече няколко пъти ме питат.

Ако нямате код, може да подадете искане и по пощата. Пише го в сайта на НОИ.

Освен код за достъп от НОИ е добре да имате и от НАП. Различни са. Също се вади безплатно срещу лична карта и попълнено заявление. Може да го попълните на място или да го изтеглите от нета предварително.

Във връзка с горе прочетеното още уточнявам, че от училище документите само се превеждат без легализация. Записвах едно ново дошло българче и дори не поискаха да го снимат дори, защото ще бъде в подготвителна група по немски и на този етап не им е нужно.

Освен това е добре да се снимате в България, снимки за документи ще ви трябват най-малкото за здравната каса. В България това ще ви излезе в пъти по-евтино.

Имунизацийте са важни, аз накараха личният лекар да ги напише на латиница, може на български и след това да превеждате или да отидете в ХЕИ и да ви ги напишат на европейска бланка, срещу 30-на лева. Но вариант 1 си е ок според мен.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 1 month later...

Здравейте! Съпругът ми ще заминава в Германия за първи път и ми се иска да ми бъда наясно какви документи да му подготвя за там. Имаме брак и две деца. Казаха ми, че трябва да преведа брачното свидетелство, актовете за раждане на децата и акта за раждане на съпруга ми. Това така ли е? Имали още нещо, което трябва да преведа? И в кой клас трябва да се пише, когато отиде да се рефистрира? Благодаря!

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, това което трябва да му подготвите е - брачно свидетелство / триезично става веднага в общината/, за децата актовете пак триезични ги извадете защото се спетяват от тичане за превод и легализация. Ваксините на децата но те е хубаво да са преведени или поне написани на немски език. За училището отивате в избраното най -близко до вас училище и записвате на място ще ви кажат. ПОЗДРАВИ

Относно класа за работа ако вие сте в България и работите може да е 3 класа. Поздрави отново

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, аз все още съм в майчинство и съм студентка редовно обучение. След майчинството се връщам на работа. А акта за раждане на съпруга ми нужен ли е ? 

Благодаря за информацията! Успешен ден! Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 7 часа, Violeta Jeleva-Dineva написа:

Здравейте, аз все още съм в майчинство и съм студентка редовно обучение. След майчинството се връщам на работа. А акта за раждане на съпруга ми нужен ли е ? 

Благодаря за информацията! Успешен ден! Поздрави!

Не, удостоверението за раждане на съпруга ви няма да е необходимо.

По отношение на необходимите документи, задължително прочетете всичко написано в тази тема. Нещата са описани много подробно.

Редактирано от Крякащата тайфа
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 1 month later...

Искам да направя едно уточнение още за ваксините, както вече писах 2-та варианта единят написани на латиница от личният лекар, вариант 2 на български и след това ги превеждате или отивате в ХЕИ и ви ги пишат на европейска бланка, срещу 30-на лева. Но вариант 1 е най-лесен, бърз и не струва нищо, но се оказа, че има и 3-ти вариант. Ако нямате имунизационен паспорт, лекарят Ви в Германия ще направи изследване на кръвта и на база изследването ще направи нов имунизационен паспорт и ще прецени какви ваксини е необходимо да се поставят допълнително. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 2 months later...

Здравейте! искам да попитам какви документи ще са ми нужни за заминаване в чужбина (Германия) , смисъл акт за раждане здравна карта и така нататък .

Защото ми предлагат работа в Германия и мисля да замина 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей,

скоро съм минал по административната процедура. Само да уточниш някои неща.

1. Работил/а ли си досега и какъв е статута ти към момента/безработен, съкратен, собствена дейност

2.Семеен/ ли си

3.Имаш ли деца.

- Ако си работил и особено ако си съкратен и/или безработен, вадиш един образец PD/U1 от НОИ

- От НЗОК подаваш заявление за прехвърляне на права към Германия

- В клон на ДСК подаваш заявление за издаване на здравна карта Е104

- Документ от кметството за гражданско състояние

- Документ от социалните за внасяни/получавани детски надбавки

- от НОИ и НАП се вадиш ПИК

-Акт за раждане

Отделно с търсачката можеш да потърсиш, описани са някои спесифични образци/понякога е индивидуално/. Почти всички европейски форми на образци са публикувани в нет-а. Ето пример - https://europa.eu/youreurope/citizens/work/social-security-forms/index_bg.htm

Голяма част от образците, които се вадят от институции, можеш да поискаш издадени на чужд език, за да не се превеждат. Чиновниците са длъжни, на основание на приета от БГ директива.

Образци има качени и в секциата на форума - Файлове.

Успех!

Редактирано от EdiMi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей едими! благодаря за бързият отговор. 

да в момента работя  но мисля да замина за Германия там ми предлагат работа с договор и адрес

на семейни начела съм с малко дете и на по-късен етап мисля да взема и семейството си зависи от това как ще се развият нещата за мен.

за въпросния ПИК номер го имам но за другите документи не съм подготвен все още , и мисълта ми е такава че като замина за чужбина после да не се чудя и вайкам какви документи ще ми трябват   и как да ги изкарам. един вид искам да съм с крачка по-напред от това което ме очаква . 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 часа, fishbone написа:

... за другите документи не съм подготвен все още , и мисълта ми е такава че като замина за чужбина после да не се чудя и вайкам какви документи ще ми трябват   и как да ги изкарам. един вид искам да съм с крачка по-напред от това което ме очаква . 

fishbone, за да не се чудиш повече от необходимото и да не губиш излишно време, непременно се запознай с тази тема от форума, в която току-що прехвърлих мнението ти. Тя ще ти даде поне 90% от необходимата информация.

Прегледай и други вече съществуващи подобни теми във форума ни. Чете ли например мненията в тази тема?

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте Група ! искам да попитам,тези които вече  живеят и работят в Германия.

Можели  ако имам трудов договор с немско законодателство   в  Германия  да получавам трудовото възнаграждение на рака ? 

Защото  ми обещават договор но парите се изплащат на рака ... което малко ми е съмнително.

Благодаря предварително

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • Администратор
Преди 1 час, fishbone написа:

Здравейте Група ! искам да попитам,тези които вече  живеят и работят в Германия.

Можели  ако имам трудов договор с немско законодателство   в  Германия  да получавам трудовото възнаграждение на рака ? 

Защото  ми обещават договор но парите се изплащат на рака ... което малко ми е съмнително.

Благодаря предварително

Тук не е фейсбук група, а форум. Моля, избягвайте копи/пейст публикации. 

Поздрави, 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 56 минути, fishbone написа:

Здравейте Група ! искам да попитам,тези които вече  живеят и работят в Германия.

Можели  ако имам трудов договор с немско законодателство   в  Германия  да получавам трудовото възнаграждение на рака ? 

Защото  ми обещават договор но парите се изплащат на рака ... което малко ми е съмнително.

Благодаря предварително

Доста е необичайно, но все пак е възможно. Работодателят не е задължен да ти превежда непременно заплатата по банков път. Все пак, ако със споменаването на "плащане в брой", трябва да ти светнат не една, ами няколко червени лампички. Има два основни проблема: да се намери надежден начин за доказване на извършеното плащане и усложнената процедура по получаване на неизплатените трудови възнаграждения.

Вторият проблем има силно правен характер. Тук имаме адвокат във форума, ако той има възможност, нека коментира. По първия проблем е добре да имаш предвид следното:

 • задължително е да получаваш всеки месец фиш на хартия (Lohnabrechnung, Gehaltsabrechnung), където да се съдъръжа пълната информация за бруто/нето заплащането, направените удръжки, болнични, отпуска и още 10-20 неща
 • задължително е при получаване на парите да внимаваш, дали върху документа, който подписваш (например Quitung), са вписани следните важни атрибути:
  => размера на получената в брой сума (Gehaltshöhe)
  => за какво е получена сумата (Verwendungszweck)
  => твоето име
  => името на този, който ти дава парите
  => датата
 • ако откажат да ти дадат документ и ти предложат даването на парите да стане пред свидетел, не се съгласявай, защото при проблеми нещата стават много мътни и кървави

Ти изобщо виждал ли си бъдещия си договор или всичко това е само говорено между вас? Ако не си получил още договор, за да му хвърлиш един предварителен поглед, задължително поискай такъв. Напълно нормална практика е и ако работодателят ти е сериозен, няма да се прави на ударен.

До скоро ...

 • Харесва ми 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 6 months later...
На 1.05.2015 г. at 21:00, Danny написа:

Този документ се издава от служба ЕСГРАОН по местоживеене, може да ви го изискват напр. при кандидатстване за детски надбавки, ако решите да сключите брак тук или пред някоя служба в която се изисква доказване на родителски права от двамата родители. Може да ви потрябва само веднъж, но неговата липса би ви създала известни неудобства, може да си го преведете само при поискване. Искам да уточня, че в много служби не признават превода в България, държат това да се прави тук.

Здравейте ако взема за препознаване  на детето ще мога ли с него да и направя регистрация и да мога да я запиша на училище(или и още др.)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
 • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..