Jump to content

Избори за Народно събрание 2017 г. (не чети, ако не носиш България в сърцето си)


Recommended Posts

Вероятно ви е известно, че на 26.03.2017 ще се проведат парламентарни избори в България. За пореден път закона позволява откриване на изборни секции извън посолствата и консулствата, при условие, че за дадено населено място бъдат подадени поне 60 заявления за гласуване.

Молбата ми е до всички потребители и гости на този форум - ако сте в чужбина, но все още ви пука за случващото се в България, помогнете за разкриването на повече изборни секции, като попълните електронно заявление за гласуване.

За тези, които имат желание да направят нещо, ще поясня. Ето за какво става въпрос:

 1. Отивате на страницата на ЦИК и в списъка за Германия виждате дали в близост до вас има град, в който е сигурно, че ще има секция, т.е. ли има посолство/консулство, или има подадени вече 60 заявления
 2. Ако няма посолство/консулство или няма подадени вече 60 заявления, попълвате онлайн-формуляра за регистрация и давате своя скромен принос. Задължително от списъка с населени места посочвате избрания от вас град.
 3. Ако в близост до вас има посолство/консулство или има подадени вече 60 заявления, тогава при попълване на онлайн-формуляра за регистрация посочвате друг град, в който предварително сте установили, че все още не е достигната бройката от 60 заявления.
 4. Помнете, че подаването на заявление не ви ангажира по никакъв начин с това да гласувате точно в населеното място, което сте посочили в заявлението.
 5. Когато попълвате формуляра, моля не изписвайте вие името на града, а просто го изберете от падащия списък с имената на градовете

 

Заявления се подават на страницата Подаване на заявление за гласуване извън страната.
 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • Отговори 22
 • Съдадена
 • Последен отговор

Най-активни в темата

Най-активни в темата

През следващите две седмици ще ви досаждам с темата "Парламентарни избори", но се надявам да ме изтърпите. Захванал съм се с тази разяснителна кампания, без някой да ми плаща за това.

Правя го, защото:

 • все още нося България в мислите и сърцето си
 • писна да бъда пасивен наблюдател и ако не постигна целта която съм си поставил, поне ще знам, че съм опитал.

Целта ми е проста:

 • да убедя максимален брой сънародници в Германия да пуснат до края на февруари заявления за гласуване
 • по този начин евентуално да се достигне до разкриване на повече изборни секции
 • разкриването на нови секции в близост до бъкгарските общности почти сигурно ще доведе до повишаване на изборната активност
 • повишаването на изборната активност, ако не друго, поне ще обезсмисли част от платения/корпоративния вот

 

Това е! Ако имате желание да сте част от всичко това, но все още не сте наясно как точно да се включите, пишете ми и ще поясня.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговор (Редактирано)

Защо понякога системата не приема електронните заявления?

 

На сайта на ЦИК има Списък на неуспешно подадените заявления за гласуване извън страната. В него са стотици имена на български граждани, които по една или друга причина не са успели да преминат успешно през процеса на регистрация. Отправих запитване до екипа за поддръжка на сайта на ЦИК и публикувам отговора на г-н Илия Горанов, който ми обясни най-подробно какви са възможните грешки.
 

Възможни грешки, които водят до отхвърляне на заявлението:

 1. трите имена на лицето трябва са коректно изписани на кирилица
 2. некоректна замяната на сходни букви, например ъ и ь, э (руско обърнато е) вместо з и т.н.
 3. в полетата на секциите "Лични данни" и "Документ за самоличност" са използвани букви, различни от кирилица
 4. некоректно посочен ЕГН
 5. некоректно посочен постоянният адрес на лицето, необходимо е да бъде вписан така, както е по документ за самоличност
 6. често допускана грешка е да се посочи квартал или улица, но да не се посочи населеното място
 7. друга често допускана грешка е да се използва съкращение при изписване на адреса (например ул. Хр. Ботев, вместо ул. Христо Ботев), което не винаги е пречка, но може и да бъде
 8. некоректно посочена дата на издаване и/или номер на документа за самоличност
 9. некоректно посочен орган, който е издал документа. Трябва да се има предвид, че ако документът за самоличност е издаден чрез някое дипломатическо представителство, въпреки че в него може да пише „МВР София” е възможно в системата да фигурира само като „МВР” (без посочено населено място). Тогава се използва последния ред от падащия списък
 10. заявителят трябва да има навършени 18 години към датата на провеждане на изборите. т.е. 26 март 2017 г.
 11. трябва да са посочени държава и място за гласуване извън страната – съответно от падащо меню или дописано в текстовото поле. Ако е избрано дописване в текстово поле – полето не може да бъде празно, трябва задължително да е изписано мястото
 12. трябва коректно да е попълнен контролният код, като в полето за контролен код трябва да се изпишат и двете думи, както са показани на картинката до полето. В случай, че картинката не е четлива, може да натиснете червения бутон с две стрелки в кръг (най-горния от трите червени бутона) и да се зареди друга картинка. Понякога на картинките има текст на латиница, а понякога числа, като всеки път картинките са различни.

 

Още малко важна информация:

 • Няма ограничение за броя на опитите. В случай, че подаването е неуспешно – подателят може наново да попълни формата. В случай, че заявлението вече е прието – на екрана ще се изпише съобщение, че за посочения ЕГН вече има успешно подадено заявление.
 • Списък на успешно подадените заявления, както и списък на неуспешно подадените заявления може да се види в сайта на ЦИК в раздел „Гласуване извън страната”. В случай, че след неуспешен опит подателят направи нов – успешен, името му се изважда от списъка с неуспешно подадените заявления.
 • Системата функционира коректно както от настолни компютри, така и от мобилни устройства (таблети и smartphones), като имаме данни, че работи коректно и под различни операционни системи с всички разпространени браузъри. В случай, че някой от подателите няма техническа възможност да подаде електронно заявление – винаги остава и възможността заявлението да се изпрати на хартия до най-близкото дипломатическо представителство на Република България.
 • При липса на кирилица на компютъра, може да използвате някой отследните сайтове за транслитерация, като http://rusklaviatura.com или http://translit.cc

До скоро ...

 

 

Редактирано от Крякащата тайфа
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговор (Редактирано)

Публикувам с леки редакции един много добре написан материал на Инициативи за България


Вече стана ясно, че за да има вероятност за разкриване на нова изборна секция в чужбина, за даденото населено място място да бъдат събрани поне 60 заявления в срок до 28 февруари 2017, 24:00 часа българско време. 

Единствено в сградите на посолствата, генералните консулства и постоянните дипломатически мисии на България секциите ще се откриват автоматично, без необходимост от подаване на заявления.


КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗА ЗАЯВЛЕНИЕТО?

 • Заявлението не ви обвързва със задължение да гласувате. То служи едиснтвено за набавяне на необходимите гласове, нужни за отваряне на изборна секция.
 • Заявлението е израз на солидарна подкрепа. То дава шанс на сънародниците ни, живеещи в чужбина, които имат желание в деня на изборите и референдума, да могат да упражнят правото си на глас в удобно за тях място
 • Подаденото заявление не обвързва да се гласува в мястото, което е посочено в него. Може да гласувате в която и да е друга секция в която и да е страна в чужбина.
 • Ако сте подали заявление за гласуване в чужбина, но ви се наложи да се върнете в България в деня на изборите, може да гласувате, но само в секцията по вашия постоянен  адрес (този на личната ви карта). Необходимо е на място да попълните декларация, че не сте гласували и няма да гласувате другаде. Ако комисията ви каже, че сте в „забранителния списък“, отговорете спокойно, че срещу името ви в изборния списък ТРЯБВА да има написано „МВнР“ и че те са задължени да ви допуснат до гласуване без нужда от други формалности, освен горепосочената декларация.

 

КАК БЪРЗО И БЕЗПРОБЛЕМНО ДА ПОДАДЕТЕ ЗАЯВЛЕНИЕ?

На сайта на Централна избирателна комисия (тук) може да подадете, в рамките на 5 минути, заявление по електронен път за откриване на допълнителна изборна секция в удобно място за вас или вашите приятели и познати.

 • Заявлението се попълва задължително на кирилица, за да е валидно. Нямате кирилица на компютъра? Може да ползвате http://rusklaviatura.com.
 • Номер на документа за самоличност
  Ако сте си вадили личния документ последните 1-2 месеца в България, е възможно системата да не приема номера на документа. Опитайте с по-стар документ (лична карта или паспорт), ако имате.
   
 • Постоянен адрес по лична карта
  Внимание! Въведете данните за постоянния адрес точно както е написан в личната ви карта (със запетайки, точки, тирета и празни места). Това е най-чувствителният текст за въвеждане, за да бъде заявлението ви успешно прието от системата. В противен случай ви излиза съобщение за грешка „Адресът не съвпада с данните от Национална база данни „Население“;

  Внимание! Ако личната ви карта е издавана в посолство или консулство в чужбина, и имате проблем с приемане на заявлението от системата, изберете от падащия списък най-отдолу за място на издаване: „МВР“, т.е. без града, който е изписан на личната ви карта.
   
 • Информация за контакт
  Полетата в карето „ Информация за контакт “ не са задължителни! Може да ги оставите празни:

  %d0%b8%d0%bd%d1%84%d0%be%d1%80%d0%bc%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%b7%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%82%d0%b0%d0%ba%d1%82

   
 • Място за гласуване
  За предпочитане е да посочите вече съществуващо населено място. Ако името на удобното за вас желаното място все още не фигурира в падащия списък, може да го добавите (виж по-долу).

  Пощенският код не е задължителен за въвеждане, за да бъде прието заявлението ви! Ако държите, пишете някакъв пощенски код, който е близо до желаното от вас място за гласуване. Абсолютната точност не е от значение.

%d0%bc%d1%8f%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%b7%d0%b0-%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%83%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5

 • Контролен код
  Ако не различавате добре или сбъркате контролния код, може чрез натискане на миниатюрното бутонче да генерирате нов код, без наново да въвеждате цялото заявление. Ако се появят две картинки с код, въведете текста слято (един до друг) и от двете картинки.

NewCodeGeneration

 

Редактирано от Крякащата тайфа
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговор (Редактирано)

За някои населени места разкриването на секции вече е гарантирано. Дори и да живеете там, няма смисъл да посочвате тези градове в заявлението си. По-добре изберете друго населено място в Германия, където бройката от 60 заявления все още не е достигната. Това ще доведе до малко забавяне при гласуването ви, защото вероятно ще трявба да попълните кратка декларация на място. Но от друга страна ще покажете солидарност с хората, които не успяват да съберат необходимите гласове. А разкриването на нови секции е важно, защото съотношението между подадени заявления и реално гласували е около 1:3 (при 60 подадени заявления и разкриване на секция, вероятно в деня на изборите ще се явят 180 души). Ако обаче не бъдат събрани необходимия брой заявления, а например само 50, то до следващото най-близко населено място за гласуване ще отидат в най-добрия случай половината от тях. Това е тъжната истина, така че ви моля да отделите от личното си време и да се регистрирате.

Ето списъка на градовете в Германия с гарантирани изборни секции:
Берлин
Дармщадт
Магдебург
Мюнстер
Мюнхен
Франкфурт на Майн
Хамбург
Щутгард


За следните градове вече са подадени повече от 60 заявления и няма смисъл да ги посочвате при подаване на ново заявление:
Karlsruhe (66)
Köln (60)
Nürnberg (71)


Следните градове имат добри шансове, но все още не им достигат заявления:
Aachen (47)
Bremen (21)
Düsseldorf (29)
Freiburg (28)
Hannover (52)
Jena (23)
Leipzig (23)
Regensburg (39)

Редактирано от Крякащата тайфа
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговор (Редактирано)

Защо е важно да се разкриват нови секции?


Отделих малко време и подготвих таблица, от която много ясно се вижда какво е съотношението между броя на подадени заявления и реално гласували сънародници. Резултатите са за гласуването в Германия на последните парламентарни избори през 2014, когато беше договорено разкриване на секции извън посолствата и консулствата. Давам данни само за т.нар. нови секции

Накратко:

 • резултатите показват, че желаещите да гласуват са три пъти повече от хората, потрудили се да подадат заявления.
 • проблемът е, че трудно се намират сънародници, които да положат първоначалните усилия, които да доведат до разкриване на нови секции.
 • поради редица причини (основно в българските общности) много от най-големите градове остават години на ред без избирателно секции

58a6d3ae7576c.jpg

Данните са взети от архива на ЦИК за 2014 г.

Редактирано от Крякащата тайфа
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговор (Редактирано)

Приятели,

докато гледам сайта на ЦИК, седя и се чудя как така в 200-хилядни градове като Аугсбург, Ерфурт, Есен, Касел, Майнц, Оснабрюк не могат да се съберат дори и половината нужни заявления.
В същото време малки населени места, дори и села, са пуснали повече заявления.

И както си седях и се чудех, по едно време усетих, че само си седя :huh:

Редактирано от Крякащата тайфа
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 23 минути, Крякащата тайфа написа:

Приятели,

докато гледам сайта на ЦИК, седя и се чудя как така в 200-хилядни градове като Аугсбург, Ерфурт, Есен, Касел, Майнц, Оснабрюк не могат да се съберат дори и половината нужни заявления.
В същото време малки населени места, дори и села, са пуснали повече заявления.

Каква според вас може да е причината?

Количеството българи не е определящо за качеството, т.е. да, в големите градове българите са повече, но се делят на всякакви групи и групички. Едните не говорят с другите щото били еди какви си и т.н. и всъщност се получава така, че много българи избират да останат в страни от себеподобните. В по-малките градове, предполагам, че групите са по-големи и по-малко. На такива места е по-лесно да се пази българското живо. Това е мое мнение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте! Адмирации за това, което сте написали като информационнен материал. Не мисля, че съм виждала по-систематизирана версия досега!
Дали е удобно да публикувам междинните данни за Австрия? Тук няма разрешителен режим от страна на Австрия и можем да си отваряме секции, за които си съберем заявления. При положение, че в Германия това не е така, дали мога да помоля, ако ви "останат" да помогнете на нас?
Ето каква е актуалната ситуация за Австрия:
Виена, Посолство-автоматично ще се разкрие
Виена, Постоянно представителство-автоматично ще се разкрие
Виена, БКИ "Дом Витгенщайн"- автоматично ще се разкрие
Залцбург - 45
Инсбрук - 59
Грац- 44
Линц - 42
Виена, 21/22 Бецирк - 30
Виена, 10 Бецирк - 18

Виена, 19 Бецирк -23

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 2 часа, Helikaza написа:

Здравейте! Адмирации за това, което сте написали като информационнен материал. Не мисля, че съм виждала по-систематизирана версия досега!
Дали е удобно да публикувам междинните данни за Австрия? Тук няма разрешителен режим от страна на Австрия и можем да си отваряме секции, за които си съберем заявления. При положение, че в Германия това не е така, дали мога да помоля, ако ви "останат" да помогнете на нас?

Здравейте Helikaza,

много ми е приятно, че се включихте. Подадената от вас информация е много ценна (поне за мен). Единият от материалите по-горе е дело на основателя на фейсбук-групата Избори и референдуми в чужбина. Ако се свържете с тях, със сигурност ще намерите и други, които работят по въпроса в Австрия и може да обедините усилия в малкото остващо време.

Все пак ще се радвам, ако и след изборите останете сред нас и от време на време участвате в дискусиите ни.

Успех и до скоро ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Актуализирам информацията. Ако някой все пак реши да подаде заявление, нека го направи за някои от градовете в оранжево или просто подкрепи призива за Австрия на Helikaza по-горе :)

За следните градове вече са подадени повече от 60 заявления и няма смисъл да ги посочвате при подаване на ново заявление:
Aachen (64)
Bremen (63)
Düsseldorf (72)
Freiburg (72)
Hannover (72)
Jena (68)
Karlsruhe (81)
Köln (82)
Leipzig (66)
Nürnberg (86)
Regensburg (73)Следните градове имат добри шансове, но все още не им достигат заявления:
Dortmund (49)
Dresden (22)
Essen (10)
Heidelberg (11)
Konstanz (10)
Saarbrücken (30)
Waldorf (13)

Wildeshausen (23)
Zwickau (10)!!! Събудете се хора, остават по-малко от седмица. След това вратите остават отворени само за онези с кебапчетата и кюфтетата !!!
 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговор (Редактирано)

Поради проявения интерес към процедурата за регистрация в ЦИК, давам описание в няколко прости стъпки:

 1. За да попълните електронното заявление е небхoдимо да имате при вас български документ за самоличност.
 2. Отивате на сайта на ЦИК, това е линка: https://www.cik.bg/bg/ns2017/foreign/submit
 3. Започвате да попълвате. Секциите Лични данни и Документ за самоличност се попълват на кирилица. Това в важно !!!
 4. Секцията Информация за контакт може да я прескочите, не е заължителна :)
 5. В секцията Място за гласуване има особености - първо посочвате в полето държава Германия  и после в полето Място или избирате удобно за вас населено място от списъка, или отивате до дъното на списъка, избирате Искам да добавя ново населено място. Отварят се допълнителни полета, като полето Пощенски код не е задължително. В полето Наименование изписвате на латиница името на желаното от вас ново населено място.
   

Това е!
Кратко и ясно като стих на Вапцаров ...

 
Редактирано от Крякащата тайфа
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Актуализирам и аз информацията за Австрия
 

Виена, Посолство-автоматично ще се разкрие
Виена, Постоянно представителство-автоматично ще се разкрие
Виена, БКИ "Дом Витгенщайн"- автоматично ще се разкрие
Брегенц -  събрани
Инсбрук-събрани
Линц - събрани

Залцбург -55
Грац- 48
Виена, 21/22 Бецирк - 45
Виена, 10 Бецирк - 27

Виена, 19 Бецирк -24

Да, харесва ми форума, ще остана и след изборите!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговор (Редактирано)
Преди 2 часа, Helikaza написа:

Актуализирам и аз информацията за Австрия
 

Виена, Посолство-автоматично ще се разкрие
Виена, Постоянно представителство-автоматично ще се разкрие
Виена, БКИ "Дом Витгенщайн"- автоматично ще се разкрие
Брегенц -  събрани
Инсбрук-събрани
Линц - събрани

Залцбург -55
Грац- 48
Виена, 21/22 Бецирк - 45
Виена, 10 Бецирк - 27

Виена, 19 Бецирк -24

Да, харесва ми форума, ще остана и след изборите!

Убедих двама мои приятели да подадат заявления, така че в Залцбур вече са 57 !

Ако останат излишни кандидати в Австрия ще чакам да върнете жеста :)

Редактирано от Крякащата тайфа
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговор (Редактирано)
преди 7 минути, Helikaza написа:

Благодаря, ще ви имаме предвид, къде е необходимо?

И аз благодаря за вниманието :)

В момента в Германия крити^чно е положението в Дрезден. Хората са обезверени и отказват да подават заявления, след като два последователни пъти успяваха да ги съберат, но им отказваха разкриване на секция.

Тази година са в списъка на посолството ни с градове, в които е подадена молба за разкриване на секция, но до момента не могат да изпълнят необходимото условие - имат само 30 подадени заявления. Много глупава ситуация ...


ПП: не знам дали вече сте погледнали фейсбук-групата  Избори и референдуми в чужбина., но там се координират усилията на стотици доброволци, така че да не се разпилява ненужно енергията на хората, готови да се включат в (пред)изборния процес. Ако все още не сте били там, каня ви да хвърлите едно око.

Редактирано от Крякащата тайфа
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Там съм от миналата година. Има традиция за отваряне на секции в последните часове, дано попаднете в акцията. 
Ние в Австрия успяхме. Тази година сме със 100 заявления по-малко, но с 3 секции повече. Но се скапахме 5 човека от обикаляне по бг адресите и от писане по групи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговор (Редактирано)
Преди 1 час, Helikaza написа:

Там съм от миналата година. Има традиция за отваряне на секции в последните часове, дано попаднете в акцията. 
Ние в Австрия успяхме. Тази година сме със 100 заявления по-малко, но с 3 секции повече. Но се скапахме 5 човека от обикаляне по бг адресите и от писане по групи.

И аз съм там. С тази разлика, че действам без други помощници в три града с над 100.000 жители в Sachsen. Резултатът е трагичен :(

Редактирано от Крякащата тайфа
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговор (Редактирано)

Ето ме пак. Предварително се извинявам, че ще ви досаждам, но се надявам да не ми се сърдите.
Това е предпоследната ми публикация в тази тема. Когато цялата истерия около разкриването на изборни секции в чужбина приключи, ако видя смисъл, може би ще драсна още няколко реда.

Остават точно 13 часа и 23 минути до крайното време за приемане на заявления за гласуване.
Писах достатъчно по темата и пояснявах защо, какво, къде и кога. Чувствам обаче, че сякаш всичко е било напразно и зарязвам тази работа.

Благодаря ти Александър, че въпреки отвращението си, направи тази тема да стои 2 седмици на заглавната страница. Оценявам това!

Споменах преди няколко дни Вапцаров. Използвам случая да ви поздравя тези от вас, които темата "Избори в Бзлгария" не ги касае, с част от едно негово стихотворение:

Тази земя,
по която тъпча сега,
тази земя,
която пролетен вятър пробужда,

тази земя — не е моя земя,
тази земя,
простете, е ЧУЖДА ...


А сега ме извинете, но имам да върша и други неща.

Редактирано от Крякащата тайфа
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато се присъединих преди година, едно момиче събираше само, с малко помощ от останалите градове. На миналите избори бяхме двете, а сега сме 6 човека във Виена и се вижда, че много по-лесно става.
Отделно във Виена сме привилегировани да имаме Културен институт, два български ресторанта, църкви, училища, та обикаляне през уикенда по тези адреси върши ужасно много работа. С радост бихме помогнали следващия път(За съжаление мисля, че ще е скоро).
И аз благодаря на Александър, че ми сподели сайта, поздравления и на вас, за систематизираната информация и стискам палци на Дрезден. Ще успеете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговор (Редактирано)
На ‎2‎/‎28‎/‎2017 at 23:28, Helikaza написа:

Много напрегнато, но в последната минута успяхме и за Дрезден!

Здравей Helikaza,

помощта от най-различни места беше безценна. Не знам как да изкажа благодарността си. За съжаление много бързо дойде и ледения душ. На страницата на посолството ни в Берлин вчера е публикувано съобщение, според което и на тези избори немската страна не разрешава откриване на секции  извън дипломатическите и консулските представителства.


Това е текст на самото Съобщение във връзка с разкриването на избирателни секции на територията на ФРГ за изборите за Народно събрание на Република България, насрочени за 26 март 2017 г.

Във връзка с произвеждането на насрочените за 26 март 2017 г. избори за Народно събрание на Република България, спазвайки разпоредбите на Изборния кодекс относно изискуемите срокове във връзка с организирането на гласуването на българските граждани извън страната, и съблюдавайки разпоредбите и установената германска протоколна практика за получаване на разрешение за разкриване на избирателни секции на територията на Федерална република Германия, българската страна и в частност Посолството на Република България във ФРГ своевременно предприе действия за получаване на необходимото разрешение, като отчете и заявения интерес на представители на българската общност за разкриване на избирателните секции извън дипломатическите и консулските представителства.
 
Германската страна даде своето съгласие за организиране на изборни секции в Посолството в Берлин, Генералното консулство в Мюнхен и Консулството във Франкфурт на Майн, както и в канцелариите на почетните консули в Хамбург, Магдебург, Мюнстер, Дармщадт и Щутгарт.
 
Не се допуска изключение от общия ред, според който избирателните секции следва да се ограничават само до дипломатическите и консулските представителства на страните, и съответно не бе получено съгласие за разкриване на избирателни секции на други места.


От опит знам, че немската администрация е много гъвкава и склонна да прави изключения, когато исканията за тях са добре аргументирани. Тогава къде бъркаме? Посослтвото ни ли не успява да си свърши работата? Или зад отказа на немската страна стоят други интереси?

Редактирано от Крякащата тайфа
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съжалявам....

Според мен вината е в Посолството и Външно. Убедена съм, че не защитават сърцато каузата за повече секции в Германия, извън ДКП.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
 • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..