Jump to content

Катастрофа с автомобил с български регистрационни номера в Германия


Recommended Posts

Здравейте!

Баща ми ни дойде на гости с колата си и два дни след това на един светофар ни блъсна кола ,която преминаваше на червено.

Полицая ,сойто дойде каза ,че не може да реши чия е вината и ще запише 50 на 50 ,защото не е бил свидетел.

Жената ,която ни блъсна си призна пред нас ,но не зная какво е кзала по -късно при показанията си.

Той записа показанията на свидетелите и взе показания ...накрая каза ,че шанса за успех е на наша страна.

Даде ми номер на катастрофата.

Изпратих писмо до застрахователя на другота кола с обяснение и сега чакам решение е формуляри.

Може ли някой да ми разясни как тече това разследване и повече относто цялата процедура при катастрофа.

Благодаря предварително!

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте Елиния,

цялата история може да се развие по най-различни начини, в включително и такива, които да ви скъсат нервите. Важното е, че все пак се касае за леко ПТП без тотални щети и жертви.

Още в началото е добре да се изясни следния въпрос, а имено с каква регистрация е колата на баща ви - немска или българска. Питам ви, защото действията (макар и сходни) се определят до голяма степен от отговора на този въпрос. Надявам се да намерите време да ми отговорите, за да мога и аз да конкретизирам отговора си.

До скоро ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте отново,

благодаря за бързото уточнение. Прочетох и писмото ви, но тази информация ми е убягнала. Както и да е, ще се опитам да обясня по-подробно необходимите действия. Моля да имате предвид, че не съм специалист по темата и не претендирам за изчерпателност. Ако нещата се усложнят, например в един момент от потърпевш баща ви се окаже виновен, няма друг изход, освен да се обърнете към адвокат. Но за момента запазвате спокойствие и съдействате максимално на застрахователи и полиция.

И така, немците са големи специалисти в това да се извъртат на 180°. Непрекъснато има предавания, в които се правят възстановки на спорове, скандали, измами, критични ситуации и т.н., от които те се самоинформират за всякакви тънкости и хитрини. Когато един виновник за ПТП веднага признае вината си (както тази госпожа е направила) има три варианта:

 • срещу теб стои човек с много висок морал (рядко срещано явление)
 • човекът е в шок и реакцията му е неадекватна
 • човекът просто отклонява вниманието ви и се опитва да спечели време, за да обърне нещата в своя полза
   

Поради описаните по-горе причини и поради изоставането ни като чижденци в информационно и езиково отношение, при възникване на произшествие на пътя (независимо колко леко е то), се предприемат следните задължителни стъпки:

 1. не местите колата, независимо дали затруднявате трафика
 2. някои участници в ПТП стават агресивни - не се поддавайте на заплахи те им
 3. извиквате полицията на телефон 110 (не 112!)
 4. молите очевидци в събитието за съгласие да ви дадат техни данни за контакт, така че да могат да свидетелстват при необходимост (получаването на съгласие е много трудна задача, но за нея ще пиша някога в отделна тема)
 5. едва след като сте си опитали да си осигурите поне един свидетел, правите снимки - както общи от различни изгледи, така и детайлни от близък план. Ако нямате телефон с камера, помолете някой от зяпачите.
 6. когато дойде полицията, ще направи протокол на база обективната информация, твърденията на участниците в катастрофата и свидетелските показания на очевидците. От полицейския протокол може и да стане ясно кой е виновен, но може и да не стане ясно.
 7. с другия участник си разменяте данните за застрахователните компании и номерата на застраховките
 8. задължително изисквате от полицията номера на полицейския протокол, който ще подпишете и негово копие. Ако не разбирате какво е написано, не сте длъжни да подписвате. Учтиво молите да ви бъде осигурен преводач. Имате право също така да впишете свои коментари/забележки към полицейския протокол
 9. по възможност още същия ден се информира писмено застрахователната компания (по електронната поща). Във вашия случай трябва да бъде уведомена както българската застрахователна компания, така и нейната партньорска немска застрахователна компания, която се явява представител за Германия. Данните за партньорската немска застрахователна компания ще получите от българската застрахователна компания
 10. също така още същия ден или през следващите дни посещавате сервиз или експерт-оценител (Gutachter, Sachverständiger), за да бъде направена оценка на щетите и евентуално оферта за цената на ремонта (Kostenvoranschlag)

 

Ето какво се прави през следващите дни / седмици:

 1. работа на двете застрахователни компании (вашата и на отсрещната страна) е да установят с помощта на полицията чия е вината
 2. някои участници е ПТП стават агресивни - не се поддавайте на заплахи, отправени на място или последващи опити за изнудване по телефона. Не предриемайте никакви действия преди да дойде от полиция или застраховател нещо в писмен вид по пощата
 3. когато започнат да идват писмата по пощата, ако нещата се развият в неблагоприятен план, отивате с протокола от полицията при адвокат.
   

Успех! И си пазете здравето ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спазили сме всички стъпки .

Не сме били само във сервиз, но се свързахме с гутахтер.Той каза да изчакаме отговора на застраховката.

Обадихме си и на нашата застраховка -за всеки случай.

Благодаря за съветите .

При развитие ще пиша пак.Лек и успешен ден .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 4 часа, Елиния написа:

Спазили сме всички стъпки .

Не сме били само във сервиз, но се свързахме с гутахтер.Той каза да изчакаме отговора на застраховката.

Обадихме си и на нашата застраховка -за всеки случай.

Благодаря за съветите .

При развитие ще пиша пак.Лек и успешен ден .

Вие сте отличници!

Единствената ми забележка е, че обаждането на вашата застрахователна компания е толкова задължително, колкото и обаждането до отсрещната. Дори е по-важно.
Според мен човек трябва да се обади първо на своята компания, защото тя е първата отбранителна линия.

Все пак, за да има темата по-завършен вид, ще допълна още няколко неща. Не ми се иска да има някой, който да остане неразбрал, защото нещата са много важни:

 • ако сам причините катастрофа не си и помисляйте да напускате мястото на ПТП  (Fahrerflucht), дори и да сте се разбрали с отсрещната страна. Ако няма отсрещна страна (например ударите паркирана кола), непременно потърсите кой е собственика, като в същото време се обадите и в полицията, за да докладвате произшествието. Дори и да бързате, оставате там. Не оставяте на чистачката бележка с адрес и телефон, нито визитна картичка. Другата страна после може да каже, че не ги е получила. Не разчитайте, че е било късно вечер (или рано сутрин) и никой не ви е видял. В Германия е много вероятно да ви намерят. А стане ли така да си отидете тихомълком и след това да ви намерят, ще имате много големи неприятности
   
 • дори и да имате вина, в никакъв случай не се хващате на уловката на отсрещната страна "Дайте ми 100/200/300 евро и считаме въпроса за приключен". По принцип имате право при леки ПТП да уредите въпроса без полиция, но трябва всички обстоятелства да бъдат много добре протоколирани (снимки, скици, данни за контакт на свидетели).
   
 • ако все пак сте виновен и другата страна се съгласи да уредите въпроса без много формалности, дадете ли пари на ръка, непременно го направете срещу декларация на отсрещната страна, че получената сума напълно удовлетворява претенциите за покриване на щетите и няма да бъдат предявявани бъдещи претенции. Все пак намирам този вариант за много рискован и при недобронамерен човек могат да възникнат неблагоприятни последици, като например да се окаже, че постфактум ще му платите допълнително, за щети, които е вероятно да не сте причинили вие.
   
 • напускате на мястото на ПТП  (Fahrerflucht) е сериозно престъпление и се разглежда от съд, като в крайна сметка се приключва с присъда. Е, не се лежи в затвор, но се плащат съответния брой дневни ставки (заместващи съответния брой дни затвор). Една дневна ставка е равна на средния ви дневен доход в евро. Наказанията при подобни отклонявания от местопроизшествието започват от 30-40 дневни ставки (дни затвор). Не е трудно да пресметне човек каква глоба ще отнесе.
   
 • ако все пак човек изпадне в ситуация, в която не може да намери собственика на другото МПС и/или няма никакво време да чака, непременно трябва да се обади на телефон 110 и да съобщи фамилията си, името на собственика на МПС, номерът на МПС, мястото и времето на ПТП, номерът на пострадалия автомобил и причината, поради която не може да чака. Впрочем същото се прави, ако се бутнете в нечия ограда, къща, пътен знак и т.н.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 1 година по-късно...

Здравейте,днес един приятел е направил птп с чужд автомобил без да има пълномощнонда го управлява и с изтекла шофьорска книжка,самият автомобил е със сини номера,какво може да му направинсобственика на автомобила и какво могат да направят на него и на собственика

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 19 часа, kotarkus написа:

Здравейте,днес един приятел е направил птп с чужд автомобил без да има пълномощнонда го управлява и с изтекла шофьорска книжка,самият автомобил е със сини номера,какво може да му направинсобственика на автомобила и какво могат да направят на него и на собственика

Това истинска история ли е? Не мога да повярвам как в дадения момент на едно място са се събрало толкова много изключения - липса на валидна шофьорска книжка, липса на упълномощено използване на автомобила, липса на "нормални" регистрационни номера, липса на вписване в застраховка "Гражданска отговорност"... Живият живот не престава да ме удивлява. Тежко ли е ПТП-то? Има ли пострадали хора?

Накратко, ако приемем, че твоят приятел е виновен за ПТП-то (което понякога изглежда, че е така, но не е):

 • изтеклата шофьорска книжка не може да бъде повод за регресивен иск от страна на застрахователната компания към собственика на автомобила, т.е. да се откаже покриване на щетите. Изтеклата шофьорска книжка и отнетата от КАТ (или изобщо липса на правоспособност) за различни неща.
 • сините временни регистрационни номера, ако не са междувременно изтекли, се разглеждат от немската полиция като нормални български регистрационни номера
 • българското законодателство не посочва изрично, че когато се управлява чужд автомобил, следва задължително да имаш пълномощно. Наличието на такъв документ просто спестява много неудобства.
 • в много от полиците на застрахователните компании за застраховка "Гражданска отговорност" има място за вписване на „обичаен водач”. Явно твоят приятел не е вписан като такъв, но това пак не дава право за регресивен иск от страна на застрахователната компания.

Какво може да направи собственика на автомобила срещу твоя човек?
Може да му се ядоса, но в никакъв случай не трябва да го изнудва за пари, защото българската застрахователна компания би трябвало да покрие щетите.

Какво могат да направят другите на собственика на автомобила и на твоя човек?
Ако се следва коректно правилата за действие при ПТП (описани са в мненията по-горе), единственото неблагоприятно последствие е глобата, която твоя приятел ще трябва да плати за това, че е управлявал МПС с изтекла шофьорска книжка. Ако не са предприети необходимите действия е задължително твоят човек да започне да действа още днес.

До скоро ...

 

Редактирано от 1984
Сливане на еднакви теми
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
 • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..