Jump to content

Здравно осигуряване при кратковременен престой в България


Lazarinkaaa

Recommended Posts

Работя в Германия от 3 месеца. Искам да попитам как стоят нещата със осигуровките ако реша да се лекувам в България, тъи като ми предстой да пътувам до България, трябва ли да си вадя документ, че се осигурявам в Германия, за да ми окажат медицинска помощ? Осигуровките в България са ми до февруари. Всеки ми казва различно, 1човек ми кзва да си извадя документ Е104 от IKK службата, друг ми казва, че не е необходимо, достатъчно е да си представя осигурителната карта, издадена в Германия. Кажете и какво да правя?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 6 months later...
  • Отговори 1
  • Съдадена
  • Последен отговор

Най-активни в темата

Най-активни дни

Най-активни в темата

Здравейте Lazarinkaaa,

ако не планирате връщане в България, специално за да проведете някакво лечение там, тогава остава варианта да се нуждаете от медицинска помощ по спешност. Тези случаи (посещението по спешност) се покриват от немската ви здравна застраховка в същата степен, в която ви се покриват и в Германия. Има си някои особености, но ще ги коментирам само ако се наложи.

Изискване на Е104 от немската каса е необходимо, единствено ако трайно се връщате в България. С него се заличават задълженията към НЗОК за периода, през който сте били осигурявана в Германия. Ако случаят не е такъв, т.е. посещавате България за определен период и после се връщате в Германия, то тогава от вашата здравна каса (IKK) дори ще откажат да ви издадат този документ. Так аче немската ви здравна карта е повече от достатъчна.

Как мина впрочем престоя в България?
До скоро ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
  • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..