Jump to content

Колко човека могат да живеят в дадено жилище?


Recommended Posts

 • Отговори 15
 • Съдадена
 • Последен отговор

Най-активни в темата

Най-активни в темата

Здравейте Sezgin,

за кой град става въпрос? Питам, защото за различните градове има различни изисквания. Срещал съм различни числа. Например:

 • за Берлин изискването е 9 кв.м за възрастен и 6 кв.м. за дете до 6 г.
 • за Хамбург изискването е поне 10 кв.м за всеки един член от семейството, без значение за възрастта, като също се смята и броя на помещенията (без коридори, кухня и баня)
Редактирано от Крякащата тайфа
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте! 

Крякаща тайфа, моите уважения за компетенциите, труда и усилията да помагаш на такива като нас!!!

Можеш ли да ми дадеш отговор за квадратура на 4 членно семейство с разнополови деца за град Улм или Нов Улм. Може разбира се и линк за тази тема. Виждам, че възрастта на децата е от значение, та каката лятото прави 6 години, а малкия е на 2 години и 7 месеца. Интересува ме и всичко свързано с жилищата: търсене, социални облекчения и др. В момента само мъжът ми работи в Германия, но сме решили и ние да отидем при него, когато намери подходящо жилище. 

Благодаря предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 31 минути, Tina Gushkova написа:

Здравейте! 

Крякаща тайфа, моите уважения за компетенциите, труда и усилията да помагаш на такива като нас!!!

Можеш ли да ми дадеш отговор за квадратура на 4 членно семейство с разнополови деца за град Улм или Нов Улм. Може разбира се и линк за тази тема. Виждам, че възрастта на децата е от значение, та каката лятото прави 6 години, а малкия е на 2 години и 7 месеца. Интересува ме и всичко свързано с жилищата: търсене, социални облекчения и др. В момента само мъжът ми работи в Германия, но сме решили и ние да отидем при него, когато намери подходящо жилище. 

Благодаря предварително!

Госпожо Гушкова, нима очаквате някой да се ангажира да ви отговори описвайки изчерпателно цитирам: "всичко свързано с жилищата: търсене, социални облекчения и др.". Вече десетки пъти е казано - Моля, използвайте търсачката на форума, по всички въпроси има доста иформация. Това е форум, а не място за консултации от страна на един конкретен човек. Относно квадратурата, да, има разлики в условията между различните провинции, но специало за това те не са много големи. Приемете приблизителна стойност от минимум десет квадрата на човек. Така или иначе едва ли ще си търсите жилище 40 квадрата. Ограничеията са наложени заради фрапиращи случаи където в стая живеят по 8-10 човека.

Поздрави,

 

Редактирано от Александър Узунов
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря Ви Александър Узунов. 

Разбира се, че използвах търсачката и тя ме изпрати тук. Реших, че въпроса ми е по темата. Най-малко искам да затруднявам някого с отговор, затова помолих и за линк.

Ще се опитам да потърся и по обстойно. Благодаря за съвета.

Редактирано от Tina Gushkova
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 5 months later...

Здравейте отново :)

Днес вече писах в една друга тема ,че през последните месеци се сблъсках с проблеми свързани с моето жилище ...

Ще се опитам накратко да разкажа за какво иде реч ,а ако може някой да ме опъти за къде съм т.е необходима ли ми е правна консултация или въобще чрез адвокат ли да действам ? 

Не съм наясно всъщност до каква степен аз съм в правото си (въпреки че смятам ,че съм права на 100% и към мен и моето семейство не постъпват коректно ) . 

От началото на тази година се борех за точно определено жилище ( поради здравословните проблеми на мъжа ми ) искахме да е на първия етаж .... в случая ние познавахме старите наемодатели ( на здравей -здрасти )аз и майка ми живеем в съседния апартамент .. та те казаха че напускат жилището, намерили нещо друго   .и ако проявявам интерес да бягам в офиса на фирмата и да го резервирам ... ..в течение на половин година ежеседмично посещавах този офис .... всеки път какво ли не чувах : ама още не е свободен ..още няма кундигунг ... ама не можем така да ви го дадем ,той е в много лошо състояние трябва да му се направи ремонт на стойност 5000€ та чак тогава и ми се изреди всичко което трябва да бъде сменено и подменено (нова баня, пода в кухнята ,електричеството , плочките на стената в кухнята ... ) 

Съгласих се че ще почакам и когато са готови го взимам .... получих договора по пощата мисля че юли или август беше ,в който пишеше че ще получа жилището на 1 ноември . Нали живея в съседния апартамент всеки ден се прислушхвах  ,ха кога ще почне прословутия ремонт . От юли до края на октомври майсторите дойдоха не повече 3/4 пъти.

Та какво се случва   нататък 

На 27 октомври ме викат за получаване на ключовете .... заварих следната обстановка :

1 . Пода в кухнята сцепен ,като едната му част мърда -играе .

2. Залепените плочки по стената в кухнята нарязани както им дошло начупени ...така залепени 

3. В банята -"Новата баня"  единственото ново нещо бяха плочките на земята ,тоалетната чиния и мивката ..... плочките на стените в банята боядисани с блажна боя с примес от някакви люспички и от цялата работа каквото са правили там -ваната запушена ,водата по никакъв начин не се оттича .

4 . Балконската врата - механизма на вратата не функционира правилно при отваряне на вратата и излизане на балкона ръчката сама се връща нагоре --следователно оставаш там докато някой не ти отвори .

При приемането на ключовете изпаднах в див ужас ... къде е ремонта за 5000 € като всеки месец ще ми отдържат или по скоро прибавят към сметката за наема ???

Попитах хаусмастера , посочих му всичките тези недъзи по апартамента , той ме увери че след празниците ще дойде някой и всичко ще оправят демек след 31 октомври и 1 ноември ! Като той през цялото време цъкаше нещо на таблета след всяка моя забележка -аз останах с впечатлението ,че всичко е отбелязано И  се подписах .

След празниците получих писмо за предадения апартамент и там е вписана само повредата на балконската врата. 

Така изчаках някой да се появи цели 14 дена при което написах съобщение на хаусмастера ....на 10 мин след това същия беше у дома . Сякаш за първи път виждаше всичко !

Обходихме наново апартамента направи наново снимки на всичко и обеща че ще предаде нататък ,но кога ще стане това той не можел да каже ! 

Изчаках още седмица и звънах във фирмата и се оказа ,че те въобще си и нямали на представа за какво идело реч ! 

Вписаха ме по телефона с всичките ми проблеми по апартамента .

И в реда на нещата (от тяхната страна ),но не и от моя ...на 2ри октомври си взеха парите за наема .... През октомври нищо не се случваше освен ,че накрая на месеца имах дата за термин за пода в кухнята  за декември .

Дойде новия наем  за декември...все още нищо! 

Звънях вече за нз кой си път ... първия термин за пода в кухнята беше 4 декември ...дойде момчето оправи го ...изкърти голяма част от плочата и изля нова ! 

След няколко дена имах нов термин за ваната ....  пратиха човек за да я отпуши ...оказа се ,че сифона е за смяна ....под ваната тече вода .... само сифон не могат да сменят тъй като е прогнило-изгнило всичко отдолу ,трябвало да се смени цялата вана ! Назначен е нов термин -  за оглед на ваната - пристига Електрик !!! -Който въобще не ми е необходим !!!

На следващия ден пристига ново момче което се опита да ми обясни че всичко е наред с ваната и не трябвало да се сменя  ..добре, че имах снимки и му показах какво е състоянието й -той преди това каза че нищо не виждал ... та съгласи се с мен - господи имаме напредък !!! 

Нов термин - пристига цяла делегация която мери ,замерва каква вана да бъде ... обяснява ми се че тези плочки на стената не е редно да са там не било нормално ще се сменят и те . 

В това време ми се сменят и плочките в кухнята ... разгеле !

Нов термин на следващия ден - ваната пристига , Но плочките за съжаление ще си останат на стената !  Ок ....сменяйте вече тая вана ! Пристигат ,сменят , оказа се че новата вана не пасва в рамката на старата вана ... правят струват слагат я , но  сега имам празнина от сложените плочки на земята окло 4,5 см до самата вана . Просто новата рамка е по-тясна от старата и остава тази празнина .

Пристигали още хора костюмари, гледали,в тефтери записвали нещо  и си заминали (не бях аз у нас ) . 

 И така .... през цялото време аз НЕ  живея в това жилище ...то няма как, ни да инсталираш кухня ,ни да се изкъпиш - а два наема съм платила !!!  Не живея там не защото не искам , а защото нямам нормалните условия за това , дефакто по независещи от мен причини !!! Да не говорим че балконската врата никой не я и погледна.  

Звъняхме още веднъж във фирмата  за да ми приспаднат наемите .... те се измиват с това ,  че защо съм подписвала документите при условие ,че съм видяла всички неуредици ? 

Ами защото ми бе казано- няма страшно след празниците ще дойде някой и ще оправи всичко !  Въобще не съм очаквала да бъда измамена и то от голяма немска фирма . 

Казаха ми напишете писмо жалба и АКО решат да ви върнат парите то ще бъдат само 30 % ,но не и цял наем .

Въпроса ми е следния: наистина ли няма как да ми бъдат върнати парите от наема ? 

Защото за момент ако си представим, че се местя от едно жилище в друго ....Едното трябва да освободя ,а в другото да вляза да живея -то реално няма как да се случи - без баня ,без кухня ...   

Дайте ми съвет моля ви към кого да се обърна .  И все още балконската врата не е направена и липсват част от плочките на пода в банята -Идват празници - никого няма да намеря близките дни ....а идва вече третия наем .   

Извинявам се за "краткото" описание на проблема ...можеше да бъде и по дълго  :) добре ,че пропуснах всички нецензурни изрази ;)

Много ще се радвам ако някой намери сили да прочете всичко докрай и успее да ми помогне . 

Благодаря предварително ! 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей Radeva,

наемодателят ти да не е случайно VONOVIA? Иначе успях да прочета веднъж написаното, но като успея да обхвана цялостната информация, ще ти отговоря по-подробно. Така че продължавам да чета.

За момента ще ти кажа единствено да се запишеш незабавно в Mieterschutzbund. Струва си всяко едно платено евро. За моето членство платих еднократна такса 20 евро, има и месечна такса от 5 евро.  Тези хората знаят какво правят и много обичат точно такива наемодатели, като описаните от теб.

До скоро ...

Редактирано от Крякащата тайфа
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Благодаря за бързи отговор :)

Точно Vonovia са ! 

Явно са доста известни с некоректността си, щом без да споменавам имена ги познахте.

А когато отида в Mieterschutzbund.  ...трябва ли да предоставям снимков материал или е достатъчно да опиша ситуацията ... т.е трябват ли ми доказателства или те идват и на адрес да оглеждат ... това за мен ще е по удачния вариант нагледно да се види всичко . 

Още веднъж благодаря ! 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оф, тези са големи "сладури". И ние ме при тях. И ние го гледахме този филм преди 1 г. с нашето "жилище-мечта" :)

Ще пиша по темата малко по-подробно в събота или неделя. За момента съветът ми е незабавно членство в Mieterschutzbund, щом става въпрос за Воновиа. Цялата работа става за 15 мин. без никакви формалности. Направи го още преди края на годината, ако ти остане време.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 часа, Radeva написа:

Още утре ще се запиша :) 

Но само да попитам ...просто се регестрирам без да обяснявам за какво иде реч така ли ?  Благодаря ! 

Така ...

 • първо намираш адресите на подобни сдружения (вероятно има различни). Ако имаш избор се опитваш да събереш отзиви за качеството на предлаганите услуги и удовлетвореността на клиентите им - например от интернет-форуми, съседи (ако са немци със сигурност ще членуват някъде), самите сайтове на тези дружества
 • предварително си записваш час (ако работят с Termin) или просто отиваш в работното им време (ако работят със Sprechstunden)
 • записването става веднага на първата среща и още тогава ще можеш да направиш и консултация. При моето дружество срещу членския ми внос (5 евро/месец) имам право на неограничен брой безплатни консултации
 • на срещата носиш всичко, което се сетиш - договор за наем, приемо-предавателен протокол от огледа на жилището, снимки, писма и т.н. Обсъждате какво е реалистично да бъде поставено като искане пред наемодателя, как да се действа занапред и др.
 • след разговора пред теб ще има два варианта - или си водиш записки по време на срещата и действаш сама според указанията на специалистите, или оставяш те да действат.
 • ако смяташ, че има сили и време се заемаш сама да приложиш на практика съветите. Когато възникнат нови въпроси или проблеми - отиваш пак на консултация
 • ако искаш може да оставиш те да се заемат изцяло с нещата, което си има съответната цена. Непременно попитай какво ще ти струва, ако оставиш те да се заемат със случая. Цените в различните населени места са доста различни. При мен например за подобен като твоя случай трябва да се плати еднократно 50-60 евро. Срещу тази сума моят Mieterschutzverein (Deutscher Mieterbund) поема изцяло кореспонденцията до приключване на случая, независимо колко писма ще се изпратят и колко срещи с представители на фирмата ще се проведат. Това обаче е една ниска цена - все пак става въпрос за мрачния изток на Германия

Това е за момента.
До скоро ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 5 weeks later...
На ‎6‎/‎20‎/‎2017 at 21:32, Tina Gushkova написа:

... можеш ли да ми дадеш отговор за квадратура на 4 членно семейство с разнополови деца за град Улм или Нов Улм. Може разбира се и линк за тази тема. Виждам, че възрастта на децата е от значение, та каката лятото прави 6 години, а малкия е на 2 години и 7 месеца. Интересува ме и всичко свързано с жилищата: търсене, социални облекчения и др. В момента само мъжът ми работи в Германия, но сме решили и ние да отидем при него, когато намери подходящо жилище...

Здравей Тина!

По отношение на общите въпроси (всичко свързано с жилищата: търсене, социални облекчения и др.) ще трябва да се самоинформираш, четейки този и други подобни форуми.

По отношение на минимална необходима жилища площ (Überbelegung/Belegung einer Wohnung) ми се струва, че в Baden-Württemberg все още няма правилник, наредба или закон, които да регламентират това. Но дори и да има е много трудно като кандидат-наемател да се опитваш да оспориш твърдението на наемодателя, че жилището било малко.

Истината е, че според статистиките районът Ulm / Neu Ulm е много привлекателен за живеене. Нарежда се непосредствено след първата десятка, в която са гиганти като Берлин, Мюнхен, Щутгарт. Резултатът от това е, че средната цена на наемите (като почти няма разлика между кварталите) според официалната статистика е около 7-8 евро/кв.м. Говорим за Kaltmiete. За едно прилично жилище за 4-членно семейство това означава около 750-800 евро Warmmiete за примерно 65 кв.м. Реалните данни обаче са други: Mietspiegel & Mietpreise in Deutschland

Проблемът е, че дори и да можете да си позволите да плащате тези пари за посочената квадратура, когато има още 10 кандидата за същото това жилище, наемодателят започва да ви пресява. Ситуацията е аналогична на кандидатстване за работно място. При това пресяване съм 100% убеден, че семейството с деца, независимо дали е немско или са чужденци, отива на последните места. По редица причини приоротет се дава на - пенсионери, семейства без деца. После са бежанците и тогава вие. Може и да не е справедливо, но не е незаконно.

Какви са възможностите пред вас:

 • приемате факта, че трябва да плащате по-голям наем и съответно броят на конкурентите ви за следващата обява намалява драстично. Разбира се, има едни разумни граници, които не бива да прехвърляте.
 • обмисляте ще веднъж причините, които ви принуждават да търсите жилище точно в Ulm / Neu Ulm и евентуално отивате да живеете в околността.
 • подготвяте си перфектно Bewerbungsmappe für Wohnungsbewerbung според всички най-модерни изисквания, за да сте готови при появата на следващата атрактивна обява и се надявате, че другите няма да са толкова добре подготвени. За Bewerbungsmappe-то мога да помогна, но в интернет има много информация и примерни документи.
 • следите денонощно малките обяви и молите разчитате на някой местен (говори диалекта, познава нравите и т.н.), които да направи първоначалния контакт по телефона и да ви съпроводи поне на първата среща.
 • местите се в друг район на Германия, където за аналогичен стандарт на живот може да плащате и < 5,50 евро/кв.м.


Желая ви успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 4 weeks later...

Здравейте,

Ако има установено право на преминаване (вписано в Grundbuch), кой следва да извършва ремонта на улицата, по оято се пеминава и да я почиства (примерно от сняг през зимата) - собственикът или ползвателят на правото? ( за провинция Баден-Вюртемберг)

Предварително благодаря

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На ‎2‎/‎17‎/‎2018 at 11:03, k_milenkova написа:

Здравейте,

Ако има установено право на преминаване (вписано в Grundbuch), кой следва да извършва ремонта на улицата, по оято се пеминава и да я почиства (примерно от сняг през зимата) - собственикът или ползвателят на правото? ( за провинция Баден-Вюртемберг)

Предварително благодаря

 

Смятам, че зад този изключително общ въпрос стои конкретен казус. Ще бъдее по-добре, ако отделиш малко време и разкажеш например:

 • кой е собственикът и кой е ползвателят на улицата?
 • за частен път (Privatweg) ли става въпрос?
 • ако е къща - за еднофамилна или многофамилна къща говорим?

До скоро ...

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 10 months later...
На 20.6.2017 at 21:32, Tina Gushkova написа:

Здравейте!
...
Можеш ли да ми дадеш отговор за квадратура на 4 членно семейство с разнополови деца за град Улм или Нов Улм. Може разбира се и линк за тази тема. Виждам, че възрастта на децата е от значение, та каката лятото прави 6 години, а малкия е на 2 години и 7 месеца. Интересува ме и всичко свързано с жилищата: търсене, социални облекчения и др. В момента само мъжът ми работи в Германия, но сме решили и ние да отидем при него, когато намери подходящо жилище.

Здравей Тина,

не мога да отговоря директно на въпроса ти за необходимата квадратура на жилището за вашия случай. Мисля, че в провинция Baden-Württemberg все още няма законодателство по въпроса. Но ако се погледнат наличните закони от други провинции, следните числа може да се приемат като ориентировъчни по отношение минималната изискуема площ на жилището - 9 кв.м. за възрастни и деца над 6 г. и 6 кв.м за деца до 6 г. Никъде не се говори за брой стаи. Дори нещо повече - в площта за изчисление влизат коридори, баня, килер и т.н., а не само спалните и хола. Теоретично вие имате право да живеете в голям едностаен апартамент с обща квадратура (без балконите) поне 33 кв.м.


При определянето на площта на жилището има следната особеност: ако жилището е таванско или по някаква причина има места помещения или части от помещемия, където таванът е по-нисък от 2 м., тогава жилищната площ се коригира по следния начин:

 • за местата с височина на тавана от 1 м. до 2 м. площта се намалява с 50%
 • местата с височина на тавана под 1 м. не се броят като жилищна площ

 

По отношение търсенето на жилища погледни тук:
http://rodenivbg.com/index.php?/topic/154-obyavi-za-zhilishha-pod-naem-bez-komisionna-provision/
http://rodenivbg.com/index.php?/topic/421-s-dete-na-ulicata-v-germaniya/

 

По отношение на помощта за наема от държавата виж тази тема:
http://rodenivbg.com/index.php?/topic/441-pravo-na-wohngeld-v-germaniya/

Редактирано от Крякащата тайфа
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
 • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..