Jump to content

Прехвърляне на обезщетение за безработица между страни в ЕС


Recommended Posts

   Искам да отворя тази нова тема с идеята да съберем малко повече информация за обезщетенията за безработица не само тук в Германия ,но и в случаите,в,които решим да се приберем в родината си. И така с немските закони ,относно обещетения за безработица,не съм много запозната. От моята хазяйка ,тук в Германия, чух че трябва да имаш пълна непрекъсната работна година,т.е. 12 месеца,за да се възползваш от правото си на обезщетение за безработица.Ще бъда благодарна ако някой уточни точно как и с какви документи,за какъв период и на какъв размер имаме право в случай на напускане на работа след 12 работени месеца.

  Аз ще дам малко светлина за обезщетението за безработица ,ако след работа в чужбина ,решите да се приберете в България и там да се възползвате от това си право :

   1. Право  на такова  имате,ако в рамките на година и половина имате работни 9 месеца ,може и да са разпокъсани,но крайният резултат да е 9 месеца.

   2. Трудовият/вите договор/и и заповедта/ди за напускане от работодателят Ви.

   3.Фишовете със заплатата Ви,където е и посочено какви и колко осигуровки са ви удържани. Ако във вашите фишове не фигурира това,тогава Ви трябва и  извлечение от Финансцам ,в което са вписани  осигуровките ,които сте заплатили-здравни,социални,за безработица и др.,месец по месец.

    4.Попълнен формуляр Е102 от здравната каса ,в която се осигурявате  ( този  формуляр е по Европейска директива и трябва да е двуезичен-на немски и български)

    5.Попълнен формуляр У1. Е тук не съм особено сигурна от къде точно се взима,(по точно от Германия).От приятел ,работел в Англия,разбрах,че го е получил от работодателя си.По неговото описание ,това е документ в които са описани пак осигуровките,които сте заплатили,но вече сумирани в периода на трудовата Ви заетост.Заприлича ми на немската годишна декларация. Не съм стигнала до пълно проучване на този документ и ако някой знае за него ,ще съм благодарна да го опише. Пак е по европейска директива и е общовалиден за всички европейски държави.

  И така ,със всички тези преведени документи  МНОГО ВАЖНО!!!!!!! се прибирате в България и в СЕДЕМ дневен срок от напускането Ви в немската фирма ,трябва да се регистрирате в Бюрото по труда в населеното Ви място по БГ адресна регистрация. Изпуснете ли този седем дневен срок,изпускате си и правото на обезщетение. В Същият този седем дневен срок ,трябва да подадете и  формулярът Е102 в регионалната Ви здравна каса,за да се признаят платените здравните немски осигуровки и в българската здравна каса. От там в същият този седем дневен срок трябва да подадете и У1с останалите документи в регионалният НАП. Пригответе си повече копия на всички документи.

  И започвате да чакате,дали няма да Ви поискат да попълните допълнителни формуляри, Чакането е доста ,ходенето по институции доста, желанието да Ви откажат също,но с упоритост крайният резултат е 90%  от немската Ви заплата се изплащат за период от 6 месеца.Но не се настройвате реално за тези 90%, ,всъщност таванът е 1500 лв ( т.е.ако сте получавали 2000 евро заплата няма да вземете 1800 евро, а 1500 лв. ). Но за цели 6 месеца,така ,че си заслужава чакането и мотането.Ако имате малко стаж в трудовият си живот -месеците са 4. След 6 месеца на обезщетение за безработица,може да се върнете пак на работа в чужбина,до следващите 9 месеца за година и половина.Тази система може да практикувате само 3 години. Ако решите да започнете работа преди да изтекат тези 6 месеца,остатъкът Ви се натрупва за следващата година.

  Моят познат от Англия са го мотали и чакал цели 4 месеца,но в крайна сметка са му изплатили всичко със задна дата,т.е. от момента на регистрирането в бюрото по труда. ПАК напомням СРОКЪТ Е СЕДЕМ РАБОТНИ ДНИ! Изпуснете ли го ,нямате право на нищо!

  Не искам да ме обвинят някои потребители,които ще прочетат това в расизъм -нищо подобно нямам в предвид,Но всичко това научих от българи с ромски произход ,които системно и целофамилно практикуват тази система с години. Аз си нямах и идея,моята братовчедка ,която от 3 години работи сезонно в Германия и всяка година се прибира в БГ-също. Много българи не сме запознати със социалната ни система. Бях предупредена да не разгласявам много,много "тази далавера",но немога да се стърпя! Моят познат от Англия също е разбрал от наши ромски сънародници,които директно са го свързали с "момчета с фирма",които набавят необходимите  документи срещу процент от сумата,която е получил от обезщетението за безработица. Е ,успял е ! Браво на нашите братя сънародници.

  Надявам се да съм била полезна,и се надявам някои с опит или информация също да се включи.  Колкото повече информация,толкова по-добре.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

     Вече мога да допълня и информация ,относно формулярът У1.След вчерашен разговор с наш сънародник,разбрах,че въпросният формуляр се взима от Арбайтцам  и се дава да се попълни от работодателят. После отново ,вече попълнен ,се връща в Арбайтцам за удостоверителен печат.И същият този документ се носи в българският еквивалент-НОИ. Принципно ,дори да не сте си набавили този документ ,той се изисква по служебен път между двете институции,но това отнема доста време,около 4 месеца,които принципно не губите,а получавате после обезщетението накуп.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте. Нов съм във форума,но ми харесват темите тук. Работя във фирма в която бях 2 месеца на миниджоб след това ми дадоха нормален договор на пълно работно време за 5 месеца. Понеже работата се води сезонна след 31,10,17г (тогава ми свършва договора) от фирмата ми дават бележка за джоб център или арбайтзам незнам не съм наясно с която ми гарантират че от 01.02,18 г пак започвам работа. Та въпроса и е след като се регистрирам имам ли право на борса и покриват ли въобще нещо от разходите джоб центъра или арбайтзам и къде трябва да се регистрирам. Ако някой може да помогне ще съм Ви много благодарен. От скоро съм в германия и много неща не са ми ясни и няма и кои да ми обясни.

Благодаря Ви 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отиди в Арбайтс амт, трябва да се регистрираш 3 месеца преди да ти изтече договора по принцип.  Различно е от България.

Ако си работил в България, ще вземат предвид това, като представиш формуляр PD U1, с който доказваш трудният си стаж в ЕС. Разрови се и виж подробности за формуляра. Издава се от НОИ, могат да ти го пратят и по мейл, може и на адресът ти в Германия безплатно. Не се превежда и легализира. 

Има още специфики, но едно посещение в Арбайтс амт ще ти даде яснота какво да направиш, ще ти предоставят списък какво трябва да представиш. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблемът е че няма с кои да отида до Арбайтс амт. Не говоря добре немски и ще ми бъде трудно да разбера какво се иска. Другото е че ми остават два месеца работа :) Но ще се опитам да говоря с някои от фирмата да проверят и да видят какво точно трябва да направя ако въобше ми обърнат внимание. Благодаря все пак за отговора. Ако има развитие ще пиша какво е станало.Ако някои друг може да помогне с инфо да пише.

Редактирано от Taib Peltek
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дори и да е 2 месеца пак отиди. Едни българи отидоха след като им изтече договорът, и понеже им е за първи път имаше някаква малка санкция само. Владееш ли друг език? От фирмата няма как да ти съдействат. Отива се на място регистрираш се и ти дават списък с документи, тогава може да са ти от полза евентуално. После насрочват среща и може да говорите за работа, курс....когато аз ходих имаше хора които говореха английски, турски.

За бюрото по труда в България , допълвам само, че вече регистрацията може и он лайн да се направи. И освен това сезонните работници масово го правят, не е нужно някой да те "открехва на далавери", защото това не е далавера, а законово положение. Просто човек трябва да влезе да чете и да пита. Колкото и странно да изглежда, запознах се с български, които не получават детски в Германия и всъщност това са вторите, които срещам. Нямам обяснение.

  • Харесва ми 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Здравейте!Не знам дали тук е правилното място да разкажа нашата история ,ако не е се извинявам.От три месеца живея в Германия.Когато пристигнах се регистрирах в Джобс център и Арбайтс амт.Имам две деца.Синът ми започна веднага училище,а за дъщеря ми нямаше,и няма място в градината.В България получавах обезщетения за безработица.Направих износ на обезщетението.Нито съм го получила,нито имам становище.Но не това е проблемът.От Джобс център ми казаха,че след три месеца ще ме финансират и ще ми платят курс по немски.Аз не говоря немски и това е една от пречките да работя,втората е че дъщеря ми е малка и не ходи на градина.Дойдохме в Германия не за помощи,а защото таткото живее и работи тук от две години.Сега като минаха трите месеца от Джобс център ни отказаха всякаква помощ,защото сме българи и аз не работя.Ние обяснихме,че не знам немски  и няма кой да гледа малкото ни дете.Тогава изтъкнаха,че не сме женени.Преди два месеца исках да започна работа в един хотел.Управителката искаше някакъв документ от Джобс център,но те отказаха да ми го дадат.Така и не разбрах защо.В Арбайтс амт пък ми казаха,че мога да работа за 164€ максимум на месец ,пак  не знам защо.Много моля ако някой е наясно с това при какви обстоятелства имам право на курс или някакво финансиране да пише.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 15.9.2017 at 14:59, lubcheto82 написа:

Здравейте!Не знам дали тук е правилното място да разкажа нашата история ,ако не е се извинявам.От три месеца живея в Германия.Когато пристигнах се регистрирах в Джобс център и Арбайтс амт.Имам две деца.Синът ми започна веднага училище,а за дъщеря ми нямаше,и няма място в градината.В България получавах обезщетения за безработица.Направих износ на обезщетението.Нито съм го получила,нито имам становище.Но не това е проблемът.От Джобс център ми казаха,че след три месеца ще ме финансират и ще ми платят курс по немски.Аз не говоря немски и това е една от пречките да работя,втората е че дъщеря ми е малка и не ходи на градина.Дойдохме в Германия не за помощи,а защото таткото живее и работи тук от две години.Сега като минаха трите месеца от Джобс център ни отказаха всякаква помощ,защото сме българи и аз не работя.Ние обяснихме,че не знам немски  и няма кой да гледа малкото ни дете.Тогава изтъкнаха,че не сме женени.Преди два месеца исках да започна работа в един хотел.Управителката искаше някакъв документ от Джобс център,но те отказаха да ми го дадат.Така и не разбрах защо.В Арбайтс амт пък ми казаха,че мога да работа за 164€ максимум на месец ,пак  не знам защо.Много моля ако някой е наясно с това при какви обстоятелства имам право на курс или някакво финансиране да пише.

Здравейте,

не са ви отказали защото сте българи, а защото не отговаряте на редица условия. Няма смисъл да ги изброяваме, може би само това, че за да се докоснете до немската социална система трябва да сте работила известно време, поне една година на трудов договор (мисля, че срока е вече променен). Иначе казано първо се дава и после се взима. Чувал съм, че в Берлин е доста по-лесно човек да вземе помощи, затова много нашенски цигани отиват натам. Добре е да знаете, че в Германия има 16 провинции и всяка си има собствени закони. Но така или иначе няма вариант да получавате пари защото няма кой да гледа детето ви понеже не сте намерили детска градина. Това се счита за ваш проблем. Относно това, че нямате брак, да, това тук има огромно значение. Засяга данъци и т.н. Във форума е писано много по този въпрос. Относо курса, не е задължително условие да ви го платят. Цената му е достъпна, а ако си вземете всички изпити дори ще ви върнат половината пари. И за това има доста информация по този въпрос във форума. За работата в хотела, предполагам, че е ставало въпрос за фермитлунгсгутшайн, това е документ, с който държавата стимулира наемането на нови служители. Иначе казано работодателят получава пари за да ви назначи, но ги получава само ако се задържите определен срок. Това не е условие за започване, но някои работодатели го предпочитат (естествено). Най-доброто, което може да направите е да започнете работа някъде и доколкото можете да учите докато си стъпите на краката. Всички сме минали през това. Аз работих четири години без да знам и дума немски. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 3 часа, Александър Узунов написа:

Здравейте,

не са ви отказали защото сте българи, а защото не отговаряте на редица условия. Няма смисъл да ги изброяваме, може би само това, че за да се докоснете до немската социална система трябва да сте работила известно време, поне една година на трудов договор (мисля, че срока е вече променен). Иначе казано първо се дава и после се взима. Чувал съм, че в Берлин е доста по-лесно човек да вземе помощи, затова много нашенски цигани отиват натам. Добре е да знаете, че в Германия има 16 провинции и всяка си има собствени закони. Но така или иначе няма вариант да получавате пари защото няма кой да гледа детето ви понеже не сте намерили детска градина. Това се счита за ваш проблем. Относно това, че нямате брак, да, това тук има огромно значение. Засяга данъци и т.н. Във форума е писано много по този въпрос. Относо курса, не е задължително условие да ви го платят. Цената му е достъпна, а ако си вземете всички изпити дори ще ви върнат половината пари. И за това има доста информация по този въпрос във форума. За работата в хотела, предполагам, че е ставало въпрос за фермитлунгсгутшайн, това е документ, с който държавата стимулира наемането на нови служители. Иначе казано работодателят получава пари за да ви назначи, но ги получава само ако се задържите определен срок. Това не е условие за започване, но някои работодатели го предпочитат (естествено). Най-доброто, което може да направите е да започнете работа някъде и доколкото можете да учите докато си стъпите на краката. Всички сме минали през това. Аз работих четири години без да знам и дума немски. 

Много ви благодаря за отделеното време.Явно са ни заблудили когато ме регистрираха или ние нещо не сме разбрали.При същите условия ,но с брак наши приятели италианци ги финансират.Ние не сме роми и никак не сме свикнали да живеем от помощи,но без език и с малки деца е трудно.А когато поисках да работя ми казаха,че не може.И все пак българите сме силен народ ще се справим :-)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 months later...

Здравите,след седмица се прибирам в  България с мъжа си и искам да попитам дали ще мога да взема пълния размер на обезщетение ако преди 2 години съм била на борсата в България

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Здравей Галина, трябва да са минали три години от последното вземане на обезщетение, но от датата на получаване на обезщетението а не от последното взимане, което е добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет.Искам да попитам (ако някой знае разбира се) какво ще се случи ако загубя работата си.На нея съм от 4 месеца с заплата около 1200€.В Германия съм от 1 година от която имам общо 8 месеца трудов стаж.Женен съм с 2 деца.Скоро с съпругата ми се записахме на курс по Немски.Дали имам право на някакво обезщетение и къде трябва да се обърна.Благодаря ви.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако договорът ти е срочен, трябва 3 месеца преди да изтече да се регистрираш в Арбайтс амт. Ако не го направиш и останеш без работа, ще те лишат за някакъв период от обезщетение, защото не си го направила преди 3 месеца. Ако те махнат преди това по-рано от края на договорът, отиваш веднага. Мисля, че срокът беше 3 дни.

 Освен това ако имаш преди това стаж в България или друга държава от ЕС последните 2 години и искат да сумират това време, ще ти изискат европейски формуляр PD U 1. В България го издава НОИ и доказва трудовия ти стаж. Няма да влизам в подробности за формула, защото във форумът има достатъчно информация и можеш да прочетеш.

В Арбайтс амт при нас искат при регистрацията и автобиография. 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря.Договора ми е безсрочен а аз досега не съм се регистрирал нито в "Арбайтс амт" нито в "Джоб център".И друг въпрос-Понеже от 2 месеца получаваме"Kinderzuschlag",та ако влезна в Арбайтс амт ще ни спрът ли допълнителните детски(340 €) и каква точно помощ мога да очаквам от Арбайтс амт.Благодаря.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Здравейте,

искам да разкажа за моя случай. Ако може някой да ми помогне ще съм му много благодарен.

2016 година се прибрах от германия. Подадох си веднага документите в бюрото по труда и в НОИ, по стажа който имам от БГ и Германия ми се полага 6 месеца право на обезщетение за безработица. Получих документа PD U1, пишеше за периода, който съм осигуряван там и също така доходите ми за последните 12 месеца. От НОИ Русе ми казаха че искат да видят документ с доходите ми за целия период на пребиваване в Германия, за това подадоха искане на едини други документи H 006 и U 004. Първия е за пребиваването ми в Германия, а втория за доходите ми за целия период. Получиха документите и ми изпратиха писмо. Пишеше ОТКАЗВАМ парично обезщетение. Мотивът е по този документ H 006 се виждало, че аз все още живея в Германия, за това нямам право на обезщетение в Бг. Аз лично поддържах връзка с немеца от арбайтсамт, който ги беше писал и изпратил на НОИ. Той същите документи ми ги изпрати и на мен. Чисто и просто по този документ H 006 се вижда, че периодът е от 1.11.2013 до 1.11.2016 съм пребивавал в Германия. Обжалвах решението на НОИ Русе, като включих документа H 006 и подчертах датите където пише за пребиваването, включих и абмелдунг от ратхаус (офицялният документ за отписването ми от Германия в 2016г).  Днес бях в НОИ Русе, нямам още отговор за жалбата ми. Казаха, че са изпратили решението, но най-вероятно поради лошото време не съм го получил все още. Решението е било пак отказ. По този документ H 006 се виждало, че аз съм пребивавал там, а не съм бил само за престой... трябвало да е било престой, а не пребиваване. Попитах каква е разликата, казаха че престойа е за по кратко време едната служителка каза " примерно не повече от година", а другата "примерно не повече от година и половина". Щом така какъв беше смисъла да ми искат доходи за целия период за 3 години... вече минаха година и половина от както се занимавам с НОИ това са все разходи за мен, защото живея на 45 км от Русе... щом имаше такъв закон, защо просто като си подавах документите не ми казаха, че съм пребивавал там 3 г. и нямам право на обезщетение от Бг. Не им вярвам ЛЪЖАТ ме и се мъчат за нещо да се хванат за да не ми дават пари. Имам познати с 3-4 години там и са получавали по 10-15хил лв обезщетения. Първият ми отказ беше, че аз все още живея там. Доказах им, че не е така... сега се хващат за съвсем нещо друго за да не ми дават парите... казват че съм пребивавал, а не съм бил на престой... какво е това аз никога не съм чувал за такава опция престой... пълна измислица... не оправдават първия си отказ, а на втория отказ измислят съвсем друго. Писна ми.. незнам какво да правя нямам познат адвокат. Следващото ми обжалване трябвало да е пре съда. Благодаря Ви

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 За съжаление в БГ е така. Много може да се каже, асни са и причините за отказите, но по същество.

Ясно ще се мине през съда. Нужен е адвокат по административни дела. Отделно от това има доста институции, които могат да дават становище по въпроса, както и да се видят конкретни решения на съда по подобни казуси, въпреки че, в БГ няма прецедентно право. Но все пак едно институционално становище има тежест. Примерно местен и национален омбудсман, съответните министерства, социално и трудово, като се иска становище по твоя въпрос съобразно съответните европейски директиви, синдикални организации и т.н.

Ще има малко ходене по мъките, но ако фактите са такива, каквито ги поднасяш, стрева си борбата. На БГ чиновника не трябва да му се дава шанс да клинчи. Успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 15.09.2017 г. at 14:59, agapi82 написа:

Здравейте!Не знам дали тук е правилното място да разкажа нашата история ,ако не е се извинявам.От три месеца живея в Германия.Когато пристигнах се регистрирах в Джобс център и Арбайтс амт.Имам две деца.Синът ми започна веднага училище,а за дъщеря ми нямаше,и няма място в градината.В България получавах обезщетения за безработица.Направих износ на обезщетението.Нито съм го получила,нито имам становище.Но не това е проблемът.От Джобс център ми казаха,че след три месеца ще ме финансират и ще ми платят курс по немски.Аз не говоря немски и това е една от пречките да работя,втората е че дъщеря ми е малка и не ходи на градина.Дойдохме в Германия не за помощи,а защото таткото живее и работи тук от две години.Сега като минаха трите месеца от Джобс център ни отказаха всякаква помощ,защото сме българи и аз не работя.Ние обяснихме,че не знам немски  и няма кой да гледа малкото ни дете.Тогава изтъкнаха,че не сме женени.Преди два месеца исках да започна работа в един хотел.Управителката искаше някакъв документ от Джобс център,но те отказаха да ми го дадат.Така и не разбрах защо.В Арбайтс амт пък ми казаха,че мога да работа за 164€ максимум на месец ,пак  не знам защо.Много моля ако някой е наясно с това при какви обстоятелства имам право на курс или някакво финансиране да пише.

Предварително  се извинявам,че пиша с голямо закъснение.Но смятам,че информацията може да бъде полезна. И така след като от джобс център  два пъти ни връщаха отидохме в Каритас ,услужлива и мила госпожа ни написа молба в която посочи  всички аргументи и най-важния,че дори да не сме в брак с мъжа ми живеем на един адрес и децата ни са общи.Първо се обади на шефа и изясниха тези обстоятелства.Взе ни термин за следващата сутрин и нещата се получиха.След около две седмици получихме отговор заедно с превод.Ако някокой има въпроси на които мога да отговоря с удоволствие ще го направя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте !!! Работя от декември месец в немска фирма и всичко си е по закон . Искам да попитам ако работя примерно 7 месеца и преди това в България имам още години трудов стаж ще мога ли да взема 6 месеца борса или трябва задължително да имам 9 месеца в Германия ? Благодаря предварително

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, Bulgaria написа:

Здравейте !!! Работя от декември месец в немска фирма и всичко си е по закон . Искам да попитам ако работя примерно 7 месеца и преди това в България имам още години трудов стаж ще мога ли да взема 6 месеца борса или трябва задължително да имам 9 месеца в Германия ? Благодаря предварително

Ако прочетете поста ми преди това, ще си отговорите на въпросът, като съобразите какъв документ да вземете от България и кога да се регистрирате за да получавате обезщетение. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 2.03.2018 г. at 21:36, agapi82 написа:

Сега като минаха трите месеца от Джобс център ни отказаха всякаква помощ,защото сме българи и аз не работя.

Няма как да ви откажат помощ, защото сте българи. На социал са хора, които именно не работят или ако работят и са с малки доходи. Проблемът ви е, че не знаете език и нямате реална комуникация. Ако закона позволява, никой немски чиновник няма да ви отрежи по признак "българи". Сещам се за хора с много добър немски, наясно с живота и законите в Германия, които се наложи да получават социал и независимо, че имаха отлична комуникация, постоянно срещи и се налагаше доста да са твърди, настоятелни за да съблюдават правата си и да получат полагащото им се. Не бяха българи.

За съжаление много хора изпадат в подобно положение, но изходът е единствено владеене на езикът или някой да ви придружава. Иначе те казват едно, вие само предполагате какво може да са казали и от там следват грешни изводи. Все пак този форум е взаимопомощ и най-вече вярна информация, затова си позволявам да пиша. Едни българи си бяха намерили една учителка по немски от България и жената им превеждаше писмата, пишеше писма, съдействаше по телефона.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моля за малко инфо. Работил съм в Германия 20 месеца. Водех се на 800 евро чисто. Колко време мога да бъда на борса в България и колко пари на месец ще взимам? Мерси предварително


Уважаеми Valentin Georgiev,

прилагам на вашето внимание извадка от правилата на форума, които сте приел, регистрирайки се в сайта:

Цитат

5.    Да пише на кирилица. Форумът на “Родени в България” е български и официалният език и писменост на него са българските. Явни демонстрации на нежелание да се улеснява комуникацията във форума ще се смятат за “неуважение към останалите участници”. Мнения на участници, които отказват да пишат на кирилица, ще бъдат редактирани, отстранявани или прехвърляни в категория „Кошче“.

Следваща подобна публикация ще бъде изтривана без предупреждение!

Редактирано от 1984
Транслитерация
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Здравейте искам да попитам :  Работих в Германия  от 03.20.2017  до 02.30.2018  за немец днес 04.17.2018 ми пристигнаха документите от шефа  и вапроса ми е след близо два месеца чакане на документите могали да пусна документи за борса в българия . Благодаря

 

Редактирано от Angel Duchev
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Здравейте,

 

И аз пиша със следния въпрос. Работих тук 6 месеца като стажант, без да съм обвързана с университет и т.н. Тоест беше доброволен стаж. Договорът ми изтича на 14 май. Питам се дали мога да се запиша като безработна и дали имам право на някакви помощи. Не съм спирала да работя през последните 3 години, може би 4, но другият ми трудов стаж е в България. В Германия съм плащала абсолютно всички данъци и съм здравно осигурена. Имам и необходимата адресна регистрация. Планирам да се завърна в Б-я за няколко месеца. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 1 час, IvelinaR написа:

Здравейте,

 

И аз пиша със следния въпрос. Работих тук 6 месеца като стажант, без да съм обвързана с университет и т.н. Тоест беше доброволен стаж. Договорът ми изтича на 14 май. Питам се дали мога да се запиша като безработна и дали имам право на някакви помощи. Не съм спирала да работя през последните 3 години, може би 4, но другият ми трудов стаж е в България. В Германия съм плащала абсолютно всички данъци и съм здравно осигурена. Имам и необходимата адресна регистрация. Планирам да се завърна в Б-я за няколко месеца. 

Не забравяй да се отпишеш тук от здравната каса, ком ще си няколко месеца в България и да си вземеш Е 104, който да представиш в България. А помощи от България не чакай, щом си работила доброволно незнам дали имаш право на обезщетение за безработица.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, veronik_veronik написа:

Не забравяй да се отпишеш тук от здравната каса, ком ще си няколко месеца в България и да си вземеш Е 104, който да представиш в България. А помощи от България не чакай, щом си работила доброволно незнам дали имаш право на обезщетение за безработица.

Благодаря много за бързия отговор. Можете ли да ми кажете от къде трябва да взема този формуляр? 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От Здравната каса. След това ако през това време в което си в България и се връщаш отново в Германия, взимаш същият формуляр от българската здравна каса, като си платиш там осигуровките. Незнам защо не го правят автоматично.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 6.5.2018 at 15:02, IvelinaR написа:

Здравейте,

 

И аз пиша със следния въпрос. Работих тук 6 месеца като стажант, без да съм обвързана с университет и т.н. Тоест беше доброволен стаж. Договорът ми изтича на 14 май. Питам се дали мога да се запиша като безработна и дали имам право на някакви помощи. Не съм спирала да работя през последните 3 години, може би 4, но другият ми трудов стаж е в България. В Германия съм плащала абсолютно всички данъци и съм здравно осигурена. Имам и необходимата адресна регистрация. Планирам да се завърна в Б-я за няколко месеца. 

 

Практики, които не са задължителни, т.е. не се изискват в рамките на изучаването на една професия и се заплащат важи нормалното социално осигуряване, § 5 I Nr. 1 SGB V. Не ми е ясно в коя държава искате да се запишете безработна. По принцип в Германия регистрацията като търсещ работа трябва да се направи 3 месеца преди да Ви свърши договора, ако е срочен. По принцип би трябвало да я имате тази клауза в договора. Регистрацията може да стане и по телефона.

Поздрави

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На ‎5‎/‎11‎/‎2018 at 10:48, AdvokatBG написа:

Практики, които не са задължителни, т.е. не се изискват в рамките на изучаването на една професия и се заплащат важи нормалното социално осигуряване, § 5 I Nr. 1 SGB V. Не ми е ясно в коя държава искате да се запишете безработна. По принцип в Германия регистрацията като търсещ работа трябва да се направи 3 месеца преди да Ви свърши договора, ако е срочен. По принцип би трябвало да я имате тази клауза в договора. Регистрацията може да стане и по телефона.

Поздрави

Да, точно така. Практиката ми беше 6 месеца и съм се осигурявала от работодателя. Всичко си е плащано както му е редът. Понеже договорът ми е срочен и не беше подновен, той просто изтече. Прибирам се в Б-я и искам да се запиша на борсата за няколко месеца. Имам ли право да се запиша като безработна в Б-я след като съм работила 2 год непрекъснато в Б-я и 6 месеца тук в Германия. имам ли право на помощи и какви документи са ми нужни. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

https://con.arbeitsagentur.de/prod/apok/ct/dam/download/documents/dok_ba013155.pdf

 

Актуалната брошура на Agentur für Arbeit, която ще Ви отговори на всички въпроси. Ако не се отваря горния линк, ще намерите брошурата в гугъл като дадете Merkblatt 20 Agentur für Arbeit.

 

Редактирано от AdvokatBG
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 months later...

Здравейте, искам да ви попитам някои неща относно работата на трудов договор в Германия и как стоят нещата с обезщетенията там. Брат ми от април месец, тази година работи в немска фирма,но живее в Холандия. Ще може ли след като направи една година стаж в тази фирма да ползва обезщетението след като няма адресна регистрация там?И какви документи ще са необходими затова?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 58 минути, Цвета написа:

Здравейте, искам да ви попитам някои неща относно работата на трудов договор в Германия и как стоят нещата с обезщетенията там. Брат ми от април месец, тази година работи в немска фирма,но живее в Холандия. Ще може ли след като направи една година стаж в тази фирма да ползва обезщетението след като няма адресна регистрация там?И какви документи ще са необходими затова?

Здравейте, вашият брат смята след евентуалното напускане на работа да се премести да живее в Германия, така ли? Или си остава в Нидерландия?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 часа, Цвета написа:

Здравейте, искам да ви попитам някои неща относно работата на трудов договор в Германия и как стоят нещата с обезщетенията там. Брат ми от април месец, тази година работи в немска фирма,но живее в Холандия. Ще може ли след като направи една година стаж в тази фирма да ползва обезщетението след като няма адресна регистрация там?И какви документи ще са необходими затова?

Предполагам, че предвид, че местонахождението на фирмата е в Холандия, договорът е съгласно холандското законодателство, той не е назначен в Германия и командирован нали така? Така че по-скоро трябва на място да търси какви права има за обезщетение.

Ако все пак не съм ви разбрала правилно, брат ви да влезе в сайта на немското бюро по труда, там има координатори по области, пише и какви езици владеят. Може да се обади и да получи информация какви права има. Ако напусне сам, т.е. не е съкратен от фирмата 3 месеца не получава обезщетение, но има осигуровки. Ако договорът е срочен, 3 месеца преди изтичането му трабва да се регистрира в Арбайтс амт. 

Споделите после какво стана.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
  • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..