Jump to content

Бременност и раждане в Германия


Recommended Posts

Здравейте

Ако някой знае и може да ми каже нещо по темата,че съм на никъде

В момента съм в Германия,Вупертал

Имам дете на 5год.подадох док. за детски и чакам отг. в момента

Сега обаче имам притеснетния отностно бременноста ми

В момента съм във втори месец,плащам си консултацийте за сега.Казаха ни,че ако имаме брак ще имам и здравна карта и това няма да се налага.

Аз обаче не можах да разбера сега аз тик някакво майченство и обещетение ще получавам ли както получавах в  БГ за първото ми дете.

Не знам трябва ли някъде да ходя,да подавам някакви докоменти....вобще не знам нищо...

В бг нали получаваме едни пари преди да се роди бебето за подхотовка за раждането,после възнаграждение за родено живо дете и детските надбавки

Тук някой знае ли какво и колко ще получавам при положение ,че не съм работила и вобще имам ли право на нещо.

Колебая се дали да не се върна в БГ защото мисля ,че тук мн трудно ще гледам 2 деца

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не съм много компетентен, но доколкото съм чел(тук), ако трябва да перифразирам една наша поговорка, който не работи не трябва да получава обезщетение за раждане. Мисля, че само Kindergeld може да вземете. Но пак казвам - не съм компетентен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте Кристиана,

докато се включи още някой участник, който да отговори по-конкретно на въпросите ви, ето няколко неща, с които трябва да се запознаете самостоятелно. Те ще дадат отговор на голяма част от въпросите ви, а може би ще породят и нови. Безплатна консултация на български език по всякакви въпроси, свързани с бременност и раждане в Германия ще получите от сътрудниците на Bundesministerium für Familie, Senioren, Frauen und Jugend. За връзка с тях посетете сайта им, където информацията в също на български език. Погледнете и брошурата Информация за бременни жени в критична ситуация. Може би информацията в нея се отнася за малко по-проблемни ситуации от вашата, но все пак ще намерите и много полезни неща там.

По отношение на въпросите, свързани в момента след раждане просто погледнете другата тема Получаване на майчинство и обезщетение за родители в Германия, в която вече сме коментирали отчасти тези неща. Добре е и вие да прехвърлите част от въпросите си там, за да не се разпилява информацията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 9 months later...

Добър ден и от мен. Нов съм в сайта, но бих желал да отворя тази тема понеже не намерих някаква по-конкретна информация относно бременност и раждане в Германия.  Годеницата ми е бременна в осмата седмица с близнаци. Живеем заедно, но нямаме сключен брак. И двамата работим, но тя може би ще бъде в болничен през цялата бременност, понеже на нейното работно място не е здравословно за бременни жени.  Та бих се радвал на информация от какъвто и да е вид - като например трябва ли да уведомя фирмата в която съм здравно осигурен и т.н. Съжалявам за неясния пост, но наистина съм под влиянието на стрес и в главата ми са хиляди въпроси, като "ще се справим ли в чужда държава " и още, и още. Наистина бих бил много благодарен на всякакъв вид информация 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей,

скоро минахме по тоя път и даже мислех да пускам тема. Моят опит е от Заксен-Анхалт и имаме сключен брак. Предполагам, факта че нямате брак би създал леки, преодолими спънки само в документалната част. В смисъл че с брак аз, като съпруг, имах право от името на жена ми да подавам документи и заявления, най-вече за Акта за раждане, за който трябва да подадете документи 2-3 дени след раждането. Също можах да го взема сам от общината. Поне тук ако нямате брак трябва да ходите двамата. 

Здравните осигуровки - при нас жена ми не работи - аз я осигурявам с Фамилна застраховка. Предполагам, че тя като работи е здравно осигурена. От наблюдаващият бременността генеколг трябва да вземете две "направления": едно за здравната каса(от която след раждането ще получите бонус в размер 50-150 Евро (зависи от касата). Аз съм на IKK при нас е 100 евро. получаваш едно писмо в което се иска подпис и печат от генеколога и от детския лекар на бъдещото дете- получаваш го между 1 и 3 посещение с бебето при педиатър. Вписваш банкова сметка и пращаш.

Другото направление трябва да дадеш в лечебното заведение в което сте избрали да ражда. Съвет - не знам къде се намирате, но при нас изборът не беше голям. Избрахме Градската клиника. Когато търсиш лечебно заведение, гледай да има в него и детско отделение. В случай на проблем с новородените, да не се налага да ги карат в друга болница, ами само да ги занесат до съседното отделение. 

Друг съвет - при нас, а предполагам и в другите болници, родилното отделение има веднъж в месеца час на отворени врати. Записваш се отиваш и там на място хората ти обясняват всичко.

Когато избереш болницата си записваш час с главен или дежурен лекар. Това става в 7-8 месец. Там се попълват всякакви бумащини и се задават въпроси от типа какви алергии има, какви заболявания, как ще ражда... всички въпроси които докторите са длъжни да зададат. Ако жената вече е раждала с цезарово, има право да си пожелае пак операция. В противен случай - нормално и при усложнения операция. Дават ви "направление" за линейката(ако извикате) и ви записват в базата данни на болницата. Излишно е да казвам, че задължително отивате с чип-картата здравната ви каса.

Почти всички изследвания през бременността са безплатни и се минават с Uberweisung - по нашенски направление. Плащали сме (частично) токсоплазмоза и Даун, ако не се лъжа. Феталната също не се плаща. В болницата също нищо не се плаща. Не знам как стоят нещата с избор на екип, обаче.

Изтекат ли водите задължително я приемат. При нас в стаята имаше оставени няколко документа: лист с различни менюта за болнична храна, документ с който се съгласяваш да сложат чип гривна на детето, документ с който заявяваш че искаш помощ при попълването на заявленията за киндергелд и елтернгелд(искаш помощ, повярвай ми - попълни го).

Подготви жена ти, че приемат ли я на всеки няколко часа за по час ще слушат сърдечните тонове на бебето и ще я проверяват за разкритие. Жената искаше да ражда нормално, но тъй като и изтекоха водите и почти нямаше разкритие и я болеше много, поиска операция. Много е важно сестрата да чуе с ушите си, че жената казва думата СЕКЦИО, за да се обади на главния лекар. за 10 минути беше организирано всичко - документация, упойка и т.н. Не се стряскай - в операционната има минимум 5 човека - 2 анастезиолога, 2 лекаря, сестра и детски лекар. Питат те дали искаш да присъстваш. Обличаш болнично облекло и те вкарват вътре при анастезиолозите.  Вадят бебето, показват, дават го на педиатъра и ти отиваш с него. Като педиатъра си свърши работата, ти го връчват и те връщат в залата докато шият жена ти. На финала те изкарват и чакаш за довършителните неща. После те вкарват с жена ти в стая за постоянно наблюдение, в която тя ще изкара нощта. При нас, понеже нямаше други жени в стаята, ми позволиха да остана за през нощта. Но аз бегах в къщи, че имам и друго, по-голямо дете.

Като цяло всички в болницата са учтиви и отзивчиви. Приготви се да обясняваш за бащиното име. Тук нямат и те гледат странно докато разберат смисъла и къде точно да го пишат.

Дават ти една бележка, че на тая дата в толкова час се е родило дете с еди какви си имена и еди кои си родители. С нея и с актовете за раждане(многоезичните извлечения) на двамата родители( акт за брак също при женените), отиваш на регистратурата на болницата и подаваш документи за издаването на Акт за раждане. Така спестяваш време и едно ходене до общината. Болницата подава от твое име по служебен път. Взимат ти актовете за раждане и после си ги получаваш при получаването на Акта за раждане от Щандесамт в общината срещу 10 евро. Носи ЛК да ги снимат. Аз занесох и на жена ми, но във вашият случай без брак сигурно и тя ще трябва да ходи да си дава ЛК за преснимане. Съвет - при получаването искай веднага да ти издадат и 2-3 броя многоезично извлечение срещу още от 5 до 10 евро. Ще ти трябва. Взимат ти телефонния номер и като е готово се обаждат. Отнема не по-малко от две седмици. Дават ти и три копия - 1 за киндергелд, 2 за елтернгелд и 3 за здравната каса. Намери си педиатър още от сега и веднага след раждането запишете час. Трябва да минете на преглед 3 седмици след раждането. Ако детето им изглежда жълто - по-рано. Първата ваксина е на второто посещение. Отначало му дават само вит Д.

А ето какво получих от Посолството в Берлин по отношение на ЕГН и Паспорт на детето, след почти месец чакане и ежедневно препращане на един и същ мейл:

 

"Детето Ви е български гражданин по рождение – по закон следва в 6 месечен срок да регистрирате раждането му в България – за целта следва на детето да се пресъстави българско удостоверение за раждане – немското удостоверение за раждане е желателно да бъде многоезично /Образец А/, тогава не се налага заверка с Апостил и превод. Регистрацията на детето в България може да се извърши и чрез КС-Берлин, но процесът отнема около година, тъй като документите се изпращат в България и се връщат с дипломатическа поща, а тя не е регулярна, предвид финансови ограничения.
По-бързият вариант е да упълномощите Ваши близки в България за да подадат документите и да получат готовото удостоверение за раждане на детето Ви, което ще бъде с ЕГН и след това можете да подадете заявление за паспорт на детето.
Обърнете внимание на начина на изписване на името на детето Ви в немското удостоверение за раждане – след това няма да е възможно да коригират имената му /собствено, бащино и фамилно/.
КС-Берлин".

 

Надявам се да съм бил полезен. Ако се сетя още нещо - ще допълня.
 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Страшно много Благодаря. Дадохте ми информация която наистина никъде не съм срещал. И докато четох настръхнах. Изглежда няма да е лесно с документацията, но се надявам, че ще се справим. Относно изследванията за Даум,вчера бяхме на преглед при гинеколога и тя ни каза, че здравната каса го поема, но ще видим като отидем следващата седмица. Аха, и просто за инфо ние сме в Тюрингия. 

Още веднъж Благодаря от сърце.  

Редактирано от Георги
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За разлика от България, това да имаш сключен граждански брак олеснява много неща в нормалните държави. Най-вече документално и по институции. Казвам ти го, понежв сме кандидатствали и за легална емиграция в Квебек.  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още допълнение. Елтернгелд ни одобеиха за две седмици. Реално най-дълго чакахме акта за раждане. Може да имаш проблеми с педиатъра, понеже първо чакаш за акт за раждане, после чакаш за чип карта от здравната каса. Докато получиш чип картата минава месец, месец и нещо. А за това време може да се случи да ходиш до педиатър. Проявяват разбиране. Ние записахме малкия при педиатъра на големия, та там знаеха, че съм осигурен и е въпрос на време да получа картата. Ако не проявяват разбиране, се обаждаш на здравната каса и те поемат натам. Каквито и проблеми да имаш с доктори, здравната каса е в състояние да ги разреши. Например не можеш да си намериш час за специалист - звъниш в здравната каса и те ти намират.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Определено бракът ще улесни всичко.  Плановете ни бяха за сватба в България в края на годината, но сега май ще бъде по-добре да подпишем в Германия така на бързо.  Но и това няма да е лесно понеже както забелязвам съм забравил да спомена, че годеницата ми не е от България, а от Полша ☺

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 7 часа, Георги написа:

Плановете ни бяха за сватба в България в края на годината, но сега май ще бъде по-добре да подпишем в Германия така на бързо. 

Тук ще се изкашлям :) На нас това упражнение ни отне почти шест месеца търчане.

Редактирано от Александър Узунов
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами уговаряте всичко по телефона или с мейли в гражданското в Бг, хващате един РайънЕър за по 30 евро на човек на посока и за около 200 + евро имате брак. Давайте сега докато жената е още "малко" бременна. Не знам от къде сте в Бг, но януари-февруари едва ли се женят толкова хора - дати свободни ще има.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 8 часа, electrified написа:

Ами уговаряте всичко по телефона или с мейли в гражданското в Бг, хващате един РайънЕър за по 30 евро на човек на посока и за около 200 + евро имате брак. Давайте сега докато жената е още "малко" бременна. Не знам от къде сте в Бг, но януари-февруари едва ли се женят толкова хора - дати свободни ще има.

Просто, ясно и практично! Хареса ми :)

 • Харесва ми 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 2 months later...
На 4.01.2017 г. at 3:31, Александър Узунов написа:

Тук ще се изкашлям :) На нас това упражнение ни отне почти шест месеца търчане.

Не знам какво точно сте правили 6 месеца, но ние вече сме женени , и то в  Германия.  Без да се налага да търча до България и обратно както Вие предложихте. Има няма два месеца и то без някакви голями усилия. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 7 часа, Георги написа:

Не знам какво точно сте правили 6 месеца, но ние вече сме женени , и то в  Германия.  Без да се налага да търча до България и обратно както Вие предложихте. Има няма два месеца и то без някакви голями усилия. 

Всеки случай е частен. За следващо женене ще знам :). При нас усложнението дойде от това, че в Бг объркаха два пъти документите ни. Например мен ме подмладиха с 40 години и т.н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 3 months later...

Здравейте !

Работя и живея от три години вГермания ,вмомента съм бременна в 4 тия месец и не съм наясно на какви  обещетения  имам право.благодаря предварително !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 3 months later...

Здравейте,скоро се регистрирах тук,и искам да попитам нещо.

Бременна съм в 4-ти месец. Започнах работа преди 1 месец като не съм споменавала че съм бременна. Договора ми е със агенция ,а не със фабриката в която работя. Той е за 8 месеца. Въпросите са ми следните:

1-ще ми прекратят ли договора като разберат че съм бременна.

2-тъй като няма да взимам майчинство защото нямам нужните месеци работа,това че сега съм на трудов договор ще се отрази ли на помоща която мога да получавам-Elterngeld?

Благодаря ☺

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 1 month later...

Здравейте , нещата при мен са така. Аз и приятелят ми дойдохме в Германия преди 9месеца подведени за уредена работа , квартира и т.н. Знаете -класика.След като всичко се оказаха празни приказки без пари да се върнем , наемем квартира чрез наша позната се свързахме с фирма , която урежда работа но в повечето случаи без осигуровки , регистрации и т.н. Работихме на черно и събраните пари вложихме в наемането на квартира . По съвети се регистрирахме в джоб центъра в градът по местоживеене . От там ми отказаха всякакъв вид помощ - интеграционен курс , така наречените Wohngeld  и всичко друго , което може би преди законът е позволявал за помощ на европейците. Мотив на първият отказ беше пребиваването ни в денят на кандидатстване  в джоб центъра 8 месеца без регистрация в страната ,осигуровки , без работа на трудов договор. Вариант за отпускане на помощ беше поне един от нас да представи договор за работа на миниджоб минимум 3 месеца.Моят приятел си намери работа  на пълен работен ден . А мен даже не ме регистрираха в джоб центъра, нито в арбайт самт нито като търсеща работа ,нито като нищо след като им беше казано че съм бременна. Аз още не работя , домакинствам.нямаме брак , нямам осигуровки и не знам къде да отидя да се запиша на преглед , не знам езика . Разбирам и говоря малко . Имам нужда от насоки , от съвет откъде да започна. Объркана съм всеки ме съветва и ми казва съвсем различни неща. Ще ме вземе ли някой на работа бременна , ще получавам ли някаква помощ за детето , ако работя поне няколко месеца докато родя? Колко струват прегледите и раждането? задължително ли е да сключим брак? Изобщо може ли да се очаква помощ  от Джоб център?ВБългария имам 11 години стаж без прекъсване ще ми бъде ли от полза? И здравните ми осигуровки са платени до края на 2017 мога ли да се възползвам от тях.Благодаря за отделеното време и се извинявам че историята и терзанията ми са написани малко неразбрано.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте Таня , в кой град сте? Потърсете Каритас, те ще ви помогнат и за безплатен преглед и безплатно раждане. Може и по другите въпроси. Каритас или Диакони. Ако сте в Хамбург мога да Ви дам координати.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте Таня,

започнете първо с едно посещение на офис за консулатиция в Триер. Ще си говорите на чист български език и съм сигурен, че хората ще ви обяснят всичко от А до Я. Забравете за съветите на познати и приятели около вас. Явно до момента не са ви от особена полза.

След това отделете един ден и сключете граждански брак, поне пред държавата. В момента не мога да отделя време, за да обяснявам защо е важно. А после започнете на малки стъпки да подреждате живота си с помощта на консултациите от Jugendmigrationsdienst Trier и на участниците в този форум. Започнете още от утре, не отлагайте нито ден. Ако вие е трудно да си съставите план с кое да започнете, кажете. Ще ви помогнем, но няма как да свършим нещата вместо вас.

Ето ви адреса и телефона на Jugendmigrationsdienst в Trier. Надявам се да се обадите още днес и да поискате час за среща:
http://hast-du-stress.de/trier/jugend-migrationsdienst-trier/

До скоро ...

Редактирано от Крякащата тайфа
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 2 weeks later...
На 19.12.2017 at 15:15, Tania написа:

... Разбирам и говоря малко . Имам нужда от насоки , от съвет откъде да започна. Объркана съм всеки ме съветва и ми казва съвсем различни неща. Ще ме вземе ли някой на работа бременна , ще получавам ли някаква помощ за детето , ако работя поне няколко месеца докато родя? Колко струват прегледите и раждането? задължително ли е да сключим брак? Изобщо може ли да се очаква помощ  от Джоб център?ВБългария имам 11 години стаж без прекъсване ще ми бъде ли от полза? И здравните ми осигуровки са платени до края на 2017 мога ли да се възползвам от тях.

Много са прости нещата. Първо сключете брак. Той има здравна осигуровка, съответно след брака и ти ще имаш. За целта се присъединяваш към неговата застраховка, като той не плаща повече за това. Отивате в здравната каса и попълвате един формуляр. Като семеен си сменя щоер /данъчният/ клас и ще плаща по-малко данък. Това се прави във финанс амт. Съответо той ще е клас 3, ти 5. Вкой град сте? Може и да се намери гинеколог с български или друг език ако говорите. Може и да намериш с кого да отидеш и да превежда. Ти си бременна и имаш нужда от преглед. Не мисли за работа, няма как с няколко месеца да получаваш майчинство, но има други начини все пак да получаваш ежемесечно нещо. Ще получавате и детски около почти 200 Е на месец. Във форума има доста информация. Формулярите са на български. Просто малко усилия да прочетеш, да попълниш документите и да приложите още няколко документа. По важното е да учиш езика, защото от малко разбирам Езикът е много важен, раждане, дете, институции. Интернетът е залят от информация, само желание и усилие се иска. Пиши как се развиват нещата при вас.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 1 година по-късно...
 
Здравейте,Май не е по темата,но искам да попитам и други майчета,който са раждали е Германия със секцио.Бременна съм в 25 седмица,здравно осигурена съм от съпругът ми,защото само той работи от почти 4 години в Германия.Искам да попитам какви са стъпките от преди раждането и след това.Какви документи се подават и къде,как стой въпросът с акта за раждане и тук и в България.Благодаря много на отзовалите се.Лек ден.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За акта за раждане е писано вече, писано  е и за това, че в немският акт може да е само име и фамилия,  а в българският впоследствие да се добави бащиното име. Вземете си Многоезичен акт за раждане от немската община, освен обикновеният такъв, който ще ви е необходим впоследствие за българският акт да раждане. Прочетете внимателно, има защо.

Препоръчвам ви да си намерите акушерка, която ще идва докато сте бременна вкъщи и после до 1 г. на детето. Това се поема от касата, не типично е за нас, но е много полезно.

Бебето трябва да има задължително педиатър, мисля че след третата година, може да бъде при семейният ви лекар. 

Условията в болниците са много добри  според мен, отношението също. Ако има причина за секцио се прави, партньорът ви също може да присъства. В болницата не стоят с пижами, а с удобни практични дрехи, като клин и тениска примерно.

Изберете си болница и отидете в деня на отворените врати, обикновенно има всеки месец. Там ще ви дадат повече информация.

Хубаво е и да посещавате курсовете им, сама или с партньора ви.

Ако не сте работили имате право на Elterngeld освен детските и за това е писано вече.

Няколко месеца след раждането може да посещавате с детето си групите за турнен, където  се събират майки с бебетата си 1 път седмично и се забавляват.

Гледам, че хората пишат, питат и бягат, така че за пореден път апелирам пишете вашият опит, това коства просто малко време и желание.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 6 months later...

Здравейте искам да попитам как стоят нещата за раждане в Германия. Работех в Германия 4 месеца но след това трябваше да се прибера за малко в България. Мъжат ми е в Германия работеше на едно място около 2 месеца след това смени града и започна друга работа аз разбрах отскоро че съм бременна но ще се връщам в Германия но в момента си търсим квартира моля ако някои знае да ми обястни как стоят нещата там за прегледи осигуровки. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 18.8.2019 at 16:01, Asencetoto написа:

Здравейте искам да попитам как стоят нещата за раждане в Германия. Работех в Германия 4 месеца но след това трябваше да се прибера за малко в България. Мъжат ми е в Германия работеше на едно място около 2 месеца след това смени града и започна друга работа аз разбрах отскоро че съм бременна но ще се връщам в Германия но в момента си търсим квартира моля ако някои знае да ми обястни как стоят нещата там за прегледи осигуровки. 

Здравейте Asencetoto,

От написаното от вас ми се струва, че имате много неясни неща около живота в Германия. За самото раждане нещата са обяснени в тази тема. Дори veronik_veronik е обяснила и някои други неща, свързани с преместването в Германия.

Необходимо е да прочетете първо тази тема, а после започвате да раглеждате темите в подфорума "Българи в Германия". За да се запознаете поне с основните въпроси като жилище и адресна регистрация, здравно осигуряване, социално осигуряване, застраховки, детска градина и училище, т.н. ще трябва да четете поне няколко дни (може би и седмици). Другият начин е да намерите някой да направи всичко необходимо вместо вас срещу заплащане, но тогава има опасност да ви изиграят някой номер.

До скоро ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 2 months later...

Някой може ли да ми помогне, знам немски колкото да се оправям на работа. Та случаят ми е следният аз и мъжът ми сме в Германия от март месец тази година. Аз започнах работа на 20 април с 1 год. договор до април 2020 год.  Забременях и в момента съм 7ми месец и продължавам да ходя на работа. Въпросите са ми следните. Живеем в Bad Wildbad  код 75323 за нашият регион къде и с какви документи трябва да отида. Искам да се възползвам от еднократната помощ за бебе ( която мисля че е 1000€ ) и от всички привилегии които се полагат на младо семейство с 1 работещ родител. Живеем на квартира като сумата е 450€ за наем а моята заплата нето е 1200/1230 € . Мисля да работя до края на този месец, но какво следва от тук нататък?  Към коя институция с какви документи трябва да отида. 

Мнението ви е преместено във вече съществуваща тема по въпроса B).

Редактирано от 1984
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 3 weeks later...

Здравейте 

Аз съм от няколко месеца в Германия.

В град Lohne

Започнах работа В фабрика за пилешко месо на 05.11.19,но две седмици по -късно разбрах ,че съм бременна.

И тъй като работех на студено ,а и ми се повръщаше вече отидох при доктора за болничен.

Дадоха ми и го представих във фирмата,тъй като термина ми за гинеколог е чак на 3.12 и по -рано не мога да представя бележка от гинеколог, че съм бременна.

Вчера получих писмо от фирмата в което ме уведомиха за kundigung който изтича на 06.12

Ще ви бъда благодарна ако ме посъветвате какво да правя от тук нататък

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато скоро сте назначена може и да не ви платят болничният. При това условие, може да ви го платят от касата. Не губете време търсете някой който говори езикът и си търсете правата. Тук има адреси на които да потърсите помощ. Пишете как се развиват нещата при вас, това е много чест проблем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искам да попитам по време на бременност как стоят нещата  социалните служби за помощи по време на бременност и какви пари4ни средства могат да се изплатят по време на нея и след това

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 минути, Asencetoto написа:

Искам да попитам по време на бременност как стоят нещата  социалните служби за помощи по време на бременност и какви пари4ни средства могат да се изплатят по време на нея и след това

 

Описано е вече в темата по-долу. Там ще намерите цялата информация.

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 1 month later...

здравейте искам да попитам преди раждане мога ли да получа някаква финансова помощт и какви документи се подават

Редактирано от Asencetoto
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 2 weeks later...

имам проблем жена ми всеки момент трябва да роди плащам си прегледи те приватно но питането ми е трябва ли заказан термин във болницата във която ще ражда моля помогнете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
 • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..