Jump to content

Инвалидност, лица притежаващи ТЕЛК

Radeva

Recommended Posts

Здравейте на всички !:)
Отварям нова тема ,тъй като тя ме вълнува много ,а и смятам ,че би била полезна за хора с увреждания.
На този етап не разполагам с инфо , но скоро се надявам да имам.

И разбира се ще бързам да споделя .
А все пак ,ако съвсем случайно някой вече разполага с такава  може да сподели тук. 

Въпроси :
1.какви документи са ни необходими за Германи́я
2.какво се случва с пенсията , която получаваме в България
3. признава ли се БГ ТЕЛК в Германия
4.минава ли се допълнително комисия - необходими документи
5.Какви права имаме  

6. имат ли право на трудова заетост и съответно на колко часа

Това са някаква част от въпросите... , разбира се има още куп такива и по хода на действията и ситуациите в които изпадаме ще разширяваме познанията си.

Първото, което ние направихме си преведохме телка на немски.

засега е това ,скоро се надявам да дам повечко информация.
хубав ден ви пожелавам ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 60
  • Created
  • Последен отговор

Най-активни в темата

Здравейте Radeva,

по тази тема отдавна се готвех да публикувам повече информация. Слава Богу нямам личен опит, но съм съдействал на други и имам някои впечатления.

• мисля, че все още в Германия не се признава установената в България степен на инвалидност (Pflegestufe) и обикновено немската комисия намалява процентите. Добре е все пак решението на ТЕЛК да е преведено от заклет преводач, защото може да бъде използване за информация
  • препоръчително е човек да си осигури документ S1 (старият му вариант беше Е121) от България. Документът не трявба да е преведен на немски. Той може да се занесе в някоя здравна каса в Германия заедно с копие от адресна регистрация. След като се попълни въпросник се издава документ, с който може да ползва здравни услуги в Германия.
  • за да получи човек определена степен на инвалидност, която да се признае в Германия, трябва да се обърне към неговата немска здравна каса или т.нар. Pflegekasse, на която се плащат месечни вноски под формата на Pflegeversicherung (тя е част от цялостната месечна вноска за здравно осигуряване)
  • подава се заявление (Antrag), но преди това е добре човек да поговори със специалист от здравната каса и да изясни дали няма да признаят група инвалидност от България. Задължително е да се припомни, че България е страна-членка на ЕУ и между отделните държавни здравноосигурителни институции има споразумения.
  • след това следва определяне степента на инвалидност в Германия. Обикновено се получава писмо по пощата, с което ви уведомяват на коя дата ще бъдете посетени у дома от MDK-Gutachtern (служебно медицинско лице) или къде трябва да се явите. Провеждане се интервю, разглеждат се наличните документи и се определя степента на инвалидност.
  • в зависимост от това каква степен на инвалидност се постави, човек има право на изплащане на суми от застраховката, в зависимост от това дали ще се грижи някои от неговото семейство за него и ще бъде обгрижван в домашни условия или ще използват услугите на професионални Pflegedienst. Има възможност и за смесен вариант.
  • според Sozialgesetzbuch се определят необходимите седмични часове за обгрижване и съответно парите, които да покрият тази услуга. В момента няма да навлизам в подробности за часовете и сумите
  • извън тези суми нуждаещият се получава часове за рехабилитатор, масажист, инструктор по гимнастика и т.н. Ако е в състояние да се движи, тези занимания се провеждат в Praxis. Ако е на легло, рехабилитаторите идват в дома по предварително договорен график на посещение.
  • много от инвалидите в Германия (дори тези с над 50% инвалидност) работят срещу минимално заплащане в т.нар. Behindertenwerkstatt. Сутрин ги вземат с кол/бус от дома и следобед ги връщат.

По-натам ще следва продължение ...

Редактирано от Крякащата тайфа
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много благодаря за бързия отговор .
Само може ли да ми кажете от къде се вади този документ С1 или Е121 от коя институция.
Още веднъж Благодаря и хубав ден !:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте отново,

документът S1 се издава от РЗОК. Подава се заявление Заявление за издаване на удостоверителен документ за пребиваване в друга държава (S1/S072).

В допълнение към написаното по-горе, погледнете и информацията, отнасяща се до координацията на системите за социална сигурност в ЕС в документа Разпоредби на ЕС относно социалната сигурност (по-специално 5.5). Дадена е са само най-обща информация, но тя може би ще ви накара да се замислите и за други неща.

До скоро ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 1 month later...

Моля ако имате информация за конкретно за хронично болните от Захарен Диабет Инсулинозависим с ТЕЛК Решение с Формуляр S1 тези хора лесно ли ще могат да влязат в здравната и социална система в Германия имат ли право на някакъв вид финансова социална помощ без да са работили в страната все още въпреки че те първа се местят в страната членка дългосрочно ще имат ли затруднения с изписването и получаването на живото спасяващия инсулин. Моля ако имате информация какви права имат Диабетно Болните да я споделете за което Ви Благодаря предварително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 7 months later...

Може ли някой да ми каже нещо повече спрямо пенсионирането в чужбина

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 weeks later...

Здравейте искам да знам ако има начин да ми кажете дете с вроден хипотероидит и междукамерен дефект на сърцето и пие L-Tiroxsin50 за щитовидната жлеза със ТЕЛК може ли да се пенсионира в Германия?

Благодаря предварително.

Редактирано от 1984
Транслитерация
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На ‎3‎/‎25‎/‎2017 at 13:50, Ивелина Жекова написа:

Моля ако имате информация за конкретно за хронично болните от Захарен Диабет Инсулинозависим с ТЕЛК Решение с Формуляр S1 тези хора лесно ли ще могат да влязат в здравната и социална система в Германия имат ли право на някакъв вид финансова социална помощ без да са работили в страната все още въпреки че те първа се местят в страната членка дългосрочно ще имат ли затруднения с изписването и получаването на живото спасяващия инсулин. Моля ако имате информация какви права имат Диабетно Болните да я споделете за което Ви Благодаря предварително.

Здравейте Ивелина,

ако имате притеснения дали заради заболяването ще възникнат пречки за записване към някой зравна каса, то отговорът ми е - не, няма да има проблем, поне при обществените здравни каси. Единственият "проблем", който може да възникне е, че пациентите нямат право да избират вида/производителя на инсулина, който им се изписва безплатно. Ако желаят точно определен продукт, мисля че сами трябва да доплатят разликата. Това не означава, че нивото на грижа е по-ниско от това в България.

На ‎11‎/‎9‎/‎2017 at 11:56, владимир радев написа:

Може ли някой да ми каже нещо повече спрямо пенсионирането в чужбина

За пенсиониране поради инвалидност преди достигане на пенсионната възраст ли питате или за нормалното пенсиониране?

На ‎11‎/‎21‎/‎2017 at 0:10, Йордан Тодоров написа:

Здравейте искам да знам ако има начин да ми кажете дете с вроден хипотероидит и междукамерен дефект на сърцето и пие L-Tiroxsin50 за щитовидната жлеза със ТЕЛК може ли да се пенсионира в Германия?

Благодаря предварително.

Здравейте Йордан,

може ли да споделите каква точно е причината да поставите този въпрос? Ако планирате преместване в Германия и се чудите какво ще се случи с детето мога да ви уверя, че каквото и да получи като грижи, степен на инвалидност, възможности за рехабилитация, реализация и качество на живот ще бъде в пъти по-добро от това, което получава в България. Не защото българските здравни работници са лоши, а защото здравната ни система е болна (и не само тя).

Така че дали детето ще бъде пенсионирано или не, това не е от съществено значение. Други неща са по-важни и за съжаление в България няма как да бъдат осигурени, дори и срещу много пари.

До скоро ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, Крякащата тайфа написа:

инвалидност

Да питам преди достигането на пенсионна  възраст

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На ‎11‎/‎24‎/‎2017 at 9:34, Крякащата тайфа написа:

Здравейте Йордан,

може ли да споделите каква точно е причината да поставите този въпрос? Ако планирате преместване в Германия и се чудите какво ще се случи с детето мога да ви уверя, че каквото и да получи като грижи, степен на инвалидност, възможности за рехабилитация, реализация и качество на живот ще бъде в пъти по-добро от това, което получава в България...

Имах предвид дали ще има подобрение. Тука няма такова, увеличават дози и никакво обяснение. За това искам да емигрирам със семейството си, защото така няма никаква коректност. Какви документи трябва да изкарам, да предоставя по точно и дали ще имам право на безплатни лекарства.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 4 weeks later...
Зададен (Редактирано)

Здравейте отново първо бих искала да кажа , че съжалявам че толкова дълго време  не съм писала .Това е рака защото все още нямам никаква информация по темата която отворих .  Адресна регистрация на мъжа ми направихме през юли месец  и а днес , а утре, ни до лекар ,ни до аок сме стигнали , а и от тогава насам все нещо ново и цветущо се случва придружено все с ядове ... даже все още ги изяснявам .

Та в момента в който имам информация веднага ще пиша . 

Редактирано от Radeva
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 5 months later...

Здравейте , 

искам да попитам за майка ми , която има ТЕЛК от България , инвалидност 71% след операция на рак на гърдата , дали може да кандидатсва за инвалидна пенсия в Германия , след като аз и съпруга ми немец , живеем в Германия и тя идва да живее сега при нас , защото вече е сама в България и няма как да живее сама там ? Има вече изваден документ S1 , говорили сме в АОК да и направят здравната застраховка там , но не намирам никъде информация дали ще може да има инвалидна пенсия в Германия . 

Благодаря предварително 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 27 минути, Лаура написа:

Здравейте , 

искам да попитам за майка ми , която има ТЕЛК от България , инвалидност 71% след операция на рак на гърдата , дали може да кандидатсва за инвалидна пенсия в Германия , след като аз и съпруга ми немец , живеем в Германия и тя идва да живее сега при нас , защото вече е сама в България и няма как да живее сама там ? Има вече изваден документ S1 , говорили сме в АОК да и направят здравната застраховка там , но не намирам никъде информация дали ще може да има инвалидна пенсия в Германия .

Здравейте Лаура,

степен на инвалидност (Pflegestufe) и правото на инвалидна пенсия на майка ви в Германия трябва да бъдат определени наново. Доколкото ми е известно, решенията от България не играят никаква роля. По-горе в мнението си от 24.02.2017 съм описал най-общо процедурата, през която трябва да се премине. Не съм проверявал, дали има промени през последната година, но предполагам, че няма кой знае какви новости.

И като един ден приключите с процедурата, не забравяте да разкажете в темата кое и как е станало, за да могат и други да се възползват от опита ви.

До нови срещи ...

ПП: Не знам дали ви е до подобни въпроси в момента, но какво все пак да ви попитам - какво мислите по въпроса на Георги Семерджиев "Мюнхен или Дрезден?" :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте Георги , 

да аз знам , че процентите трябва да си се определят в Германия , просто не съм сигурна дали човек , който не е работил в Германия , може да получава инвалидна пенсия тук . Благодаря ви много за отговора и ще пиша , когато започнем да се борим за този казус . За Дрезден и Мюнхен , аз мисля , че е от значение в каква сфера искате да работите и да се развивате за в бъдеще . Мисля , че в Мюнхен има повече алтернативи за развитие и хубави работни места . Ако аз трябва да избирам между тези два града , право бих мислила какво искам да постигна в професионално направление и тогава бих взела решение : ) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, Лаура написа:

Здравейте Георги , 

да аз знам , че процентите трябва да си се определят в Германия , просто не съм сигурна дали човек , който не е работил в Германия , може да получава инвалидна пенсия тук . Благодаря ви много за отговора и ще пиша , когато започнем да се борим за този казус ...

Здравейте отново,

аз не се казвам Георги. Просто видях, че сте отбелязали Мюнхен като населено място и по тази причина ви помолих да споделите мнението си, за да помогнем на Георги да направи информиран избор. Но това всичко е предмет на другата тема:

По отношение на допълнителния ви въпрос за инвалидната пенсия - в мнението си по-горе от 24.02.2017 съм дал линк към документа "Разпоредби на ЕС относно социалната сигурност". В неговата т.5.5 е сравнително добре обяснено какво се случва с инвалидната пенсия при преместването на майка ви. За момента тя би трябвало да продължи да си получава българската инвалидна пенсия в Германия, но паралелно с това трябва да се определи Pflegestufe-то в Германия. То със сигурност ще бъде занижено, но дори и да не е, пак не следва майка ви да получава автоматично немска инвалидна пенсия. По-скоро ще получите помощ под друга форма.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря много . Относно темата за Мюнхен и Дрезден и аз смятам , че двата града са много различни , не е като да се избира между Берлин и Мюнхен . Аз харесвам Мюнхен и като цяло по - големи и космополитни градове , защото смятам , че има повече възможности , но в случея на Георги , който иска първо да се установи сам в Германия , след това да вземе и семейството си , може би в Дрезден ще бъде по - лесно , освен , ако още от България няма намерена работа в Мюнхен . 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 3 months later...

Здравейте група , имаме някакъв напредък ... но не съм сигурна до каква степен бих могла да се радвам .

Взехме бланки за попълване и отидохме до каритас  с молба за помощ за попълване и предвижване на нещата .Това беше края на Януари ... и вчера разбрахме , че едва ли не устно ни е отказано на фон нова , че разполагаме само с бг Телк и неме минали немските доктори.

Съответно господина от каритас бе така любезен да намери клиника с български доктор за улеснение с бариерата в езика ... имаме час за октомври ! 

Но тук идва и малката спънка която се получава поради заболяването на мъжа ми ни обясниха , че има много голяма вероятност да му отнемат шофьорската книжка - напомням че той е с 95% инвалидност диагноза мускулна атрофия на 4те крайника тип шарко .

В България не сме имали никога проблем с това , той е активен шофьор от 18 годишна възраст ..., но тук как е не сме много наясно , и вече се чудим въобще да минаваме ли тази комисия , защото за тях 95% инвалидност било едва ли не човек на легло , и дума не можело да става да управлява автомобил . 

Та моля за съвет или за някакво инфо ... изчетох много материал , но никъде не срещнах подобен проблем с отнемане на книжка!

Благодаря ви 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 часа, Radeva написа:

Но тук идва и малката спънка която се получава поради заболяването на мъжа ми ни обясниха , че има много голяма вероятност да му отнемат шофьорската книжка - напомням че той е с 95% инвалидност диагноза мускулна атрофия на 4те крайника тип шарко .

В България не сме имали никога проблем с това , той е активен шофьор от 18 годишна възраст ..., но тук как е не сме много наясно , и вече се чудим въобще да минаваме ли тази комисия , защото за тях 95% инвалидност било едва ли не човек на легло , и дума не можело да става да управлява автомобил . 

Здравейте, сменял ли е съпругът ви шофьорската си книжка с немска или си е запазил българската? Ако все още шофьорската книжка му е българска, няма как да се промени нещо, дори и след немското решение за степен на инвалидност. Ако е немска - пак ще бъде направено всичко възможно съпругът ви да запази правото за управление, защото това означава мобилност и следващите я ползи, както за него, така и за държавата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте , съпругът ми е все още с българска шофьорска книжка . Да се надяваме да не му я вземат

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 3 months later...

Здравейте група :) първо за много години на всички :)

Понеже системата тук работи малко на каданс :) затова и аз се бавя с каквато и да било информация .

Минахме прегледа при невролог  - от него ни трябваше единствено черно на бяло , че мъжът ми има това заболяване и да го опише на немски ...след което със заключението отново в каритас с попълнените документи и така до ден днешен все още чакаме -успокоиха ни , че можем да чакаме и 6 месеца , но отговор ще дойде :) минаха 2 месеца , остават още някакви си 4 месеца   :)

От цялата работа се надявам като признаят телка да има някакво рехабилитационно обслужване за него ... всичко би било от полза ... стискайте ни палци :)

Хубав и усмихнат януарски ден ви пожелавам ,въпреки студа , който сковава :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте , когато аз подадох документите за ТЕЛК на майка ми , получихме писмо от Family und Social amt , че отговора ще го получим до 2 месеца и наистина го получихме   към края на 2 месец . Документите за Family und Social amt ги подпълнихме ние и личната лекарка , която описа заболяването . 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей Лаура , може би заради различните заболявания има разминаване кой ще ги попълва на нас ни казаха , че признават само от невролог . И господина от Каритас ни каза , че много се чакало за отговор  , че не ставало бързо :(

А само да попитам колко процента дадоха на майка ви или  й признаха бг Телк-а ? 

Защото същия господин ми даде пример с една жена която имала рак на гърдата и примерно й дали първоначално 100% , а след отрязване на гърдата й ги отнели - нямала гърда - нямала рак - следователно е здрава , а съвсем е бил друг  въпросът как  се  е чувствала тя   след отрязването  , там вече бил психологически проблем ... нямам представа до колко е вярно всичко това , затова ви питам какво е било решението при майка ви .

Този пример той го даде за да имаме предвид , че може да намалят процентите на мъжа ми . 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте , на майка ми дадоха 60% , а от България е 73% . Нейният телк е точно заради рак на гърдата , но когато и дадоха телка тя вече беше отрязана в България , 2 години преди това . Решението е за 2 години , защото се предполага , че операцията е сравнително не стара и искат да видят как ще бъде след 2 год . Но тя има болки в ръката , заради лимфодем и това описа личната лекарка тук . Аз не зная през Каритас как се подават документите , ние ги подадохме директно към Familie und Soziales . Може би да , при вас заради различното заболяване са искали друга снимка , но си мисля , че 2 месеца е стандартния срок , макар , че не съм убедена . Това е за района на Bayern , не знам дали в цяла Германия е така . 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за отговора :)

Аз се обърнах към Каритас за съдействие за попълване на документите - а господина оттам задвижи цялата бумащина - и добре , че го направи , защото той когато звъня до тях да попита дали е достатъчен само нашия Телк макар и преведен на немски те се усъмниха за достоверност и оригиналност - за тях такъв документ е фалшив и директно казаха , че ще получим отказ . Затова служителят започна да търси къде да отидем , в коя клиника, звъна и записа  час ... невероятно съдействие  .  И след събраните всички бележчици той се нае да изпрати документите и той каза , че се чака много .

А когато получихме писмо от фамилието те споменаха само - за  защитата на личните данни и това , че документите ще бъдат обработвани дълго и молят за разбиране от наша страна . Никъде не бе посочен срок за отговор .  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте ,  

да разбирам ви сега защо през Каритас . Моят съпруг е немец и той попълва документите . Взе ги от Stadtverwaltung  für Soziales  und Familie , подпълни ги заедно със една страница която беше за личната лекарка , след това получихме отговор , че документите са получени и се обработват и ще получиме отговор до 2 месеца . Телка от България в никакъв случай не могът да кажат , че е фалшив , България е в Европейския съюз  и си има закони . Могът да намалят процентите, защото тук си ги изчисляват по друг начин или да кажат за нас това заболяване не е инвалид , но не че е фалшив . Но след като има проблеми и болки с костите и снимки , предполагам , че ще си му дадат проценти . Ние Телка дори не сме го превеждали , Телка го изискваха копие от оригинала .  Но след , като са ви пратили писмо , че са получили документите , значи ще отговорят в един момент . В различните области си имат малко различна политика . 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове