Jump to content

Ценни съвети за кандидат гурбетчиите (от Ванката Иваноф) :-)


Recommended Posts

ЦЕННИ СЪВЕТИ ЗА КАНДИДАТ ГУРБЕТЧИИТЕ

От Vankata Ivanof

Съвети: Бягайте далече, ако ви искат пари Ако посредникът, който ви обещава работа в чужбина, ви поиска пари за каквато и да е услуга, по-добре зарежете контакта с него. Настояването да платите за обработка на документи, за жилище и т.н. е сериозен сигнал, че най-вероятно става въпрос за измама, предупреждава инспекцията по труда. Друг сигнал, от който трябва да ви светне червена лампа, е светкавичното одобряване на кандидатурата ви само по документи. Нерядко за примамка се използват обяви за обгрижване на възрастни хора и е добре да знаете, че подборът за тях никога не става без личен контакт. Ако все пак се изкушите да си пробвате късмета с подобна атрактивна оферта, направете всичко възможно да се свържете с цитираната компания, за да установите дали наистина набира кадри. Ако сте потърпевш от фалшива обява или се натъкнете на такава, сигнализирайте на горещия телефон на ГИТ 0700 17 670 и полицията.

В масовия случай схемата е следната. Измамниците подбират реално съществуващи фирми или посреднически агенции от други държави от ЕС, които предлагат атрактивни оферти за набиране на персонал. След това самозваните “работодатели” създават обява за работа, която максимално съответства на профила на реално съществуваща компания или агенция. За да заблудят търсещите работа, измамниците изпипват докрай офертите, включвайки в тях официални сайтове на фирмите, лого и други елементи за идентификация. Уловката е, че контактите на фирмата са подправени, но така че максимално да наподобяват истинските. Например имейл адресът, посочен за контакт, завършва с yahoo.com вместо yahoo.co.uk. Измамниците разчитат на това, че дори търсещите работа да направят първоначална проверка в интернет, няма да доловят тънката измама. Така клъвналите на обявата на практика изпращат CV до измамниците, а не до реалния работодател. Следва бързо одобрение на кандидатите и искане за превод на пари за обработка на документи, консултантски услуги, комисиони.

Като човек който дълги години работи в чужбина и съм бил в почти всички европейски страни искам да предупредя всички хора които искат да тръгнат на гурбет за чужбина: 1. Ако не знаете официалния език за страната където сте тръгнали по добре не рискувайте, шансовете ви са 1 на 100 000. Защото има още толкова румънци без език. 2. Ако вече знаете официалния език влезте в официалния сайт на държавата в тяхното бюро по труда където са обявени позициите. Там няма как да ви мамят. http://goo.gl/6mIRtJ това е списъкът на официалните сайтове. 3. Ако случайно ви одобрят и имате интервю искайте от работодателя да ви осигури квартира преди да потеглите, иначе проблемът ще стане голям. За пример Германия: за да си наемеш квартира - трябва адресна регистрация, договор за наем . Но почти за всички европейски страни квартирите са СКЪПИ. 4. Ако горните условия ги няма или не са изпълнени- НАКЪДЕ СИ ТРЪГНАЛ БЕ ЧОВЕКОООООО!

Ако видите че няма информация за работодател и е скрит, определено само събират информация. Това са измамници, които после Ви продават автобиографиите на други фирми. Информацията за хора струва пари.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 1
  • Съдадена
  • Последен отговор

Най-активни в темата

Най-активни дни

Най-активни в темата

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
  • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..