Jump to content

Глоба за сваляне от интернет. Съдействие!


Vania Raycheva

Recommended Posts

Здравейте, случайно разбрах от приятелка за форума и се надявам някой да е имал същия проблем в Германия. Получих писмо за неправомерно сваляне на филм от интернет пространството. Всъщност писмата са две, за свалени  два филма в които е описано точно мястото, деня, часа и ай пи адреса на компютъра. Ние живеем под наем и ползваме три компютъра , три смарт телефона от един сървър. Но на нито един от тях айпито не отговаря на описаното в писмото. Хазяите прехвърлиха отговорността на нас. Обърнах се към български адвокат в Германия, но ми иска 1000евро за да напише две писма. Глобите от двете писма са за сума от 1850евро. Адвокатскаото дружество, което изпраща писмата е Waldorf Frommer Мюнхен. Ще бъда много благодарна ако някой има представа от такъв тип глоби и когато ние сме сигурни че не сме теглили нищо какво трябва да направим. Да търсим адвокат? Да чакаме ново писмо? Да търся повече информация от адвокатската дружество? Въпреки че срока за подробности ми е изтекъл. Защото хазяите ми съобщават това седмица след изтичане на срока. Интернета е на тяхно име и писмата са били адресирани до тях. Благодаря предварително за каквато и да информация, дори минимална.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • Отговори 8
 • Съдадена
 • Последен отговор

Най-активни в темата

Най-активни в темата

Здравейте. Не съм се сблъсквал, лично, с такъв проблем, но принципно и процедурно мога да споделя следното.

1. При условие че, ползвате споделена мрежа, още повече след като  "набеденото" IP не е на ваше име, в никакъв случай няма нужда да отговаряте или да коментирате казуса със изпрщачите на писмата. Една такава обяснителна кореспонденция по-скоро би навредила и дори предизвикала физическа проверка. Доказването на трафика в този случай трябва да е ангажимент на собственика на IP-то. Т.е. той да докаже, че този трафик е заявен от вашите устройства, ако случая е такъв.

2. Следенето в Германия без заповед е незаконно. Т.е. трябва да има данни за даунлоад и ъплоад  и то над определени мегабайти и последваща заповед за проследяване от компетентен орган.

3. Гледането на стрийминг в Германия, не е нарушение. Нарушението е даунлоуда, но най-вече ъплоуда на съдържание без платени авторски права. Ако имате трафик в ъплоад/или даунлоад, това може да доведе съмнения за незаконно ползване на съдържание. Особенно ъплоуда. 

4. Не е много ясно какво означава "Хазяите прехвърлиха отговорността на нас." Ако става въпрос за разговор между вас си и някакви тяхни твърдения, това няма никаква юридическа стойност. И задължението за тях по т.1, ако нет-а е на тяхно име си остава. От друга страна, казвате че вие сте получили писмата. Доказването на IP-тата трябва да е физическо. Ако имате някакво съдържание, което е съмнително изтрийте го. Ако сте го сваляли в Германия, "терминирайте" :) устройството.

5. Сигурно ще е много изнервящо очакване, но според мен, към момента няма нужда да правите нищо. Всичко описано е въпрос на доказване и крайно съдебно решение. Една "ненужна" кореспонденция, както писах, може по-скоро да навреди. Може и на следващ етап да се оспори, мисля.Казвате че има и изтекъл срок още повече. Пък и вероятно няма удостоверителен документ, кога е получена информацията и от кого на кого. Т.е. не става много ясно кой точно е получил писмото, чие е IP-то точно и какво общо имат хазяйте.

Като цяло не ползвайте торенти в Германия. Или ако искате да го правите, трябва ви консултация с добър ИТ специалист.

Не приемайте горното, като юридически съвет, изцяло правноангажирано или точно. Това е лично мнение на база други такива случки с мои близки и познати. Ако имате съмнения за нарушение обаче, нуждата от адвокат и то специалист в тази област, е необходима. 

 

Редактирано от EdiMi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,

да, това е много неприятно и е част от онази Германия, която понякога ми идва в повече. За съжаление и аз не мога да отговоря конкретно, но се порових и попаднах на следното:
https://www.wbs-law.de/waldorf-frommer/
Доколкото разбрах, с моя слаб немски, няма повод за огромни притеснения, по-скоро за много неудобства и нерви :(
Ето и адвокатска кантора, която може да ви помогне. Твърдят, че са обработили над 7000 подобни жалби.
http://www.abmahnungs-abwehr.de/waldorf-frommer-abmahnung/

Бих искал да разбера името на бг адвоката поискал 1000 евро :angry:. Правило номер едно в Германия - далеч от адвокати с български език! Те са алчни и спекулират с незнанието и слабостта ви, често са недостатъчно компетентни, по-точно компетентни по всички въпроси! Пъти по-евтино и резултатно ще ви излезе ако отидете с преводач при който и да е немски адвокат.

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много благодаря за бързите отговори. До колкото можах да разбера и аз с моя немски от линковете които сте ми дали, в повечето случаи писмата от тази фирма са измама. И там точно пишат сумата от 915евро, която е и в нашите писма. Ние сме сигурни че не сме теглили нищо и затова ще чакаме.  А името на българския адвокат не знам, защото ни свърза наш приятел. Но ако се наложи наистина адвокат, не бих си наела български. Пак благодаря от все сърце. Не очаквах толкова бърз и добре аргументиран отговор. Останете със здраве. Ако има развитие по въпроса ще пиша пак, за да помогнем и на други хора със същия проблем. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 часа, Vania Raycheva написа:

... Ние сме сигурни че не сме теглили нищо и затова ще чакаме...

Не искам да ви тревожа излишно, но в по-голямата си част писмата по отношение на авторското право, които пристигат от разни адвокатски кантори,  могат да доведат до сериозни проблеми и изискват да им се обърне внимание.

Това с общия интернет не го разбрах много добре, но ако можете да ми снимате и ми пратите писмото ще стане по-ясно.

По отношение на необходимите действия в подобни ситуации:

 • първото е да се прецени дали не става въпрос за измама (фалшив иск)
 • по никакъв начин не се признава вина (дори и да има такава) и не се плаща исканата сума, защото после става още по-лошо
 • ако е необходимо се търси съдействие на адвокат, който е специализиран в медийно право (Фа.аханваллт фюр меди.енре.хт)
 • обикновено хонорара за адвоката е от 25% до 50% от глобата (иска)

До скоро ...

ПП: Waldorf & Frommer са си реална адвокатска кантора и то доста сериозно ангажирана със защитата на авторското право (да се разбира - изцеждането до последно на огъналите се под натиска им). Много често се изпращат фалшиви писма от тяхно име, но по елетронна поща, а не на хартия.

Редактирано от Крякащата тайфа
 • Харесва ми 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да сблъсках се с проблема тази забрана е от много години сваляне на филми музика и т.н. 

глобата е много солена и идва от адвокатска кантора. Аз си извадих документ от съда за безплатна консултация с адвокат , 

това е право на всеки живеещ и регистриран на територията на Германия след което се посъветвах с адвокат който написа писмо и до там беше ми опростено но повече никога не свалих нищо с  торент  ето това е начина ,а до колко е законно . Щом адвокатска кантора се занимава с това не мисля че е незаконно 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 7 months later...

Много благодаря за бързите отговори. До колкото можах да разбера и аз с моя немски от линковете които сте ми дали, в повечето случаи писмата от тази фирма са измама. И там точно пишат сумата от 915евро, която е и в нашите писма. Ние сме сигурни че не сме теглили нищо и затова ще чакаме.  А името на българския адвокат не знам, защото ни свърза наш приятел. Но ако се наложи наистина адвокат, не бих си наела български. Пак благодаря от все сърце. Не очаквах толкова бърз и добре аргументиран отговор. Останете със здраве. Ако има развитие по въпроса ще пиша пак, за да помогнем и на други хора със същия проблем. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Време е да кажа какво се случи с нашият проблем за изпратената,чрез писмо доста солена глоба. След прочитането на доста информация по темата и по- точно информация за конкретната адвокатска кантора,реших да не предприемаме нищо. В продължение на два месеца бяхме буквално"бомбандирани" ежеседмично от писма,от тяхна страна,в които се казваше всеки път колко спешно трябва да платим и че ни предлагат дори план за разсрочено плащане. Въпроса е да не се поддадеш,просто нищо,когато си сигурен че не си теглил. Интернет пространството е необятна материя и тема,така че винаги може да ти създаде проблем и да не знаеш какво ти е дошло до главата ако не си компютърен специалист от високо ниво. И ние продължихме да мълчим и да не отговаряме,аз накрая вече очаквах полиция да "цъфне" на вратата. Е.... удържахме на напъна. След тези два месеца писмата оредяха и засега последните няколко месеца подобно писмо не е идвало. Правя си труда да напиша всичко това,защото със сигурност и друг ще пострада от тази адвокатска кантора. Останете със здраве! 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 3 months later...

Моя позната и дошла глоба 1000 евро, че сина и дръпнал  за няколко секунди филм.С адвокат намалили глобата на 600 евро.

Питам я доставчика ли те хвана данни  за торента - не друга фирма , а парите що идват за интернет сметката, не можа да ми обесни.

Абе цяла мафия, като в България с потребителските кредити и частните съдебни изпънители, ако успеят да наплашат някой му взимат кинтите.

Те сега всички българи в Германия гледат бг тв през ИПТВ разни кодита и апове

и правят голям трафик сигурно сумати нелегални филми и предавания се гледат, но никой не ги закача.Важното е да не правите пари от това, да не продавате .

Едвали някой доставчик ще позволи да му бъркат в логовете без съдебно разрешение.

Ами требе да докажат точно кой компютър си записала филма, щото някой през твоя комп да си дърпа нелегално съдържание а да обвинят вас.

Мислим всичко е фишек и да предупреждават хората да не стъпкват лука

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
 • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..