Jump to content

Защо нямам право на отпуск?


Vania Raycheva

Recommended Posts

Здравейте,аз отново съм тук с проблем :) Надявам се да е за последно, но знае ли човек!            Искам да попитам защо нямам право на отпуск? Става въпрос за синът ми,всъщност. Назначен  е на 5.02 и получава кюндигунг на 13.03, с който го уведомяват че му прекратяват договора на 29.03. Когато попитахме работодателят защо няма право на отпуск, той отговори че няма пълен работен месец. За пример; от 01.02 до 28.02 или 01.03 до 31. 03 , а всъщност той има пълен месец от 05.02 до 05.03. Въпросът ми е как се изплаща отпускът в Германия? Календарен месец или изработен месец? В закона пише "пълен месец ", но явно всеки разбира и тълкува  както си  иска " пълен месец". Благодаря ви предварително от все сърце! 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 4
  • Съдадена
  • Последен отговор

Най-активни в темата

Здравейте Ваня,

много вероятно е работодателят да има право, защото при изчисляване на минимално полагащата ти се отпуска има някои особености. Въпросът сме го дискутирали в темата по-долу. За да стане ясно дали все пак не ви лъжат е важно да се знае каква е била продължителността на работната седмица по договор като дни и часове и имал ли е синът ви болнични за споменатия период?

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прегледах набързо дискусията по темата правена по- рано, но отговор за това как се изчислява отпускът никой не дава. Кога е началото и кога краят също никой не казва. Моля ако някой знае нещо по темата само с две думи да каже от кога се смята отпускът. Ако това има значение, мисля че няма, но все пак. За периодът синът ми не е ползвал никакви болнични и е бил на 6 дни работна седмица. Дори има и една неделя работна, и тези часове също не са платени. Това мисля че е съвсем друга тема. Въпросът ми е само за отпускът. Благодаря! 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще се опитам да го обясня още веднъж и се надявам да стане по-ясно.

Тук става въпрос за правото на получаване на частична годишна отпуска (Teilurlaub). Текстът в закона Bundesurlaubsgesetz §5 гласи, че за всеки пълен месец на трудови правоотношения работникът има право на претенция за 1/12 от годишната отпуска (това  по закон означава минимум 2 дни, но може и повече, ако в трудовия договор пише друго).

Ето какво значи в Германия "пълен месец на трудови правоотношения":

  • месец, за който с трудовият договор се обхващат всичките му работни дни
  • това е месец, в който работникът има поне 24 работни дни
  • работното време за всеки от тези 24 работни дни е било поне 8 часа (чисто)
  • ако има по-малко работни, тогава се прави преизчисляване и закръгление

Според мен синът ви не изпълнява първото условие нито за февруари, нито за месец март, защото 29 март не е последния работен ден. Това е 31 март, защото при всички тези сметки се изхожда от обстоятелството, че работната седмица е 6-дневна. Работодателят е направил всичко това напълно съзнателно, юридически издържано, но неморално. Не знам дали си струва обаче да се разправяте с него.

Редактирано от Крякащата тайфа
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговора. Вече ми е ясно. Важен е всъщност трудовият договор и това какво си задължен да изработиш месечно,за да получиш това право на отпуск и  то в рамките на всеки календарен месец. Аз се заблудих от това, че на мен са ми изплащали отпуск от миниджоп, но там ситуацията е друга и часовете са по два на ден, те смятат изработените, а не календарните дни. Благодаря още веднъж.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
  • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..