Jump to content

Как се става германски гражданин?


Recommended Posts

От 2005 година законов текст квалифицира Германия като имигрантска страна, а интеграцията е една от централните задачи на имиграционната политика. Но какво трябва да направи човек, за да придобие германско гражданство?

Новият закон за имиграцията е в сила от 2005 година

Германски гражданин се става с раждането въз основа на принципа за произхода, в рамките на т.н. опционен модел или пък чрез подаване на заявление. Първата възможност е и най-лесната: който е роден като дете на германски родители, няма защо да се замисля за гражданството си, той е автоматично германски гражданин. За целта е достатъчно само единият родител - бащата или майката, да е германски гражданин.

Познанията по немски език са задължително условие

Който иска да придобие гражданство, трябва да отговори на 33 въпроса

По-сложни стават нещата, когато родителите не са германски граждани. Децата на чуждестранни родители, родени след 1 януари 2000-та година в Германия, могат автоматично да получават освен гражданството на родителите и германско гражданство. Предпоставка за целта е поне единият от двамата родители да е живял вече над 8 години в Германия и да има безсрочно разрешение за пребиваване в страната. С навършването на пълнолетие между 18 и 23 години децата трябва да изберат дали да запазят германското или другото гражданство.

Който не е раждан в Германия, но живее в страната трайно и притежава безсрочно право за пребиваване, може да подаде заявление за придобиване на германско гражданство. За целта съществуват редица условия-предпоставки. Така например кандидатът трябва да е в състояние да издържа себе си и членовете на семейството, имащи право на издръжка. Не бива да получава помощи за безработни или социални помощи.

Друга важна предпоставка за придобиването на гражданство са познанията по немски език. Който подава молба за гражданство трябва да владее езика писмено и говоримо в достатъчна степен. Това може да се докаже с удостоверение за успешно завършен интеграционен курс, с четиригодишно обучение в германско училище или ВУЗ. Който не може да представи такова доказателство, трябва да се подложи на езиков тест.

В кои случаи се допуска двойно гражданство?

Двойното гражданство е позволено за граждани на страни от ЕС

От 1 септември 2008 година има и една допълнителна задача: който иска да придобие гражданство, трябва да отговори на 33 въпроса от теста за целта. Въпросите са част от каталог с общо 310 въпроса и обхващат сектори като правния и обществен ред в Германия. Така например сред тези въпроси са следните: Какво е означавало понятието Щази в бившата ГДР? Как се нарича междупартийното сътрудничество за създаване на общо правителство? Какво се има предвид с твърдението, че Германия е правова държава?

По принцип искащите германски паспорт трябва да се откажат от досегашното си гражданство. Има обаче и редица изключения. Така например гражданите на страни от ЕС по принцип не трябва да се отказват от първоначалното си гражданство. Допуска се двойно гражданство и в случаите със страни, които по принцип не познават отказа от гражданство като Афганистан, Алжир, Иран, Тунис или Мароко. Придобиването на германско гражданство не е възможно за хора, които са били осъждани за извършването на тежко престъпление.

Автор: З. Арбутина, В. Шопов/Редактор Б. Михайлова    dw.de

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 0
  • Съдадена
  • Последен отговор

Най-активни в темата

Най-активни дни

Най-активни в темата

Най-активни дни

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
  • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..