Jump to content

С дете на улицата в Германия


Ednorog

Recommended Posts

В уредената Германия е толкова нормално да останеш на улицата!Аз съм с дете на година и търся нова квартира вече 4 месеца!Всеки път щом харесаме жилище и отидем на оглед, о веднага ни се отказва , защото видиш ли ние сме с дете!Съпругът ми работи тук и можем да си позволим да живеем тук, но всички агенции и отказват уж защото сме с дете.Имам един месец ако не намерим трябва да живеем в колата!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • Отговори 20
 • Съдадена
 • Последен отговор

Най-активни в темата

Най-активни в темата

Здравей Ednorog, 

не мога да повярвам, че брокерите са стигнали до такава безкрупулност. Действително ли мотивът за отказ е това, че имате дете? Това си е дискриминация и подобно поведение лесно може да бъде санкционирано. Преди поне казваха "квадратурата не съответства за семейство като вашето" или други подобни глупости.

Пиши ми едно лично съобщение и ми кажи за кое населено място става въпрос.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стряскащо заглавие. Не сте наистина на улицата все пак. 

Да, да се намери жилище не е лесно, но има значение не само, детето. Къде търсите, склонни ли сте на компромиси, създавате ли доверие и респект на потенциалните срещи, говорите ли езикът. Освен с агенции, следите ли редовно в различните сайтове, ebay - kleineanzeige.... разбира се и личният контакт, чрез познати, колеги. Агенциите искат различни справки и ако някъде, нещо не е както трябва отказват, като няма да ви кажат директно причината. Нещата все повече се затягат, не става наемането на жилище, ако трудовият договорът е срочен примерно. Преди не е било така. Просто търсят сигурност. Погледнете по широко причините. Вие сте с едно дете, а тези с 5-6 . 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ви, че сте реагирали на моята публикация и за вариантите които сте дали, но аз търся вече доста време 5 месеца и познавам вече на изуст всяка обява.Имаме и постоянен договор и компромиси правя аз съм с дете все пак.Но категорично немогат да си намеря, защото казват че е по добре да сме двойка, детето било проблем!Езика ми не е перфектен но го говоря!Смятам да потърся помощ в бг  посолството незнам вече

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам следния въпрос - кое е определил срока за напускане на жилището, в което живеете в момента? Ако вие сте пуснали предизвести по собствена инициатива, можете да го оттеглите. Ако наемодателя ви го е  дал, защо сте го приели, при положение, че нямате резервен вариант.

В момента времето вече ви притиска жестоко, но не се отчайвайте. Както и veronik ви писа, има обяви, които ги няма в сайтовете на посредниците. Да се надяваме, че ще изскочи нещо.

До скоро ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Жилището в което живеем е служебно, и не попадаме в нито един от двата варианта на напускане, жилището е на работодател. Но много късно разбрах , че хората в Германия лъжат и то доста умело!Къщата ще бъде съборена до месец и ние трябва да напуснем!

Когато ни го съобщи потвърди че ще ни премести на друго място, но уви днес все едно не е чувал за това и ние търсим ли търсим!

Когато търсиш жилище не е лесно, да!Но те буквално ни дискриминират и повярвайте ми не е заради външният ми вид!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей Ednorog,

някои неща, които съдържат лична информация и може би не трябва да се казват тук в темата ще ти ги пращам като лични съобщения. Тук ще повторя за останалите потребители част от информацията.

Предложението ми е да се разтърсиш и да намериш обявите от т.нар. Wohnungsbaugesellschaft, но не само в твоя град, а и съседните. Това са фирми, които не е посредници, а собственици на жилищата (цели сгради и дори квартали) и ги отдават директно под наем. Обаждате се да ви дадат дата за среща, носите разни важни документи (подобно е като кандидатстване за работа - бележки за доходи; препоръка от настоящия работодател, че сте коректни и нямате задължения; ако имате справка от SCHUFA и др.). Обявите на тези фирми ги търсиш директно на техните фирмени сайтове в секцията (Wohnung) Mieten.

Ето и още една идея - в Mönchengladbach има офис за консултация на мигранти на български език. Тези хора помагат по всякакви въпроси, включително и при проблеми с намирането на жилище. Обади се и си направете среща. Може и те да дадат някаква полезна идея. Данните за контакт ще намериш в темата:
 

 


До скоро ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, благодаря за съветите , мисля че трябва да ми помогнат, аз ще направя всичко възможно за да се случат нещата, надявам се по този начин.Дадохте ми голяма надежда и ми подадохте ръка в труден момент, благодаря ви за вашата отзивчивост!Надявам се да се случат нещата и да си намерим жилище!

 

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имате ли застраховка Адвокат. Ако имате, може да се обърнете за помощ. Когато сте с дете особено, не могат да ви изгонят. Едни българи имаха подобен проблем и само удължаваха срока за изнасяне, като искаха доказателства, че се търси жилище наистина.  

С каква религия сте? Един българин си намери жилище, като попита в джамията, там дори имало и табло за обяви.

Посолството незнам как би ти помогнало.

Препоръчвам ти шефа ти да се анжира с намирането на жилище.

Едно е да се обадиш ти, друго е да се обади някой от фирмата и да каже, че търси жилище за свой служител.

Пусни си и сам обява, че търсиш жилище, както в нета, така и в по-големите магазини. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не няма застраховка адвокат.

Тук изобщо никой не се интересува ако не си германец или ако не говориш немски с акцент.

Днес бяхме на оглед с нар. Wohnungsbaugesellschaft и в момента в който се видяхме със собственика той, веднага каза, а с дете сте!Ами не е подходящо жилището- въпреки че жилището е 81 кв.м, и след като казах това той ми казва Ами май и не говорите перфектно немски, не не по добре потърсете нещо друго!

Аз говоря перфектно - английски, руски и от почти една година не съм спряла да уча немски, е да не е перфектен, но не е и нищо да не разбирам! 

Всеки гледа себе си, говорихме с шефа-нямал време, бяхме в Caritas и там така, молим хора да идват с нас немци, познати за да е по сигурно и пак нищо, така вече 5 месеца.

Постоянно питам за квартира който видя и всеки с присмех казва, а ще си намерите...

Надявам се в скоро време да стане нещо положително!

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че е добре като отивате на оглед да си приготвил копие на основните документи, които се искат. За да можеш веднага да покажеш, че си на работа и си сериозен. 

Искай от шефа ти референция, че си коректен и си си плащал досега наема безпроблемно. Тези дребни на вид неща, ще ти дадат предимство.

Само да ти уточня, че когато купуваме кола за мен на изплащане. След като дилърът ни поопозна и видя, че ни сме някакви престъпници от източна Европа и след, като първата банка ни отказа, втората каза да, но освен всичко което искаха, той видя в документите ни препоръки на мъжа ми от България и втопият път ги приложи и тях. Мисля, че определено това беше позитив на наша страна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето още няколко идеи:

Прояви инициатива и пусни обява в kleinanzeigen.ebay.de. Намери познат да ти помогне с текста, за да е изпипан. Рискът там е, че в тази напрегната ситуация лесно може да станете жертва на измамници.

Намери адресът за вашия район на Amt zur Vermeidung von Obdachlosigkeit / Zentrale Fachstelle für Wohnraumsicherung / Zentralstelle zur Vermeidung und Beseitigung von Obdachlosigkeit (ZVBO). Това са различни имена една и съща служба. Нейната основна задача е да се грижи хората да не останат по една или друга причина на улицата. В по-малките общини няма такава, но потърси в най-близкия по-голям съседен град. Там искат по-малко документи, като основните са:

 •  предизвестието за освобождаване на жилището
 •  кореспонденцията с настоящия наемател, служби, брокери и т.н.
 •  договор за наем и комунални услуги
 •  справка за доходи

Направи си среща с консултант на Profamilia. Те също помагат по различни начини на семейства, застрашени от това да останат на улицата.

Може да опитате същевременно да подадете документи за Wohnberechtigungsschein за социално жилище (Sozialwohnung) според  § 5 Wohnungsbindungsgesetz (WoBindG) Заявлението се подава във Wohnungsamt / Bürgerservice. Достъпът до този тип жилища се определя основно на база доходи, но има и други критерии, като единият от които е рискът да останеш бездомен. Изискват се много документи (списъкзт е дълъг, но е много подобно като при Jobcenter) и предпалагам, че процедурата не е много бърза, но все пак е някакъв вариант.

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз мисля, че твърде много неща се изписаха по темата, повечето излишни. Няма сила и власт в Германия, която да ви изведе на улицата ако сте с дете. За това и агенции и наемодатели се дърпат когато го разберат. Не могат да ви изгонят дори и да не плащате наем. Така, че решението на вашият проблем е изключително просто. Заявявате на сегашният хазяин, че няма да мръднете от там докато не ви осигури ново жилище, което да ви устройва. Аз бих го уведомил писмено, цитирайки неговите обещания и бих отишъл в полицията за всеки случай, за да са предупредени, а и за да го уведомят, че закона е на ваша страна. 

За емигрантите важи закона за естествения подбор, т.е. има такива, които се справят със ситуациите докато влязат в релси и такива, които не успяват и се връщат в Бг. В момента, в който започнете да твърдите, че някой ви е длъжен с каквото и да било започвате да се приближавате към втората група. Това, че сте с дете не ви дава преднина пред останалите. Познавам семейство с две деца, които живеят в една стая вече две години. И те развиваха теории, че тая или оная служба ще им помогнат или, че са длъжни да им намерят жилище и т.н. Сдобиха се със всякакви видове документи като нуждаещи се и толкова. Минаха през периода - "Германия е гадна и всички са боклуци и мошеници". Сега се кротнаха и мирно и кротко чакат шанса си. В подобна ситуация са хиляди семейства. И ние бяхме в същата ситуация повече от година. Никой не ви игнорира, защото сте българи или защото сирийците и респективно Путин са виновни. Просто няма достатъчно жилища. Трябва ви малко вяра, упоритост, търпение и твърдост. Едно по едно, всичко се нарежда.

Редактирано от Aleksander
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, Aleksander написа:

Аз мисля, че твърде много неща се изписаха по темата, повечето излишни. Няма сила и власт в Германия, която да ви изведе на улицата ако сте с дете. За това и агенции и наемодатели се дърпат когато го разберат. Не могат да ви изгонят дори и да не плащате наем. Така, че решението на вашият проблем е изключително просто ...

Сещам се за поне три случая (сигурно има и други), при които трябва да се освободи жилището, независимо от обстоятелствата:
=> когато сградата е предвидена за разрушаване
=> когато жилището бъде обявено като негодно за живеене
=> когато става въпрос за еднофамилна сграда и собственикът я продава

Абсолютно съм убеден, че големите наемодатели проявяват дискриминация. Тя разбира се е прикрита, но точно по тази причина аз водя всякакви кореспонденции в писмена форма. Дори и да сме се разбрали с някой за нещо по телефона, ако темата е важна, после му пиша писмо или E-Mail, за да остане следа.

А по въпроса с изгодата от отдаване на жилища на определени групи наематели, няма две мнения, но не е тук мястото и времето да водим такава дискусия. Само ще спомена, че държавата има не малка вина за сегашното състояние на имотния пазар.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има опасност спора да стане дълъг.

1. "Независимо от обстоятелствата" не включва деца.

2. Как е обявено, че сградата ще се събаря? Устно твърдение на хазяина? Не се спомена за писмени предупрежения, срокове, табела на вратата. Как ще изглежда денят на събарянето? Полицията ще дойде и с шутове ще разкара наемателите и ще изхвърли багажа? 

3. Дискриминация към определени групи - да и това е естествено и предвидимо предвид групите. Места с повече от едно български семейства е живо чудо. Няколко дни преди заплата е спокойно после настава шум, крясъци, чалга, пиянски истории, жалби, полиция. Ако не е едното е другото. Дори боклука не се изхвърля нормално, следват бележки от хаусмайстери написани като за малоумни, глоби от сметоизвозващи фирми и т.н. Говоря от лични наблюдения. В Харбург, квартал на Хамбург, има блокове на които им казват българските блокове.

4. Естествено, че бежанците са предпочитаната група. Там проблемите се обясняват с манталитет, а наема е гарантиран от държавата. И какво от това? Трябва ли да живеем с мисълта, че сме онеправдани?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да така е всичко което е описано е точно така и аз съм съгласна със всичко,, И затова  не съм спряла да търся и да обикалям всеки ден,

До тук от всичко написано тук за няколко дена направих почти всичко което сте ме посъветвали и продължавам да приемам съвети!

Бях в ред хауса в тази община където съм и от там ми обещаха само че могат да ме настанят временно някъде ако, случайно ме изкарат...

Взех контакт на съседната католическа църква, разбрах че там по понякога  слагат обяви и там ще проверя!

Пуснах обяви и в нета и сега ще продължа със последния съвет който получих.

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 4 weeks later...

Здравейте! 

Искам да кажа, че  ужаса свърши...!  И ще има къде да живеем от другия месец! 

Ако някой иска помощ от моя страна и има същите затруднения които аз имах,  пишете, ще ви кажа всичко което съм направила и лично ще помогна! 

Благодаря на всички за съветите

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре е, че сте си намерили. Но никой не е длъжен да ви намери жилище, дори и да сте с дете. В Хамбург например е невъзможно да се намери каквото и да е жилище. Ходил съм на оглед по обява, опашката се виеше по цялото стълбище и отвън на тротоара, над 200 човека за едно жилище и 95% от тях германци. Познайте кога ще го дадат на вас. Няма жилища достатъчно, а всеки напира да живее в Германия и затова не може да се намери. Много маймуни сме на клона, а капиталистите са неотклонни, социални жилища се строят само за арабите, които при това са нелегално тук, щото е политическа поръчка, всички останали германците и източноевропейците сме втора класа хора явно, сами трябва да се спасяваме.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 23.5.2018 at 19:11, Ednorog написа:

Здравейте! 

Искам да кажа, че  ужаса свърши...!  И ще има къде да живеем от другия месец! 

Ако някой иска помощ от моя страна и има същите затруднения които аз имах,  пишете, ще ви кажа всичко което съм направила и лично ще помогна! 

Благодаря на всички за съветите

Здравей Ednorog,

от личен опит мога да те уверя, че най-ефикасна ще бъде помощта ти, ако:

 • отделиш необходимото време и опишеш как се реши проблема
 • публикуваш текста тук

Знам, отнема време. Може да последват и не много доброжелателни коментари, но какво от това? Нали точно това е идеята на форумите - да споделиш опита си и после другите да се възползват от него. Уверявам те, струва си да го направиш. Хората страдат ежедневно от липса на полезна информация.

До скоро ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изобщо не ме интересува дали някой ще напише негативен коментар, за писах във форума за да получа помощ и пак ще кажа ако някой наистина има нужда от помощ да ми пише ще помогна лично! 

А по въпроса- аз направих всичко което всеки ме посъветва, ходих на всяко място на оглед без значение дали е на 20 км или на 2, направих мотивационни писма,  препоръки от работодатели и приятели,  и може би някой си прави статистика и на 20 път се получи(разбира се казвам го с ирония).  Аз съм живяла в много други държави и смея да кажа че познавам света,  но такава трудност като тази да си намери семейство квартира в Германия не бях срещала,  сам или двама нямат такъв проблем сигурно,  и не на последно място ще кажа, че всичко е бизнес, можеби само който е минал през това ще ме разбере,.

Мотивира ме едно много хубаво изказване по темата- ако се откажеш отпадаш от играта, ако не се отказваш продължаваш напред,.

Това не е единственото нещо което ме спъна тук в Германия, но продължавам напред, 

Няма какво да кажа друго освен ако някой има нужда от помощ  или съвет да ме потърси!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 4 години по-късно...

Затова ви казвам и пиша да се възползвате от правата си.Жилища, социал и пари.Мога да напиша цяла книга за първите ми опити да пусна корени тук.
Оправданието винаги ше има, но истината е , че сме българи и чужденци и затова не ни искат.Подпишат ли договор с вас със топ не могат да те изхвърлят.
Сега да ги дават на бандерските украинци.Има 20 милиона пенсионери в Германия от които 15 милиона са над 65г.Сега сметнете колко бежанци трябва на Германия за да им плаща пенсии и социал на такива като нас.

Редактирано от AinStein
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
 • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..