Jump to content

Парично обезщетение от България


Recommended Posts

Здравейте!

Предстои ми преместване в Германия при семейството ми и ще ми се наложи да прекратя трудовия си договор, който не е прекъсван от 23 години. Ще се опитам да си издействам съкращение, а не по взаимно съгласие.

Та въпросът ми е какви документи ще са ми нужни,от коя институция да ги взема и след това къде да ги представя, за да получавам парично обезщетение за безработица? Изобщо каква е процедурата при такава ситуация?

Предварително благодаря!

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 11
  • Съдадена
  • Последен отговор

Най-активни в темата

Здравейте!

Дори и ако бяхте работила в Германия и ако бяхте плащала ТУК (т.е. в Германия, а не в България) социални вноски по всички звена на социалното осигуряване, пак би трябвало по закон да се регистрирате като безработна в срок от 3 месеца ПРЕДИ прекъсването на трудовия  договор, а ако научавате за уволнението си по-късно, срокът е 3 дни след напускането. Това Вие няма как да направите, защото нямате дори адресна регистрация в Германия. Не разбирам - сменяте държавата, за да получавате помощи?... :( И ако сте работила и плащала данъци в България, защо очаквату обезщетението да е от Германия? Напускате по собствено(!) желание, а така явно из форумите си пишете, че ще си "издействате" уволнение, за да получавате безработни... Пфу!   :(

Ето Ви линк към инфото. Надявам се, има кой да Ви го преведе:

https://www.arbeitsagentur.de/arbeitslos-arbeit-finden/so-beantragen-sie-arbeitslosengeld

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, госпожо Кацарова!

Мисля,че погрешно сте разбрали мотивите и ситуацията в която се намирам.

Обясних, че трябва да напусна работа заради семейството. Сега подробностите: съпругът ми работи там от години, големият ми син е студент там от 2 години, сега и другият ми син завърши гимназия и той отива да учи  в Германия. Не разбирам защо да нямам право на обезщетение при 23 години стаж. Не ме уволняват, напротив ценен кадър съм и толкова от уважение мога да си издействам по- изгодна за мен ситуация при напускане. Знам за много хора, които си прехвърлят обезщетенията от една в друга държава от европейския съюз. Все пак Ви благодаря за шута, който ми дадохте та проучих нещата. Имам право по европейското законодателство. Въпросът е докато си стъпя на краката в Германия да получа нещо, за което съм се трепала с години. Трябва да направя избор дали България да ми ги изплати или да ги прехвърля. 

Този сайт е прекрасен, защото много често се намират истински хора, които дават добри съвети. 

 

 

  • Благодаря! 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте! Мисля, че добре разбирам мотивите Ви. След като съпругът Ви работи в Германия от години, а синът Ви е студент тук (в Германия - предполагам, че получава и BAföG, което е напълно в реда на нещата), те вероятно са наясно със социалната система тук. И все пак, ето малко инфо. Обезщетенията при безработица в Германия (т.н. Arbeitslosengeld) се изчисляват процентуално върху осреднената стойност на нето - работната заплата. При работници без деца безработните са 60%, а ако могат да се вземат под внимание едно или повече деца, тогава безработните са 67% от работната заплата. Според Вас как точно биха могли да се изчислят обезщетенията във Вашия случай? Разбирам Ви, че сте била предан служител дълги години и съм убедена, че Ви се полагат обезщетения, но в България, тъй като там сте внасяла осигуровки. По мое мнение и в Германия нямате право на обезщетения за безработица. Погледнах набързо за информация по въпроса от извора и прочетох следното:

"Ausländische Versicherungs­ oder Beschäftigungszeiten können für einen Anspruch auf Arbeitslosengeld oder zur Erhöhung der Anspruchsdauer nur dann berücksichtigt werden, wenn zwischen der Auslandsbeschäftigung und dem Eintritt der Arbeitslosigkeit und Antragstellung in Deutschland eine versicherungspflichtige­ Beschäftigung ­in­ Deutschland ­ausgeübt wurde. Die Dauer dieser Beschäftigung ist nicht vorgeschrieben."

В общи линии: "Осигурителни периоди или периоди на заетост от чужбина могат да се вземат под внимание за изплащане на парични обезщетения за безработица или за удължаване на срока за право на обезщетения, само тогава, когато във времето между заетостта в чужбина и появата на безработица и подаването на заявление за обезщетение, лицето е извършвало в Германия трудова дейност със задължително социално осигуряване. Продължителността на тази трудова дейност не е законово определена"

Източник: Брошура на Bundesagentur für Arbeit; Merkblatt: "Arbeitslosengeld und  Auslandsbeschäftigung", Januar 2019, Страница 14.  https://con.arbeitsagentur.de/prod/apok/ct/dam/download/documents/dok_ba013155.pdf

Ще пусна документа и като прикрепен файл, дано Ви е от полза, а и не само на Вас. 

Като цяло информация за паричните обезщетения за безработица се намира на следния линк. Там се намира и препратка към заявлението за обезщетения: https://www.arbeitsagentur.de/finanzielle-hilfen/anspruch-hoehe-dauer-arbeitslosengeld

Мисля, че с Вас вероятно си говорим за различни понятия. Вие питате за "обезщетения за безработни", на които по мое мнение нямате право. Но вероятно имате право на социални помощи: Arbeitslosengeld II (ALGII) Отворете си тема и попитайте, как и при какви условия се кандидатства за ALG II (в този случай не се взема под внимание стажа Ви в България), сигурна съм, че има много запознати по-добре от мене, които ще се отзоват. 

Всичко добро и бъдете здрава! 

 

 

 

dok_ba013155.pdf

Редактирано от Denitza Katzarova
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 6/23/2019 at 20:44, Denitza Katzarova написа:

Здравейте! Мисля, че добре разбирам мотивите Ви. След като съпругът Ви работи в Германия от години, а синът Ви е студент тук (в Германия - предполагам, че получава и BAföG, което е напълно в реда на нещата), те вероятно са наясно със социалната система тук. И все пак, ето малко инфо.

...

Здравейте отново, Denitza Katzarova!

Благодаря Ви много за изчерпателната информация. Ще имам всичко това в предвид. Може би и аз не се изразих по- ясно. Нямам претенции към немските служби за паричното ми обезщетение при безработица. Питам как да си оправя нещата тук в България. Искам да ги получа от българските служби и необходимо ли е да бъдат уведомени немските институции. Говореха за формуляр U1 или нещо друго. Това не ми е ясно. Попитах, понеже постоянно някои се връщат и получават обезщетения. Защо да не е възможно същото да се случи, когато пък ние отиваме? Едни хора ми казаха, че вариантите били или да ги получа на бг. банковата си сметка, или да ги прехвърля към немски институции. Та затова задавам тези въпроси. Може и да са ме подвели.

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Формуляра U1 се издава, за да се вземе под внимание периода на трудова заетост в друго държава - членка на ЕС (в случая България). Но за да може да се вземе под внимание този формуляр, както по-горе Ви писах, е необходимо да сте работила в Германия преди подаването на заявление за обезщетения за безработни.

Във Вашият случай всъщност ви тря6ва формуляр U2. Той е за запазване правото на обезщетения за безработица при преместване в друга държава - членка на ЕС. Но за да можете да "експортирате" безработните си в Германия, трябва един месец да сте била на разположение на българската служба по трудова заетост и там да сте ги получавала. В случай, че издадете документа U2, можете да експортирате безработните за период от 3 месеца.

Това е официалната информация. Но вероятно има някакви "вратички", зо които не знам, а и не искам да знам... ;)

Проверете из темите на Бгмама. Чувала съм, че там са много практически насочени и често точно във връзка с получаване на помощи.

  • Харесва ми 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз напуснах в България по собствено желание, регистрирах се в Бюрото по труда в България и получавах минималното обезщетиние. Преместихме се в Германия. По принцип има опция да се регистрирате в България и да си прехвърлите обезщетението. Аз не го направих. Така срокът в който получавах обезщетение междувременно изтече. В Германия започнах да си търся работа, намерих възможно най-неподходящата и на третия ден напуснах. Тогава реших да отида в Арбайтс амт и да разбера какви права имам. Оказа се, че въобще не е трябвало са започвам работа, и така защото съм напуснала по собствено желание работа в Германия след регистрацията и обяснението от моя страна за причината бях санкционирана ако мога така да се изразя и 3 месеца не получавах обезщетение. Междувременно определиха нивото ми на владеене на език и тръгнах на курс по немски. След 3 месеца вече получавах обезщетение за безработица от Германия. От България изисках PD U 1, може да го направите с електронният код за достъп и го получих безплатно на адресът ми в Германия. Представих го месец след регистрацията в Арбайтс амт. Изисква се за последните 2 години да имате сумарно поне 1 година трудов стаж в държава от ЕС. 3 месеца са валидни за Германия при доброволно напускане, но при напускане и преместване в друга държава нещата стоят по-различно.

Редактирано от veronik_veronik
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 години по-късно...
преди 7 часа, veronik_veronik написа:

регистрирах в Арбайтс амт и получаваха обезщетение за безработица, защото имах право на това обезщетение. Работила съм в България и да това не е социална помощ, а обезщетение.

Били написала подробно как се регистрира в Арбайтс амт-а?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Писала съм, но за теб ще повторя. Като дойдохме си намерих работа през една от най-лошите посреднически фирми, незнаех какво е цайт фирма, условия и т.н. Изкарах точно 3 дни, беше ужасно. След това отидох в Арбайт амт и се регистрирах. Защото съм работила 3 дни и съм напуснала сама, 3 месеца нямах право на обезщетение, но имах осигуровки. Искаха документи, като от България изисках PD U1, документ, който удостоверява, че съм работила в ЕС, в България. Изпратиха ми формуляра от НОИ по пощата в Германия. Представих го и след третия месец започнаха да ми изплащат обезщетението. Писала съм някъде из темите с повече подробности. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, veronik_veronik написа:

 нямах право на обезщетение, но имах осигуровки.

какви усигуровки и колко месеца взимаше пари?Питам, защото тук от датата на регистриране ти търсят работа и откажеш ли няма обезщетение.
Иначе постта предишния бях го чел...

Аз си мислих, че в България напускаш и до 3 дена се регистрираш в бюрото по  труда в Германия и се зачудих как става този номер:)
Може ли този вариант без да си работил в Германия-идваш правиш адресна регистрация и този документ  PD U1  предварително си го взела от БЪлгария , за да се регистрираш за обезщетение.Целт е да не загубиш тези три месеца ?
Казваш не трябва да се записваш на социал, но реално в България ти си го изработила, ако не ти стигат парите от обезщетението.
Друго, ако не е тайна какво ти беше обезщетението спрямо немска заплата или българска заплата.Интересно на минималната в БГ си работил , колко ли ще платят тук или ти ги добавят от арбайтлос 2.Разигравам различни варианти за които имаш права за които пищещите тук да се информират.

 

Редактирано от AinStein
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За последните 2 г. трябва да са отработени 12 м. трудов стаж в ЕС. PD U 1 го заявиха след  като го искаха от арбайтс амт и го получих около месец след това по пощата. В този европейски формуляр не фигурират суми, само доказва трудовия стаж, как го изчисляват незнам, не искам да влизам в конкретика на суми  какво аз получавах.  Освен това ако обезщетението за безработица не е достатъчно, сигурно има други варианти, като Wohngeld, Kinderzuschlag....и т.н., но при семейства е различно, в нашият случай, това касаеше само мен. Аз загубих тези три месеца, защото започнах работа в Германия и напуснах.

Не само социала, но и Arbeitsamt не препоръчвам на никого, ако просто се надявате да получавате пари всеки месец, много натискат да си намериш работа. Всичко се променя много бързо, правила, закони и е добре още щом дойдете и търсите работа, да се обърнете към бюрото по труда първо за информацият, за разлика от България тук поне работят, може да натискат, но има доста опции за курс по език, практика. Ако не знаете немски, консултантите говорят и английски. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, veronik_veronik написа:

За последните 2 г. трябва да са отработени 12 м. трудов стаж в ЕС. PD U 1 го заявиха след  като го искаха от арбайтс амт и го получих около месец след това по пощата. В този европейски формуляр не фигурират суми, само доказва трудовия стаж, как го изчисляват незнам, не искам да влизам в конкретика на суми  какво аз получавах.  Освен това ако обезщетението за безработица не е достатъчно, сигурно има други варианти, като Wohngeld, Kinderzuschlag....и т.н., но при семейства е различно, в нашият случай, това касаеше само мен. Аз загубих тези три месеца, защото започнах работа в Германия и напуснах.

Не само социала, но и Arbeitsamt не препоръчвам на никого, ако просто се надявате да получавате пари всеки месец, много натискат да си намериш работа. Всичко се променя много бързо, правила, закони и е добре още щом дойдете и търсите работа, да се обърнете към бюрото по труда първо за информацият, за разлика от България тук поне работят, може да натискат, но има доста опции за курс по език, практика. Ако не знаете немски, консултантите говорят и английски. 

Ей, ама ставаш за политик!
На изборите - питат те отговаряш и си мислиш, че народа те разбира.
И им се караш да не се надяват от правителството т.е. бюрото по труда на помощи.
Ето пример - 20 години без прекъсване работа в България на заплата  малко над минималната заплата, защото шефа другите ти ги дава.Ти доволен - той доволен.Шефа ме уволнява и в България ще получавам една година обезщенение.Отваря ми се парашута да се приземя в Германия и питам за обещетението, което ти препоръчваш да не се възползвам от правата си - е не съм будала и ще се възползвам.Все едно слушам богат да казва на бедните, колко е хубаво да си беден.Та конкретно по въпроса - тук има 3дена срок след кундигуга за регистрация в бюрото, което е невъзможно, ако идваш от България.Трябва ти адресна регистрация и след като я направиш в Германия , а  е минал срока от 3дена за регистрация в бюрото, дали ще ти платят обещетението веднага или след 3 месеца, или изобщо дали ще ти платят, щото нямаш и ден работен в Германия.При неплащане трябва твойта врътка да направя.Почвам някъде работа и я напускам и после се нареждам за правото ми на обещетение.За разлика от други във форума, аз съм за спазване на правата и задълженията гарантирани ми от ЕС конституция.
Имам ли право на социал и обезщетение от бюрото - ЩЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВАМ!
Това е мойто право -  аз не съм негър от Алабама я!
Естествено мое задължение, ако ми намерят работа да не отказвам, но и мое право да поискам интеграционен курс, защото искам да науча немски.
А научавайки немски имам повече шансове за избор на работа или практика.
Съгласен съм да върна част от паричната им социална и интеграционна помощ, ако закона го изисква.Доколкото разбрах вече безплатен интеграционен курс дават след 4години работа в Германия.Ами дотогава не можеш да стоиш без работа и си плащаш курсове в VHS училища и работиш.И след 4г. този курс не ти трябва.Вече си с немски, който е достатъчен за разговор в джобцентъра да кажеш  "Немам хлеб"и служителката намръщено или усмихнато да провери, че съвестно си плащал данъци и осигуровки и имаш право на ХЛЕБ.
Колко е хубаво украинец да си сега.защото са бежанци и като такива имат права
Безплатни мобилни разговори, социал и курсове безплатни, жилища и пари за Хлеб.Аз не пиша да не се възползват от тях.Същото е с правата на работещите български граждани.ЕС затова отвори широко вратите си и се радвам, че си спазват законите.

п.п. Сетих се за случка на позната в България.Самотна майка с дете, която живее при майка си.Не е циганка, а българка.Кандидатства за социални помощи.
Както знаете служителките тогава влизаха у вас да разгледат как е обзаведено и т.н. и на базата на това даваха решение за парите.
Идва служителка.Звъни  на вратата.Майката се показва.
Здравейте! Дъщеря ви в къщи ли си е?
Майката: - Не!
Служителката: - а, може ли да влезна да разгледам стаята където живее?
Майката: -  Бяхте ли долу при комшията ?
Служителката - Да бях!
Майката: - Е същото е! Няма никаква разлика и затворила вратата без да я пусне.
естествено, че на дъщерята и отпуснаха парите

 

А тук законите се спазват -Имаш ли право-Дават ти парите.И не се срамувайте, че ги взимате.Щом бг цигани с катуни идват тук и получават без да работят, а ние ви казваме открито, че това  е срамно!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
  • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..