Jump to content

Пак старата тема за кюфтетата


Recommended Posts

Защо в Бг като си направиш сместа за кюфтета и направиш всичко както трябва накрая получаваш кюфтета? А тук в Германия какво ли не опитвахме в къщи, че и с приятели накрая се получават едни сухи и никакви. Да те е яд да ги гледаш. Смесвахме кайми, различни съотношения, добавяхме даже мазно и накрая нищо. Взех от българския магазин готови, дето после на грила станаха супер. Ако някой има иде да сподели, че сезона на гриловете започва

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 година по-късно...

Аз мога да споделя нещо друго - специално за хората в бившото ГДР - в никакъв случай и при никакви обстоятелства не си поръчвайте супа Солянка - Soljanka. Особенно ако сте с капризен стомах. Значи с очите си съм виждал че това е продукт в който се слагат застояли или останали неща от закуска, хладилник и тн. Не че слагат неща които са наядени. Слага се всичкозастояло и пред разваляне. Просто Солянка е последният етап преди храната да бъде изхвърлена.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 23.4.2015 at 10:54, Александър Узунов написа:

Защо в Бг като си направиш сместа за кюфтета и направиш всичко както трябва накрая получаваш кюфтета? А тук в Германия какво ли не опитвахме в къщи, че и с приятели накрая се получават едни сухи и никакви. Да те е яд да ги гледаш. Смесвахме кайми, различни съотношения, добавяхме даже мазно и накрая нищо. Взех от българския магазин готови, дето после на грила станаха супер. Ако някой има иде да сподели, че сезона на гриловете започва

Аз съм ял няколко вида кюфтета, но сега ще ти дам рецептата, която имам от един мой приятел - голям образ. Човекът по професия е златар, но хобито му е да прави и продава кюфтета на скара. Всяка една неделя, когато е свободен и времето позволява, обикаля пазарите около града в който живее и се забавлява, като приготвя и продава кюфтета на скара, които са уникални на вкус.

Ето неговата рецепта и технология за приготвяне:

  • приготвя се 300-350 гр. свинска кайма (без значение от коя част на прасето е месото, важното е да е по-шарено) и 150-200 гр. телешка кайма (месото за предпочитане е от гърдите/предната част, там мускулните влакна били по-къси и месото по-сочно). Месото се мели по възможност два пъти - грубо и фино
  • добавят се 1 глава ситно нарязан лук, 2-3 грама кимион, 2-3 грама черен пипер (смлени) и сол на вкус. Не ме питайте защо слага едновременно кимион и черен пипер, важното е, че резултатът е отличен
  • сместа се забярква с 50-75 мл. вода и се оставя да узрее в хладилник поне 8 часа (най-добре 16-24 часа).
  • сместа се изважда от хладилника 20-30 мин. преди употреба
  • преди оформяне на кюфтетата ръцете се мокрят с вода, а печенето е препоръчително да става на дървени въглища

При наличие на толкова много подходящо месо има идеалните предпоставки да се постигне отличен резултат и в Германия ;)

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
  • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..