Jump to content

Проблема на един 11-то класник...


Recommended Posts

Здравейте!
Ще бъда максимално изчерпателен.

11-ти клас съм сега и искам да се преместя възможно най-скоро в Германия да уча преди да съм завършил 12ти клас тук в България

Моля за всякаква информация, която би могла да ми помогне, имам приятели които са отишли там, но като по-малки в 5-6 клас 

Мога ли да продължа там Hauptschule ли Realschule ли кво беше там, много не ги разбирам, но съм много амбициран!

пп: езиците ми вървят, знам 2 чужди езика и немския на Б1, но не мога да кажа, че го владея.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 7
  • Съдадена
  • Последен отговор

Най-активни в темата

Ако заминеш по-рано за Германия с това ниво, ще си най-вероятно за гимназия или някакъв тип професионално училище,  но в твоят случай е най-добре да имаш малко търпение и да завършиш 12 клас в България. Придполагам искаш да учиш след това, виждам че си амбициозен, но доста ще ти се объркат нещата. Продължавай с езика и след това с диплома за средно образование от България ще имаш повече алтернативи отколкото с диплома от тук, която не ти дава право да продължиш да учиш всичко, което искаш. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговор (Редактирано)

Искам да уча Маркетинг в Германия, кое ще е най-добре за мен ?
тук оценките ми са зле, ако завърша 12-ти клас тук и отида там проблем ли ще са оценките ми в дипломата, когато кандидатсвам в Университета?

Редактирано от Georgi Karaivanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Б1 не е достатъчен за Реалшуле с Abitur. С Хауптшуле не можеш да кандидатстваш в университет.  При всички положения ще искат една година да те пратят в DAZ клас - подготвителна година за езика . Вярвай ми никак няма да ти е лесно с предметите. За гимназия забрави. Тук немците едва влизат в такава, а чуждениците още по-трудно. Деца родени тук масово се отказват след една -две години, защото не могат да се справят. Моят съвет е да се потрудиш за оценките си в България и да завършиш там училище. В същото време да изкараш и Б2 ниво на немски.

След което, като си вземеш дипломата да я завериш в Министерството на образованието (апостил)- няма друг начин, иначе няма да я признаят тук - и да я изпратиш за Anerkennung, когато си тук.  В повечето случай дипломите от България ги признават тук. Цялата процедура трае около 6 м.

От там насетне във всички университети има пак подготовка за езика,  един семестър продължава. Целта е достигане на ниво С1.

При всички положения ще загубиш около 2 години ...

Съжалявам, че съм толкова директна и може би си разочарован, но... системата е такава.

Желая ти успех и не се предавай!

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 11.1.2020 at 22:35, Georgi Karaivanov написа:

Искам да уча Маркетинг в Германия, кое ще е най-добре за мен ?
тук оценките ми са зле, ако завърша 12-ти клас тук и отида там проблем ли ще са оценките ми в дипломата, когато кандидатсвам в Университета?

И аз подкрепям мнението на sabi, че няма смисъл да си причиняваш стреса от преместването на този етап в Германия. Колкото зле са ти в действителност оценките? Очкваш ли да бъдат по-ниски от 4 (по българската система за оценяване) по предмети като математика, БЕЛ, английски език?

Ако след или по време на 11 клас се прехвърлиш в Германия ще ти трябват поне още 3 години училищно обучение, за да получиш право на Abitur. Едва след Abitur ще имаш правото да кандидатстваш в немски университет. От друга страна - в Германия има университети, в които няма изискване за минимална оценка от дипломата (Numerus Clausus) за специалността маркетинг, т.е. там са приели всеки един, който е кандидатствал. На тази страница в раздела NC Werte für Marketing (Bachelor und Master) ще видиш няколко такива университета. Вярно е, че не са от Топ 10 на университетите в Германия, но все пак са немски държавни университети.

До скоро ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Под 4 ще са оценките, да. Не ми е проблем, че ще ме връщат години.

Само ме интересува как се влиза в университет там ? С оценките от матурите ли или ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 16 часа, Georgi Karaivanov написа:

Под 4 ще са оценките, да. Не ми е проблем, че ще ме връщат години.

Само ме интересува как се влиза в университет там ? С оценките от матурите ли или ?

Здравей Georgi Karaivanov,

преди много години в основното училище имах съученик, който се казваше Георги Караиванов. Сигурно това води подсъзнателно до някаква емпатията и ме кара да ти отговарям.

Виж сега, по отношение на кандидатстването в немски университет мога да ти говоря няколко дни. Само преди 5-6 месеца ми се наложи да се запозная в детайли с темата, защото едното от децата ми като теб много искаше да следва в Германия, но все не намираше време да се задълбочи в темата. А тя е много дълга и широка.

Няма как да ти отговоря изчерпателно, все пак имам ангажименти към семейство, приятели, трябва да работя и т.н. Ето само няколко акцента:

  • в немски държавен университет се влиза основно с оценка от дипломата. Необходимо е да имаш Abitur в Германия. Това съответства на завършен 12-ти клас в България. Обикновено има и интервю. Може да има някакви тестове, но те са ала-бала.
  • процедурата е подобна на кандидатстването за работа. След интервюто могат да решат да вземат човек с по-ниска оценка, вместо теб.
  • с оценка 4 от българска диплома (която най-вероятно ще бъде приравнена към оценка 3 в Германия) може да избереш доста специалности, като следването ти ще започне веднага. А що времето не е фактор, с немска оценка 3 (българска 4) може дори да следваш и за лекар, нищо че има Numerus Clausus и по него влизат хора с оценки 0,9 до 1,1. Просто трябва да изчакаш едни 5-7 години - това е т.нар. Wartesemester
  • не те подценявам, но смятам, че няма как да дойдеш на тази възраст в Германия и да научиш за 2 г. немски език до такова ниво, че след 3 г. да направиш Abitur и да изкараш там обща немска оценка 3. В класа на едното от децата ми половината немци бяха с по-ниска оценка на Abitur - нищо че са немци и нищо, че са учили 12 г. само в немско училище. Приемам, че поназнайваш английски, но имай предвид, че трябва освен немския да учиш още един трети чужд език (испански, френски, латински), за да те допуснат до Abitur. Ако си оправно момче, може да им пробуташ като трети чужд език своя майчин език (т.е. български), което малко опростява нещата, но не е 100% сигурно, че ще успееш да се разбереш с бъдещия си немски директор по въпроса.
  • не е за подценяване и факта, че Германия има нужда от работници, а не учени. В този смисъл и при описаната от теб житейска ситуация, просто на всеки един етап ще ти правят спънки. Не очаквам да проявят разбиране към желанието ти да учиш тепърва на тази в Германия. Виж, ако човек е изключително способен в дадена област (ходи на международни олимпиади, печели конкурси и т.н.), ситуацията се променя. Но твоят (също и моят) случай не е такъв.

Ако все още си убеден, че иска да се вкараш в това приключение, ще ти помогнем, но аз лично не разбирам защо е необходимо човек да си причинява нещо подобно. Разбира се, ако зад описаната от теб история стои нещо друго (любов, бягство от нещо или др.), тогава действай.

До скоро ...
 

П.П.
Вероятно повечето от термините в почернен шрифт не ти говорят много, но в момента няма време да ги разяснявам. Просто ги сложих за другите потребители, които имат по-добра представа от немската образователна система.

Редактирано от Крякащата тайфа
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

В такъв случай, ще си завърша 12-ти клас тука, ще се опитам да изкарам 4ка по БЕЛ и МАТ и заминавам веднага

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
  • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..