Jump to content

Коронавирус


Aleksander

Recommended Posts

Тайно се надявах да не съм първият, който ще повдигне темата. От снощи официално първи случай и в Хамбург, градът в който живеем със семейството ми. Най-доброто описание на проблема, което съм срещал до сега открих във Фейсбук с автор Ивайло Миленков:

Цитат

Аз не съм много по паниките и паник атаките,но специално за коронавируса мисля, че спокойно може да си се паникьосваме.
В моменти като този, всеки трябва да се насочи към това което му носи успокоение и сигурност. Хомеопатия, Религия, предсказанията на Нострадамус и Ванга, или дори Наука - няма значение. Ето аз имам 810 виртуални приятеля във фейсбук, които може би четат този статус. Да предположим, че всички са хора. От тях около 20 ще умрат моментално, а повече от 100 ще имат доживотни и неизличими поражения на белия дроб [1] , което не само ще им намали качеството на живота, но най-вероятно ще е причина за преждевременната им смърт. И това разбира се през първата вълна. Според репорти идващи от изток (Осака по-специално), хора веднъж излекували се пак са се заразили [2]. Това прави ситуацията още по-зловеща, защото ако не си умрял на първо теглене, а си се оттървал само с пробити дробове, то на второ теглене шансовете да пукнеш са доста по високи... И така не е ясно къде му е краят. Може би до пълното ни изтребление. Така че носете си новите дрешки, бъдете по-смели и кажете на околните това което ви тежи. Прекарвайте повече време с родителите и бабите и дядовците си. Кажете на това момиче, че го харесвате. Кажете на шефа си че е кретен. Отидете най-сетне на тази бленувана екскурзия и скочете с бънджи. Защото не е ясно дали лечението ще дойде навреме, а липсата на медицински персонал в България със сигурност няма да помогне.

Ох, и спестете ми безхаберното си омаловажаване на ситуацията, само за да се правите на интересни. След седмица, когато вируса вече е в България, ще обърнете много бързо палачинката и ще напълните гащите.

1. https://www.thelancet.com/…/PIIS0140-6736(20)30211…/fulltext
2. https://www.reuters.com/…/japanese-woman-confirmed-as-coron…

 

Ето и малко обща информация:

Ако имате хрема, храчки или настинка това не е нов тип коронавирусна пневмония, тъй като коронавирусната пневмония е суха кашлица без хрема. Това е най-лесният начин за идентификация.

Този път вирусът Ухан не е устойчив на топлина и ще бъде убит при температура 46-47 градуса. Затова пийте повече гореща вода. Можете да кажете на приятелите и близките си да пият повече гореща вода, за да я предотвратят. Отидете под слънцето. Наскоро беше студено и пиенето на топла вода също е много удобно. Това си е Био лек и е полезен за тялото. Пиенето на топла вода е ефективно за всички вируси. Опитайте се да не пиете лед, запомнете го това!

Съвети на лекаря за коронавирус:

1. Той е с доста големи размери (клетката е с диаметър около 400-500nm), така че всяка нормална маска (не само функцията N95) трябва да може да я филтрира. Въпреки това, когато някой, който е заразен, киха пред вас, ще отнеме 3 метра (около 10 фута), преди да падне на земята и вече не лети. Струйката при кихане развива до 160 км/ч!

2. Когато вирусът падне върху металната повърхност, той ще живее поне 12 часа. Така че не забравяйте, ако влезете в контакт с някаква метална повърхност, измийте добре ръцете си със сапун.

3. Вирусът може да остане активен върху тъканта в продължение на 6-12 часа. Нормалният перилен препарат трябва да убие вируса. За зимно облекло, което не изисква ежедневно пране, можете да го поставите на слънце, за да убиете вируса.

Информация за симптомите на пневмония, причинена от Коронавирус:

1. Първо ще зарази гърлото, след това гърлото ще има усещането за сухо възпалено гърло, което ще продължи 3 до 4 дни

2. Тогава вирусът ще се слее в носната течност и ще капне в трахеята и ще влезе в белите дробове, причинявайки пневмония. Този процес ще отнеме 5 до 6 дни.

3. С пневмония идват висока температура и затруднено дишане. Запушването на носа не е като нормалното задръстване. Ще почувствате, че се давите във водата. Важно е незабавно да потърсите лекарска помощ, ако имате това усещане.

Относно превенцията:

1. Най-често срещаният начин да се заразите е да докосвате нещата публично, така че трябва често да миете ръцете си. Вирусът може да живее на ръцете ви само 5-10 минути, но много неща могат да се случат за тези 5-10 минути (можете да разтриете очите си или да изберете носа си несъзнателно).

2. Освен че често миете ръцете си, можете да гаргарите с бетадин за болки в гърлото, за да премахнете или сведете до минимум микробите, докато те все още са в гърлото (преди да отидат надолу към белите дробове).

Бъдете много внимателни и пийте много вода.

Доктор Милена Стефанова, вирусолог

Източник: http://bgnews.space/2020/02/26/д-р-стефанова-признаци-за-коронавирус/?fbclid=IwAR3PU1zBo3USpdE_oB8YfHlqJHeq5JEN7CbHxMZQgPjbaQCeANXNBdQkX7o

  • Благодаря! 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • rodenivbg featuredpinned this към тема
  • Отговори 10
  • Съдадена
  • Последен отговор

Най-активни в темата

преди 9 часа, Aleksander написа:

Тайно се надявах да не съм първият, който ще повдигне темата. От снощи официално първи случай и в Хамбург, градът в който живеем със семейството ми.

Аз мога само да те приветствам, че по този начин разширяваш рамката на форума. И така трябва да бъде, защото рано или късно последствията от тази епидемия ще се отразят и на привидно спокойното немско ежедневие.

Работата ми е една малка брънка от цяла верига дейности, опасваща целия свят. И всеки ден свидетел как едни други малки брънки се късат една по една: не се състои дадено изложение, един или друг подизпълнител просто казва, че ще ти достави даден материал не след 3 седмици, а след 3 месеца. Когато обаче се натрупат множество подобни прекъсвания във веригата, големият срив е неизбежен.

Впрочем, без да съм особен фен на теориите на коспирацията, ми правят впечатление следните съвпадения - търговската война "САЩ-Китай", китайската нова година, дългият инкубационен период на Covid-19 (коронавируса). Ако пускането на вируса е планирано, то времето и мястото са подбрани перфектно. Точно в момента, когато милиони китайци от цял свят се бяха прибрали през януари в Китай за тяхната Нова година (празниците продължават 10 дни), се появи вирусно заболяване с инкубационен период от 14 дни (някои казват дори 24). Колко ли човека са отпътували от района обратно по цял свят, без изобщо да са разбрали, че са вирусоносители?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето два линка с актуална информация за разпространението на вируса:

Robert Koch-Instituthttps://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Fallzahlen.html

CNAhttps://infographics.channelnewsasia.com/covid-19/map.html

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А какво ви е мнението за начина по който се поднася на обществото информацията в България  и Германия. Виждате ли огромната разлика в това? Че има проблем има, че вируса е опасен и взима жертви факт, но в България това е единствената тема навсякъде. Добре, че не гледам българска телевизия. И все пак ни остава да спазваме препоръките за хигиена, да намалим срещите с много хора и както някъде четох, хиляди хора умират от обикновен грип годишно, милиони от тютюнопушене и все пак лятото идва и вируса ще изчезне и не на последно място, че сигурно в конспиративната теория има и някаква истина. Бъдете здрави!

Редактирано от veronik_veronik
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Сигурно на повечето от вас тази тема вече е втръснала. Но аз попаднах на интересен (поне за мен) коментар, така че ви предавам част от текста на журналиста Райко Байчев по темата. Написаното от него в профила му във Фейсбук е в пъти по-смислено от коментарите на доста здравни специлисти до момента:

 

Цитат

 

В резюме за коронавируса дотук:

1) Лошото:

В България вече има 23 случая на коронавирус. Те ще растат и то геометрично. След няколко дни ще са няколко пъти повече, би трябвало да станат около 100. Това не е параноя, а вече предвидима статистика от опита на Китай, Италия, Южна Корея, Иран. 100 случая на коронавирус се равняват на около 1500 все още неоткрити. Потвърдените са само гърбът на кит, видян на повърхността в далечината и огромен подводен обем, останал отдолу.

2) Доброто:

Геометричната прогресия не само на този вирус, а и на всяка зараза, може да бъда повреждана и чупена. Това става с човешка изолация - държава от държава, град от град, човек от човек. Вирусът трябва да се задържа в едни и същи клъстъри от болни и колкото повече карантинни мерки, толкова повече се задушава в същите клъстъри.

3) Важното:

Всеки акт на изолация - от най-големия (затваряне на държавните граници) до най-малкия - да си седиш у вас на гъза - се вписва в едно гигантско уравнение, което статистически подготвените анализатори вече описаха. Това означава, че е добре всеки да неглижира собствената си страстна оценка. По скалата от самочувствие до параноя да мисли за себе си като неутрално число от гигантското уравнение. Ако той спазва всички препоръки на здравните лица, допринася за чупенето на прогресията. Ако ги пренебрегва - я увеличава. Спокойствието на някого, че понеже е млад и здрав, нищо няма да му стане, е егоистично и опасно. От твоето поведение зависи бабата на някой друг, някъде другаде и от поведението на този някой друг, някъде другаде, зависи опасността за твоята баба.

4) Сложното:

Изолацията има тъмна страна - икономическия срив. В момента текат два часовника с обратно броене. Единият отмерва колко дълго време изолацията трябва да продължи, за да задуши коронавируса. Другият отмерва колко дълго НЕ трябва да продължава, за да не смаже световната икономика и да доведе до много повече жертви от глад, отколкото от зараза. Синхронизирането на тези два часовника е страшно сложна задача с много неизвестни. В идеалният случай двете кризи ще си стиснат ръцете без да се заразят и на тънката линия преди да се превърнат в катастрофи. В неидеалния ще се видим в пещерата като ловци и събирачи.

5) Смешното/Тъжното:

Бруталният размах на индивидуализма изглежда стигна дотам, че се налага вирус да припомня по най-красноречив и биологичен начин, че всички сме свързани.

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз препоръчвам видеото на Елеазар Хараш- истината за коронавирус. Може да го гледате в ютюб.

 

Редактирано от veronik_veronik
-
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговор (Редактирано)
На 3/15/2020 at 20:46, veronik_veronik написа:

Аз препоръчвам видеото на Елеазар Хараш- истината за коронавирус. Може да го гледате в ютюб.

Стигнах до комара и се отказах да гледам. Каквито и мъдрости да има нататък предисловието уби всичко.

 

На 3/13/2020 at 16:39, Крякащата тайфа написа:

Бруталният размах на индивидуализма изглежда стигна дотам, че се налага вирус да припомня по най-красноречив и биологичен начин, че всички сме свързани.

Ако ситуацията не ни засягаше толкова пряко, погледнато отстрани случващото се е много интересно. Реакциите на различни общества, хора и народопсихология. Предполагам, че само до няколко месеца всичко това няма да има никакво значение, защото светът никога няма да бъде същият. Стана ми интересно, например, че всички цитиращи списъка на Меркел пропускат да повторят публичните домове. А тя го каза ясно в преконференцията. Става дума за лицемерното благоприличие. Няма как да не се сетя за нашата църква и крилатата фраза: "Човек може да се зарази в църквата, само ако вярата му е слаба", както и няколкото други идиотизми. Друго, което ми направи впечатление е защо оставят фризьорските салони в Германия отворени. Следвайки собствените си разсъждения си давам сметка, че ако хората се откажат от външният си вид това би бил първият предшественик на загубата на държавност, а загубим ли това губим нашата цивилизованост. Има голяма вероятност да пиша глупости, още не съм си доизпилл кафето.

Редактирано от Aleksander
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Александър, и на мен ми идва на моменти в повече това видео, но все пак дава и една друга гледна точка.

Попаднах и на тази статия написана от доктор от МВР болница, която считам, че също е много интересна. https://dariknews.bg/novini/bylgariia/po-veroiatno-e-da-spechelite-ot-tototo-otkolkoto-da-hvanete-koronavirus-2215945

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Допълваме темата, тъй като ни е "на сърце". Пандемията си е пандемия и независимо кой какво мисли по въпроса, има мерки, които трябва да се спазват. 

За да не се паникьосват българите зад граница и най-вече тези в Германия, още в средата на март се постарахме да съберем на едно място най-важната информация за правилата и препоръките, въведени на федерално ниво - разбира се, на български език, за да ги разбира нашенецът :)

https://www.bg681.bg/articles/информации/без-паника-превенцията-работи

След това се обърнахме за съдействие към български медицински специалинст в Германия - д-р Красимир Желев от Констанц, за да развенчаем най-големите митове за коронавируса и да разпространим правилните съвети за превенция и подсилване на имунната система в условията на епидемия. 

https://www.bg681.bg/articles/информации/над-80-от-случаите-на-covid-19-са-леки-1

https://www.bg681.bg/articles/информации/витамин-с-d-и-цинк-ни-пазят-от-коронавируса

И не на последно място стартирахме благотворителна кампания, при която българи в Германия помагат на свои сънародници в нужда. 

https://www.bg681.bg/articles/инициативи/заедно-в-кризата

Ще се радваме, ако сме били полезни на някой със събраната информация по темата. ;) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Споделям тук една петиция. Тя е срещу плановете на немското правителство за задължително ваксиниране срещу SARS-CoV-2 на децата в училищна възраст.

https://www.change.org/p/jens-spahn-keine-corona-impfpflicht-für-kinder

Аз я подкрепих, но не защото съм антиваксър или плоскоземец. Просто си зазадох въпроса как един ден ще погледна децата си в очите, ако след време се окаже, че тези, все още експериментални ваксини, са ги увредили по някакъв начин? Мога ли да се оправдая с това, че съм се съгласил, защото съм бил притиснат и твърде слаб, за да се противопоставя?
 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...
На 17.05.2021 г. at 15:34, 1984 написа:

Споделям тук една петиция.

На няколко пъти се опитах да разсъждавам на тази тема. По-скоро съм против всякакви петиции. За тази работа си има професионалисти, които трябва да взимат подобни решение.Едва ли им е лесно.

Исках да споделя нещо друго по темата. Преди няколко дни нашия (7 г.) казал на майка си, че днес няма да си ляга. Щял да стои докато стане много тъмно и да чака падаща звезда. И когато я видел щял да си пожелае тъпия коронавирус да изчезне и всичко да е както преди. Това е, което ще остане. Не коронаумуваинята, не хилядите конспирации или гл. олигофрен Мангъров, а травмата в детското съзнание, която ще се запази още дълги години...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
  • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..