Jump to content

Избори за народно събрание (Парламентарни избори) 04.04.2021 г.


1984

Recommended Posts

На 4 април 2021 се провеждат парламентарните избори в България. Ние, българите зад граница, отново ще имаме възможност да гласуваме. Понеже има доста неясноти по отношение технологията на изборния процес в чужбина, ще се опитам да внеса малко яснота.

Според изборното ни законодателство се допуска да бъдат разкривани изборни секции извън територията на посолствата. В страните извън Европейския съюз техният маскимален брой е ограничен на 35. В страните от ЕС няма ограничения, така че теоретично във всяко едно населено място в Австрия, Германия, Италия, Испания, Франция и т.н. може да бъде открита изборна секция. За да стане обаче възможно това:

1. Местната българска общост трябваше до края на м. февруари да предостави на българското посолство в съответната държава информация за помещението, в което предлага да се проведе гласуването, както и да посочи имената на членовете на местната изборна комисия.

2. Следващата стъпка е одобрените от МВнР населени места да се съберат поне 60 Заявления за гласуване в секция извън страната. Тук има следната особеност, която не се разбира и хората се объркват. Одобряванието от МВнР на дадено населено място не означава, че там автоматично ще се разкрие изборна секция. Необходимо е също така да се подадат и поне 60 бр. заявления. От друга страна - дори и да се съберат 160 заявления за дадено населено място, ако то не е вече предварително съгласувано с МВнР и местните власти, в него няма да се разкрие секция за гласуване.

3. В момента всеки един от нас, който се интересува от възможността да гласува трябва да отдели време и да намери най-близкото до него населено място, за което нашето МВнР е отправило молба към германската страна за разрешение. При положителен отговор от страна на германското външно министерство изборни секции ще има още в:

Аахен (Aachen)                                                   Ерфурт (Erfurt)                                              Магдебург (Magdeburg)
Аполда (Apolda)                                                 Есен (Essen)                                                  Майнц (Mainz)
Аугсбург (Augsburg)                                         Фрайбург (Freiburg)                                     Манхайм (Mancheim)
Бремен (Bremen)                                               Хамбург (Hamburg)                                     Мюнстер (Münster)
Бремерсхафен (Bremerhaven)                        Хановер (Hanover)                                      Ноймюнстер (Neumunster)
Дармщат (Darmstadt)                                       Йена (Jena)                                                  Нюрнберг (Nürnberg)
Дортмунд (Dortmund)                                       Карлсруе (Karlsruhe)                                 Папенбург (Papenburg)
Дрезден (Dresden)                                            Констанц (Konstanz)                                  Регенсбург (Regensburg)
Дуисбург (Duisburg)                                         Кьолн (Köln)                                                  Щутгарт (Stuttgart)
Дюселдорф (Düsseldorf)                                Лайпциг (Leipzig)                                         Вилделсхаузен (Wildeshausen)

4. Когато подавате заявления е много важно да не посочвате в тях като ваш избор населеното място, в което живеете, а населено място от списъка по-горе, което ви е удобно.

ПП: В зелено съм маркирал градовете, за които са събрани необходимия брой заявления. Единственото неизвестно е дали немските власти ще разрешат провеждането на изборите в тези градове или ще направят услуга на послушните си партньори в Бзлгария и ще забранят, оправдавайки се с епидемичната ситуация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Радвам се да разбера, че всички градове от списъка в Германия, които направиха навреме организация, вече имат и изисквания минимум от заявления за гласуване.

Сега остават две неща:

  • немската държава да не наложи ограничения в последния момент и да си останем само със секциите в посолствата/консулствата
  • възможно повече от нас да намерят време и да отидат да гласуват, защото според мен вотът на българите в чужбина е изключително ценен

Тази година местните общности в Европа демонстрират изключителна активност и показват, че няма да се оставят да бъдат заобикаляни ;).

Жалко е, че има поне още 30 населени места в Германия, които ще съберат достатъчен брой заявления, но няма да могат да разкрият секция. Те просто пропуснаха срока за намиране на изборно помещение. Но нищо, за президентските избори през есента ще знаят как да проведат подготовката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Даването на съгласие за откриване на 62 избирателни секции е безпрецедентно. На практика почне 80% от българите в Германия ще имат възможност да гласуват, ако са склонни да пътуват до между 30 и 60 мин. Българите от съседни държави също могат да се възползват. Става въпрос за поне 220 000 - 250 000 души.

Не мога да повярвам, че получаваме този подарък от немските власти. Ще припомня само, че през 2017 г. имаше същата инициатива, но тогава без никаква основателна причина беше отказано да има секции извън посолството и консулствата. Решението определено е далеч от всякаква логика на фона на затворени от месеци бизнеси и училища заради здравните мерки.  Определене става въпрос за чисто политическа позиция на немската.

Всичко това се случи благодарение на координираните усилия на посолството, генералните консулства на България в Германия, мрежите от изборните доброволци, както и местни инициативи и сдружения на българската общност в Германия.

Нямам какво повече да кажа, освен да ви помоля да помислите за кого бихте гласували и да не жертвате следващите 4 г. развитие на България за 1 час повече свободно време на 4 април.

https://mfa.bg/bg/izbori-2021/28712

Редактирано от Крякащата тайфа
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
  • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..