Jump to content

SMS измама със съобщение за пратка


Recommended Posts

Искам да насоча вниманието ви към настоящата ситуация, свързана със заплахата от злонамерените SMS-и, които уж са свързани с доставка на пакети. Информацията ми е предоставена от една от големите компании за киберсигурност в Германия - Perseus Technologies GmbH


Как започна всичко?
На 9 април криминалната полиция в Niedersachsen разпространи предупреждение за мащабна злонамерена SMS кампания. Киберпрестъпниците се представят заа доставчици на пратки и изпращат на жертвите си съобщения с фалшив линк за доставка на пратки. Жертвите, които са натиснали върху връзката, съобщават следното: на смартфона им се сваля софтуер. След това през целия ден те получават стотици текстови съобщения от различни телефонни номера, като всички те съдържаха едно и също съобщение.


Какво трябва да направите?

 1. Не кликвайте върху връзки в съобщенията (SMS), особено ако не очаквате доставка. За да проследите състоянието на доставка на даден пакет, можете да използвате официалния уебсайт на куриерската компания и да въведете там номера на пакета.
 2. Ако познавате изпращача на съобщението, можете да го попитате дали линка е изпратен от него. Не забравяйте, че злонамерените изпращачи на съобщения понякога могат да се представят за хора, които познавате.
 3. Обърнете специално внимание на такива злонамерени съобщения, когато използвате телефона си за работа. Ако щракнете върху подозрителна връзка, свържете се с екипа за ИТ поддръжка възможно най-скоро, за да предотвратите компрометирането на фирмената мрежа.

 

За потребители на Android:

 1. Не потвърждавайте инсталирането на приложения на трети страни на вашия смартфон.
 2. Деактивирайте опцията "Разрешаване на инсталирането на приложения от неизвестни източници", за да не могат да се инсталират подобни приложения на Android. Тази функция обикновено се намира в раздела "Настройки > Сигурност" на вашия смартфон.
 3. Свържете се с вашия мобилен оператор или посетете уебсайта му, за да видите какви опции предлагат за блокиране на нежелани съобщения / обаждания. Тези услуги трябва да бъдат достъпни безплатно.
 4. Ако не сте щракнали върху връзката и не сте инсталирали приложението на трета страна, нищо не ви се е случило. Важно е да сте деактивирали опцията за инсталиране на неизвестни приложения (вижте т. 2 по-горе).


За потребители на iPhone:

 1. Въпреки че устройствата iPhone не позволяват инсталирането на приложения на трети страни, все пак съществува риск за потребителите. Препоръчително е да актуализирате софтуера до най-новата версия, включително важни актуализации на защитата.
 2. Ако вече сте щракнали върху връзката, може да бъдете пренасочени към злонамерен уебсайт, който ви информира, че вашият iPhone е хакнат и препоръчва да инсталирате приложение за защита. Това е зловредно приложение, което не трябва да инсталирате.
 3. Като предпазна мярка, помислете за пълно възстановяване на фабричните настройки на вашия iPhone и промяна на всички пароли на акаунти, достъпни от iPhone, включително идентификационните данни на Apple ID.
 4. Свържете се с вашия мобилен оператор или посетете уебсайта му, за да видите какви опции имат за блокиране на нежелани съобщения / обаждания. Тези услуги трябва да бъдат достъпни безплатно.


Ако вече сте щракнали върху линка, следвайте следвайте инструкциите на специалистите:

 1. Превключете вашия смартфон в самолетен режим.
 2. Информирайте вашия мобилен оператор.
 3. Ако все още не сте го направили, деактивирайте опцията "Разрешаване на инсталирането на приложения от неизвестни източници" (за потребители с Android). Това може да предотврати допълнителни разходи от абонаментни услуги.
 4. Проверете дали SMS-а вече е причинил загуби по вашата телефонна сметка или предплатени услуги. Ако е необходимо, можете да получите справка за разходите си мобилния оператор.
 5. Докладвайте това в местното полицейско управление. Носете вашия смартфон, както и екранни снимки (направете снимки с друг смартфон), справки за разходи и т.н.
 6. Стартирайте смартфона си в безопасен режим и вижте кои скорошни приложения не са инсталирани от вас и ги деинсталирайте. Ако не знаете как да го направите, потърсете помощ от някой познат, който може да го направи вместо вас.
   
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 1984 featuredpinned this към тема

Браво, че си се сетил да го споделиш. И аз получих смс и го отворих, но не кликнах върху линка. Блокирах номера и го изтрих. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
 • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..