Jump to content

Избори за народно събрание (Парламентарни избори) 11.07.2021 г.


Recommended Posts

Здравейте,

Ако някой живеещ извън България има желание да гласува на парламентарните избори на 11-и юли, подаването на заявления в сайта на ЦИК вече е активно:

https://www.cik.bg/bg/ns11.07.2021/izvan-stranata/submit

При достигане на 40 броя заявления за определено местоположение, секция ще бъде открита.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • Отговори 6
 • Съдадена
 • Последен отговор

Най-активни в темата

Здравейте Ivo_87,

благодаря ви за проявената инициативност. Позволявам си само едно малко уточнение - подаването на минимално необходимия брой заявления (за тези избори е 40) не означава, че българската общост в даденото населено място ще получи автоматично изборна секция.

Подаването на минималния изискуем брой заявления е неохбодимо, но не и достатъчно условие. Местната общост трябва да бъде активна и да свърши своята част от работата, а именно:

 • да заяви в писмо до посолството готовността си да съдейства за организиране на изборния процесс
 • да намери подходящи помещения, които да предложи на посолството
 • да има потвърждение на поне 5-6 души от местната общост, че са готови да бъдат включени като членове на секционната избирателна комисия
 • да има потвърждение на поне 2-3 души от местната общост, че са готови да бъдат включени като доброволци за обща работа в изборния ден

До скоро ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за допълнителните уточниения. Напълно прав сте.

Ето и един сайт, в който се вижда броят на заявленията по държави и кои секции са събрали необходимите 40 заявления:

https://glasuvam.org/cik-parl2107

За момента огромната част от заявленията - над 33%, са от страна на Турция.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 29.5.2021 at 20:57, Ivo_87 написа:

Благодаря за допълнителните уточниения. Напълно прав сте.

Ето и един сайт, в който се вижда броят на заявленията по държави и кои секции са събрали необходимите 40 заявления:

https://glasuvam.org/cik-parl2107

За момента огромната част от заявленията - над 33%, са от страна на Турция.

Следя изборните процеси в чужбина от около 10 г. От почти толкова време активно участвам в подготовката на изборите зад граница. Понеже споменавате изрично Турция, не мога да не дам своето мнение по въпроса, защото не виждам нищо драматично в това, че към момента около 30% от заявленията за гласуване в чужбина идват от Турция.

 • на първо място ние доброволците по другите държави трябва да се поучим от това, което правят местните общности в Турция. Защо те могат да бъдат активни, а други да не могат? Какво пречи на българските общности в Италия или САЩ да удвоят или утроят броя на желаещите да гласуват? Формални пречки поне за тези избори няма. Другаде е заровено кучето ...
 • за успокоение на тези, които преекспонират ролята на гласовете от Турция - ами погледнете резултатите от които и да парламентарни избори и ще видите, че броя на гласовете от Турция е почти константен. И 5 пъти повече секции да се открият там, няма как броя на гласовете да се увеличи дори с 30%. Докато за гласовете от останалата част на света не може да се каже същото. Ако местните общности наистина искат да направят нещо за родината си, никой не ги спира да имат 2-3 кратно увеличаване на активността
 • ако човек разгледа сканираните изборни протоколи от Турция ще види, че гласовете там съвсем не са само за една партия. Това особено силно се вижда на последните избори, където има гласове за най-различни партии
 • ако се съмняваме в честността на вота в Турция, нищо не пречи да се включим в изборния процес там като партийни застъпници или като независими наблюдатели. Уверявам ви обаче, че в някой квартали на София, Пловдив, Пазарджик и т.н. ще станете свидетели на много по-шокиращи манипулации на вота, в сравнение с евентуалните такива в Турция
 • и още нещо, което е изключително важно - българите с мюсюлманско вероизповедание просто имат нужда да почувстват, че са част от обществото ни, която ценим и на която държим. Не е достатъчно само да се декларира това, а трябва да се покаже в ежедневието. Тогава политическата им преориентация ще се случи по естествен начин.

Накратко - ако сте в чужбина и нямате намерение да гласувате, поне подайте заявление за гласуванем за да бъдете заличени от списъците в Бзлгария. Не го ли направите, не се сърдете, ако се окаже, че ви отбележат като гласували и услужливи членове на комисията там пуснат бюлетина от ваше име. Естествено за партия, не по ваш избор B)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 1 month later...

Уважаеми сънародници,

не бих желал да придавам излишен драматизъм на събитието, но все пак искам да ви уведомя, че в неделя (11.07.2021) се провеждат извънредните парламентарни избори.

Според информацията от Външно министерство, благодарение на промените в законодателството, ще на разположение на българите зад граница ще бъдат 784 секции. Увеличението на броя е почти двойно, спрямо изборите през април. Зад тези числа стои отдадеността на хиляди доброволци, които правят процеса възможен.

Карта на изборните секции в чужбина

С получената възможност за гласуване идва и отговорността. Обръщам се към всички вас, които посещавате този форум със следната молба:

 • погледнете на картата по-горе дали има секция близо вас
 • ако има такава, отделете 1 час и отидете да пуснете своя глас
 • убедете поне още 2 души, които познавате, също да го направят

По философските въпроси "Морално ли е българите в чужбина да гласуват?" или "Има ли смисъл да гласувам?" ще пиша допълнително :)

Редактирано от Крякащата тайфа
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 1984 featuredpinned this към тема

Има хора, които по една или друга причина не намират за кого да гласуват. Искам да напомня на тези хора, че в бюлетината има позиция "Не подкрепям никого".

Възползвайте се от правото си да не подкрепите никой, но задължително отидете да гласувате !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, понеже в някои секции в Германия ще е възможно само гласуване с машина, си позволявам да постна ето това видео

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 • 1984 unfeaturedunpinned this към тема

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
 • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..