Jump to content

Какво означава teilzeit по договор


Iveqgogo123

Recommended Posts

Какво предимство има teilzeit по договор и колко часа може да се работи 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Iveqgogo123 написа:

Какво предимство има teilzeit по договор и колко часа може да се работи 

Teilzeit има много "мазна" дефиниция и зад нея може да се крие всичко. Под Teilzeit се разбира седмична заетост, която е по-кратка от седмичната заетост на човек с Vollzeit. Иначе казано - ако Vollzeit за дадена длъжност е 40 часа седмично, то Teilzeit за същата длъжност варира от 1 до 39 часа седмично. Например Minijob, Midijob и заетости като раздаване на вестници за 100 евро два пъти в седмицата са варианти на Teilzeit.

Предимството на Teilzeit основно е наличието на повече свободно време, защото теоретично продължителността на работната седмица по дефиниция е по-кратка. Но от друга страна това може да означава предимно заетост във вечерните часове и/или събота/неделя. При нас в работата от тази възможност се възползват колежките, които имат малки деца.

Седмичната натовареност при Teilzeit се определя в зависимост от нуждите на работодателя. Това означава, че може да имате трудности при планиране на времето си, защото не може да се каже предварително какво натоварване ще има през следващия месец. Означава също, че доходите ви в два последователно месеца може да бъдат съвсем различни.

В крайна сметка Teilzeit не е нещо лошо, но е добре е да се знае какво пише в договора за работа. Споменати ли са например минималния брой часове седмично, които да ви гарантират и един сигурен минимален доход? Или продължителността на договора?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В момента работя с фиксирано работно време, Teilzeit и имам мини джоб също, както предполагам знаете това е с доход до 450 Е месечно. За мен чисто финансово и времево ме устройва повече. Много зависи от работодателя, да имате сигурност и фиксирани точно часове, които ще работите. При мен часовете са повече от написаното в договора ми, защото оставам извънредно, и в зависимост от моето желание ги плащат или събират в контото ми и мога да ползвам, като свободни дни.

Моя приятелка работи Teilzeit два дни в седмицата по цял ден. Всичко е въпрос на условия и договорка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може ли да работя по 140 часа на месец с teilzeit

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какви ви е идеята, кое ви притеснява дали ще пише пълно или непълно работно време на договора. Знам за случай на пълно работно време и в договора пише 35 часа седмично. Както ви писах, важно е работодателя и условията да са коректни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
  • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..