Jump to content

Изплащане на борса от Германия (Arbeitslosengeld 1) в България

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте искам да запитам ,при напускане от работа в германия,като аз напускам сама ,забраната за борсата там е 3 месеца и след това се започва получаване,а искам да се прибера в България и там да я получавам от германия това ще е възможно ли ?дали трябва да си оставя регистрациите в германия ?неискам борса от бг да получавам защото е малка а в германия ще хвана таван защото съм учител ,някой да е запознат?

• Отговори 6
  • Съдадена
  • Последен отговор

Най-активни в темата

Отговор

Ако напускате работа в Германия и се прибирате в България, подавате документи в Бюрото по труда в България, доказвайки трудов стаж на територията на друга държава, член на ЕС. Обезщетението го получавате от България. Обадете се в Бюрото по труда в България и попитайте какви документи да подготвите. Доколкото съм запозната обезщетението, което ще получавате в България се изчислява на база дохода ви от Германия. 

Отговор

Здравейте написала съм че неискам борса от България а да получа в германия ,тъй като в германия е по висока ,въпроса е за да си я получавам оттам какво трябва да се направи дали трябва да не се описвам?

Отговор

Написала ви, това което аз знам. Надявам се, след като решите този казус, да споделите тук, за да може други, които са в същата ситуация, да са наясно какво да направят.

Отговор
На 12/3/2021 at 4:00, Анелия иванова написа:

Здравейте написала съм че неискам борса от България а да получа в германия ,тъй като в германия е по висока ,въпроса е за да си я получавам оттам какво трябва да се направи дали трябва да не се описвам?

Ако разбирам правилно, искате Agentur für Arbeit да не знае, че сте в България. По този начин се надявате да получавате немския размер на обезщетението, докато имате право на него. Ако така мислите, то трябва да ви кажа, че не просто не става, но е незаконно.

Вие разбира се може да ми отговорите, че не е така, защото не знам кой си го е правил. Даже и брат ми, и чичо му и третите му братовчеди са го правили. Това не означава, че е законно!

Ако не искате да си затваряте вратата пред евентуално връщане в Германия, правилният начин е да се възползвате от правото на Leistungsmitnahme Arbeitslosengeld 1. Има си процедура, през която се преминава. В Agentur für Arbeit се одава се заявлението Beantragung der Leistungsmitnahme (Formular PD U2). После регистрацията в Бюрото по труда в България е задължителна. В най-добрият случай ще поучавате обезщетение от Германия за период от 6 месеца  - три месеца 0€ и три месеца пълния размер на обезщетението, но при условие, че спазите процедурата по заявяване на Leistungsmitnahme Arbeitslosengeld 1.

Отговор (Редактирано)
На 12/7/2021 at 11:56, Крякащата тайфа написа:

В най-добрият случай ще поучавате обезщетение от Германия за период от 6 месеца  - три месеца 0€ и три месеца пълния размер на обезщетението, но при условие, че спазите процедурата по заявяване на Leistungsmitnahme Arbeitslosengeld 1.

Супер е това е значи 3 месеца е перфектно благодаря 

преди 20 часа, Анелия иванова написа:

Нямам намерение да се крия защото се отказах в бг от стажа и го прехвърлих в германия та тази държава ще се надявам от нея на пенсия ,благодаря за информацията

Редактирано от 1984
Свързване на последователно публикувани мнения
  • 3 months later...
Отговор (Редактирано)
На 12/8/2021 at 12:44, Анелия иванова написа:

Нямам намерение да се крия защото се отказах в бг от стажа и го прехвърлих в германия та тази държава ще се надявам от нея на пенсия ,благодаря за информацията

Интересно как си прехвърляте стажа в Германия, ако не сте пенсионери.

По въпроса за кинтите в бюрото по труда в бг.

Познат, който се прибра в бг и се надяваше на 1200евро от бюрото не ги получи.

Защото пари за безработица се получава, ако шефа те изгони а не ти напуснеш.

И получил някви 180лв.

Е затова харесвам Германия.

Има си ред правила.Ако ще да си черен спазваш ли ги ти дават правата ти.

Значи забележете от темата Напускам сама работата.Нямаш право три месеца на обещетение.Целта е да си намериш работа.Тук бюрото е частно и ти търси работа.Откажеш ли 3 работи няма пари за безработица.За разлика от бг дето ти дават обещетение без да те търсят за работа.

Редактирано от AinStein
  • Благодаря! 1

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

• Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..