Jump to content

Начини на здравно осигуряване при Мини-Джоб (Minijob)


AinStein

Recommended Posts

Дано не греша, но мисля, че са
1.Мини джоб до 450евро - здравно осигурен от основната ти работа.
2.Мини джоб до 450евро - здравно осигурен от работодателя.
3.Мини джоб до 450евро - здравно осигурен от здравните в България - но има разлика с немското здравно осигуряване

Днеска след разговор с мой приятел за мини-джоб изникнаха следните въпроси.Той и жена му работят основна работа и мини-джоб, но не можа да ми обясни доста съществени неща, защото жена му се занимава с това.Та въпросите ми са следните.
Когато работиш мини-джоб в училищата имат лятна ваканция към месец-два.През този период, плаща ли им се или трябва да се запишат на борсата.И имат ли право на платен годишен отпуск?

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При Мини джоб здравна осигуровка няма. Обикновено ако това е семейство и жената има мини джоб само, тогава тя се осигурява към фамилната здравна осигуровка. Това не става автоматично, здравната каса трябва да бъде уведомявана за това. 

Ако има основна работа Vollzeit или Teilzeit, тогава осигуровката е от работодателя. Възможност за пенсионно осигуряване има и при Minijob, но е толкова минимално, че не си заслужава. Minijob не се декларира, като доход в годишната данъчна декларация, този доход е необлагаем, но договора за Minijob се регистрира във Finanzamt и в тази връзка осигуряване в България не е коректно и възможно да се докаже според мен при този случай в Германия. Освен това ако лицето е само с този доход и живее само в Германия, може да получи писмо от немските власти за уточнение от какво се издържа. При Minijob важи болничен до 6 седмици и затова ако имате основна работа и Minijob незабравяйте винаги да изискате два болнични листа, които да изпратите до 3 дни и на двамата работодатели.

Ако работи в училище и е назначена към училището т.е. държавна работа ваканциите са им платени. Ако обаче работи към външна фирма мини джоб, чистене примерно, тогава за да е платено се ползва годишният отпуск или ако е използван е неплатен този период. 

Редактирано от veronik_veronik
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговор (Редактирано)
На 5/9/2022 at 22:10, veronik_veronik написа:

този доход е необлагаем, но договора за Minijob се регистрира във Finanzamt и в тази връзка осигуряване в България не е коректно и възможно да се докаже според мен при този случай в Германия. Освен това ако лицето е само с този доход и живее само в Германия, може да получи писмо от немските власти за уточнение от какво се издържа.

Мъж и жена работят на фоллцайт и тайлцайт в Германия.Заработват си допълнително с мии-джоб.
Дъщеря им от България се мести при тях, работи на мини-джоб на 450 евро, като си плаща здравните в България.Ако съответните власти я попитат, как се издържа с този доход-ами квартира не плаща и живее при мама и тати.Мисля, че е напълно законно и не е за санкции, защото и не взима никакъв социал от Германия!

Редактирано от AinStein
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е друго, не ме разбрахте, това е дъщеря им, те са общо домакинство, тя живее при тях. Що се касае за здравните осигуровки, плаща си ги в България, но как стои въпроса с това да има здравна карта към някоя от касите и ако се наложи на това момиче да ползва здравна помощ тук, недай си Боже по спешност. Има опция до определена възраст да е към осигуровката на родителите  мисля, че беше до 25 г. Ако има адресна регистрация в Германия, а явно има и не е към осигуровката на родителите си, просто ще получи писмо с фактура за дължими здравни осигуровки от датата на адресната й регистрация тук. Може да се осигурява в България, но обмяната на информация не става по служебен път. Знам за такъв случай, но лицето пребиваваше в Германия и не извършваше никаква трудова дейност. Получи се писмо с фактура и представи за искания период Е 104 от България. Впоследствие започна и работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 часа, AinStein написа:

Мъж и жена работят на фоллцайт и тайлцайт в Германия.Заработват си допълнително с мии-джоб.
Дъщеря им от България се мести при тях, работи на мини-джоб на 450 евро, като си плаща здравните в България.Ако съответните власти я попитат, как се издържа с този доход-ами квартира не плаща и живее при мама и тати.Мисля, че е напълно законно и не е за санкции, защото и не взима никакъв социал от Германия!

Ако дъщерята е пълнолетна и не учи, значи е в голямо нарушение и един ден може да се наложи да доплаща значителна сума за здравни осигуровки със задна дата. Задължена е да се самоосигурява. Застраховката се нарича freiwillige Krankenversicherung. Дискутирали сме вече въпроса в тази тема:
Minijob и здравно осигуряване.

Ако е непълнолетна и/или учи, има право да се прикачи към семейната здравна застраховка на единия от родителите при условие, че те са с обществени здравни застраховки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговор (Редактирано)
преди 7 часа, Росен Арабаджиев написа:

Ако дъщерята е пълнолетна и не учи, значи е в голямо нарушение и един ден може да се наложи да доплаща значителна сума за здравни осигуровки със задна дата. Задължена е да се самоосигурява.
 

И аз така си мислех, но не плаща,защото през 3-4 месеца си ходи в Бълария при гаджето.
После, като свършат кинтите се връща в Германия и продължава мини-джоба, който е бил работен от родителите когато е била в родината ни.Като се замисля, колко много врътки има в някои провинции на Германия, но това за тях е евтина е работна сила.
                                       НИКОЙ НЕМЕЦ НЯМА ДА РАБОТИ НЕЙНАТА РАБОТА!
Държавата ги знае тези шмекерувания на дребно и си затваря очите.За нея от значение са големите нарушения.Както наскоро познат работещ в пицария спомена, че глобили шефа италианец с 180 хиляди евро за криене на доходи.Сега се сетих преди години когато почвах работа шефа ме бе писал мини-джоб.Тогава чиновника в АОК ме пита, дали се осигурявам в България-отговорих му , че вече не се осигурявам.Тогава съм нямал право да работя.На следващия ден ходихме в АОК с работодателя ми.И след разговора моя мини-джоб стана миди-джоб с всичките му застраховки със заплата от 451-800 евро.От линка дето сте ми дали прочетох следното :
' При мини джоб нямате нито здравна, нито пенсионна осигуровка. Намерите си или друга работа или още една, но не мини джоб само. Ще получите писмо от датата на регистрация със задна дата и ще трябва да плащате здравна осигуровка в Германия или да представите, че в България сте осигурявана. Писано е във форумът вече. "
 

п.с.Толкова много народ знам, които са със здравни от България.
Живеят при децата си, които имат наети жилища или техни купени къщи.
Работят си на черно и имат мини-джоб и никой не ги закача.С тази разлика техните здравни покриват само спешни и неотложни услуги.

п.с Извинявам се за подвеждането,ама не знаех.Момичето е била задочничка.
 

Редактирано от AinStein
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
  • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..