Jump to content

Пенсионер от България живеещ в Германия.


AinStein

Recommended Posts

За един познат питам.Със семейство от 6г. живее в Германия.Иска да дръпне възрастните си пенсионирани в България родители при себе си.Какви права имат?
Трябва ли да си носят документи, че са здравно-осигурени в България.
Изобщо имат ли някакви права?

Редактирано от AinStein
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Намерих отговора на зададения въпрос.

Като гражданин на страна от ЕС можете да живеете в друга страна от ЕС, ако имате:

    пълна здравна осигуровка в приемащата страна на пребиваване,
    достатъчно средства, за да живеете там без да се нуждаете от подпомагане на доходите.

Средствата могат да бъдат от пенсия, ако сте пенсионер, или от друг източник на приходи.
Съобщаване за вашето присъствие и регистрация на вашето пребиваване

Като гражданин на ЕС през първите 3 месеца от вашия престой в новата страна не могат да изискват от вас да подадете заявление за документ за пребиваване, потвърждаващ правото ви да живеете там, въпреки че в някои страни може да се наложи да съобщите за присъствието си след като пристигнете.

След 3 месеца в новата страна може да е необходимо да се регистрирате пред съответните власти (често това е общината или местното полицейско управление) и да получите удостоверение за регистрация.

Ще ви е необходима валидна лична карта или паспорт, както и:

    Доказателство за наличието на пълна здравна осигуровка
    Доказателство, че можете да се издържате без подпомагане на доходите: средствата могат да бъдат от всякакви източници

Могат ли да поискат от вас да напуснете страната или да ви депортират?

Можете да живеете в друга страна от ЕС, докато отговаряте на условията за пребиваване там. Когато това вече не е така, националните власти могат да поискат от вас да напуснете страната.

В изключителни случаи приемащата държава може да ви депортира по съображения, свързани с обществения ред или обществената сигурност, но само ако може да докаже, че представлявате сериозна заплаха.

Решението за депортиране или искането за напускане трябва да ви бъде връчено в писмена форма. В него трябва да са посочени основанията за депортирането и да е указано как можете да го обжалвате и в какъв срок.
Постоянно местопребиваване

Ако сте живели законно, отговаряйки на условията за престой в друга страна от ЕС, непрекъснато в продължение на 5 години, автоматично придобивате право на постоянно пребиваване там. Това означава, че можете да останете в страната толкова, колкото желаете.

При определяне на непрекъснатостта на вашето пребиваване не се вземат предвид:

    временни отсъствия (по-малко от 6 месеца годишно),
    по-дълги отсъствия за задължителна военна служба,
    едно отсъствие от 12 последователни месеца по важни причини като бременност, раждане, сериозно заболяване, работа, професионално обучение или командироване в друга страна.

Можете да изгубите правото си на постоянно пребиваване, ако живеете извън страната за повече от 2 последователни години.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговор (Редактирано)

А тук  противоречие.
Ако сте пенсионер
Здравно осигуряване в страната, в която живеете

    Ако получавате пенсия от страната, в която живеете, вие и вашето семейство сте обхванати от системата за здравно осигуряване на тази страна — дори ако получавате пенсии от други държави.
    Ако не получавате пенсия или друг доход от страната, в която живеете, вие и вашето семейство ще получавате медицинско обслужване в страната, в която живеете, ако имате право на медицинско обслужване в страната, която плаща пенсията ви.

Поискайте формуляр S1 (предишен формуляр E106) от вашата здравноосигурителна институция в страната, от която се местите.

Когато пристигнете в новата ви страна на пребиваване, предайте формуляра S1 на съответния компетентен орган. Този документ определя правото ви на пълно здравно осигуряване във вашата страна на пребиваване.
Здравно осигуряване в страната, в която сте работили

По принцип вие и вашето семейство имате пълно право на медицинско лечение само в страната, в която живеете. Ако обаче страната, която ви плаща пенсия, е една от изброените по-долу, вие и членовете на вашето семейство имате право на здравно обслужване както в страната, която плаща вашата пенсия, така и в страната, в която понастоящем живеете  ЕС.

https://europa.eu/youreurope/citizens/health/when-living-abroad/health-insurance-cover/index_bg.htm

Редактирано от AinStein
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, veronik_veronik написа:

Родителите имат право да са към вашата осигуровка. Попитайте касата. 

Ще му кажа да пита неговата каса, но от прочетеното.Всяка държава, дори провинция си имат свои правила.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Освен касата, консултация с данъчният им консултант, защото те ще живеят в Германия и ще са данъчно задължени в Германия. Знам за обратния случай  такива, които отиват в България и съответно върху пенсията не дължат данък вече. Нека да проучи, надявам се да споделиш тук после.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 1 час, veronik_veronik написа:

 и ще са данъчно задължени в Германия.

Това е то  капитализма.Пенсионера да си плаща данъците на пенсията.Примерно  жената и мъжа взимат по 600 лева т.в 300 евро.По колко ли ще им удържат?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И още нещо, ще са тук и дефекто те ще ги издържат.  Примерно, когато се изпращат пари за издръжка на  някого в България и съответно това се прилага към данъчната деклараци и има някакви облекчения. Изисква се от НОИ удостоверение за размера на пенсиите и се заверява в общината по местоживеене.

Редактирано от veronik_veronik
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговор (Редактирано)

Ех толкова съм наивен. Явно аз съм разбрал друго.Мислех си, че иска да ги дръпне в Германия  да ги издържа и гледа със собствени средства, а само здравните да ги поеме  Германия.А то било съвсем друго.Дали ще му отпускат на него парични помощи, защото техните пенсии са нищожни
за Германия и той ги гледа.
Печи го сучи го балканското винаги побеждава.

Редактирано от AinStein
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доколкото знам пенсионерите имат право на Wohngeld, енергийни помощи, но не и на социал. Освен това ако родителите му имат собственост на стойност над 15 000 Евро в България, нямат право на помощи в Германия. Някой май си прави сметка без кръчмар.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 часа, veronik_veronik написа:

Доколкото знам пенсионерите имат право на Wohngeld, енергийни помощи, но не и на социал. Освен това ако родителите му имат собственост на стойност над 15 000 Евро в България, нямат право на помощи в Германия. Някой май си прави сметка без кръчмар.

бг пенсионер и вонгелд нещо не се връзва

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
  • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..