Jump to content

Как да си направим CV, с което да кандидатстваме за работа – „Der Lebenslauf“


Recommended Posts

Как да си направим CV, с което да кандидатстваме за работа – „Der Lebenslauf“

Ето как се прави CV, с което да кандидатствате за работа или т.нар. „Der Lebenslauf“ – тук ще изброя основни неща, които трябва да съдържа CV-то Ви. Също така ще добавя и няколко примерни CV-та под статията – можете лесно да ги свалите, промените и използвате като ваше CV – разбира се трябва да промените цялата информация, но можете да използвате структурата на бланката.

В случай, че имате намерение да работите в Германия, едно добре написано CV на немски („Lebenslauf“) заедно с мотивационното писмо на немски, е основата, която трябва да има бъдещия Ви работодател, за да направи обратно обаждане и да насрочи интервю за работната позиция.

Формат

ВАЖНО: Спазвайте формата Lebenslauf – повечето работодатели признават, че това е най-удобния за тях формат при прегледа на CV-тата

Когато търсите работа в Германия, от решаващо значение е да се адаптират към германската система за CV-та, тъй като в противен случай молбата Ви може да бъде изхвърлена в кошчето за боклук. Затова очакванията на немския работодател трябва да бъдат изпълнени чрез трансформиране на оригиналната автобиография в германска автобиография – „den Lebenslauf“. Ако кандидатствате при HR (човешки ресурси) то най-вероятно молбата ще бъде отхвърлена директно, ако не е в този формат.

Придържайте се към фактите

Автобиографията Ви трябва да илюстрира вашите професионални качества точно – придържайте се към релевантните факти и не изпадайте в полемики. Германците са изключително точен народ и никак не обичат да им губят времето. Възхваляването и надценяването не са добре дошли сред германските мениджъри човешки ресурси. Германската автобиографията е една или максимум две страници в табличен вид и трябва да бъдат написани в съответствие с нормата DIN 5008. Тя е разделена на секции – професионален опит, образование и обучение, доброволен труд, езици и ИТ умения. Хобита и интереси могат да се добавят, ако е оставено място, и като цяло, ако имат значение и отговарят на профила Ви. Всякакви сертификати и допълнителни документи, стига да са релевантни, могат да бъдат добавени

Добавете снимка и прескочете пропастта

Уверете се, че вашето CV не съдържа големи пропуски, опитайте се да попълните всичко, което сте направил/а до този момент (обучение, проекти и т.н.). Снимката, направена от професионален фотограф, на която сте с офис облекло, е много препоръчителна, тъй като мениджърите човешки ресурси се използват, за да си изградят визуална представа за кандидата, въпреки че не могат официално да поискат снимка заради германското право. В близост до снимката се поставя личната информация. Тя съдържа данни за контакт, като имена, настоящ адрес, имейл, мобилен телефон, вашето семейно положение, дата на раждане, място на раждане и националност.

Професионален опит е на първо място

Професионалният опит е най-ценен. Поради тази причина той обикновено се позиционира най-горе, като се започне с най-новите работни места т.е. заеманите позиции се подреждат в обратен хронологичен ред. За всяко работно място се включва не само кратко описание на дружеството, но и кратък списък с най-важните (съответните) задачите, които сте заемали. URL адресът на сайта на компанията може да бъде добавен, за да позволи лесен преглед на компанията за човека, който преглежда CV-то.

Образование и обучение

В случай, че сте млад професионалист и считате, че университетската степен, която сте получили наскоро е най-важната Ви квалификация, можете да промените реда и да започнете с раздела за образование. Обикновено окончателната оценка се споменава в CV-то. Можете да назовете най-важните модули (предмети), но отново, само ако отговаря на позицията, за която кандидатствате.

Езици и ИТ умения – бъдете честни

Езиковите умения са високо ценени. Трябва честно самостоятелно да отразите качеството на уменията си и да впишете оценката си. Възможно е оценката Ви да бъде проверена по време на интервюто за работа. Ако говорите немски достатъчно добре, чувствайте се свободни да напишете „Lebenslauf“ на немски език. Въпреки това, когато се кандидатства за английска работа т.е. с английски език, е достатъчно да се прилага CV на английски език. По отношение на ИТ уменията – добре е да впишете всички познания и умения относно компютърните програми, с които се очаква да работите – word, excel и тнт.

Доброволческата дейност

Доброволческата дейност е ценна, тъй като тя показва и доказва истинската Ви мотивация. Членство в клубове или лидер например показват положителни личностни качества и заслужават да се отбележат.

Soft Skills – хобита и интереси

Хобита и интереси могат да бъдат назовани, ако смятате, че са от значение. Ако решите да направите по-пълна картината за себе си, може да ги впишете. Например, ако се интересувате от пътуване или ако се интересуват от политика и икономика, то това може да се възприеме добре и да Ви представи като изтънчен човек в очите на хората от човешки ресурси. Не на последно място – моля, проверете Вашата автобиография за правописни или граматични грешки. Германците възприемат CV само с една малка грешка като негодно и непълно, с други думи – несериозно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 8 months later...

Това означава ли , че Europass формата не върши работа?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
  • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..