Jump to content

Безплатната правна консултация в Германия


AinStein

Recommended Posts

Какво е най-важното, което трябва да знаете за Вашето право на безплатна правна консултация в Германия (Beratungshilfe), защо е Важно да знаете какви са функциите на Вашият районен съд в Германия и къде трябва да подадете молба за безплатна правна помощ?

Молба за безплатна правна помощ само при доказана необходимост

В случай, че имате ниски доходи, не сте водили съдебни дела във връзка с конкеретния казус, нямате друга обективна възможност за безплатна правна консултация в Германия (например, ако сте член на сдружение на наемателите (Mietervereins), синдикат (Gewerkschaft)  или др.), нямате правна застраховка в Германия и нямате обективна възможност да платите адвокатските и съдебни разходи, най-вероятно Вие имате право да подадете молба за безплатна правна консултация в Германия. При подаването на молбата трябва да отчетете и доходите и разходите на цялото си домакинство в Германия. Коректното отчитане на доходите Ви е много важно в случая, защото всяко несъответствие ще доведе до заплащане на правната консултация от Ваша страна.

Къде се подава молба за правна помощ в Германия?

Вие може да подадете молбата за подпомагане при нужда от правна помощ във Вашия районен съд в Германия (Amtsgericht) по местоживеене. При одобрение Вашият районен съд в Германия издава сертификат за допустимост за правна помощ (Berechtigungsschein).

Какви са необходимите документи, които е необходимо да бъдат представени?

При подаване на молбата Ви са Ви необходими лична карта или международен паспорт, документи касаещи правния спор и документи, от които произитича необходимостта от безплатна правна консултация свързани с доходите Ви.

Заплащане на такса

Ако молбата Ви бъде удоволетворена, таксата за консултация се плаща от съда, Вие трябва да заплатите допълнително само 15 €. Ако окръжният съд отхвърли молбата Ви за безплатна правна  консултация Вие ще трябва да заплатите хонорара на адвоката.

Сфера на безплатната правна консултация в Германия

Вие може да подадете молба за съдействие в сферата на гражданското право, трудовото право, административното право социалноосигурителното право, данъчното и конституционното право. За въпроси свързани с наказателното право, правната защита се получава по друг  ред.

Задължения свързани с процедурата за безпланта правна помощ в Германия

В процеса на делото и 4 години след това, Вие сте задължени да информирате за промяната на адреса си и доходите си. Ако доходите Ви значително нарастнат съда може да отмени искането Ви за правна помощ и Вие да заплатите ползваната услуга.

https://weknowthelaw.eu/правна-помощ-в-германия/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
  • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..