Jump to content

Връщам социалните пари или щрафт..


AinStein

Recommended Posts

Получих документ, че трябва да върна към 9 000 евро на социала, защото вече не съм безработен и работя/хубава заплата/, децата са над 21 и работят.Всичката пара дето са ми я дали са я сметнали и връщам 21% от нея.Как са определили този процент изобщо не знам, защото според документа пише от 0-80% могат да бъдат изискуеми.Някъде в документите за социал, който подписваме изрично е било написано, като при телефонните оператори, но кой да чете. Но, не бях се замислял колко съм "точил" от държавата.Сумата ми дадена през годините е 43 089 евро.Еба си и немците.И мебелите купени в саритас платени от тях с ваучер и тях добавили.Ужассссссс!Адвокат ли да хващам - това са много пари.Явно украинците им идват в повече и който има хубва заплата и хубави коли ще връщат социалния.Излиза по-добре изобщо да не бях на социал, но пък нямаше да мога да изуча децата и себе си, за да намеря хубава работа.И вече не съм на социал.Трябва да забравя за моя български тарикатски нрав!Мога да да кандидатствам
за немско гражданство и да бъда примерен.

Редактирано от AinStein
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ужас...Според мен задължително се посъветвай с адвокат. 9000€ са си солидни пари...Детски ли искат да им връщаш? Kinderzuschlag или други социални? Аз за това имам страх да кандидатствам за всякакви пари които "не се полагат по правило", а трябва да кандидатстваш като социални помощи като Kinderzuschlag примерно, защото имам страх, че ще ме накарат да ги връщам един ден. защото някой някъде нещо не е сметнал правилно...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговор (Редактирано)
преди 12 часа, F.Dimitroff написа:

Ужас...Според мен задължително се посъветвай с адвокат. 9000€ са си солидни пари...Детски ли искат да им връщаш? Kinderzuschlag или други социални? Аз за това имам страх да кандидатствам за всякакви пари които "не се полагат по правило", а трябва да кандидатстваш като социални помощи като Kinderzuschlag примерно, защото имам страх, че ще ме накарат да ги връщам един ден. защото някой някъде нещо не е сметнал правилно...

Не са писали от какво са удръжките.Пък и сумата не е голяма, като се замисля.За толкова години дали са ми 43 089 евро , а връщам само 9 000.Изучих децата, себе си.Не бяхме на улицата или гладни.Със сигурност знаят, че вече имаш хубава заплата и т.н.Като се замисля.Чесно е, все едно в момент в който съм имал нужда от средства, дали са ми кредит от 43 000, а връщам част от нея.Трябва да им благодаря.А в БГ с лихвите щях да ги връщам.Но се замислих, че тук, ако бях още по-богат процентите за връщане на пари щяха да са по-големи.Но излиза, ако още си уж беден според тях нищо няма да връщаш.Но тогава трябва да се задоволяваш и показваш нищожни доходи, но няма да караш скъпа кола!Познавам семейство от 28 години са така, само на социал и плейстейшън.Не са мръднали парично-какво да им вземат на тях дисковете на плейстейшина ли.Абе евала на Германията взима от богатия да даде на бедния.Това е правилото, но все пак има богати. И те се примиряват с тези данъци,защото не искат да бъдат като нашия социализъм-уравниловка.
А на бедния-какво да му вземат!?
Нашия ром с години е на социал, какво да му вземат?

Цитат

..... защото имам страх, че ще ме накарат да ги връщам един ден. защото някой някъде нещо не е сметнал правилно...

какъв е проблема да ги върнеш?
Имал си нужда, кандидатстваш си-одобрен си.Взимаш!
Ако нямаш нужда не кандидатсваш и не връщаш.

Сметни само от 2014-2021.Цели 7 години си взимал по 900 евро пари на месец.  84 месеца по 900=84 хиляди евро.Държавата е дала на теб и семейството ти и сега, като печелиш хубави пари иска да върнеш от тях.
А в България сме добри по математика само събирането. а не даването.Затова и форума е такъв.Завиждам им на общности, като сърби, турци, хървати и гърци.Поддържат се във всичко и далаверите!

п.с. Но определено ще се посъветвам с адвокат !

Редактирано от AinStein
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно аз подкрепям социалната им политика като цяло и не съм против да платиш повече, като изкарваш повече. А е малко глупаво. Парите които са ти дали, са ти трябвали в период в който ти е било трудно финансово и си имал нужда и за това и си ги похарчил. Сега получавайки повече, плащаш доста повече данъци и съответно връщаш своя Дан със тях. Не го намирам за логично да връщаш социални помощи освен, ако не става въпрос за изчислителна грешка и неправомерно отпуснати пари. А до колкото виждам се съмнявам да си кандидатствал "ей така" за да вземаш просто. Имал си нужда за децата, за семейството...

При мен проблема си е чисто психологичен. Не обичам да получавам даром, не обичам да връщам даром (да давам даром е друго, за такива неща си отделям бюджет всяка година). За всяко евро предпочитам да се потрудя и да си го изкарам с ръцете и главата. Ако не ми стига....значи не се трудя достатъчно или не на правилното място. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пари от социал не се връщат, когато вече си на работа и си добре. Това не е заем. Има друга причина. Отиди с накой, който много добре говори немски и разбери причината. Сещам се за връщане само, когато открият, че имаш друг доход  а си получавал социал. Сещам се и за още нещо, ако имаш собственост в България, принципно нямаш право на социал, макар, че масово имат и получават. За мен причината е друга, а не да връщаш, защото сега си добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговор (Редактирано)
Цитат

Парите които са ти дали, са ти трябвали в период в който ти е било трудно финансово и си имал нужда и за това и си ги похарчил.

Защо да няма логика?А и аз  не връщам цялата сума, а само 9 000 от 43 000, които са ми дали.А, ако бях дръпнал кредит от банката 43 000, за да се изучат децата и аз да намеря по-хубава и доходна заплата.Мислиш ли, че ще ше да каже - не дължиш нищо или не ги връщай? Със сигурност банката ще е да иска с лихвите 60-70 бона евро.А това не е банка, а държавата Германия.А и аз съм чужденец, макар с ЕС лична карта.Пуснах ви лятото линк информация за безплатен адвокат, ако нямаш пари.И изрично пишеше - замогнеш ли се връщаш си цялата платена от държавата такса.Защо и при социала да не е така? Парите са много според мен, но знае ли човек с тази война правилата се променят.Виждате ли, как карат украинците да си продават колите, за да живеят в Германия.Докато сме с балкански нрав нищо няма да се промени.В БГ ми спираха тока, водата, че съм безработен.Или нямаш средства да нахраниш семейството си, защото на работа, шефа ти собственик на фирмата ти се смее и крещи-радвай се, че хляб ти давам, той заплата искал.Оставяше да вземеш един автомат и да почнеш  ЧСИ-та, топлофикация, енергото, всички с бели престилки в болниците и да се насочиш към парламента, защото няма държава, която да е зад теб, а в очите на децата си четеш .....
И поемаш в чужбина!
Идваш в Германия и социала ти е подал ръка.Изучи ги и тебе си също.Дадоха им това , което в България им бе отнето - щастливо и безгрижно  детство.Сега, когато имаш фирма и работиш усилено, а  дохода ти е достатъчно голям, за да си позволиш на  3 години в България да си купуваш имот, който да даваш под наем.А сега мислено  се върни във времето, когато детето ти не е яло кашкавал и е забравило вкуса му, а ти дори не му знаеш цената.И ги сравни с времето, когато безпроблемно си теглил от социалните пари.С усмивка сте пазарували в дискаунтърите.
Човек трябва да е благодарен според мен.Това е мое мнение и не искам да ангажирам някого с него.Идеалист съм , а това е проблем, както казва мой приятел.Да речем от лотото ви се паднат 100 хиляди евро - а досега сте дръпнали от социала 28 хиляди - Колко от вас ще идат да ги върнат се питат в задачата?За да може тази държава да помогне на други.
Навремето четох или ми казаха за истинска случка в Швеция вече не помня.Някъде 90-те години.Колеги българин и швед през лятната почивка решили да изкарат нещо на черно.Поработили, платили им и седнали по бира да пийнат.Шведа изброил парите си, отделил една част, а другата сложил в джоба. Нашият го пита - Тези пари, за какво ги отдели?
Ами ще ги дам на държавата, това е  данъка на парите, които спечелих.
Нашият- Чакай бе , ти луд ли си никой не знае, че сме работили.
Шведа го погледнал и казал - Аз знам ! Държавата е мойта майка, падне ли тя падам и аз! Ех нрав ли характер ли, всичко се копира от детинство.И вина имат родителите.Не може в къщи на масата да се говори - мръсни турци, мръсни фесове,а в друго семейство да се говори за неверници и гяури.
И в двете семейства да се говори за далавери , кражби от ткзс-то, завода, наркоопа,от строежа и т.н. нататък да не споменавам хубавите майсторски петъчни дни.И всичко това с думи и дела от родителите се попива от децата.Сега мислено тези деца ги прехвърлете в Германия.
Където има Ред, Точност, Чистота.И ще попиват от тукашните нрави.
Затова винаги съм казвал социала не е срамен, опрял ли си до него - имаш нужда.Помогнат ли ти и имаш ли и ти възможност - помагай.

Затова статуите на достойните Евлоги и Христо Георгиеви са пред Софийския Университет, а не са в забвение!

Според някои те са луди или идиоти!

А тук във финансзамта има специална пощенска кутия и тел.номер за доноси.
 

Редактирано от AinStein
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще чакаме да споделиш причината за връщане, все пак има такава. Иначе гледни точки много, предположения също.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
  • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..