Jump to content

Посещение в немска аптека


Recommended Posts

.

Рано или късно всеки на всеки един му се налага да влезе в немска аптека. Ако причината е купуване на дъвки или носни кърпички, няма какво толкова да се обяснява. Нещата стават по-сложни, когато трябва да се вземе лекарство с рецепта.

Признавам си, че при първото си посещение гледах като теле в зеле. Всъщност и аптекарката ме гледаше по същия начин, но това е тема на друг разговор. Основната причина беше, че мои познати ме бяха затрупали с митове по темата - че лекарствата за децата били безплатни, че лекарствата за мен щели да струват винаги 5 EUR и т.н., и т.н.

Надявам се, че информацията по-долу (събрана, подредена, обобщена лично от мен) ще ви бъде от полза. Не претендирам за 100% вярност на написаното и ако съм допуснал грешки, моля да бъда поправен. Приятно четене ...

Информация за основните видове рецепти в Германия

червена рецепта (rotes Kassenrezept)

Получават ги пациентите, осигурени при т.нар. gesetzliche Кrankenkassen. Имат валидност 3 месеца, но gesetzliche Кrankenkassen поемат стойността на медикаментите, само ако рецептата е изпълнена през първия месец. През следващите 2 месеца рецептата е валидна, но пациентът плаща цялата стойност на лекарствата. Има и изключения за валидността на червените рецепти, но за тях е най-добре да питате лекуващия ви лекар.

При лицата до 18 г. (които са здравноосигурени), както и при някои специфични състояния и професии, при изписване на лекарства от лекарствения списък (Leistungskatalog) на gesetzliche Кrankenkassen не се прави доплащане в аптеката. За останалите се дължи доплащане (Zuzahlung) в размер от 5 до 10 EUR, в зависимост от цената на медикамента (виж т.нар. Zuzahlungsregelung).

Доплащането (Zuzahlung) се формира по следния начин

- 5 EUR за медикаменти на стойност < 50 EUR

- 10% от стойността на медикаментите, когато цената му е между 50 EUR и 100 EUR

- 10 EUR, за медикаменти на стойност > 100 EUR

Общият размер на годишното доплащане не трябва да надвиша 2% (1% при хронични заболявания) от годишния брутен доход, като се отчита броя на членовете на семейството.

Червената рецепта остава в аптеката. Ако искате да имате копие за своя архив:

- молите да ви направят копие в аптеката, на мен до този момент не са ми отказвали

- правите си копие и след това отивате с рецептата в аптеката

- изисквате касова бележка, като на нея ще бъде изписано какво точно е било съдържанието на рецептата

„синя” рецепта (“blaues” Privatrezept)

Сложил съм цвета на рецептата в кавички, понеже е възможно той да бъде различен, например бял. Получават ги обикновено пациентите, осигурени при т.нар. private Кrankenkassen. Имат валидност 3 месеца, като пациентът плаща в аптеката цялата стойност на медикамента, след което може да занесе подпечатаната рецепта в неговата private Krankenkasse и да си получи обратно парите (или част от тях). Има медикаменти, за които private Кrankenkassen не връщат парите, например противозачатъчните таблетки за лица над 18 г.

Такава рецепта може да получи и пациент, осигурен при gesetzliche Krankenkasse, когато медикаментът не е включен в лекарствения списък (Leistungskatalog) на gesetzliche Krankenkassen. Този пациент плаща цялата стойност на медикамента.

зелена рецепта (grünes Arztempfehlung-Rezept)

Използва се от лекаря, когато лекарствата са препоръчителни, например допълващи лечението. Обикновено тези медикаменти могат да бъдат купени и без рецептата. Пациентите плащат цялата стойност на медикаментите. Тези рецепти нямат период на валидност и остават в пациента.

жълта рецепта (gelbes Betäubungsmittel-Rezept)

Това е рецепта за медикаментите със специален режим – силни болкоуспокояващи, наркотични вещества и т.н. Рецептата важи само 7 дни. Състои се от три екземпляра – единият остава при лекуващия лекар, другият остава в аптеката и третият се предава на здравната каса.

Други видове рецепти:

T-Rezept

Рецепта за очила/ (Brillenrezept/Sehhilfenrezept)

Рецепта за слухов апарат

Когато лекарството не е налично?

Ако не ви трябва веднага, може да го поръчате. Ако заявката е направена сутринта може да си получите лекарството още същия ден. В най-лошия случай забавянето е не повече от 24 часа. Поръчаното лекарство може да бъде платено при заявяването му или след получаването му. В първия случай е най-добре да си вземете касовата бележка

Случвало ми се е лекарството да е налично в аптеката, но фармацевтът да ми каже, че трябва да се поръча. Все още не знам каква е точната причина за това, имам само предположения. Все пак, ако лекарството ви е необходимо действително веднага, но ви уведомят, че трябва да се поръча, просто кажете, че не ви устройва и че ще проверите в друга аптека. В подобна ситуация лично на мен ми се е случвало вече 2 пъти да ми кажат да почакам. Първият път ми донесоха необходимито лекарство (не просто някакъв негов аналог) след 5 мин. Вторият път ми казаха да мина през аптеката след 15 мин. (време, което явно е недостатъчно за доставка от аптечен склад).

Приготвяне на лекарство в аптеката

Когато искате да ви приготвят лекарство се интересувайте за цената на различните разфасовки, в които могат да ви го поставят.

Пример:

Цена на 30 ml 5%-ов салицилов спирт: 6,15 EUR

Цена на 100 ml 5%-ов салицилов спирт: 7,20 EUR

Разликата в цената при три пъти по-голямото количество от 100 ml е незначителна, спрямо цената за 30 ml, защото основната част от цената на продукта се определя от цената на труда на фармацевта за неговото приготвяне. В посочения по-горе пример по-малка тежест при определяне на цената има стойността на материалите.

Но преди всичко: бъдете здрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 2
  • Съдадена
  • Последен отговор

Най-активни в темата

Най-активни дни

Най-активни в темата

Ако ти си daisymm, съм съгласен, че ти си автора.http://zaedno.eu/forums/kb.php?a=102

Скъпи mitko palazyov,

да кажем, че съм този, на който не му е нужно да иска разрешение от daisymm  ;)

Впрочем, daisymm трябваше да умре и беше "погребан" на 08.05.2015, но това е друга тема. Нека в тази да продължим да си говорим за немските аптеки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
  • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..