Jump to content

възстановяване на здравни осигуровки


hqcorp

Recommended Posts

Здравейте,
има ли начин да си оправя здравните осигуровки в България без да се отписвам от немската здравна каса?
Благодаря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 16
  • Съдадена
  • Последен отговор

Най-активни в темата

Не четете внимателно, искате Е 104, като обяснявате, че оставяте в Германия продължавате да работите и да се осигурявате, но искате с този документ да удостоверите, че сте осигурен в България. Отивате в НАП, попълвате една декларация, представяте Е 104 във вида, както са ви го дали, без превод и към дата на представяне нанасят корекциите. Само, че след това в България продължават да ви отразяват, че сте с неплатени осигуровки и това, което описах трябва да се прави периодично.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес бях в АОК, казаха че Българската каса трябва да изиска Е104 и те го пращали електронно, нямало вече на хартия...

Дали в НАП ще са на същото мнение?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте отново!

В сайта на НАП https://nra.bg/wps/portal/nra/osiguryavane/zdravno-osiguryavane/balgari-v-chuzhbina

има бланки за завръщане и напускане. За напускане не съм попълвал никога. Ако попълня за завръщане, с какви документи трябва да е придружено?

Най-много АОК да си правят ташак, което не е за пръв път...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отивате отново в АОК и искате пак Е 104 или друг документ, ако те преценят с който да докажете, че сте здравно осигурен в Германия, като ясно обяснявате, че продължавате да живеете и осигуряване в Германия. При мен първия път ми изпратиха по пощата документ на хърватски, толкова беше разбрала служителката, а ходих лично на място, после само с телефонно обаждане, служителката ме разбра веднага.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Снощи бях в АОК пак. Носех принтиран Е104 на немски от ей тук . Освен това разпечатах от акаунта ми в сайта на АОК едно като извлечение кои работодатели съм имал през последните 4 години и още едно с колко пари са ми удържани. 36200 евра цифрм и словом.

Пак се нареждам. Чакам. Ала бала. Обясних 5 пъти че ми трябва е104 или друг за доказателство за платени осигуровки и че ще продължа да работя в DE. Прехвърлиха ме на 1-2 гишета и пак стигнах до същата баба от предния път, която погледна разпечатките и каза че това е достатъчно за доказателство. Е104 дават електронно при поискване официално от бг касата. После помолих да му ударят поне 1 печат, да заприлича на документ и отказаха...

Като знам кроманьонците от НАП колко са напред с високите технологии, най-вероятно да си направя един гише-маратон няколко дена и накрая да се откажа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако не си бях направил акаунт преди време (което отнема поне 2 седмици защото чакаш писма с пароли и потвърждения) нямаше да имам и това ...

А цяла пандемия нямам един ден болничен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма страшно, всичко ще е наред в България. Щом имате документа всичко е наред, няма печати, преводи само го представяте.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Така! Ходих си и се върнах!

Занесох документите в НАП, казаха ми че могат да ги вземат за доказателство, но трябва превод. Другия вариант е да отида в РЗОК и да изискам Е104, който няма нужда да се превежда. Отидох в РЗОК, но ми казаха че се чака и не ми казаха колко и тъй като разполагах с по-малко от седмица, дадох документите за превод. 25лв. Отидох в НАП и ги взеха без проблем.Казаха че тъй като периода е отворен и осигуряването ми в Германия продължава, ще използват датата на издаване-10.03.23 като крайна. Седмица по-късно проверявам здравния статус в сайта, дупката от 04.2019-03.2023 я няма и изписва с червено "ЛИЦЕТО Е ИЗВЪН СИСТЕМАТА ЗА ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ В Р. БЪЛГАРИЯ. ПРИЛАГА СЕ ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО В СФЕРАТА НА СОЦИАЛНАТА СИГУРНОСТ НА ДРУГА ДЪРЖАВА. "

Това е, става но си е разкарване а и без акаунт в АОК нямаше да имам доказателство.

И видиш ли, в НАП имат длъжността "Дежурен по бешайнигунг" .

И си закарах колелото в БГ да си го оправя както аз си искам, ефтино бързо и качествено щото Германия много лошо почва да прелича на Уганда понякога ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Европейските формуляри не подлежат на превод. Моля, намерете информация от достоверен източник и изпратете едно писмо на  клона на НАП където сте били, да не тормозя други хора.  Безобразие!!! Вие не казахте ли, че не трябва превод.

https://bganaliz.com/nap/dokument-udostoveryavasth-periodi-sas-zdravno-osiguryavane-v-druga-darzhava-chlenka-na-evropejskiya-sayuz-45/

Ето и цитат:,

Обстоятелството, че за определен период след 2007 г. конкретно лице е подчинено на законодателството на друга държава-членка и попада в обхвата на разпоредбата на чл. 33, ал. 2 от ЗЗО, се удостоверява с представяне в НАП на формуляр, издаден съгласно правилата за координация на системите за социална сигурност (напр. Е 101, ЕЗОК, Е 104, Е 106, U1 и др. или аналогичните документи по Регламент (ЕО) №883/2004 на Европейския Парламент и на Съвета от 29 април 2004 година за координация на системите за социална сигурност (Регламент (ЕО) №883/2004)) или друг документ/удостоверение, издаден от компетентна институция на държава членка, в който изрично е посочен конкретен период на задължително осигуряване в съответната държава членка.

В случай че представеният удостоверителен документ е извън формулярите, издавани в съответствие с посочения регламент, на основание чл. 55, ал. 1 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс е необходимо същият да бъде придружен с точен превод на български език, извършен от заклет преводач. Въз основа на представения документ, за посочените в него периоди се счита, че лицето, в чиято полза е издаден, е включено в система на здравно осигуряване в друга държава членка и не дължи вноски за задължително здравно осигуряване в НЗОК.

 

 

Редактирано от veronik_veronik
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами да, не беше Е104 щото кретеноидните гъби в АОК казаха "електронише мелектронише" и веднага ми замириса на проблем. Щото ше вземат да загубят някой лев ако от друга държава поискат малко пари за мен освен че са ме одрали колкото за 5-годишен мерцедес ей така без ден болничен. Затуй, 25лв за превод не е голяма работа, следващия път ще ида в РЗОК да видя колко точно месеца ще го бавят...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А всъщност какво им даде, как се казва документа? И не мога да разбера защо не го правят автоматично, единна система за целия ЕС. 

Аз мислех да се местя към АОК. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, това си е за превод. Аз съм към Bahn Bkk, и досега 2 пъти ми издават Е 104. Не се сещам дали ми изпращат само формуляра или и придружително писмо. Ако има такова, ще го пусна тук, да им го покажеш. В крайна сметката важното е, че си свършил работа. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×
×
  • Създай нов...

Важно!

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с нашите Условия за ползване, Декларация за поверителност и Правила на форума. Също така поставихме бисквитки във вашият браузър, за да направим този уебсайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за бисквитки, в противен случай ще приемем, че сте готови да продължите..